Aceasta a fost cea de-a doua eclipsă totală de Lună de anul trecut, după cea din luna mai, în timp ce viitoarea astfel de eclipsă se va produce abia peste aproximativ doi ani, mai exact la 14 martie 2025. Din păcate, nici aceasta nu va fi vizibilă de pe teritoriul României, ci doar cea care va ave loc în ziua de 7 septembrie a aceluiași an.

În cele ce urmează îți vom spune ce este o eclipsă de Lună, când au loc aceste fenomene astronomice și când vor avea loc următoarele.

Ce este o eclipsă de Lună

Eclipsa de luna

O eclipsă de Lună are loc atunci când, în mișcarea sa de rotație în jurul Pământului, satelitul natural al planetei noastre nu mai este vizibil deoarece intră în umbra acestuia. Acest fenomen astronomic se întâmplă în nopțile cu Lună plină și doar atunci când Luna, Pământul și Soarele sunt perfect aliniate.

Timpul și durata unei eclipse de Lună depind de poziția acesteia în raport cu linia nodurilor sale orbitale, adică punctele în care orbita Lunii intersectează planul orbitei Soarelui. Pentru a se realiza o eclipsă lunară, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor două noduri orbitale.

Distanța relativă dintre Lună și Pământ în momentul producerii eclipsei poate afecta durata acesteia. În mod particular, atunci când Luna se află la apogeu, adică în cel mai îndepărtat punct de pe orbită față de Pământ, distanța orbitală a Lunii este mai mică. Diametrul umbrei nu va scădea așa de mult în raport cu distanța.

Spre deosebire de eclipsele de Soare, eclipsele lunare nu necesită folosirea unui echipament specializat ca să fie vizibile, așa cum se întâmplă în cazul altor evenimente astronomice ce pot fi văzute doar de la observatoarele astronomice din întreaga lume.

Cât durează o eclipsă de Lună

Etapele unei eclipse totale de lună

Eclipsele lunare au loc de aproximativ trei ori într-un an,  deși Lunii îi sunt necesare doar 29 de zile și jumătate pentru a orbita Pământul și a finaliza, astfel, perioada de repetare a fazelor, care se numește Lună sinodică. În același timp, trebuie să știi că 29% dintre eclipsele lunare sunt totale.

Orbita Lunii este înclinată cu 5 grade față de planul orbitei Pământului, ecliptica, ceea ce înseamnă că cele mai multe faze de Lună plină nu vor aduce eclipse de Lună deoarece aceasta va fi fie prea la nord, fie prea la sud față de conul de umbră a Pământului.

Eclipsa de Lună se produce de fiecare dată când Luna va intra în umbra Pământului și va trece prin partea cea mai întunecată a umbrei acestuia, dispărând pentru câteva minute. O eclipsă lunară durează de obicei câteva ore, în timp ce durata de acoperire totală a Lunii variază de obicei între 30 de minute și o oră.

Diferența dintre o eclipsă de Lună și cea de Soare constă în faptul că, în cazul eclipsei solare, Luna se va poziționa între Soare și Pământ. Experții astronomi spun că, dacă ne-am afla pe Soare în timpul producerii eclipsei, Luna s-ar ascunde în spatele Terrei, scrie Wikipedia.org.

Totodată, dacă un astronaut ar fi pe Lună în timpul producerii unei eclipse lunare, acesta ar vedea Soarele complet ascuns și discul întunecat al Pământului înconjurat de un inel subțire de lumină roșie sau portocalie. Această lumină ar cădea peste peisajul lunar la rândul ei.

Câte tipuri de eclipsă de Lună există

Pentru a cunoaște tipurile de eclipse de Lună trebuie mai întâi să înțelegem umbrele pe care Pământul le produce sub Soare. Astfel, planeta noastră va produce două tipuri de umbre: una este umbra, adică partea în care lumina lunară este complet blocată, iar cealaltă este penumbra, adică partea în care doar o parte a luminii lunare este blocată.

În funcție de modul în care sunt aliniate Luna, Soarele și Pământul în momentul producerii evenimentului astronomic există trei tipuri de eclipse lunare, și anume:

  • Eclipsă totală de Lună – atunci când umbra Pământului este proiectată pe întreaga suprafață a Lunii;
  • Eclipsă parțială de Lună – atunci când Luna, Soarele și Pământul nu sunt aliniate exact, astfel încât doar o parte a Lunii va trece în umbra Terrei și, implicit, doar o parte devine roșie;
  • Eclipsă penumbrală de Lună – atunci când trece în umbra exterioară a Pământului Luna devine doar puțin mai întunecată, fiind dificil de observat chiar și cu un telescop.

Ce este o eclipsă totală de Lună

O eclipsă totală de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază astfel încât Luna trece în umbra Pământului. O eclipsă totală poate fi văzută de oriunde în lume în medie o dată la 2 ani și jumătate.

