Cuprins:
Ce este ceaiul matcha
Matcha este o varietate de ceai verde obținută prin recoltarea frunzelor tinere de ceai verde de la planta Camellia sinensis (arbust de ceai) și măcinarea lor pentru a obține o pulbere verde vibrantă și superfină.
Există mai multe moduri în care ceaiul verde matcha este cultivat și prelucrat diferit față de orice alt ceai, ceea ce îi conferă coloritul, aroma și concentrația unică de beneficii pentru sănătate.
Ceaiul matcha este măcinat sub formă de pulbere din frunze de ceai cultivate la umbră. Cultivarea la umbră a frunzelor de ceai verde pentru a produce matcha este un proces care necesită multă muncă şi în care tufele de ceai sunt protejate de lumina soarelui.
Iar prin controlul subexpunerii frunzelor de ceai, producătorii de ceai pot modifica și îmbunătăți semnificativ aroma și compușii care se găsesc în ceaiurile lor matcha.
Umbrirea sporește producția de clorofilă a ceaiului verde, ceea ce conferă matcha culoarea verde, mai strălucitoare și modifică nivelurile naturale de antioxidanți, L-teanină, cafeină, flavanoli și zaharuri.
Matcha are cel mai scurt sezon de creștere și producție dintre toate ceaiurile.
Doar cele mai bune și mai strălucitoare frunze tinere de ceai verde cultivate la umbră sunt culese manual și folosite în producția de ceai matcha. Așadar, atunci când compari matcha cu alte soiuri de ceai verde și alte ceaiuri în general, există o fereastră mult mai scurtă în sezonul în care matcha poate fi cultivat și recoltat.
Procesul de culegere și produsul final
Matcha este preparat la aburi, ceea ce îi conferă un gust mai dulce.
Odată ce frunzele tinere de ceai verde sunt culese, frunzele sunt supuse unui tratament cu aburi la câteva ore după ce au fost culese.
Acest lucru se face pentru a opri procesul de oxidare și pentru a scoate în evidență mai mult din culoarea vibrantă, verde smarald a frunzelor de ceai cultivate la umbră.
Procesul de aburire este, de asemenea, cunoscut pentru a conferi matcha profilul său unic de aromă, adesea descris ca fiind dulce și cu aromă de iarbă, precum și cu un gust final umami.
Matcha se usucă, se desprinde din tulpini și se macină cu o piatră până la obținerea unei pulberi.
După ce au fost aburite, frunzele de ceai matcha sunt așezate pe plat pentru a se usca până când devin ceea ce se consideră frunze „tencha”, adică frunzele din care se face ceaiul matcha.
După ce se usucă, frunzele sunt desprinse de tulpini și decojite, iar materialul rămas din frunze este apoi măcinat cu piatră în mori tradiționale japoneze cu rotire lentă, obținându-se o pulbere de matcha catifelată și superfină. Desigur, în vremurile industriale în care trăim, matcha se produce de către mașini care fac acest lucru, pentru a obține o cantitate mai mare.
Cum faci ceai matcha
La prepararea matcha, combină pulberea în apă fierbinte.
Spre deosebire de ceaiul verde tradițional, care este adesea pus în pungi și infuzat în apă fierbinte pentru a extrage aroma și proprietățile nutritive, pulberea de matcha se combină direct cu apă fierbinte.
Cu matcha, întregul material al frunzelor de ceai (mai puțin tulpinile și nervurile, bineînțeles) este savurat la fiecare înghițitură.
Se folosește matcha în prăjituri, feluri de mâncare, smoothie-uri, sucuri, sosuri și multe alte preparate, pentru aroma sa deosebită.
Ce gust are matcha?
Calitatea și vârsta frunzelor de ceai verde folosite pentru a face matcha, precum și procesul de producție propriu-zis și apoi de pregătire a preparării unei cești de matcha au un impact considerabil asupra gustului acesteia.
