Cuprins:
Premier League este singurul mare campionat de fotbal din Top 5 care are programate meciuri în cea de-a doua zi de Crăciun, aceasta fiind una dintre cele mai importante tradiții care s-a născut în urmă cu 160 de ani.
Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu ați auzit de Boxing Day ne-am gândit ca în acest articol să vă spunem care este povestea acestei sărbători britanice.
Când și cum a apărut Boxing Day
Denumirea de Boxing Day (n.n. – în traducere liberă ziua cutiilor) datează din epoca victoriană, mai exact din secolul al XIX-lea, din timpul domniei reginei Victoria.
Legenda spune că, pe atunci, tradiția le cerea credincioșilor să facă donații pentru persoanele sărace sub forma unor cutii cu cadouri. Servitorii lucrau în acele vremuri și de Crăciun și primeau permisiunea să plece acasă doar în ziua de 26 decembrie.
Mai mult decât atât, nobilii le ofereau câte o cutie care conținea daruri și bani în semn de recunoștință și de apreciere pentru munca depusă de-a lungul anului.
În acest fel, stăpânii își recompensau slujitorii cu diverse cadouri și cu o zi liberă pentru ca aceștia să poată petrece timp alături de familiile lor.
Ce este Boxing Day
Există voci care susțin că această sărbătoare era o parte a tradiției creștine de Sf. Ștefan, atunci când bisericile organizau cutii ale milei prin care strângeau fonduri pentru persoanele defavorizate.
În același timp, organizațiile de caritate desfășoară acțiuni de colecte publice prin care oamenii cu suflet donează bani și obiecte care în cele din urmă ajung la cei săraci. În plus, părinții oferă copiilor mici daruri precum portocale, batiste sau șosete, scrie WhyChristmas.com.
Mai exista o metodă de a strânge bani, și anume aceea prin care băieții și fetele care învățau meserii aveau în magazinele unde lucrau o cutie în care clienții puneau bani, alimente sau alte cadouri.
În prezent, Boxing Day este o sărbătoare publică de care se bucură toți cetățenii din Marea Britanie și din majoritatea țărilor membre ale Commonwealth-ului, precum Canada, Australia, Africa de sud și Noua Zeelandă.
Această zi are şi o altă semnificație. Pe 26 decembrie nu se lucrează, iar oamenii merg la shopping pentru a profita de reducerile de prețuri. Magazinele se deschid dimineața devreme pentru a întâmpina miile de clienți cu reduceri ce variază între 50% și 80%.
Totodată, este o zi în care oamenii oferă cadouri celor dragi, iau masa cu familia sau cu prietenii, participă la diverse întreceri și spectacole, partide de vânătoare și de pescuit. De pe nici o masă nu lipsesc șunca sau carnea de miel prăjită.
Primul meci de fotbal intercluburi din istorie s-a jucat de Boxing Day
Pe 26 decembrie 1860, chiar de Boxing Day, s-a disputat primul meci de fotbal intercluburi din istorie, cele două protagoniste fiind Sheffield FC și rivala locală Hallam FC.
Partida a fost câștigată de prima formație cu scorul de 2-0 și s-a disputat după regulile Sheffiled, care aveau să devină baza regulamentelor moderne de fotbal.
Stadioanele celor două echipe se aflau la o distanță de doar 100 de metri unul de celălalt. Arena „Sandygate” a celor de la Hallam FC figurează în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai veche din lume.
Ambele echipe există și în zilele noastre. Sheffield FC activează în liga a opta „Northern Premier League Division One South”, în timp ce Hallam face parte din liga a zecea „Northern Counties East Football League”.
Adevărata tradiție a fotbalului jucat cu ocazia Boxing Day a început mult mai târziu. Primele partide din campionatul englez jucate în a doua zi de Crăciun au avut loc în 1888.
Este vorba despre meciurile Derby County-Bolton Wanderers și West Bromwich-Preston North End. De atunci s-au disputat peste 3.700 de meciuri în prima ligă a Angliei de Boxing Day.
Cea mai spectaculoasă etapă de Premier League disputată de Boxing Day a fost cea din 1963, când în 10 meciuri s-au marcat nu mai puțin de 66 de goluri. S-au înregistrat scoruri-record, precum Fulham-Ispwich Town 10-1 și West Ham United-Blackburn Rovers 2-8.
Armistițiul de Crăciun sau cum s-a jucat fotbal în tranșee
Armistițiul de Crăciun reprezintă un moment unic în istoria unui război în care au fost uciși peste 14 milioane de oameni. În acea zi de 25 decembrie 1914, trupele britanice, germane și franceze angrenate în Primul Război Mondial au lăsat armele deoparte și s-au bucurat de Sărbători.
Armistițiul a reprezentat o încetare a focului neoficială pe frontul de vest în preajma Crăciunului, devenind un simbol al păcii într-un război devastator. În unele zone, soldații au schimbat cadouri sub formă de alimente, alcool, tutun și suveniruri, au cântat colinde, au împodobit bradul, iar de Crăciun au avut loc chiar ceremonii funerare comune și schimburi de prizonieri.
De asemenea, soldații au disputat și câteva partide de fotbal la St. Yvon, Ypres, Ploegsteert, Messines, Frelinghien și în alte localități situate de-a lungul frontului de vest. De cele mai multe ori aceștia improvizau, folosind căști în loc de stâlpi pentru porți și conserve în loc de mingi.
Odată cu revenirea fotbalului profesionist și a competițiilor din Anglia după 1919, după terminarea războiului, cluburile au început tradiția unor meciuri tur-retur în zilele de 25 și 26 decembrie. Tradiția a ținut până în 1959 deoarecec devenise tot mai greu să se călătorească în ziua de Crăciun din cauza aglomerației provocate de densitatea socială inevitabilă.
Citeşte şi despre cele mai scumpe maşini vândute la licitaţie!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!