Potrivit sursei citate, atunci când lumina solară ajunge pe Pământ, atmosfera se împrăștie și filtrează lungimi de undă mai scurte, cum ar fi lumina albastră, care sunt împrăștiate în exterior, sau lungimi de undă mai lungi, cum ar fi roșul, care sunt refractate în umbra Pământului.

În schimb, atunci când Luna va cădea în cea mai întunecată parte a umbrei Pământului aceasta va căpăta o culoare roșiatică, care i-a atras denumirea de Super Luna Sângerie. Aspectul roșu este urmarea interacțiunii luminii solare cu atmosfera Pământului, iar culoarea Lunii va depinde de starea globală a prafului din atmosferă, scrie Space.com, care mai precizează că fenomenul este similar cu modul în care apusurile se reflectă asupra Lunii.

În funcție de cât de multă apă sau de cât de multe particule există în atmosfera Pământului, Luna va fi roșiatică, aurie sau portocalie. Aspectul Lunii în timpul unei eclipse mai este influențat și de alți factori atmosferici cum ar fi temperatura și umiditatea.

Cât a durat cea mai lungă eclipsă totală de Lună

Viteza de rotație a Lunii prin umbra Pământului este de un 1 km/sec., adică 3.600 km/h, ceea ce înseamnă că trecerea poate dura în total aproximativ 107 minute. Cu toate acestea, durata scursă de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, acesta putând dura chiar și 6 ore.

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună produsă în ultimii 580 de ani a avut loc în noaptea de 18 spre 19 noiembrie 2021, conform ScienceAlert.com. Întregul eveniment astronomic a durat mai mult de șase ore, iar Luna a petrecut 3 ore, 28 de minute și 24 de secunde trecând prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului. Aceasta a fost cea mai lungă eclipsă parțială de Lună produsă după anul 1441.

Această durată a fost determinată de poziția Lunii față de Pământ, care se află în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale față de Terra. Asta înseamnă că s-a mișcat și cu cea mai mică viteză pe orbită, petrecând mult timp în umbra planetei noastre.

Câte eclipse de Lună vor avea loc în 2023

În cursul anului 2023, locuitorii Terrei vor putea observa două eclipse de Lună. Prima dintre aceste fenomene astronomice va fi o eclipsă lunară penumbrală și va avea loc în noaptea de 5 spre 6 mai.

Aceasta va fi vizibilă doar în anumite regiuni de pe continentele Africa, Asia și Australia. eclipsa va începe la ora 15:11 GMT, în timp ce maximul va fi atins la ora 17:22 GMT. Fenomenul se va încheia la ora 19:31 GMT, iar durata totală a eclipsei este estimată de specialiști la patru ore și 18 minute. Eclipsa va fi vizibilă din Europa de Sud-Est, din Asia, Australia, Africa, din Oceanele Pacific, Atlantic și Indian, precum și din Antarctica.

Cea de-a doua eclipsă care se va produce în acest an va fi o eclipsă parțială de Lună și va avea loc în noaptea de 28-29 octombrie. Fenomenul va debuta la ora 19:35 GMT, iar maximul va fi atins la ora 20:14 GMT. Eclipsa parțială se va încheia la ora 20:52 GMT. În acest caz va exista și o eclipsă penumbrală slabă de Lună, care va fi vizibilă timp de aproximativ o oră de fiecare parte a eclipsei parțiale lunare. Durata totală a eclipsei de Lună va fi de 4 ore și 25 de minute. 

Eclipsa parțială de Lună ar trebui să fie vizibilă din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord, Nord/Estul Americii de Sud, Oceanele Pacific, Atlantic, Indian, precum și Arctica și Antarctica.

Ultima eclipsă totală de Lună care a avut loc pe 8 noiembrie 2022, a încântat oamenii din întreaga lume. Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 13/14 martie 2025.

Când vor avea loc viitoarele eclipse de Lună

Până la 14 martie 2025 nu vom mai experimenta o altă eclipsă totală de Lună, însă până atunci și în anul următor vor avea loc mai multe eclipse lunare parțiale și penumbrale, după cum urmează:

Anul Data Tipul de eclipsă Locații de unde eclipsa va fi vizibilă
2023 5 mai penumbrală Africa, Asia, Australia
2023 28 octombrie parțială Estul Americii, Europa, Africa, Asia, Australia
2024 25 martie penumbrală America
2024 18 septembrie parțială America, Europa, Africa
2025 13/14 martie totală Oceanul Pacific, America, Vestul Europei, Vestul Africii
2025 7 septembrie totală Europa, Africa, Asia, Australia
2026 3 martie totală Estul Asiei, Australia, Oceanul Pacific, America
2026 28 august parțială Estul Oceanului Pacific, America, Europa, Africa

Citește și: Ce este eclipsa totală de Soare? Lista eclipselor de Soare vizibile din România

Urmărește-ne pe Google News