Ce este cașul

Textura cașului este netedă și aproape scârțâitoare. Aromele sunt proaspete și ușor acide. Cașul este folosit pentru a face alte tipuri de brânzeturi, cum ar fi brânză de burduf și cașcaval, iar dacă este depozitat în saramură, după 2-3 săptămâni se transformă în telemea. 

Pentru a face caș, laptele este coagulat cu cheag, iar ulterior este scurs pentru a separa zerul. Această brânză semimoale este de obicei nesărată și de culoare alb-gălbuie.

Cașul este materia primă folosită la prepararea brânzei telemea, brânzei de burduf, a cașcavalului și nu numai. Făcut din lapte de oaie sau de vacă, este coagulat cu ajutorul cheagului, iar mai târziu este scurs pentru a fi separată de zer. Sărat, sau foarte puțin sărat, cașul este servit ca o gustare ușoară alături de roșii, ceapă și castraveți sau folosit pentru a face plăcinte și tarte.

Brânza este de obicei consumată la micul dejun cu ouă, dar poate fi folosită și în produse de patiserie, omlete sau sandviciuri.

Ce este brânza telemea

Făcută fie din lapte de vacă, de oaie sau de bivoliță, telemeaua este cel mai popular tip de brânză din România. Este o brânză sărată, care poate fi proaspătă sau maturată și cel mai adesea este scufundată într-o saramură sărată. 

Ce i-a spus exact Zelenski lui Trump, în cele 15 minute cât au vorbit doar ei doi la Vatican
Recomandări
Ce i-a spus exact Zelenski lui Trump, în cele 15 minute cât au vorbit doar ei doi la Vatican

Conținutul de grăsime poate ajunge până la 55%, ceea ce o face să fie acompaniamentul cremos perfect pentru mămăligă, alături de smântână. Vara, mai ales, o vei găsi pe orice masă românească, servită cu o salată de roșii proaspete, cu ceapă albă și un strop de ulei de floarea-soarelui. Cea mai cunoscută variantă, Telemea de Ibănești, a devenit al doilea produs alimentar românesc care a obținut statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP).

Despre telemea

Telemeaua este de obicei din lapte de oaie, dar poate fi făcută și din lapte de vacă sau chiar de capră sau de bivoliță. Este cea mai populară specialitate de brânză la noi.

Poate avea un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca textura sa să fie cremoasă, iar gustul său să fie picant. Brânza este supusă unui proces de maturare care o face mai gustoasă, mai aromată și mai sărată. Pentru o aromă picantă, de nucă, se adaugă semințe de chimen. Telemeaua este folosită de obicei pentru aperitive, în salate, bulz, plăcinte sau omlete.  

Alte tipuri de brânză românești

Telemea de Ibănești

Există mai multe tipuri diferite de telemea, cele mai populare fiind Telemeaua de Ibănești și Telemeaua de Sibiu, ambele produse fiind înregistrate ca denumire de origine protejată de către Comisia Europeană.  

Șoferii cu mașini diesel care au peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă
Recomandări
Șoferii cu mașini diesel care au peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă

Telemeaua de Ibănești este făcută din lapte de vacă sau de oaie și are o textură umedă și sfărâmicioasă. Acest tip de telemea este de culoare albă spre alb-gălbuie și are o aromă dulce, acrișoară, cremoasă și sărată, care devine mai intensă cu timpul. Trebuie să stea într-un proces de maturare timp de minimum 20 de zile. 

Telemea de Sibiu

Telemeaua de Sibiu este o brânză semidură, fabricată din lapte proaspăt de oaie, nepasteurizat, folosind cheagul pentru coagulare enzimatică. Se comercializează proaspătă sau maturată. Procesul de maturare durează minimum 21 de zile. 

