Ce este cultul adventist – scurt istoric

Cultul adventist, cunoscut oficial sub numele de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, este o denominațiune creștină protestantă, caracterizată prin accentul său pe respectarea Sabatului (ziua de odihnă biblică, sâmbăta) și pe iminența celei de-a doua veniri a lui Isus Hristos.

„Adventus” înseamnă „revenire”, „a doua venire”, ceea ce face referire la faptul că adventiştii readuc în atenţie textele scripturistice care vorbesc de întoarcerea lui Iisus pentru întemeierea împărăţiei sale.

Mișcarea inițiată de William Miller

Cultul adventist își are rădăcinile în mișcarea millerită din Statele Unite ale Americii, care a apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Mișcarea a fost inițiată de William Miller, un fermier și predicator baptist care, pe baza unor interpretări profetice din Biblie, a prezis că Hristos va reveni pe pământ între anii 1843-1844. Acest eveniment a marcat deziluzia multor credincioși când această predicție nu s-a împlinit.

După marea dezamăgire, unii dintre adepții milleriți au continuat să studieze Scriptura, încercând să înțeleagă greșeala. Un grup distinct a ajuns la concluzia că data stabilită de Miller a fost corectă din punct de vedere al calendarului profetic, dar că evenimentul care a avut loc atunci nu a fost revenirea literală a lui Hristos, ci începutul unei noi etape a lucrării Sale în sanctuarul ceresc.

Barbu Mateescu, sociolog: „Pentru mulți dintre votanții lui Călin Georgescu, el este un mijloc de a schimba clasa politică, nu un scop”
Recomandări
Barbu Mateescu, sociolog: „Pentru mulți dintre votanții lui Călin Georgescu, el este un mijloc de a schimba clasa politică, nu un scop”

Înființarea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a fost înființată oficial în anul 1863, în Battle Creek, Michigan. Printre liderii săi fondatori se numără James și Ellen G. White, Joseph Bates și J.N. Andrews. Ellen G. White a devenit o figură centrală a mișcării datorită scrierilor și viziunilor sale, considerate de adepți ca fiind inspirate de Dumnezeu. Scrierile ei, care includ sfaturi despre sănătate, educație, spiritualitate și viața de familie, continuă să fie foarte influente în cadrul bisericii.

Încă de la începuturile sale, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea s-a implicat foarte serios în trei sectoare ale societății americane puternic resimțite în acel timp: reforma sanitară, obiecția de conștiință și educația.

De-a lungul anilor, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a cunoscut o expansiune globală, datorită angajamentului misionar al membrilor săi. Astăzi, biserica are peste 22 de milioane de membri în întreaga lume, fiind prezentă în aproape toate țările.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în România

Prezența mișcării adventiste în România datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când o grupare cu 13 membri era localizată la Pitești. Primul congres al adventiștilor români are loc în 1920, iar în perioada 1942-1944 acest cult a fost interzis. Din 1948, aceștia figurează în Legea cultelor. În martie 2011, numărul membrilor din România era de aproximativ 80.000.

Continuă scandalul concedierilor de la Camera Deputaților. Legislativul tergiversează comunicarea datelor despre angajările politice
Recomandări
Continuă scandalul concedierilor de la Camera Deputaților. Legislativul tergiversează comunicarea datelor despre angajările politice

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România are relaţii cu organizaţiile religioase din străinătate şi este subordonată spiritual şi doctrinar Organizaţiei Mondiale Adventiste.

Cultul adventist – principii și doctrină

Cultul adventist este cunoscut pentru doctrină, principii și practici care îl diferențiază de alte culte creștine. Acestea sunt înrădăcinate în Scriptură, reflectând o viziune holistică asupra vieții spirituale, fizice și sociale. Adventiștii susțin că fiecare aspect al existenței umane ar trebui să fie în armonie cu voia lui Dumnezeu.

