Cuprins:
Ce este bulionul de oase
Bulionul de oase sau supa de oase se face prin fierberea oaselor și a țesutului conjunctiv al animalelor.
Bulionul de oase datează din timpuri preistorice, când vânătorii-culegători transformau părți de animale altfel necomestibile, cum ar fi oasele, copite și articulații, într-un bulion pe care îl puteau bea.
Puteți face bulion de oase folosind oase de la aproape orice animal – pui, porc, vită, vițel, curcan, miel, bizon, bivol, căprioară sau pește. Măduva și țesuturile conjunctive, cum ar fi picioarele, copitele, ciocul, măduvele sau aripioarele pot fi, de asemenea, utilizate.
Tipuri de bulion de oase
Din punct de vedere tehnic, puteți face o supă de oase din orice. Dar cele mai multe astfel de supe sunt făcute din resturi de la blocul măcelarului. Cele mai comune tipuri de bulion de oase disponibile în magazinele alimentare includ:
Supa de oase de pui
Acesta este cel mai popular tip de bulion de oase în SUA, spre exemplu. Bulionul de oase de pui are un conținut mai mare de aminoacizi decât bulionul de oase de vită – deși este mai puțin dens în nutrienți decât bulionul de oase de curcan. De asemenea, are un conținut mai scăzut de grăsimi decât majoritatea celorlalte tipuri de bulion de oase și are o aromă relativ blândă care se amestecă bine într-o varietate de feluri de mâncare.
Supă de oase de vită
Deși nu este la fel de bogat în aminoacizi precum bulionul de oase de pui, bulionul de oase de vită conține puțin mai multă grăsime. Acest lucru îl face o bază perfectă pentru tocane și supe bogate.
Bulionul de oase de porc
Bulionul de oase de porc formează baza multor mâncăruri populare din Asia de Est, inclusiv tonkotsu ramen și bak kut teh. Deși din punct de vedere istoric este mai puțin obișnuit pe piața din SUA, mai mulți americani au început să prindă gustul bulionului de oase de porc în ultimii ani. Acest bulion se face uneori cu picioare de porc pentru a-i conferi o textură extra-gelatinoasă.
Cum se face bulionul de oase
Bulionul de oase este foarte simplu de preparat. Există multe rețete online, dar majoritatea oamenilor nici măcar nu folosesc o rețetă. Tot ce aveți nevoie este o oală mare, apă, oțet și oase.
Pentru a începe, iată o rețetă ușoară pe care o poți urma:
Ingrediente
- 4 litri de apă
- 2 linguri (30 ml) otet de mere
- 1–2 kg de oase de animale
- Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare
Pune toate ingredientele într-o oală mare sau într-o oală lentă. Se aduce la fierbere. Reduceți focul și gătiți timp de 12 ore. Cu cât se gătește mai mult, cu atât va avea un gust mai bun și va fi mai hrănitor.
Lăsați bulionul să se răcească. Se strecoară într-un recipient mare și se aruncă oasel.
Pentru a adăuga valoare nutritivă, utilizați o varietate de oase: oase, articulații și picioare.
Adăugarea de oțet este importantă deoarece ajută la extragerea tuturor nutrienților valoroși din oase. De asemenea, puteți adăuga legume, ierburi sau mirodenii în bulion pentru a îmbunătăți aroma.
Ingredientele comune includ usturoiul, ceapa, țelina, morcovul, pătrunjelul și cimbru. Le puteți adăuga la pasul unu.
Cum se păstrează bulionul de oase
Cel mai ușor este să faci bulion în loturi mari, dar îl poți păstra în siguranță la frigider doar timp de 3-4 zile.
Dacă aveți nevoie de el pe termen mai lung, îl puteți congela în recipiente mici și puteți decongela porții individuale după cum aveți nevoie.
Cum se consumă
Dacă nu vă place să beți bulion de oase, îl puteți folosi ca bază pentru supe, tocane și sosuri.
Iată o rețetă simplă de sos de roșii folosind bulion de oase.
Ingrediente
2 căni (473 ml) bulion de oase
2 conserve pasta de rosii bio
2 linguri (30 ml) ulei de măsline extravirgin
1/2 linguriță oregano, tocat
1/2 linguriță busuioc, tocat
2 căței de usturoi, tocați
Sare si piper, după gust
Mod de preprare
Pune toate ingredientele într-o cratiță medie.
Se încălzește la foc mediu-mare timp de 4-6 minute, amestecând din când în când.
Reduceți focul mic și acoperiți, lăsând sosul să fiarbă încă 5 minute.
Serviți peste paste sau friptură de carne sau includeți-o într-o varietate de alte rețete, după preferințe.
Ce beneficii are bulionul de oase
Conține vitamine și minerale
Supa de oase poate fi hrănitoare, dar conținutul nutrițional precis va depinde de oasele pe care le utilizați.
