Cuprins:
Ce este apio
Apio sau țelina de pețiol- a cărei denumire științifică este Apium graveolens – este o plantă din familia Apiaceae care a fost cultivată ca legumă încă din antichitate. Face parte din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Are tulpini lungi, ferme, de un verde pal, fibroase și crește în ciorchini de aproximativ opt până la 10. Tulpinile se îngustează în frunze în vârf. Deși majoritatea oamenilor aruncă frunzele, acestea sunt și ele comestibile. Țelina are un gust blând, ușor piperat.
Țelina de pețiol este o plantă bienală care se găsește pe tot globul. Produce flori și semințe doar în al doilea an. Se crede că prima cultivare a avut loc în regiunea mediteraneană, unde habitatele naturale erau sărate și umede, sau în soluri mlăștinoase de lângă coastă, unde creștea țelina în comunități de plante agropiro-rumice.
Tulpinile de Apio sunt cărnoase și crocante, având gust de țelină. Ele pot fi păstrate la frigider câteva săptămâni, în sertarul pentru legume.
Ce beneficii are apio
Apio este un aliment bogat în nutrienți, cu conținut scăzut de calorii. Două tulpini de țelină conțin doar 15 calorii. Pe lângă numărul scăzut de calorii, țelina conține fibre alimentare, vitamina K și cantități mici de vitamine A și C, calciu și fier.
Deși țelina conține și puțin sodiu natural, este totuși considerată un aliment cu conținut scăzut de sodiu. Țelina are, de asemenea, proprietăți antioxidante, care pot ajuta la reducerea riscului unor afecțiuni cronice. Alcătuită din aproape 95% apă, țelina este o gustare grozavă de avut la îndemână în lunile calde de vară pentru a ajuta la menținerea hidratării.
Țelina este bogată într-un compus vegetal numit ftalidă. Acest fitochimic relaxează pereții arterelor pentru a ajuta circulația sângelui și pentru a reduce tensiunea arterială.
Valori nutriționale
Ca majoritatea legumelor, apio are un mare conținut de apă. Cei mai importanți nutrienți ai săi sunt carbohidrații, urmați de proteine și ceva urme de grăsimi.
Țelina de pețiol este o sursă bună de:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina K
- Potasiu
- Folat
- Calciu
O cană de apoi tocat are:
- Calorii: 14
- Proteine: mai puțin de 1 gram
- Grăsime: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 3 grame
- Fibre: 1,6 grame
- Zahăr: 1 gram
Bogată în antioxidanți
Apio este o sursă excelentă de antioxidanți importanți. Antioxidanții protejează celulele, vasele de sânge și organele de deteriorarea oxidativă.
Țelina conține vitamina C, betacaroten și flavonoide, dar există cel puțin 12 tipuri suplimentare de nutrienți antioxidanti care se găsesc într-o singură tulpină. Este, de asemenea, o sursă minunată de fitonutrienți, care s-a dovedit că reduc cazurile de inflamație în tractul digestiv, celule, vasele de sânge și organe.
Reduce inflamația
Inflamația cronică a fost legată de multe boli, inclusiv artrita și osteoporoza. Apio și semințele de țelină au aproximativ 25 de compuși antiinflamatori care pot oferi protecție împotriva inflamației în organism.
Susține digestia
În timp ce nutrienții săi antioxidanti și antiinflamatori oferă protecție întregului tract digestiv, apio poate oferi beneficii speciale stomacului.
Polizaharidele pe bază de pectină din țelină, inclusiv un compus cunoscut sub numele de apiuman, s-au dovedit că reduc cazurile de ulcer gastric, îmbunătățesc mucoasa stomacului și modulează secrețiile stomacale în studiile pe animale.
Și apoi există conținutul ridicat de apă al țelinei – aproape 95 la sută – plus cantități generoase de fibre solubile și insolubile. Toate acestea susțin un tract digestiv sănătos și vă mențin regulat. O cană de bețișoare de țelină conține 5 grame de fibre alimentare.
Cum se consumă apio
Puteți cumpăra țelina de pețiol tot anul în majoritatea supermaketurilor.
Căutați tulpini strânse, de culoare verde pal strălucitoare, care sunt crocante și se rup ușor. Țelina de culoare mai închisă va avea o aromă mai puternică. Nu aruncați frunzele – acolo țelina are cel mai mult calciu, potasiu și vitamina C.
Păstrați-v apio în sertarul frigiderului, într- o pungă de plastic nesigilată. Când este depozitat corespunzător, se poate păstra aproximativ 2 săptămâni. Puteți chiar să-l înghețați luni de zile.
