Cuprins:
Ce este balutul și cum a apărut
Balutul este o delicatesă filipineză făcută din ouă de rață incubate. Numele său a fost derivat din modul tradițional în care a fost preparat – „balut” care înseamnă „înfășurat” sau acoperit. Balutul perfect este incubat timp de 17 până la 18 zile, în timp ce embrionul său este încă învelit cu o pojghiță albicioasă și nu s-a dezvoltat încă pe deplin. Acesta este cunoscut la nivel local sub denumirea de „balut sa puti”, care înseamnă literalmente „învelit în alb”.
În ciuda asocierii populare a consumului de ouă de rață fertilizate sau ouă incubate cu bucătăria filipineză, s-a documentat că a existat și a fost consumat continuu în multe țări asiatice. S-a identificat că consumul de ouă de rață fertilizate a fost dezvoltat inițial în China pentru a prelungi perioada de valabilitate a ouălor înainte de descoperirea frigiderelor. A fost numit „maodan” sau tradus literal drept „cu pene” sau „ou păros”, deoarece penele sunt încă vizibile când este gătit.
Balutul în alte țări asiatice
În Vietnam, un preparat alimentar similar se numește hot vit lon, în timp ce în Cambodgia este cunoscut ca phog tea khon. Principalul punct de diferențiere între aceste produse cu ouă de rață este durata procesului de incubație. Vietnamezii preferă ca oul să fie incubat timp de 19 până la 21 de zile, astfel încât embrionul să fie ferm când este gătit. În mod similar, este incubat timp de 18 până la 20 de zile în Cambodgia. În prezent, este încă cunoscut și consumat în mod obișnuit în majoritatea țărilor din Asia de Est și de Sud-Est, inclusiv Laos și Thailanda.
În timpul secolului al XVI-lea, se credea că practica de a face ouă incubate a fost adusă de comercianții chinezi în Filipine. La acel moment, un anumit oraș din apropierea zonei avea o abundență de rațe Mallard, cunoscute local ca „itik”. Itik sunt crescute în principal pentru ouăle sale. Acest tip de rață este apreciată mai ult decât rațele carne datorită cererii locale pentru producția de ouă.
În general, rațele se adaptează în aproape toate tipurile de condiții de mediu și practici variate de hrănire și au imunitate la bolile comune ale păsărilor. Această adaptabilitate a inițiat și a popularizat procesul de fabricare a ouălor incubate, care acum este cunoscut sub numele de „balut”. Creșterea rațelor a fost considerată un mijloc de existență semnificativ în multe țări asiatice. În Filipine, balut este produsul principal al industriei.
Cum se produce balutul
Există două tipuri de balut care sunt produse și vândute. Mamatong se referă la tipul de balut în care embrionul plutește deasupra gălbenușului și albului. Celălalt se numește „balut na puti” sau care este învelit în alb, deoarece embrionul pare că este acoperit cu o parte albicioasă atunci când este vândut. Aceasta se obține lăsând ouălor să se incubeze timp de aproximativ 18 zile. Este considerat ca fiind tipul favorit și perfect de balut pentru filipinezi, deoarece embrionul nu și-a dezvoltat complet ciocul și nu are pene.
În Filipine există credința locală că cele două tipuri de balut pot fi diferențiate prin punerea lor pe apă. Când plutește, este un mamatong și este un balut na puti când se scufundă în fund.
Pentru incubație, procesul trebuie să înceapă înainte ca oul de rață să atingă vârsta de 5 zile. Pentru început, ouăle de rață fertilizate sunt plasate sub soare timp de aproximativ 2 până la 7 ore pentru a oferi căldură ouălor. Acest lucru se face pentru a elimina orice umiditate rămasă pe ouă înainte de a fi introduse în balutan sau în incubator. Apoi, ouăle sunt transferate în coșuri, în interiorul balutanului. Balutanul tradițional este un adăpost improvizat care este de obicei făcut din bambus și palmier nipa. Acesta trebuie să fie întotdeauna păstrat la întuneric și trebuie să fie umed în interiorul balutanului pentru ca o incubație adecvată să aibă loc.
Fiecare incubator este conceput pentru a ține zece coșuri de bambus care pot fi umplute cu 100 până la 120 de ouă fiecare. Se estimează că aproximativ 6000 de ouă de rață sunt incubate într-o singură perioadă. În interiorul coșurilor de bambus, ouăle sunt plasate într-un tikbo (pungi de pânză de abaca) sau învelite în panyo (țesătură de sinamay). Ouăle sunt împachetate cu grijă pentru a se asigura că sunt incubate corespunzător. Pentru o căldură constantă în timpul procesului, mai multe pungi de palay sau coji de orez sunt poziționate între coșuri. Cojile sunt încălzite în ibrice de cupru până devin extrem de fierbinți înainte de a fi introduse în balutan.
