Cuprins:
Ce este burritos
Burritos sau burrito este un produs alimentar de origine mexicană și americană, constând dintr-o tortilla înfășurată în jurul unei umpluturi mixte de ingrediente precum carne, brânză, fasole și legume. Burrito diferă de taco prin faptul că tortilla circulară în ultimul caz este pur și simplu pliată, nu înfășurată. Versiunea prăjită a burrito-ului, populară în sud-vestul american, este chimichanga.
Cine a inventat burritos
Rădăcinile burrito-ului datează de mii de ani. Încă din anul 10.000 î.e.n., folosirea foilor de tortilla de porumb pentru a împacheta alimente era o practică comună în rândul culturilor mezoamericane care trăiau în regiunea cunoscută astăzi ca Mexic. Istoricii cred că acesta a fost precursorul mâncărurilor moderne pe bază de tortilla, cum ar fi tacos și burritos.
În 1895, un fel de mâncare care ar putea fi identificat ca burritos a apărut în cartea „Diccionario de Mejicanismos” (Dicționar de spaniolă mexicană) a scriitorului cubanez Felix Ramos y Duarte. El a descris-o ca pe o tortilla rulată umplută cu carne sau alte ingrediente. Cu toate acestea, nu este clar dacă se referea la un taco sau un burrito. Burritoul propriu-zis poate să nu fi fost inventat până la începutul secolului al XX-lea.
O teorie foarte cunoscută susține că inventatorul burritos a fost un bărbat pe nume Juan Mendez, care a vândut tacos în orașul Ciudad Juarez, în timpul Revoluției Mexicane, între 1910-1920. Potrivit acelei povești, Mendez a călărit pe un măgar și a învelit mâncarea în tortilla mari de făină pentru a o menține caldă. „Mâncarea măgarului” a devenit foarte populară și i-a adus invenției ingenioase numele de „burrito” (care înseamnă „măgarul” în spaniolă).
Imigranții din centrul Mexicului și din Sonora au introdus burrito în Los Angeles în anii 1930, cam pe vremea când prima rețetă a apărut într-o carte de bucate americană.
Burrito-ul Sonoran, învelit în tortilla de făină, a crescut considerabil ca popularitate când a trecut granița internațională.
Cum se prepară burritos
Burritos mexican original (care se mai consumă astăzi în Mexic) este mic și subțire. Este umplut cu ingrediente de bază, cum ar fi carne, pește, brânză, fasole, orez și ardei iute – dar niciodată împreună, doar unul sau două dintre aceste ingrediente într-un singur burrito. Muncitorii care au migrat din Mexic au adus burrito cu ei în Statele Unite între anii 1940 și 1960. Americanii s-au îndrăgostit rapid de felul de mâncare aromat, iar taqueria care servește burritos a început să apară în California de Sud în deceniile următoare.
Burrito a fost revendicat ulterior ca o invenție atât a Californiei, cât și a Texasului. Asta a dus la transformarea acestuia în super-burrito mare și suculent pe care îl cunoaștem astăzi. Burrito-ul în stil Mission, cunoscut și sub numele de burrito San Francisco, a fost inventat de El Faro, un magazin alimentar din Districtul Mission din San Francisco, în 1961. Proprietarul lui El Faro, Febronio Ontiveros, susține că el a inventat burrito-ul foarte mare care conținea orez, guacamole și smântână alături de umpluturile standard de carne, fasole și brânză.
Astăzi burritos cu soiuri amețitoare sunt disponibile în restaurante și magazine alimentare de pe tot globul.
Trucuri pentru a face un burrito delicios
Proteina
Unele ingrediente pentru burrito sunt opționale, dar proteinele nu. Deci, unul dintre primii pași pentru a vă prepara burrito este să alegeți ce proteină doriți să utilizați.
Opțiunile includ carne de porc, vită, pui și creveți, precum și opțiuni pe bază de plante, cum ar fi fasolea și tofu. Odată ce vă dați seama dacă doriți să pregătiți burrito-uri pe bază de carne sau vegetarian, este timpul să selectați ingredientul exact. De exemplu, burrito-urile cu carne de vită pot consta din carne de vită tocată condimentată sau friptură la grătar. Când alegeți o bucată de carne, trebuie să luați în considerare costul, timpul de gătire și rezultatul final dorit.
Ca și în cazul tuturor felurilor de mâncare, alegerea ingredientelor de înaltă calitate va duce la un rezultat final mai bun. Așa că e bine să căutați proteine proaspete.
Condimentele
Alături de proteine, burritos include adesea orez și legume. Deoarece aceste ingrediente au metode și timpi de gătit diferite, cea mai bună mișcare este să le gătiți separat și apoi să le combinați când asamblați burrito-urile.
Pe măsură ce gătiți ingrediente individuale, acordați-vă timp pentru a le condimenta pe fiecare în mod corespunzător. Dacă fiecare componentă conține un strop de aromă, fiecare mușcătură de burrito va fi bine condimentată, făcând burrito-ul mai echilibrat.