Spălați-l și tăiați-l bine, tăiați-l în lungimile dorite și congelați rapid într-un singur strat pe o tavă, peste noapte. Transferați apoi țelina congelată într-un recipient ermetic. Ar trebui să dureze până la aproximativ 18 luni. Sau puteți scufunda rapid țelina în apă clocotită timp de câteva minute și apoi într-o baie de gheață înainte de a o îngheța. Congelarea legumelor în acest fel ajută la păstrarea culorii și aromei lor. Țelina congelată își va pierde o parte din textura crocantă, așa că este cea mai bună pentru tocane, supe și alte feluri de mâncare gătite.
Țelina se potrivește bine cu mărar, mere, ciuperci, cartofi și linte. Tulpinile de apio au o aromă bogată și pot fi consumate crude sau gătite, în tot soiul de preparate delicioase. Savurează apio într-o salată cu mere, cu pui sau cu ton, dar și alături de brânză telemea, ulei de măsline și condimente.
Rețete cu apio
Supă de țelină
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline
- 300g apio
- 1 cățel de usturoi
- 200 g cartofi, curătati si taiati in bucatele
- 500 ml supă de legume
- 100 ml lapte
- crutoane de pâine, pentru servit
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o cratiță mare la foc mediu, se pune țelina, usturoiul și cartofii și se adaugă ulei. Adăugați un strop de apă și un praf mare de sare și gătiți, amestecând regulat timp de 15 minute, adăugând puțină apă dacă legumele încep să se lipească.
Se toarnă supa de legume și se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se mai fierbe timp de 20 de minute, până când cartofii se înmoaie și țelina este moale. Folosiți un blender pentru a transforma supa în piure, apoi turnați laptele și amestecați din nou. Asezonați după gust. Se serveste cu crutoane.
Frittatas cu feta, cu salată de morcovi și apio
- 2 lingurițe ulei vegetal
- 1 praz mare, bine spalat si feliat subtire
- 25 g baby spanac
- 3 ouă mari
- 1 legătură de mărar
- 2 linguri de iaurt natural
- 50 g feta, maruntită
- 1 catel de usturoi, ras fin
Pentru salată
- 2 linguri oțet balsamic
- 2 linguri tahini
- 2 batoane de telina, feliate
- 2 morcovi, decojiti julien
- 1 ceapă rosie foarte mică, feliată subțire
- 2 frunze de salata romana, rupte in bucatele
- 6 măsline negre Kalamata fără sâmburi
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 220C cu o tavă de brioșe înăuntru. Se încălzește uleiul într-o tigaie și se prăjește prazul timp de aproximativ 4 minute, amestecând regulat, la foc mediu-mare pentru a se înmuia. Se amestecă spanacul și se fierbe timp de 1 minut până se înmoaie, apoi se lasă deoparte să se răcească puțin.
Bateți ouăle, mărarul, iaurtul și feta împreună într-un castron cu piper negru și usturoiul. Adăugați prazul și spanacul și amestecați bine. Scoateți forma de brioșe din cuptor și puneți conținutul în patru cutii de brioșe, adăugați amestecul de ouă și coaceți timp de 15-18 minute până când se întăresc și devin aurii.
Între timp, amestecați oțetul balsamic cu tahini și 1-2 linguri de apă într-un castron pentru a face un dressing, apoi amestecați cu legumele și măslinele. Așezați-l pe farfurii, scoateți cu grijă frittatele și serviți.
Suc de apio
Ingrediente
- 1 apio
- 1 măr verde curățat, tăiat în sferturi și fără sâmburi
- ½-1 lămâie, cu suc
- 20 g ghimbir, ras fin
Mod de preparare
Separați tulpinile de țelină și spălați bine. Tăiați capetele rădăcinii și tăiați grosier, păstrând una dintre tulpinile fragede și tinere întregi pentru a servi.
Puneți țelina tocată, mărul, jumătate din sucul de lămâie și ghimbirul într-un robot de bucătărie sau blender și toacă fin. Cu motorul pornit, adăugați 50-100 ml apă rece și amestecați până la omogenizare.
Se strecoară sucul printr-o sită cu plasă fină într-un pahar, apăsând cu dosul lingurii pentru a extrage tot sucul. Acoperiți și răciți sau serviți imediat. Se amestecă bine sucul, se mai adaugă o stoarcere de lămâie dacă vrei și se servește în pahare cu o bucată din tulpină de țelină ca decor.
Smoothie verde
Smoothie-urile verzi sunt cele mai sănătoase și sunt foarte energizante. Ai nevoie de jumătate de castrevete curățat și tăiat, o bucată de țelină Apio, o mână de varză kale, un măr decojit și tăiat bucăți, o pară decojită și tăiată și o linguriță de suc de lămâie.
Adaugă ingredientele pe rând, în blender, iar la final adaugă sucul de lămâie. Dacă sucul obținut este prea gros, îl poți amesteca cu puțină apă.