În timpul incubației, cea mai importantă parte este întoarcerea și repoziționarea fiecărui ou de două până la trei ori pe zi pentru a asigura o creștere constantă a acestuia. Acest lucru ar preveni, de asemenea, prea multă căldură într-o anumită parte a ouului, ceea ce poate provoca stricarea acestuia.
Cum se mănâncă balutul
Balutul perfect constă din patru părți principale: embrion, gălbenuș, bato -albușul sau stâncă și lichidul din interior. La cumpărarea balutului, unii pot alege între cele care au fost incubate timp de 16 sau 18 zile. Persoanele care îl încearcă pentru prima dată pot opta pentru un balut vechi de 16 zile, deoarece embrionul este mai puțin dezvoltat, iar oasele și ciocul sunt mult mai moi de mestecat. Cu toate acestea, balut de 18 zile este considerat cel mai bun balut cunoscut sub numele de „balut na puti”. Acest lucru este, de asemenea, numit colocvial „higop”, care se referă de fapt la actul de a înghiți tot conținutul său. În unele cazuri, vânzătorii de balut din apropierea terminalelor de autobuz vând în mod intenționat în mare parte balut vechi de 19 zile, deoarece știu că este puțin probabil să-și revadă clienții.
Dacă ai un stomac suficient de rezisent și vrei să încerci balut, există chiar o procedură pentru a face acest lucru.
- Piviți capătul rotunjit al oului și bateți ușor pe masă pentru a face o crăpătură în coajă. Odată crăpată, desprindeți coaja, astfel încât să aveți o gaură în jurul lățimii degetului.
- Următorul pas este asezonarea oului. Vânzătorii de balut vor avea adesea sare pentru a presăra peste conținutul de ou, dar oțetul și ardeiul iute sunt, de asemenea, alegeri foarte populare. Pentru a amesteca condimentele cu oul, învârtiți-l sau cereți ceva cu care să amestecați amestecul.
- Sorbiți sucul din gaura pe care ați făcut-o în coajă.
După ce ați băut sucul, puteți desface coaja rămasă pentru a expune carnea. Unora le place să ruleze carnea într-un amestec de condimente înainte de a mânca. - Veți vedea gălbenușul, albusul și puiul. Gălbenușul tinde să fie partea preferată pentru mulți, deoarece are o textură cremoasă. Alții preferă puiul, totuși, în funcție de cât de matur este oul tău, s-ar putea să vezi destul de mult ciocul și oasele embrionilor. Albușul (denumit bato, adică piatră) este comestibil, cu toate acestea, poate fi dur și unora nu le place.
Ce gust are balutul
Atunci când mănânci balut experimentezi mai multe gusturi, în funcție de etapa în care te afli. Despre sucul care se bea inițial, mulți spun că are efectiv gust de supă de pui. Gălbenușul este descris drept cremos și pufos, ca o budincă. Partea mai dificilă pentru mulți dintre cei care au consumat balut este cea în care trebuie să mănânce efectiv embrionul. Unii spun că este o carne fragedă, alții se plâng de faptul că ciocul, ghearele și penele deja existente nu sunt deloc plăcute la gust. Și în acest sens, gusturile diferă. Pentru că mulți consideră ciocul și ghearele ca fiind crocante într-un mod plăcut.
Balutul este considerat afrodisiac
Balutul este considerat un afrodisiac și este consumat în mod obișnuit cu o bere rece alături. Conținutul ridicat de proteine din Balut și alți aditivi nutriționali nu numai că oferă energie, dar și trezește multă căldură în întregul corp, devenind un afrodisiac natural. De fapt, balut a fost numit Viagra filipineză. Balutul poate fi asezonat cu chili, usturoi, oțet, sare, suc de lămâie, piper măcinat și frunze de mentă. Poate fi gătit și în omlete sau folosit ca umplutură pentru produse de patiserie.
Balutul și mahmureala
Localnicii din Filipine apelează la balut ca remediu pentru a vindeca mahmureala. Rațiunea din spatele acestei teorii este că gălbenușul din balut conține aminoacidul cisteină. Cisteina descompune toxinele din ficat și ajută la eliminarea lor din organism. Acest lucru poate fi util atunci când ați băut prea mult.
Totuși, dacă stomacul nu te ține după mahmureală să mănânci balut, cisteina poate fi găsită și în multe alte tipuri de alimente, inclusiv broccoli, brânză, ovăz, iaurt, carne roșie și usturoi.
Daniel9090 • 12.12.2023, 14:10
preparat culinar filipinez, ou de rață fertilizat consumat cu gălbenuș și embrionul fetal.
Nicoleta1807 • 16.11.2023, 16:15
O rețetă foarte bizara, nu știu dacă aș putea să încerc asa ceva