Cuprins:
Ce este cașul
Textura cașului este netedă și aproape scârțâitoare. Aromele sunt proaspete și ușor acide. Cașul este folosit pentru a face alte tipuri de brânzeturi, cum ar fi brânză de burduf și cașcaval, iar dacă este depozitat în saramură, după 2-3 săptămâni se transformă în telemea.
Pentru a face caș, laptele este coagulat cu cheag, iar ulterior este scurs pentru a separa zerul. Această brânză semimoale este de obicei nesărată și de culoare alb-gălbuie.
Cașul este materia primă folosită la prepararea brânzei telemea, brânzei de burduf, a cașcavalului și nu numai. Făcut din lapte de oaie sau de vacă, este coagulat cu ajutorul cheagului, iar mai târziu este scurs pentru a fi separată de zer. Sărat, sau foarte puțin sărat, cașul este servit ca o gustare ușoară alături de roșii, ceapă și castraveți sau folosit pentru a face plăcinte și tarte.
Brânza este de obicei consumată la micul dejun cu ouă, dar poate fi folosită și în produse de patiserie, omlete sau sandviciuri.
Ce este brânza telemea
Făcută fie din lapte de vacă, de oaie sau de bivoliță, telemeaua este cel mai popular tip de brânză din România. Este o brânză sărată, care poate fi proaspătă sau maturată și cel mai adesea este scufundată într-o saramură sărată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0da5f6461572274954c8e180e7473084.jpg)
Conținutul de grăsime poate ajunge până la 55%, ceea ce o face să fie acompaniamentul cremos perfect pentru mămăligă, alături de smântână. Vara, mai ales, o vei găsi pe orice masă românească, servită cu o salată de roșii proaspete, cu ceapă albă și un strop de ulei de floarea-soarelui. Cea mai cunoscută variantă, Telemea de Ibănești, a devenit al doilea produs alimentar românesc care a obținut statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP).
Despre telemea
Telemeaua este de obicei din lapte de oaie, dar poate fi făcută și din lapte de vacă sau chiar de capră sau de bivoliță. Este cea mai populară specialitate de brânză la noi.
Poate avea un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca textura sa să fie cremoasă, iar gustul său să fie picant. Brânza este supusă unui proces de maturare care o face mai gustoasă, mai aromată și mai sărată. Pentru o aromă picantă, de nucă, se adaugă semințe de chimen. Telemeaua este folosită de obicei pentru aperitive, în salate, bulz, plăcinte sau omlete.
Alte tipuri de brânză românești
Telemea de Ibănești
Există mai multe tipuri diferite de telemea, cele mai populare fiind Telemeaua de Ibănești și Telemeaua de Sibiu, ambele produse fiind înregistrate ca denumire de origine protejată de către Comisia Europeană.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d8640747525e93a3caeb9c3b6179381.jpg)
Telemeaua de Ibănești este făcută din lapte de vacă sau de oaie și are o textură umedă și sfărâmicioasă. Acest tip de telemea este de culoare albă spre alb-gălbuie și are o aromă dulce, acrișoară, cremoasă și sărată, care devine mai intensă cu timpul. Trebuie să stea într-un proces de maturare timp de minimum 20 de zile.
Telemea de Sibiu
Telemeaua de Sibiu este o brânză semidură, fabricată din lapte proaspăt de oaie, nepasteurizat, folosind cheagul pentru coagulare enzimatică. Se comercializează proaspătă sau maturată. Procesul de maturare durează minimum 21 de zile.
Brânză proaspătă de vaci sau brânză dulce
Aceasta este o brânză proaspătă care se face de obicei din lapte de vacă. Este tartinabilă, foarte moale, doar puțin acră, și este adesea folosită în plăcinte sau amestecată cu diferite ierburi, cum ar fi pătrunjelul, și întinsă pe pâine prăjită sau folosită ca umplutură pentru diverse produse de patiserie cum ar fi poale în brâu.
Cașcaval
Se prepară din lapte de oaie sau de vacă și este o brânză tare, netedă și galbenă. Variază în ceea ce privește calitatea și textura, de la varietățile de epocă mai dure la cele comerciale și vine adesea sub formă afumată. Se consumă adesea în sandviciuri, omlete, pe pizza, în tot felul de produse de patiserie sau ras peste mâncăruri precum cartofi prăjiți, ouă ochiuri etc.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_55621702690b5917e7e1e0996a02b338.jpg)
Urdă
Această brânză este făcută din zerul de lapte de vacă, de oaie sau de capră. Textura sa este netedă, granuloasă și sfărâmicioasă. Aromele sunt proaspete, iar gustul este blând, dulce și lăptos.
Asemănătoare cu ruda sa italiană Ricotta, această brânză este produsă prin încălzirea zerului rămas de la fabricarea altor tipuri de brânză, cum ar fi cașul sau telemeaua.