  • Sola Scriptura: Adventiștii consideră Biblia ca fiind unica autoritate în materie de credință și practică. Studiul Bibliei este central pentru înțelegerea voii lui Dumnezeu.
  • Trinitatea: Adventiștii cred în existența unui singur Dumnezeu, exprimat în trei ființe co-egale și co-eterne: Tatăl, Fiul (Isus Hristos) și Duhul Sfânt.
  • Mântuirea prin Hristos: Adventiștii cred că mântuirea este posibilă numai prin harul lui Dumnezeu, prin credința în jertfa lui Isus Hristos. Ei susțin că Isus a murit pentru păcatele omenirii și a înviat pentru a asigura viața veșnică celor care cred.
  • Sabatul: Sabatul este considerat o instituție divină, stabilită la creațiune, care trebuie respectată de la apusul soarelui vineri până la apusul soarelui sâmbătă. Este o zi de odihnă, închinare și comuniune cu Dumnezeu. În fiecare sâmbătă, adventiștii participă la servicii religioase care includ predici, rugăciuni și studiu biblic. Mai mult, adventiștii sunt încurajați să dedice timp zilnic pentru rugăciune și studiu biblic, considerând aceste practici vitale pentru creșterea spirituală.
Rușii au anunțat pe cine trimit la Riad ca să discute cu americanii în numele lui Vladimir Putin: „În primul rând, restabilirea întregii game de relații ruso-americane”
Recomandări
Rușii au anunțat pe cine trimit la Riad ca să discute cu americanii în numele lui Vladimir Putin: „În primul rând, restabilirea întregii game de relații ruso-americane”
  • A doua venire a lui Hristos: O doctrină centrală este credința în revenirea iminentă, vizibilă și personală a lui Isus Hristos. Acest eveniment va aduce sfârșitul păcatului și al morții, inaugurând Împărăția veșnică a lui Dumnezeu.
  • Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea neagă doctrina nemuririi sufletului și crede că nemurirea promisă de Dumnezeu va fi dată credincioșilor din orice epocă istorică numai la învierea din urmă care se va realiza odată cu cea de-a doua venire a lui Hristos.
  • Sanctuarul ceresc: Sanctuarul ceresc este locul unde Hristos slujește ca Mare Preot, mijlocind pentru păcatele oamenilor. Adventiștii cred că, din 1844, Isus Hristos desfășoară o lucrare de judecată în sanctuarul ceresc, analizând viața fiecărei persoane pentru a decide cine va primi mântuirea.
  • Botezul: Practica botezului prin scufundare este simbolică pentru moartea și învierea lui Hristos. Este o mărturie publică a angajamentului față de Dumnezeu și intrarea în comunitatea de credință.
  • Unitatea trupului lui Hristos: Biserica este considerată o comunitate globală de credincioși care colaborează pentru a duce mesajul Evangheliei lumii.

Conform doctrinei sale, Biserica Adventistă se defineşte drept una sfîntă, sobornicească şi apostolică. Ea este o biserică mondială, cuprinzând pe toţi credincioşii de pe glob care recunosc aceeaşi doctrină, respectă aceeaşi autoritate eclesiastică şi îşi asumă aceeaşi misiune.

Organizaţia mondială a Bisericii Adventiste are caracter reprezentativ, organismele ei de conducere, de la toate nivelele fiind alese prin votul majorităţii delegaţilor. Forul central de conducere al bisericii la nivel mondial este Conferinţa Generală, care are 11 diviziuni teritoriale pe tot globul.

Valori fundamentale ala cultului adventist

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea își definește identitatea printr-o doctrină structurată, bazată pe Scriptură, și printr-o viziune holistică asupra vieții. Accentul pe sănătate, educație, familie, slujirea comunitară și așteptarea celei de-a doua veniri a lui Hristos reflectă dorința adventiștilor de a trăi în conformitate cu ceea ce cred că este voia lui Dumnezeu. Această combinație de învățături, principii și practici contribuie la crearea unei comunități ancorată în valori spirituale și umanitare.

  • Sănătatea și stilul de viață: Adventiștii promovează un stil de viață sănătos, care include alimentația echilibrată, odihna, exercițiul fizic și evitarea substanțelor nocive (alcool, tutun, droguri). Dieta vegetariană este frecvent întâlnită.
  • Educația și dezvoltarea personală: Ei pun un accent puternic pe educație, administrând școli, colegii și universități la nivel global. Educația spirituală și intelectuală este considerată esențială pentru dezvoltarea armonioasă a individului.
  • Misiunea socială: Prin organizația ADRA (Agenţia Adventistă pentru Refacere şi Ajutor), adventiștii se implică în activități umanitare, oferind sprijin în situații de urgență, educație și dezvoltare comunitară.
  • Familia: Biserica consideră familia ca fiind fundamentul societății, subliniind importanța căsătoriei, a educării copiilor în credință și a relațiilor armonioase.
  • Libertatea religioasă: Adventiștii susțin dreptul fiecărei persoane de a-și exprima și practica liber credința.
  • Responsabilitatea față de mediu: Ei consideră că omenirea are datoria de a îngriji creația lui Dumnezeu, prin administrarea responsabilă a resurselor naturale.