Matcha bun, de înaltă calitate, nu are un gust amar, ci o aromă ușor dulce și vegetală. Dacă se combină pulberea de matcha cu apă prea fierbinte, aceasta poate arde matcha și poate crea un gust amar.
Matcha vs ceai verde: Care este diferența?
Matcha este consumat de obicei în timpul ceremoniei japoneze a ceaiului, dar poate fi savurat și ca atare sau adăugat la alte alimente și băuturi.
Ceaiul verde este, de asemenea, obținut din frunze de Camellia sinensis, dar frunzele nu sunt măcinate în pulbere. În schimb, acestea sunt aburite și uscate înainte de a fi preparate cu apă fierbinte.
Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât matcha, deoarece se consumă doar apă preparată. Matcha are, de asemenea, o concentrație mai mare de antioxidanți decât ceaiul verde.
Beneficiile consumului de ceai Matcha
Matcha are multe beneficii potențiale pentru sănătate. Iată doar câteva dintre acestea.
Poate îmbunătăți funcția creierului
S-a demonstrat că conținutul de cofeină și L-teanină din matcha îmbunătățește funcția cognitivă și crește vigilența mentală. Este bogat într-un antioxidant numit EGCG, care ajută la îmbunătățirea memoriei și a timpului de reacție.
Un studiu a arătat că participanții care au consumat ceai verde matcha zilnic, timp de 12 săptămâni, au pierdut în medie șase kilograme.
Bogat în antioxidanți
Ceaiul verde matcha este bogat în antioxidanți, care sunt substanțe care îți protejează celulele de daune. Antioxidanții sunt importanți pentru că neutralizează radicalii liberi, molecule instabile care pot provoca deteriorarea celulelor.
Acest ceai verde este deosebit de bogat într-un tip de antioxidant numit catechine. De fapt, ceaiul verde matcha are o cantitate de catechine de peste cinci ori mai mare decât alte ceaiuri.
Ceaiul verde matcha este o modalitate sănătoasă de a introduce antioxidanți în dieta ta. Acești nutrienți elimină toxinele dăunătoare și protejează celulele de daune.
Poate scădea nivelul de colesterol
Studii recente au sugerat că ceaiul matcha poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
Studiile au arătat că consumul de matcha poate reduce colesterolul LDL („rău”) în timp ce crește colesterolul HDL („bun”) mai mult decât cei care nu au băut ceai matcha.
Antioxidanții din ceaiul matcha pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol și prevenirea oxidării colesterolului LDL.
Poate ajuta la tratarea acneei
Proprietățile antiinflamatorii ale matcha pot ajuta la reducerea roșeața și umflarea coșurilor.
Ceaiul verde matcha poate îmbunătăți tenul. Clorofila prezentă în matcha ajută la detoxifierea pielii și îi conferă un ten mai luminos și mai uniform.
Poate calma pielea arsă de soare
Efectul răcoritor al matcha ajută la ameliorarea durerii și inflamației asociate cu arsurile solare.
Cum faci ceai matcha acasă
Ai nevoie de:
- Pudră de ceai verde Matcha
- Apă fierbinte
- Miere (opțional)
- Lapte (opțional)
Pentru a prepara o ceașcă tradițională de matcha, începe prin a cerne ½ linguriță de pulbere într-un bol. Adaugă cam 50-60 ml de apă fierbinte și amestecă bine până când devine spumos tot amestecul. Adaugă apoi apă cât să umpli cana sau paharul. Pentru o ceașcă de ceai mai dulce, pune o linguriță de miere. De asemenea, poți adăuga lapte pentru a crea un matcha cremos.
Pulberea de ceai verde matcha poate fi folosită și la copt și gătit. O poți adăuga la smoothie-uri, deserturi sau mâncăruri sărate pentru un plus de aromă și nutriție.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ceai de cimbru – utilizări și beneficii. Cum se prepară ceaiul care întărește imunitatea
Daniel9090 • 08.12.2023, 14:35
Pudră fină, ceai verde antioxidant, energizant, relaxant și revigorant