Cuprins:
Ce este bograciul (bogracs)
Bograciul tradițional se prepară în aer liber, într-un cazan mare. Majoritatea ingredientelor variază de la o casă la alta, dar cantitatea mare de carne (3 până la 5 tipuri) și folosirea generoasă a paprikăi rămân aceleași.
Se folosesc diferite tipuri de carne: gâtul, coastele, pielea și chiar grăsimea de pe oase și copite.
Felul de mâncare finit ar trebui să arate ca un gulaș, nu ca o supă.
Despre bucătăria maghiară
Unul dintre motivele pentru care bucătăria maghiară este recunoscută în întreaga lume este faptul că nu a fost niciodată bătută în lemne.
Ea este încă modelată de bucătarii de azi, gospodinele, iubitorii de mâncare, care încorporează cu succes și creativitate tradițiile altor națiuni.
Specialitatea meselor tradiționale maghiare constă în pașii de bază.
Mesele tradiționale încep cu o supă consistentă, care se prepară dintr-o varietate diversă de ingrediente: fasole, varză, cartofi, paste, mazăre, morcovi etc.
Aceasta este urmată uneori de paste dulci, care sunt destul de surprinzătoare pentru străini. Ungurilor le place să mănânce paste cu fructe, gem, semințe de mac și nuci, acoperite cu zahăr pudră.
Főzelék este practic o supă groasă făcută dintr-un singur fel de legume. Foarte mare importanță în gastronomia maghiară o are este gătitul la foc deschis, pe care ei îl numesc bográcsozás.
Numele provine de la bogrács, tuciul în care se gătesc majoritatea mâncărurilor.
Mai multe dintre mâncărurile mahiare se fac într-un singur vas și își au originea în această tradiție de gătit în aer liber.
Eurasia medievală timpurie poate fi împărțită în două părți gastronomice. În timp ce regiunea dintre Orientul Îndepărtat și Marea Neagră era dominată de metode de gătit, regiunea dinspre Marea Neagră, spre vest, era dominată de metode de prăjire, în special în ceremoniile de sacrificiu.
Cel mai evident instrument pentru gătitul în aer liber a fost/este ceaunul care poate fi atârnat deasupra focului pe pirostrii.
Strămoșul bograciului de astăzi, ceaunul de lut a fost adus în Bazinul Carpatic de primii maghiari. A fost cel mai comun vas din ceramica maghiară din secolele X-XIII.
Cum se face bograciul
Ingrediente
- 125 g de carne de vită cu grăsime
- 1,2 kg de ceapă decojită și tăiată mărunt
- 750g morcovi curățați de coajă și tăiați mărunt
- 500g țelină tăiată mărunt
- 3 ardei verzi curățați de coajă și tăiați în cubulețe
- 2 ardei roșii curățați de coajă și tăiați în cubulețe
- 1,2 kg de carne de vită pentru fiert, tăiată în cuburi
- 300 g de untură
- 250 g slănină
- 3 linguri de paprika afumată
- Apă clocotită (suficientă pentru a acoperi ingredientele)
- Sare și piper după gust
- 1,2 kg de pulpă de porc tăiată în cuburi
- 800 g de roșii din conservă fără semințe și tăiate în cubulețe
- 150 g de pastă de tomate
- 1 ardei iute roșu (lăsat întreg)
- 3 frunze de dafin
- 1 kg de cartofi curățați de coajă și tăiați în cubulețe
- Găluște
- 2 ouă
- 200 g de făină
- 100 ml apă
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1/4 linguriță de sare
Mod de pregătire
Se topește untura într-o oală foarte mare, ideal ar fi un ceaun de zece litri, la foc deschis.
Se sotează ceapa, morcovul, țelina și ardeii în untură până devin translucide.
Se asezonează generos cu sare și piper, apoi se adaugă carnea de vită și slănina afumată și se lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, amestecând în mod regulat.
Se adaugă paprika, se amestecă încet cu 500 ml de apă clocotită și se fierbe timp de o oră și jumătate, amestecând în mod regulat și adăugând apă la nevoie.
Se adaugă carnea de porc și se fierbe timp de zece minute, amestecând regulat.
Se amestecă pasta de tomate și roșiile.
Adaugă suficientă apă cât să se afle la 5-6 cm deasupra ingredientelor, adaugă frunzele de dafin și ardeiul iute întreg și gătește încă aproximativ 1,5 ore, până când carnea este foarte fragedă.
Între timp, într-o cratiță separată, fierbe cartofii timp de zece minute, până se înmoaie. Se scurg și se pun deoparte.
Pentru a pregăti găluștele, amestecă pur și simplu toate ingredientele.
Se amestecă cartofii în tocană. Pune lingurițe din aluatul de găluște înăuntru și gătește timp de aproximativ zece minute.
Secretele unui bograci bun
Maghiarii spun că, pentru a găti bograciul tradițional din Transcarpatia, ai nevoie de două atribute indispensabile: un ceaun cu pereți groși și un foc deschis.
Prima mențiune despre bograci se găsește în epopeea triburilor nomade ale maghiarilor cu mult înainte de noua eră.
Bograci este o masă simplă pe care ciobanii o găteau pe câmp. Ingredientele principale erau proviziile alimentare: carne uscată și pudră, aromată generos cu ciuperci sălbatice, rădăcini și ierburi găsite pe drum.
Traducerea literală este „carne de cioban”. Timp de trei milenii, aceștia au gătit carnea în oale de camping (bograci). Ei au dat numele mâncării naționale.
Versiunile moderne ale vechiului bograci se bazează pe o rețetă de bază împrumutată din Mica carte de bucate ungurești a lui Gundel.
Condiția sa prealabilă este o abundență de diverse produse din carne, care ar trebui să domine asupra celorlalte ingrediente.
Acesta este un fel de mâncare pentru bărbații care fac mult efort, care nu trebuie să fie atenți la siluetă, dimpotrivă, au nevoie de cât mai multe calorii.
Ciobanii adăugau tot ce aveau la îndemână. Principalul lucru este de a obține o mâncare sățioasă.
Dacă faci un astfel de preparat într-un ceaun în timpul unui picnic, atunci poți hrăni pe săturate 7-10 persoane (în funcție de apetitul fieăcruia). Cu nu mai puțin succes, gulașul transcarpatic poate fi gătit acasă.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ce să mănânci vara. Trei tipuri de alimente care nu trebuie să lipsească din dieta ta!