Oasele animalelor sunt bogate în calciu, magneziu și alte vitamine și minerale necesare pentru a vă construi și întări propriile oase. Cu toate acestea, doar cantități mici din acești nutrienți – mai puțin de 5% din valoarea zilnică – ajung de fapt în bulion.
Măduva oferă vitaminele A și B și minerale precum zinc, fier, calciu și seleniu. Toate aceste părți conțin, de asemenea, proteina de colagen, care se transformă în gelatină atunci când este gătită și dă câțiva aminoacizi importanți.
Fierberea ingredientelor eliberează nutrienții lor în apă într-o formă pe care corpul o poate absorbi cu ușurință.
Poate aduce beneficii sistemului digestiv
Un tract digestiv sănătos este esențial pentru bunăstare. Supa de oase este ușor de digerat și poate ajuta la prevenirea inflamației legate de tractul digestiv.
Experimentele pe animalele cu colită au sugerat că gelatina poate proteja și vindeca mucoasa tractului digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Gelatina conține un aminoacid numit acid glutamic. Acesta se transformă în glutamina în organism și ajută la menținerea funcției peretelui intestinal. Poate ajuta la prevenirea și vindecarea unei afecțiuni cunoscute sub numele de „intestin permeabil”, un simptom al mai multor boli gastrointestinale cronice.
Un intestin permeabil este atunci când apar leziuni între bariera dintre intestin și fluxul sanguin, permițând substanțelor să se scurgă din intestin în fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la inflamații și alte probleme.
Un studiu pe șoareci din 2021 a concluzionat, de asemenea, că aminoacizii din bulionul de oase au proprietăți antiinflamatorii care pot reduce afectarea intestinului din cauza colitei ulcerative.
Din toate aceste motive, consumul de bulion de oase poate fi benefic pentru persoanele cu o serie de afecțiuni gastro-intestinale.
Poate ajuta la combaterea inflamației
Aminoacizii găsiți în bulionul de oase, inclusiv glicină și arginina, au proprietăți antiinflamatorii.
În 2015, de exemplu, un studiu pe animale a arătat că, atunci când șoarecii cu astm bronșic au luat arginină pe cale orală, au experimentat o îmbunătățire a inflamației căilor respiratorii și a altor simptome de astm.
Inflamația cronică a fost legată de diferite boli grave, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, artrita și cancerul.
Includerea alimentelor antiinflamatoare în dietă, cum ar fi bulionul de oase, poate ajuta la reducerea riscului acestor boli.
Sănătatea articulațiilor
Colagenul este principala sursă de proteină găsită în oase, tendoane și ligamente.
În timpul gătirii supei de oase, colagenul din oase și țesutul conjunctiv se descompune într-o altă proteină numită gelatină. Gelatina conține aminoacizi importanți care susțin sănătatea articulațiilor.
Acestea includ prolina și glicina, pe care corpul dumneavoastră le folosește pentru a-și construi propriul țesut conjunctiv. Țesutul conjunctiv este componenta principală a tendoanelor, care leagă mușchii de oase, și ligamentelor, care leagă oasele între ele.
Cu toate acestea, cantitățile acestor aminoacizi sunt mult mai mici în bulionul de oase decât „doza terapeutică” găsită în suplimente.
Gestionarea greutății și a masei musculare
Supa de oase este, de obicei, săracă în calorii, dar poate satisface foamea.
Există unele dovezi că persoanele care consumă supe sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate. Acest lucru sugerează că supele pot juca un rol în gestionarea greutății.
Supa de oase este bogată în proteine, iar unele dovezi sugerează că o dietă bogată în proteine poate ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății, deoarece este sățioasă și poate ajuta o persoană să se simtă sătulă.
Descoperă și ce beneficii are consumul de somon.
Poate îmbunătăți somnul și funcția creierului
Aminoacidul glicina, găsit în bulionul de oase, vă poate ajuta să vă relaxați. Unele cercetări au sugerat că glicina poate ajuta la promovarea somnului.
Un studiu mai vechi a constatat că administrarea a 3 grame de glicină înainte de culcare a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului la persoanele care au avut dificultăți de somn.
A lua glicină înainte de culcare a ajutat participanții:
- să adoarmă mai repede
- să mențină un somn mai profund
- să se trezească de mai puține ori pe parcursul nopții
Acest studiu a mai descoperit că glicina a ajutat la reducerea somnolenței în timpul zilei și la îmbunătățirea funcției mentale și a memoriei.
Prin urmare, consumul de bulion de oase ar putea avea beneficii similare.
Cu toate acestea, conform acestei surse, cantitatea de glicină dintr-o porție de 1 cană de bulion de oase poate varia de la 500-1700 mg (0,5-1,7 g). Așa că ar trebui să bei 2-6 căni de bulion de oase pentru a ajunge la aceeași doză de glicină folosită.
Sursă foto – Shuttertock.com