Biserica Adventistă este prezentă în peste 190 ţări de pe glob, cu peste 15 milioane de credincioşi, dintre care 8 milioane sunt botezaţi.

Principalele diferențe între cultul ortodox și cel adventist

Atât adventiștii, cât și creștinii ortodocși cred într-un singur Dumnezeu în trei persoane – Tatăl, Fiul (Isus Hristos) și Duhul Sfânt. Ambele tradiții împărtășesc fundamentul biblic al mântuirii prin Hristos. Însă există o mulțime de alte diferențe între cele două culte religioase. Iată care sunt unele dintre principalele diferențe;

  • Adventiștii respectă Sabatul biblic (sâmbăta) ca zi de odihnă și închinare. Ortodocșii consideră duminica (ziua Învierii Domnului) ca fiind ziua sfântă pentru închinare.
  • Ortodocșii au un cult complex, cu icoane, sfinți, ritualuri și Taine (cum ar fi spovedania, împărtășania). Adventiștii nu folosesc icoane și nu practică venerarea sfinților, iar ritualurile lor sunt mai simple, centrate pe predică și studiu biblic.
  • Ortodocșii consideră Tradiția Bisericii (pe lângă Biblie) ca fiind autoritară în materie de credință. Adventiștii se bazează exclusiv pe Scriptură (Sola Scriptura).
  • Adventiștii promovează o dietă sănătoasă, adesea vegetariană, și evitarea alcoolului și tutunului. Ortodocșii urmează posturi regulate și au mai puține restricții dietetice în afara acestor perioade.

Surse: wikipedia.org, Secretariatul de Stat pentru Culte.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios în weekend! Mireasa a purtat o rochie albă, simplă și largă, cu un decolteu generos, iar mirele s-a îmbrăcat într-un costum negru. Cum au fost fotografiați în biserică și cine sunt nașii / FOTO
Unica.ro
Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios în weekend! Mireasa a purtat o rochie albă, simplă și largă, cu un decolteu generos, iar mirele s-a îmbrăcat într-un costum negru. Cum au fost fotografiați în biserică și cine sunt nașii / FOTO
Nicoleta Luciu, așa cum nu ai mai văzut-o! Este complet schimbată după ultimele intervenții estetice. Cum arată acum, la 43 de ani, nemachiată
Viva.ro
Nicoleta Luciu, așa cum nu ai mai văzut-o! Este complet schimbată după ultimele intervenții estetice. Cum arată acum, la 43 de ani, nemachiată
Au apărut imaginile pe care Laura Vicol le-ar vrea șterse din online. Cum arăta acum 10 ani. E de nerecunoscut. 20 de poze cu transformările “de lux” și “de look” are avocatei
Libertateapentrufemei.ro
Au apărut imaginile pe care Laura Vicol le-ar vrea șterse din online. Cum arăta acum 10 ani. E de nerecunoscut. 20 de poze cu transformările “de lux” și “de look” are avocatei
Ce șanse ar avea UE dacă ar trebui să înfrunte Rusia fără susținere americană. General: „Să facem un calcul simplu și vom înțelege”
Adevarul.ro
Ce șanse ar avea UE dacă ar trebui să înfrunte Rusia fără susținere americană. General: „Să facem un calcul simplu și vom înțelege”
Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios la o zi după cununia civilă. Imagini emoționante de la eveniment
Elle.ro
Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios la o zi după cununia civilă. Imagini emoționante de la eveniment
„Brigitte Macron s-a născut bărbat”. Scandal în Franța după investigația unor jurnaliști, în legătură cu trecutul Primei Doamne. Aceștia spun că au dovezi fotografice care atestă că Brigitte Macron a trecut printr-o operație de schimbare de sex în anii ’80. Situația a luat amploare
Unica.ro
„Brigitte Macron s-a născut bărbat”. Scandal în Franța după investigația unor jurnaliști, în legătură cu trecutul Primei Doamne. Aceștia spun că au dovezi fotografice care atestă că Brigitte Macron a trecut printr-o operație de schimbare de sex în anii ’80. Situația a luat amploare
Câți bani au făcut cei 9 români care au furat sute de km de cabluri de cupru, în Germania. Paguba nemților este uriașă
Observatornews.ro
Câți bani au făcut cei 9 români care au furat sute de km de cabluri de cupru, în Germania. Paguba nemților este uriașă
Horoscop 17 februarie 2025. Taurilor li se potrivește de minune invitația la o abordare mai cuminte a oricărei probleme care apare
HOROSCOP
Horoscop 17 februarie 2025. Taurilor li se potrivește de minune invitația la o abordare mai cuminte a oricărei probleme care apare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI