Cuprins:
Ce este dieta 5 îmbucături
Dieta cu 5 îmbucături (5 bites) a fost creată în 2007 de dr. Alwin Lewis și apare în cartea sa „Why Weight Around?”
Această dietă cu foarte puține calorii promite o scădere rapidă în greutate, fără a număra caloriile, fără a renunța la alimentele pe care le iubești și fără a urma un regim regulat de exerciții fizice.
Este menită pentru pierderea în greutate care ar fi de așteptat de la un bypass gastric, o intervenție chirurgicală care reduce dimensiunea stomacului.
Dieta sugerează că adepții se pot aștepta să slăbească până la 7 kg în fiecare săptămână, limitându-și aportul alimentar la doar 5 îmbucături.
Așadar, dieta „5 îmbucături” este o abordare de dietă rapidă și restrictivă care implică consumul de alimente în cantități foarte mici, în special pentru mesele principale ale zilei. Conceptul de bază este că, prin limitarea la doar cinci îmbucături pentru fiecare masă, se va reduce semnificativ aportul caloric și, prin urmare, se va produce pierderea în greutate.
În general, o astfel de dietă se concentrează pe alimente bogate în proteine și fibre pentru a ajuta la menținerea senzației de sațietate, deși nu sunt specificate alimentele exacte care trebuie consumate. Totuși, este important să reținem că această dietă este foarte restrictivă și poate fi dificil de urmat pe termen lung. Este întotdeauna recomandabil să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a începe orice regim alimentar drastic sau extrem.
Cum funcționează dieta 5 îmbucături
Premisa centrală a dietei cu 5 mușcături este că, învățând să mănânci ca o persoană care a suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric, vei slăbi fără a avea nevoie de procedură în sine.
În consecință, dimensiunile porțiilor sunt limitate la maximum 10-12 îmbucături de mâncare pe zi. Se poate începe imediat acest plan sau se poate reduce treptat aportul, în câteva zile sau săptămâni.
Pentru a-și atinge rezultatele, dieta cu 5 mușcături te încurajează să sari peste micul dejun, și să bei doar cafea neagră. Apoi puteți mânca orice doriți pentru prânz și cină, atâta timp cât numărul total de mușcături nu depășește cinci pe masă.
Deși niciun aliment nu este interzis, cel puțin o mușcătură pe masă – sau cel puțin două pe zi – ar trebui să provină dintr-o sursă bogată în proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, lactatele, tofu sau leguminoasele.
De asemenea, puteți lua o mușcătură de mâncare între mese pentru maximum două gustări și să beți cantități nelimitate de băuturi fără calorii.
Exercițiile de intensitate scăzută sunt permise, dar antrenamentele de intensitate moderată și mare ar trebui evitate pe această dietă. Pentru a acoperi eventualele deficiențe de nutrienți, se recomandă să luați un supliment de multivitamine și omega-3 în fiecare zi.
Cât de eficientă este dieta „5 bites”
Ca în cazul tuturor dietelor sărace în calorii, dieta cu 5 îmbucături este probabil să vă ajute să pierdeți în greutate – cel puțin inițial.
Limitarea cantității de alimente pe care o consumați la maximum 10-12 mușcături pe zi vă va face în mod natural să mâncați mai puține calorii decât are nevoie corpul. Cercetările arată în mod constant că un astfel de deficit de calorii va duce la pierderea în greutate, indiferent de alimentele pe care le consumați.
În funcție de alegerile alimentare, este foarte probabil ca dieta cu 5 mușcături să vă ofere mai puțin de 800 de calorii pe zi, clasificând-o ca fiind o dietă cu foarte puține calorii.
Ajutându-vă să pierdeți în greutate, dieta cu 5 mușcături ar putea reduce durerile articulare și poate reduce riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. Cu toate acestea, aceste beneficii sunt probabil anulate de riscul ridicat de recăpătare în greutate.
Potrivit experților însă, astfel de diete vin cu un set de riscuri pentru sănătate, inclusiv probleme digestive, un risc crescut de calculi biliari și o probabilitate mai mare de dereglare a alimentației.
În plus, dovezile sugerează că, în ciuda faptului că îi ajută pe oameni să slăbească inițial, acest tip de dietă duce adesea la recâștigarea în greutate, ceea ce poate crește riscul de depresie și poate provoca un sentiment de eșec la persoanele care încearcă să-și gestioneze greutatea, arată healthline.com.
Din aceste motive, dieta cu 5 îmbucături nu este considerată o modalitate adecvată de a pierde în greutate pentru majoritatea oamenilor și ar trebui urmată numai sub supraveghere medicală.
Exemplu de meniu în dieta 5 îmbucături
Iată un exemplu de meniu de trei zile. Gustările sunt opționale, dar incluse în acest meniu exemplu.
Ziua 1
Mic dejun: cafea și multivitamine
Gustare: 1 mușcătură de măr
Prânz: 5 mușcături dintr-un hamburger sau un burger vegetal și un supliment de omega-3
Gustare: 1 mușcătură dintr-un baton snickers
Cina: 3 mușcături de macaroane și brânză și 2 mușcături de brownie de ciocolată
Ziua 2
Mic dejun: cafea și o multivitamine
Gustare: 1 mușcătură de mango
Prânz: 5 mușcături de taco umplute cu pui, ardei și avocado și un supliment de omega-3
Gustare: 1 înghițitură de smoothie cu fructe și iaurt
Cina: 3 mușcături de pizza de conopidă și 2 mușcături de plăcintă cu rubarbă
Ziua 3
Mic dejun: cafea și o multivitamine
Gustare: 1 mușcătură de banană
Prânz: 5 bucăți de quiche cu spanac, brânză și ciuperci și un supliment de omega-3
Gustare: 1 mușcătură dintr-un baton de granola
Cina: 5 îmbucături de spaghete si chiftele
După cum puteți vedea, persoanele care urmează dieta cu 5 mușcături pot alege orice alimente le plac, inclusiv deserturile bogate în calorii, atâta timp cât se respectă regula de 10-12 mușcături pe zi.
Descoperă Ce este dieta mediteraneeană și cum se ține – piramida dietei mediteraneene
Care sunt riscurile unei astfel de diete
Poate provoca deficiențe majore de nutrienți
Este aproape imposibil să vă satisfaceți nevoile de nutrienți mâncând atât de puține calorii în fiecare zi, chiar dacă dieta dvs. include alimente bogate în nutrienți. Acest lucru poate duce la reacții adverse precum oboseală, amețeli, constipație și chiar pierderea densității osoase.
Riscul de deficiențe de nutrienți este deosebit de mare la cei care au nevoie să slăbească în cantități considerabile, deoarece urmează această dietă cu restricții nutritive pentru mai mult timp.
Suplimentele zilnice recomandate de multivitamine și omega-3 pot reduce severitatea unora dintre aceste probleme, dar nu înlocuiesc obținerea acestor nutrienți direct din alimente.
În plus, deoarece persoanele care țin această dietă au voie să aleagă orice alimente le plac, alimentele foarte procesate, cum ar fi fast-food-urile, bomboanele și chipsurile pot domina aportul de calorii, ceea ce nu este bine pentru sănătatea generală.
Risc ridicat de (re)creștere greutate și comportamente alimentare dezordonate
Consumul constant de mai puține calorii decât are nevoie corpul poate duce la pierderea musculară și poate încetini metabolismul. La rândul său, un metabolism mai lent face mai dificilă menținerea scăderii în greutate și crește riscul de a vă recăpăta kilogramele în timp.
Dovezile sugerează, de asemenea, că restricționarea severă a caloriilor, așa cum este încurajată cu această dietă, poate crește riscul de comportamente de alimentație excesivă. Prin urmare, această dietă este nepotrivită în special pentru persoanele predispuse la sau cu antecedente de comportamente alimentare dezordonate.
În general, o abordare mai echilibrată și sustenabilă a pierderii în greutate, care implică o dietă variată, echilibrată și combinată cu exerciții fizice regulate, este considerată mai sănătoasă și mai eficientă pe termen lung.
Sursă foto – Shutterstock.com