Cuprins:
Ce este dieta Cambridge
Dieta Cambridge este un plan de regim foarte sărac în calorii, conceput pentru o pierdere rapidă și drastică în greutate. Practic, este o dietă de înlocuire a mesei care presupune consumul zilnic de shake-uri, supe, terci și snack-uri special făcute.
Dieta Cambridge este o dietă semisintetică care este special concepută pentru a îndeplini cerințele nutriționale zilnice ale unei persoane, evitând în același timp un număr semnificativ de calorii.
Dieta a fost dezvoltată inițial de Dr. Alan Howard de la Universitatea Cambridge, în 1970. Mai târziu, dieta a fost introdusă ca produs comercial în SUA și Marea Britanie, în 1980 și, respectiv, 1984.
În prezent, dieta Cambridge a fost reintrodusă cu un nou nume numit dieta 1:1, evidențiind relația unu-la-unu dintre persoana care ține dietă și consilierul de dietă.
Cum funcționează dieta Cambridge
Dieta Cambridge funcționează în mod similar cu dieta ketogenă care pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză. Din cauza lipsei unei surse de energie pe bază de carbohidrați, organismul începe să ardă grăsimea stocată, ceea ce duce la o reducere rapidă a greutății corporale.
Există mai mulți pași într-un plan de dietă Cambridge, care furnizează aproximativ între 450 – 1300 de calorii pe zi.
Pasul 1 este cel extrem şi presupune consumul numai de produse dietetice Cambridge împreună cu 2,5 litri de apă. Ultimul pas este Întreținerea, care este mai flexibil și permite unei persoane care ține dietă să mănânce mese sănătoase intercalate cu câteva produse dietetice Cambridge.
Dieta Cambridge a fost transformată în dieta 1:1, ceea ce a venit cu adăugarea unui „consultant” care lucrează cu persoana care ține dietă pentru a crea un plan de dietă individualizat. Despre acest suport suplimentar se crede că oferă responsabilitate și s-a dovedit că ajută la creșterea ratelor de succes. Sunt furnizate ingrediente și idei de înlocuire a mesei (contra cost) și continuați să vă vedeți consultantul o dată pe săptămână pentru o revizuire și pentru a concepe mai multe mese.
Ce poți mânca în cadrul dietei Cambridge
Dieta urmează șase etape și caloriile totale cresc treptat de la aproximativ 500 la 1200 kcal pe zi înainte de a ajunge la etapa de întreținere. Ceea ce mănânci depinde de stadiul în care te afli.
Există 35 de produse dietetice Cambridge, inclusiv tăiței, supe, terci, shake-uri și batoane. Toate sunt prezentate a fi echilibrate din punct de vedere nutrițional și au 200 de calorii sau mai puțin. Există, de asemenea, rețete și idei de inclus pe măsură ce vă îndreptați spre etapa de întreținere.
În primele 12 săptămâni se observă o abordare destul de drastică a reducerii caloriilor care creează un deficit caloric foarte mare pentru o perioadă scurtă și intensă. Acest lucru duce adesea la o pierdere substanțială în greutate. Pe termen lung, sunt introduse mai multe mese, permițând mai multă flexibilitate.
- Etapa 1 „Singura sursă”: Se mănâncă 3-4 produse înlocuitoare de mese din dieta Cambridge în fiecare zi (consumând 400-600 de calorii timp de până la 12 săptămâni).
- Etapa 2: Se mănâncă 2 înlocuitori de masă în dieta Cambridge plus alimente bogate în proteine, lapte degresat și câteva legume (consumând 800 de calorii pe zi).
- Etapa 3: Se mănâncă 2 înlocuitori de masă din dieta Cambridge plus lapte degresat, micul dejun și salate la prânz și cină (consumând 1.000 de calorii timp de 2 săptămâni).
- Etapa 4: Mâncați 2 înlocuitori de masă din dieta Cambridge plus lapte degresat, micul dejun, prânzul și cina (continuați timp de 2 săptămâni).
- Etapa 5: Consumați 1 înlocuitor al mesei din dieta Cambridge plus lapte degresat, mic dejun, prânz, cină și gustare (continuați timp de 2 săptămâni).
- Întreținere: Se mănâncă o dietă sănătoasă plus produsele pentru dietă Cambridge alese cca. 1.200 de calorii pe zi (continuare pe termen nelimitat), arată site-ul bbcgoodfood.com.
Care sunt avantajele dietei Cambridge
Dieta pretinde că oferă o pierdere instantanee și drastică în greutate. Deoarece produsele de înlocuire a mesei sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional, este de așteptat ca o persoană care ține dietă să primească o gamă completă de nutrienți importanți, inclusiv vitamine și minerale.