Rezultă o brânză cu conținut scăzut de grăsime, granulată și moale. Este foarte bogată în minerale și proteine de calitate. Acest tip de brânză poate fi adăugat la o salată de roșii și castraveți pentru un prânz sau o cină proaspătă, sau poate fi folosită în prăjituri cu brânză sau alte deserturi. Pentru aperitiv, această brânză se amestecă cu mărar și ceapă verde și se așază peste felii de pâine prăjită.
Urda este adesea modelată în jumătăți de sfere. Brânza este folosită la prepararea deserturilor și ca umplutură de patiserie.
Brânză de burduf
Aceasta este o brânză sărată făcută din lapte de oaie și are arome și gusturi intense. Brânză este frământată și ținută în burduf, adică un sac făcut din piele netăbăcită, uneori din stomacul unui animal.
Brânza este amestecată manual și plasată timp de 2-3 luni într-o membrană naturală – mai exact o vezică de porc, curățată și cusută cu benzi realizate din piele de oaie, ceea ce duce la aroma ascuțită, dar delicioasă a brânzei. Are un număr destul de mare de calorii, dar merită totuși încercată.
Brânză de oaie fermentată
Pentru acest tip de brânză, prelucrarea laptelui începe în primele ore ale zilei. Laptele proaspăt ajunge în rezervoare metalice uriașe, unde este pasteurizat și transformat în boabe fine. Brânza este lăsată la sărat timp de 20 de ore și apoi este lăsată să se matureze/fermenteze până la câteva luni.
Laptele de oaie este folosit pentru mai multe tipuri de brânzeturi tradiționale.
Brânza de Horezu
Un alt exemplu este brânza de Horezu. Acest tip de brânză este exportat în Spania, America și în multe alte locuri. Ea concurează chiar cu brânzeturi din întreaga lume la concursul internațional de brânzeturi din Germania.
Este un tip de brânza care se face doar la munte și se face din lapte de oaie. Este o brânză tare și are gust asemănător cu brânza Manchego spaniolă. Brânza de Horezu a câștigat în 2018 medalia de bronz la World Cheese Awards, în Bergen, Norvegia, semn că românii chiar se pricep la brânzeturi. De fapt, brânza reprezintă o parte importantă a bucătăriei românești.
Năsal
Aceasta este o brânză făcută din lapte de vacă, care este unică datorită metodei sale de producție. Este produsă într-o peșteră naturală din județul Cluj, cu ajutorul unei bacterii care nu poate fi mutată în alt mediu.
Gustul și caracteristicile sale se datorează condițiilor microbiologice unice în care este fabricată.
Temperatura și umiditatea constantă, dar mai ales roca din peșteră și lenjeria Brevibacterium au un impact uriaș asupra gustului brânzei.
Cine a mâncat Năsal, știe cât de unică și delicioasă este.
Brânză în scoarță de brad
Brânza în scoarță de brad este un tip special de brânză. Este preparată de ciobanii din Bran, Brașov și Sibiu. Brânza se prepară într-un proces similar cu brânza de burduf, dar cu mici modificări, de exemplu, în procesul de preparare se poate folosi doar o lingură din lemn de sicomor.
Un cilindru din scoarță de brad este umplut cu bucăți mici de brânză, apoi este așezat pe o sită și lăsat timp de o zi să se scurgă complet. Cilindrii sunt apoi afumați timp de cel puțin două săptămâni. Scoarța de brad este cea care îi conferă aroma unică.
Cașcavea
Acesta este deliciu tradițional din Carpați, aparținând ciobanilor. Această specialitate se obține prin afumarea la rece în lemn dulce a cașului cu conținut scăzut de sare. Ciobanii însă o mănâncă însoțită de felii de ceapă albă sau roșie și de binecunoscuta țuică românească. Este o specialitate care diferă de cașcaval și o poți găsi pe Valea Doftanei. Cașcaveaua se face din lapte de vacă. Cașul se lasă la dospit și a doua zi se fierbe în câteva clocote, se pune în forme rotunde și se lasă la scurs după ce a fost sărat bine. Roțile de cașcavea se lasă la afumat cu cetină de brad.
Brânza lui Vodă
Brânza lui Vodă este o brânză românească produsă din lapte de vacă pasteurizat, sare, cheag și culturi lactice. Fiecare roată de brânză este făcută manual, conform vechilor tehnici artizanale de fabricare a brânzeturilor. În trecut, brânza era servită conducătorilor locali și nobilimii, de unde provine și numele ei.
Este disponibilă în trei soiuri – Red Collar, cu o aromă asemănătoare fânului și o textură densă, Blue Collar, cu o aromă dulce și picantă și o aromă asemănătoare fânului, și White Collar, cu o textură deschisă și cremoasă și o aromă dulce, fructată și florală.
Sursa foto: 123rf.com
Brânza de vacă. Beneficiile consumului de brânză de vacă pentru adulți și copii
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2f2ba40de93d7ab055d3fe058c48aef.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_11e79a9b8450ab564df3dede7c6c441c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90ae4535abfb73050b2fe68e183c504a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_0914859eec43ff74840ada364aac6fa0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ec1e63cf85ebe56663f1fb95eed2cecb.jpg)