Descoperă lucruri interesante și curiozități despre cubul Rubik:
Cuprins:
Ce este cubul Rubik și cine l-a inventat
Cubul Rubik este, de fapt, un puzzle 3-D inventat în 1974 de sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Erno Rubik. Acesta a fost numit inițial Magic Cube.
Cubul Rubik a câștigat premiul special pentru Jocul Anului din Germania în 1980 pentru Cel mai bun puzzle. În ianuarie 2009, 350 de milioane de cuburi au fost vândute în întreaga lume,devenind astfel cel mai bine vândut joc de puzzle din lume și cea mai vândută jucărie.
Pe Cubul Rubik clasic original, fiecare dintre cele șase fețe a fost acoperită de nouă autocolante, fiecare dintre cele șase culori solide: alb, roșu, albastru, portocaliu, verde și galben. Unele versiuni ulterioare ale cubului au fost actualizate pentru a folosi în schimb panouri de plastic colorate, ceea ce previne decojirea și decolorarea.
Pe cuburile de la început, poziția culorilor varia de la cub la cub.
Deși cubul Rubik a atins apogeul popularității sale în anii 1980, este încă cunoscut și folosit pe scară largă. Mulți pasionați continuă să-l practice și chiar concurează pentru cei mai rapidi timpi la diferite categorii. Din 2003, World Cube Association, organismul internațional de conducere al Cubului Rubik, a organizat competiții la nivel mondial și recunoaște noi recorduri mondiale.
Cum funcționează cubul Rubik
Un mecanism de pivotare intern permite fiecărei fețe a cubului Rubik să se rotească independent, amestecând astfel culorile. Pentru ca puzzle-ul să fie rezolvat, fiecare față trebuie aranjată pentru a avea o singură culoare.
Erno Rubik reușise foarte greu să găsească un algoritm pentru invenția sa, așadar și pentru el a fost o provocare. Se spune că a petrecut aproximativ o lună încercând să efectueze diferite mișcări pentru a rezolva această provocare.
Rubik, care a construit cubul în 1974 pentru a explica geometria 3-D studenților săi, s-a minunat de modul în care jocul cu puzzle-ul punea culorile în ordine aparent aleatorie. Era ca și cum „mă uitam la o bucată coală scrisă într-un cod secret. Dar pentru mine, a fost un cod pe care eu însumi l-am inventat! Totuși, nu am putut să-l citesc. Aceasta a fost o situație atât de extraordinară încât pur și simplu nu am putut-o accepta.” În cele din urmă, Rubik și-a dat seama și a demonstrat cum se rezolvă cubul Rubik în mai puțin de un minut.
Algoritmi și soluții de rezolvare
Au fost descoperiți independent mai mulți algoritmi de rezolvare a cubului Rubik. Cea mai populară metodă este cea dezvoltată de David Singmaster și publicată în cartea sa Notes on Rubiks „Magic Cube” (Note asupra «Cubului Magic» al lui Rubik) în 1981.
Acest algoritm implică rezolvarea cubului nivel cu nivel, în care întâi se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, și în cele din urmă și cel de la bază. Rezolvarea cubului nivel cu nivel poate fi făcută în mai puțin de un minut de o persoană învățată cu algoritmul.
Printre alte soluții generale se numără metodele „colțurile întâi” sau combinații de alte câteva metode. Majoritatea tutorialelor expun metoda nivel cu nivel, întrucât ea se pretează la explicarea într-un ghid pas cu pas.
Cea mai cunoscută soluție rapidă a fost dezvoltată de Jessica Fridrich. Este o metodă nivel-cu-nivel foarte eficientă și care necesită un număr mare de algoritmi, mai ales pentru orientare și pentru permutarea ultimului nivel. Colțurile primului nivel și cel de-al doilea nivel sunt rezolvate simultan, fiecare colț împreună cu o piesă de pe o muchie a nivelului al doilea.
Soluțiile elementare necesită învățarea a doar patru sau cinci algoritmi, dar sunt în general ineficiente, rezolvarea întregului cub necesitând în medie aproximativ 100 de rotații.
Descoperă care este diferența dintre rebus și integrame
Recorduri privind cubul Rubik
De-a lungul anilor au fost doborâte recorduri după recorduri în ceea ce privește rezolvarea unui cubului Rubik. În prezent, recordul este de puțin peste 3 secunde și aparține unui chinez.
- Mats Valk (Oalnda) -5.55 secunde
Collin Burns – 5.25 secunde - Keaton Ellis – 5.09 secunde
- Lucas Etter (USA) -4.90 secunde
- Mats Valk – 4.74 secunde
- Patrick Ponce- 4.69 secunde
- SeungBeom Cho (Korea) -4.59 secunde
- Feliks Zemdegs (Australia) -4.22 secunde
- Yusheng Du (China) – 3.47 secunde
Curiozități despre cubul Rubik
- În 1982, oamenii au început să concureze în Cube Solving Events. Primul Campionat Mondial a fost găzduit la Budapesta, iar câștigătorul a fost Minh Thai din Statele Unite, cu o viteză de 22,95 secunde.
- În 1981, un elev englez de 12 ani, Patrick Bossert, a publicat, „You Can Do the Cube”, un ghid fără greșeală pentru rezolvarea puzzle-ului. S-a vândut în 1,5 milioane de exemplare. Alte ghiduri au devenit, de asemenea, foarte bine vândute.
- Masterpiece Cube, un cub rubik din aur și pietre prețioase a fost creat și proiectat în 1995 cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a acestei jucării iconice. A fost creat de Fred Cueller împreună cu Diamond Cutters International și valorează 2,5 milioane USD.
- Un robot numit Sub1 a rezolvat Cubul Rubik în 0,887 secunde! A folosit două camere web pentru a surprinde dispunerea laturilor. Apoi a calculat soluția pe măsură ce placa de microcontroler compatibilă cu Arduino a aplicat cei 20 de pași. Robotul MultiCuber999 a primit un record mondial Guinness pentru rezolvarea de cuburi de 9x9x9.
- Cubul Rubik a fost cea mai vândută jucărie din Walmart în 2015, cu vânzări cu amănuntul de peste 111 milioane de dolari! În mai 2014, la 40 de ani de naștere a Cubului Rubik, Google a afișat chiar și un Google Doodle în care se putea juca cu Cubul 3D interactiv.