Există studii științifice care susțin că dieta Cambridge poate fi folosită în siguranță pentru pierderea în greutate, menținerea greutății și beneficii pe termen lung pentru sănătate.
Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că dieta Cambridge este tolerabilă și poate fi folosită pentru a reduce greutatea cu până la 15 kg.
Care sunt dezavantajele dietei Cambridge
Potrivit unor experți în nutriție, un plan de dietă de 1000 de calorii sau mai puțin pe zi nu ar trebui urmat mai mult de 12 săptămâni continuu. Dacă o persoană care țime dietă mănâncă doar 600 de calorii sau mai puțin pe zi, el/ea ar trebui să fie evaluat în mod constant de către un profesionist din domeniul sănătății, pentru a evita consecințele grave, cum ar fi pierderea masei musculare.
Există de asemenea dovezi publicate care afirmă că dieta Cambridge are posibile efecte secundare, cum ar fi constipație, flatulență, greață, respirație urât mirositoare, senzație de frig, oboseală și amețeli. De asemenea, poate provoca pietre la vezica biliară.
Deoarece dieta implică în cea mai mare parte înlocuitori de masă, poate crește în cele din urmă pofta de mâncare a persoanelor care țin dietă, ceea ce duce la supraalimentare și la creșterea în greutate. Astfel, dieta poate să nu fie foarte eficientă pentru menținerea greutății de lungă durată. De asemenea, poate declanșa tulburări de alimentație.
Natura extrem de strictă a planului de dietă Cambridge poate fi demoralizantă la un moment dat, iar o persoană care ține dietă poate întâmpina dificultăți în menținerea regulilor de dietă pentru o lungă perioadă de timp. Experții susțin, de asemenea, că persoanele cu un plan drastic de slăbire sunt mai susceptibile la creșterea în greutate după aceea.
Un alt dezavantaj este că produsele de înlocuire a mesei pot fi costisitoare pe termen lung, arată site-ul newsmedical.net.
Ce sunt caloriile și de câte calorii avem nevoie
„Calorie” este termenul pe care îl folosim atunci când descriem energia pe care o obținem din alimentele și băuturile pe care le consumăm, precum și energia pe care o consumăm în activitățile noastre de zi cu zi. O calorie este o unitate de măsură.
Corpurile noastre au nevoie de energie, chiar și în repaus, pentru a ne încălzi și pentru a ne alimenta activitatea. Atunci când mâncăm alimente, acestea sunt descompuse pentru a elibera energie (calorii). Aceasta fie este folosită de organism imediat, fie este stocată pentru o utilizare ulterioară, în funcție de nevoile noastre la momentul respectiv. Caloriile pe care le mâncăm vor fi folosite pentru orice, de la pomparea sângelui și alimentarea plămânilor astfel încât să putem respira, până la alimentarea noastră în timp ce alergăm sau mergem la muncă.
De câte calorii avem nevoie
Numărul de calorii de care fiecare dintre noi are nevoie variază și depinde de cerințele noastre unice, factorii care influențează acest lucru includ vârsta, sexul, structura corpului, inclusiv înălțimea și greutatea, nivelul de activitate, precum și starea noastră generală de sănătate și genetica noastră.
De exemplu, pe măsură ce îmbătrânim pierdem masa musculară și avem tendința de a face mai puțină activitate fizică. Aceasta înseamnă că necesarul nostru de calorii scade, dar nevoia noastră de alți nutrienți, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele, rămâne neschimbată sau chiar crește.
Cifrele pe care le găsim sunt estimări și nu recomandări – sunt cifre medii, așa că unii dintre noi vor avea nevoie de mai mult, iar unii, în special cei care sunt sedentari, vor avea nevoie de mai puțin:
Femei
- Sugar (sub 12 luni): 502-646kcal
- Copil (1-3 ani): 717-1076kcal
- Copil de vârstă școlară (5-12 ani): 1362-2103kcal
- Adolescent (18 ani și sub): 2223-2462kcal
- Adult (peste 18 ani): 2000kcal
- În sarcină (trimestrul 1 și 2): 2000 kcal
- În sarcină (trimestrul 3): 2200kcal (necesarul de calorii suplimentare în timpul sarcinii va depinde de vârsta, greutatea înainte de sarcină și nivelul de activitate.)
- Adult senior (75 ani +): 1840kcal
Bărbați
- Sugar (sub 12 luni): 574-718kcal
- Copil (1-3 ani): 765-1171kcal
- Copil de vârstă școlară (5-12 ani): 1482-2247kcal
- Adolescent (18 ani și sub): 2414-3155kcal
- Adult (peste 18 ani): 2500kcal
- Adult senior (75 ani +): 2294kcal
Sursă foto – Shutterstock.com.