Brânză proaspătă de vaci sau brânză dulce

Aceasta este o brânză proaspătă care se face de obicei din lapte de vacă. Este tartinabilă, foarte moale, doar puțin acră, și este adesea folosită în plăcinte sau amestecată cu diferite ierburi, cum ar fi pătrunjelul, și întinsă pe pâine prăjită sau folosită ca umplutură pentru diverse produse de patiserie cum ar fi poale în brâu.

Cașcaval

Se prepară din lapte de oaie sau de vacă și este o brânză tare, netedă și galbenă. Variază în ceea ce privește calitatea și textura, de la varietățile de epocă mai dure la cele comerciale și vine adesea sub formă afumată. Se consumă adesea în sandviciuri, omlete, pe pizza, în tot felul de produse de patiserie sau ras peste mâncăruri precum cartofi prăjiți, ouă ochiuri etc.

Cei mai buni mici de 1 Mai, în București. Cât costă o porție și care sunt primele cinci locații căutate
Recomandări
Cei mai buni mici de 1 Mai, în București. Cât costă o porție și care sunt primele cinci locații căutate

Urdă

Această brânză este făcută din zerul de lapte de vacă, de oaie sau de capră. Textura sa este netedă, granuloasă și sfărâmicioasă. Aromele sunt proaspete, iar gustul este blând, dulce și lăptos. 

Asemănătoare cu ruda sa italiană Ricotta, această brânză este produsă prin încălzirea zerului rămas de la fabricarea altor tipuri de brânză, cum ar fi cașul sau telemeaua.

Rezultă o brânză cu conținut scăzut de grăsime, granulată și moale. Este foarte bogată în minerale și proteine de calitate. Acest tip de brânză poate fi adăugat la o salată de roșii și castraveți pentru un prânz sau o cină proaspătă, sau poate fi folosită în prăjituri cu brânză sau alte deserturi. Pentru aperitiv, această brânză se amestecă cu mărar și ceapă verde și se așază peste felii de pâine prăjită.

Urda este adesea modelată în jumătăți de sfere. Brânza este folosită la prepararea deserturilor și ca umplutură de patiserie. 

Brânză de burduf

Aceasta este o brânză sărată făcută din lapte de oaie și are arome și gusturi intense. Brânză este frământată și ținută în burduf, adică un sac făcut din piele netăbăcită, uneori din stomacul unui animal.

Brânza este amestecată manual și plasată timp de 2-3 luni într-o membrană naturală – mai exact o vezică de porc, curățată și cusută cu benzi realizate din piele de oaie, ceea ce duce la aroma ascuțită, dar delicioasă a brânzei. Are un număr destul de mare de calorii, dar merită totuși încercată. 

Brânză de oaie fermentată

Pentru acest tip de brânză, prelucrarea laptelui începe în primele ore ale zilei. Laptele proaspăt ajunge în rezervoare metalice uriașe, unde este pasteurizat și transformat în boabe fine. Brânza este lăsată la sărat timp de 20 de ore și apoi este lăsată să se matureze/fermenteze până la câteva luni.

Laptele de oaie este folosit pentru mai multe tipuri de brânzeturi tradiționale.

Brânza de Horezu

Un alt exemplu este brânza de Horezu. Acest tip de brânză este exportat în Spania, America și în multe alte locuri. Ea concurează chiar cu brânzeturi din întreaga lume la concursul internațional de brânzeturi din Germania. 

Este un tip de brânza care se face doar la munte și se face din lapte de oaie. Este o brânză tare și are gust asemănător cu brânza Manchego spaniolă. Brânza de Horezu a câștigat în 2018 medalia de bronz la World Cheese Awards, în Bergen, Norvegia, semn că românii chiar se pricep la brânzeturi. De fapt, brânza reprezintă o parte importantă a bucătăriei românești. 

Năsal

Aceasta este o brânză făcută din lapte de vacă, care este unică datorită metodei sale de producție. Este produsă într-o peșteră naturală din județul Cluj, cu ajutorul unei bacterii care nu poate fi mutată în alt mediu.