Când vine vorba de orez, poți pune chimen, ardei iute, foi de dafin și usturoi pentru a adăuga aromă. De asemenea, puteți găti orezul în supă de legume sau în supă de pui, mai degrabă decât în apă.
Timpul pentru gătit
O tortilla caldă cu o umplutură rece va strica experienţa de a mânca burritos. Așa că ar fi bine să vă asigurați că toate ingredientele sunt calde atunci când vine timpul de asamblare. Pentru acest lucru, aruncați o privire asupra timpilor de gătit și faceți tot posibilul să gestionați bine timpul.
Rețete de burrito
Burritos se pot face în cele mai diverse combinații, în funcție de preferințe, dar și de ingredientele pe care le avem la îndemână. Partea cea mai interesantă este că se poate face chiar și cu resturi de friptură. Iată câteva de rețete de burrito din care să vă inspirați:
Burritos cu carne de vită
Ingrediente:
- sos salsa iute
- 450 g carne de vită friptă
- 1 ardei mare
- 1 ceapă medie
- 1 salată verde
- 1 conservă de fasole
- 250 g brânză/cașcaval ras
- smântână și
- 6 lipii de tortilla
Mod de preparare:
Tăiați în fâșii carnea de vită și o puneți într-o tigaie, cu condimente după alegere, la fript, la foc mediu, pentru aproximativ 5 minute. Cât timp carnea e pe foc, tăiați julien ceapa, salata și ardeiul. Adăugați ceapa și ardeiul peste carne, în tigaie, amestecați și lăsați la călit cam 8 minute.
Încălziți lipia de tortilla într-o altă tigaie. Ungeți-o cu salsa, adăugați fasole, amestecul de carne din tigaie, presărați brânză sau cașcaval, la alegere, deasupra, turnați smântână și presărați salata. Împăturiți astel: o dată pe latura din dreapta, apoi pe cea dinspre dvs. și apoi încă o dată pe cealaltă latură. Întoarceți cu gura în jos și lăsați burrito-ul așa aproximativ 20 de secunde.
Puneți pe farfurie și serviți, dacă mai doriți, cu extra salsa și smântână.
Descoperă și cele mai bune rețete de plăcintă cu carne.
Burritos cu pui
Ingrediente:
- 1 ceapă roșie sau 4 cepe verzi
- 400 g legume amestecate la alegere morcovi, ardei roșu,porumb dulce)
- 200 g resturi de pui, tăiate în bucăți mici
- 400 de grame orez gătit
- 400 g fasole roșie
- 6 tortilla
- 1 avocado, tocat
- 100 g cheddar ras
- 1 ou, bătut
- 1 lingură ulei vegetal
Mod de preparare:
Încingeți uleiul într-o tigaie mare. Adăugați ceapa și gătiți timp de 5 minute până când se înmoaie, apoi adăugați legumele alese și continuați să gătiți încă 5-10 minute sau până când se înmoaie. Adăugați restul de carne, orezul și fasolea. Amestecă totul și gătiți timp de 5 minute.
Încălziți o altă tigaie și puneți câte o tortilla câte 10-15 secunde.
Puneți din amestecul de orez în centrul foliei. Acoperiți cu puțin avocado și puțină brânză, apoi ungeți oul bătut pe margine. Îndoiți capetele peste umplutură, apoi pliați în lateral, ca un plic.
Aplatizați puțin, apoi puneți din nou în tigaia fierbinte. Gătiți timp de 2 minute până când partea inferioară s-a închis etanș și se transformă într-un maro auriu. Răsturnați și gătiți încă câteva minute.
Păstrați burrito-ul cald în cuptor în timp ce continuați să asamblați și să gătiți burrito-urile rămase. Serviți cu smântână, dacă doriți.
Burrito picant cu pui
Ingrediente:
- 600 g piept de pui
- 2 cepe roşii
- 2-3 ardei capia
- 1-2 ardei verzi
- 200 g ciuperci
- sare
- piper
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 lingurita oţet balsamic
- 2-3 linguri pastă de măsline
- tortilla pentru burritos
Mod de preparare:
Se spală carnea de pui cu jet de apă rece, apoi se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. Cu ajutorul unui cuţit foarte ascuţit, se taie felii subţiri, eventual se mai mărunţesc.
Carnea de pui se căleşte în uleiul de măsline şi, după ce a căpătat o culoare arămie, se adaugă ceapa roşie, curăţată, spălată şi tocată solzişori, în prealabil.
Se înăbuşe la foc mic până când ceapa devine sticloasă, se pun ciupercile curăţate şi tăiate felii foarte subţiri şi ardeii tăiaţi cubuleţe. Se lasă să se înmoaie şi, după ce s-au călit bine, se pune pasta de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Foile de burrito se stropesc pentru început cu puţin sos din compoziţia pregătită, se umplu şi se rulează cu atenţie să nu se rupă. Se aranjează pe un platou ornat cu frunze de salată verde. Se servesc imediat.
Surse: retete.unica.ro, britannica.com, quesada.ca, bbcfood.com