Gustul și caracteristicile sale se datorează condițiilor microbiologice unice în care este fabricată. 

Temperatura și umiditatea constantă, dar mai ales roca din peșteră și lenjeria Brevibacterium au un impact uriaș asupra gustului brânzei. 

Cine a mâncat Năsal, știe cât de unică și delicioasă este.

Brânză în scoarță de brad

Brânza în scoarță de brad este un tip special de brânză. Este preparată de ciobanii din Bran, Brașov și Sibiu. Brânza se prepară într-un proces similar cu brânza de burduf, dar cu mici modificări, de exemplu, în procesul de preparare se poate folosi doar o lingură din lemn de sicomor.

Un cilindru din scoarță de brad este umplut cu bucăți mici de brânză, apoi este așezat pe o sită și lăsat timp de o zi să se scurgă complet. Cilindrii sunt apoi afumați timp de cel puțin două săptămâni. Scoarța de brad este cea care îi conferă aroma unică. 

Cașcavea

Acesta este deliciu tradițional din Carpați, aparținând ciobanilor. Această specialitate se obține prin afumarea la rece în lemn dulce a cașului cu conținut scăzut de sare. Ciobanii însă o mănâncă însoțită de felii de ceapă albă sau roșie și de binecunoscuta țuică românească. Este o specialitate care diferă de cașcaval și o poți găsi pe Valea Doftanei. Cașcaveaua se face din lapte de vacă. Cașul se lasă la dospit și a doua zi se fierbe în câteva clocote, se pune în forme rotunde și se lasă la scurs după ce a fost sărat bine. Roțile de cașcavea se lasă la afumat cu cetină de brad. 

Brânza lui Vodă

Brânza lui Vodă este o brânză românească produsă din lapte de vacă pasteurizat, sare, cheag și culturi lactice. Fiecare roată de brânză este făcută manual, conform vechilor tehnici artizanale de fabricare a brânzeturilor. În trecut, brânza era servită conducătorilor locali și nobilimii, de unde provine și numele ei.

Este disponibilă în trei soiuri – Red Collar, cu o aromă asemănătoare fânului și o textură densă, Blue Collar, cu o aromă dulce și picantă și o aromă asemănătoare fânului, și White Collar, cu o textură deschisă și cremoasă și o aromă dulce, fructată și florală. 

Sursa foto: 123rf.com

Brânza de vacă. Beneficiile consumului de brânză de vacă pentru adulți și copii

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Unica.ro
Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Ilie Bolojan a numit-o în funcție! O figură discretă, dar apreciată de o mare parte a românilor, apare acum în centrul puterii, după decizia luată de președintele interimar. Val de reacții
Viva.ro
Ilie Bolojan a numit-o în funcție! O figură discretă, dar apreciată de o mare parte a românilor, apare acum în centrul puterii, după decizia luată de președintele interimar. Val de reacții
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Libertateapentrufemei.ro
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Blackoutul din Peninsul Iberică este doar începutul. „Noul Nostradamus” avertizează asupra unui colaps digital global: „Evitați marile centre urbane”
Adevarul.ro
Blackoutul din Peninsul Iberică este doar începutul. „Noul Nostradamus” avertizează asupra unui colaps digital global: „Evitați marile centre urbane”
Autopsia finală a soției lui Gene Hackman, Betsy Arakawa, dezvăluie noi detalii tragice ale morții sale. Ce au descoperit autoritățile
Elle.ro
Autopsia finală a soției lui Gene Hackman, Betsy Arakawa, dezvăluie noi detalii tragice ale morții sale. Ce au descoperit autoritățile
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
ANIMAŢIE. Greşelile care au dus la moartea copiilor din Huedin, găsiţi înecaţi
Observatornews.ro
ANIMAŢIE. Greşelile care au dus la moartea copiilor din Huedin, găsiţi înecaţi
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI