Cuprins:
Ce este Enchiladas – scurt istoric
Enchiladas reprezintă combinația perfectă de tortilla, carne, brânză și sos și simbolul unei mese tradiționale mexicane.
Enchiladas datează încă de la mayași. Porumbul era o cultură de bază la acea vreme, iar tortilla de porumb era obișnuită în alimentație. Acestea au fost numite inițial tlaxcalli.
Conchistadorii spanioli au schimbat numele din tlaxcalli în tortilla. Tot ei au organizat o sărbătoare în care participanții serveau un tip de enchiladas. Mai târziu, prima carte de bucate mexicane, El Cocinero Mexicano, a înregistrat relatări despre acest fel de mâncare. Inițial, felul de mâncare era o tortilla goală de porumb, înmuiată în sos chili. De-a lungul timpului, oamenii au umplut tortilla cu diverse cărnuri și brânzeturi și a devenit enchilada a devenit felul de mâncare pe care îl cunoaștem și îl iubim astăzi.
Alți istorici susțin că , în Mexic, enchiladas au apărut ca o modalitate de a folosi resturile cu tortilla. Cuvântul enchiladas înseamnă literalmente „în chili”, referindu-se la sosul care este de obicei folosit pentru a aroma aceste tacos rulate.
Deși originile exacte ale enchiladas sunt necunoscute, este clar că acest fel de mâncare a devenit o parte îndrăgită a bucătăriei mexicane.
![Mircea Cărtărescu nu a fost primit în Academia Română pentru un singur vot. Ana Blandiana, revoltată: „Încă o pată pe obrazul Academiei”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7410278d98589d4bc2f0db7d7f416d18.jpg)
În anul 1949, o revistă americană, American Food and Drink, a descris o enchilada drept „un fel de mâncare mexican pregătit mai mult pentru turiști decât pentru consumul local”.
Astăzi, există diferite versiuni de enchiladas servite în restaurantele mexicane din întreaga lume.
Enchiladas pe care le mâncați de la un vânzător ambulant din Mexic sunt destul de diferite de cele pe care trebuie le găsiți într-un restaurant mexican din afara Mexicului.
Cum se prepară enchiladas
Enchiladas a devenit un fel de mâncare popular în lumea întreagă. Acesta poate fi servit ca fel principal, ca garnitură sau alături de alte feluri de mâncare, în cadrul unui bufet.
Puteți face enchilada într-o varietate de moduri, cu multe ingrediente diferite. În mod tradițional, enchilada este un fel de mâncare care conține o tortilla înfășurată în jurul altor alimente, cum ar fi carnea, brânza sau legumele. În forma sa inițială de mâncare stradală mexicană, era o simplă tortilla de porumb pe care vânzătorii stradali o rulau și o scufundau într-un sos de chili. Versiunea modernă umplută a acestei tortille împachetate este adesea înăbușită în sos și acoperită cu brânză, apoi coaptă perfect. Diferite rețete folosesc tortilla de porumb sau făină.
![Oameni spulberați de o mașină la Munchen, înaintea summitului de securitate la care participă lideri din întreaga lume](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c2014bf9b413942c6c14b77acf56a7bc.jpg)
Așadar, Enchiladas pot conține carne de vită, pui, creveți, porc și legume, iar acestea sunt doar câteva dintre umpluturile disponibile. Savoarea și textura Enchiladas sunt cele care o deosebesc de alte feluri de mâncare. Tortilele sunt crocante, calde și umplute cu brânză, ceea ce este un adaos excelent la această rețetă. Se adaugă în sos pudră de chili și chimen.
Aztecii au folosit două metode pentru a face enchiladas. Cu toate acestea, enchiladas făcute în ambele metode sunt gustoase și pot fi încercate cu încredere.
- În prima metodă, tortilla este înmuiată într-un sos chili care este pre-gătit. Apoi este umplută cu umplutura la alegere și rulată.
- În a doua metodă, tortilla este mai întâi scufundată într-un sos nefiert, apoi este prăjită înainte de umplere și rulare.
Rețete de enchiladas
Enchiladas sunt de obicei consumate ca fel principal la prânz sau cină. Ele pot fi făcute cu diverse umpluturi, cum ar fi pui, carne de vită, brânză sau legume și sunt adesea servite cu o varietate de toppinguri, cum ar fi smântâna, salsa sau guacamole.
Enchiladas tradiționale și autentice folosesc, de obicei, carne de pui. Tortilele de porumb sunt un aliment de bază în bucătăria mexicană. Pe această delicioasă tortilla de porumb se servesc de obicei o varietate de sosuri salsa. Carnea de vită mărunțită, carnea de vită tocată sau bucățile de vită pot fi și eșe folosite pentru a face o Enchilada. Puteți adăuga și elimina orice ingrediente doriți.
![Adevărul despre scumpirea alimentelor. Vinovații sunt Putin și cheltuielile deșănțate ale statului, care au dus la creșteri de taxe | Analiză](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_330b1608e7b02166e63bc2ea73364dab.jpg)
Enchiladas pot fi servite cu două sosuri: salsa Rojo și salsa verde.
Enchiladas de pui
![Enchiladas de pui](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/enchiladas-cu-pui.jpg)
Enchiladas de pui sunt un fel de mâncare mexican care constă de obicei din tortilla de porumb umplute cu pui mărunțit și acoperite cu un sos de chili. Pot fi servite cu diverse garnituri, cum ar fi brânză, smântână și ceapă tocată.
Așadar, enchiladas de pui este rețetă mexicană tradițională care poate cunoaște zeci de variante. Enchilada însemnând „acoperit cu sos de ardei iute”, rețeta se încadrează clar în categoria celor extrem de condimentate, dedicate celor doritor de senzații tari culinare. Rețeta de mai jos este una extrem de rapidă, de ușoară și nu la fel de picantă ca aceea originală.
Ingrediente:
- 1 pui întreg
- 400 g roșii întregi decojite în sos de roșii
- 1 ceapă medie
- 3 căței de usturoi
- 1 ardei iute
- sare, busuioc, oregano, chilli și piper după gust
- 200 g cașcaval/Gouda
- 5-6 foi de tortilla
Mod de preparare:
Toacă usturoiul, ceapa și ardeiul iute. Condimentează și sotează legumele în ulei încins 3-4 minute. Adaugă roșiile din conservă, tocate înainte desigur. amestecă și lasă pe foc mic, să se îngroașe sosul.
Între timp, taie puiul deja rotisat în fâșii (cât vrei tu de mari, dar ține cont că vei umple foile de tortilla cu ele).
Încălzește cuptorul. Dă sosul de pe foc. Dă o foaie de tortilla prin sos, acoperind-o bine. Așază fâșii de pui în ea, ruleaz-o și pune-o în tavă. Procedează la fel cu restul foilor de tortilla rămase. Pune sosul rămas peste foile de tortilla umplute din tavă.
Dă la cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Scoate tava, rade cașcavalul ales pe deasupra și dă din nou la cuptor, 10 minute.
Sursă – retete.unica.ro.
Enchiladas în sos alb
![Ce este Enchiladas și cum se prepară](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/enchiladas-pui.jpg)
Ingrediente:
- 1 pui rotisat
- 150 g brânză de vacă
- 200 g cașcaval/parmezan ras
- 250 ml supă de pui
- 3 linguri de unt
- 250 ml smântână grasă de gătit
- 8 foi de tortilas
- 3 linguri făină
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Dacă nu vrei să iei un pui gata fpcut la rotisor și preferi să îl gătești de la zero, o poți face. Îl împarți în bucăți de mărime medie și îl perpelești în puțin ulei, cu sare și piper. Apoi îl faci fâșii cu ajutorul unei furculițe.
Amestecă-l într-un bol cu jumătate din cantitatea de brânză, dată pe răzătoarea mare, și cu jumătate din cantitatea de cașcaval/parmezan ras. Umple, pe rând, fiecare foaie de tortilla în parte cu mixtura de mai sus și rulează-le. Unge o tavă cu un pic de unt (de mărime 9×13 ar fi de preferat) și aliniază, una lângă alta, tortillas.
Într-o tigaie, topește untul, adaugă făina și amestecă-le pe foc timp de 1 minut. Adaugă, amestecând continuu, supa de pui (sau de legume sau lapte, dacă preferi așa) până se omogenizează sosul – de obicei durează 5-8 minute. Adaugă smântâna, sare și piper după gust și mai amestecă 1 minut, pe foc mediu.
Toarnă sosul peste tortillas din tavă. Presară deasupra restul de brânză și cașcaval/parmezan și dă la cuptor până se rumenesc deasupra – ar trebui să dureze maximum 25 minute.
Poți adăuga coriandru deasupra pentru un plus de gust. Iar dacă dorești să îi dai, totuși, o notă picantă, poți servi enchiladas cu sos salsa.
Descoperă și cum se prepară burritos.
Enchiladas cu vită
![Ce este Enchiladas și cum se prepară](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/enchiladasa-cu-vita.jpg)
Ingrediente:
- 2 kg carne de vită tocată
- 1 ceapă medie, tocată marunt
- 1 cană de brânză Cheddar mărunțită
½ cană smântână - 1 lingură patrunjel uscat
- 1 lingură condiment pentru taco
- 1 linguriță oregano uscat
- ½ linguriță piper negru macinat
- 2 ½ căni de sos enchilada
- 1 ½ linguriță pudră de chili
- 1 cătel de usturoi, tocat
- ½ lingurită sare
- 8 tortilla de faină
- 1 cutie de fasole neagră, scursă
- 1 cutie de măsline negre feliate, scurse
Mod de preparare:
Adunați ingredientele și preîncălziți cuptorul la 175 de grade C.
Încinge o tigaie mare. Gătiți și amestecați carnea de vită și ceapa în tigaia fierbinte până când carnea de vită se rumenește, 5 până la 7 minute. Scurgeți și aruncați grăsimea.
Se amestecă trei sferturi din brânza Cheddar, smântână, pătrunjel, condimente pentru taco, oregano și piper negru în carnea de vită până când brânza se topește. Amestecați sosul enchilada, pudra de chili, usturoiul și sarea; apoi se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se fierbe până când sosul se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.
Așezați o tortilla pe o suprafață de lucru și puneți aproximativ 1/4 cană de sos de carne în centrul tortillei. Acoperiți sosul de carne cu 1 lingură de fasole neagră și câteva măsline negre. Rulați tortilla, așezați într-o tavă de copt. Repetați cu tortillas rămase.
Turnați orice sos de carne rămas peste tortillas rulate. Împrăștiați fasolea neagră și măslinele negre rămase deasupra. Acoperiți cu restul de brânză Cheddar rămasă.
Coaceți în cuptorul preîncălzit până când brânza se topește și sosul clocotește, 20 până la 22 de minute. Lăsați să stea 5 minute înainte de servire.
Descoperă și cele mai populare fructe și legume din Mexic.
![„Noi nu aveam banii la comun. Aveam până și două frigidere diferite. Dacă mergeam la cumpărături, ne puneam separatorul între”. Ți se face pielea de găină dacă auzi ce i-a mărturisit Alina Sorescu lui Cătălin Măruță, despre mariajul ei cu Alexandru Ciucu. De ce nu a putut divorța mai devreme](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ff5a27ac3e35c77cbb425e155ee0e949.jpg)
![Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_9591454a7e454fd1f354e9088f20b3de.png)
![Fiica Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur a împlinit 18 ani și e ireal de frumoasă! Uite cum a pozat Sofia la vârsta majoratului: rochie neagră, mulată, elegantă, cu spatele gol, părul lung, de Cosânzeană](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_0d8942b8ff7f52207d27b16f00f5a281.jpg)
![Cine dă ora exactă în politica românească: „Acum chiar putem vorbi de o mare resetare”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ad96cc214512912f5e5850dca7300082.png)
![Alexia Eram, confesiuni despre planurile ei de viitor. Ce și-a propus creatoarea de conținut: "Întotdeauna am vrut să fac ceva creativ"](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_6e528199a27a86866865c36a195f577c.jpg)
![Delia a împlinit 43 de ani și a dat cea mai tare petrecere! Artista a organizat un concert aniversar, la care au participat o mulțime de vedete. Imaginile spun tot! Woow, ce s-a întâmplat pe scenă / FOTO](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_6dcf0d14bc7ae9146711ded66bc2ca52.jpg)
![Mihai și Andrei, doi tineri din echipa de bob a României, alături de antrenorul lor, eroi pentru o femeie din Germania: "Au fost îngerii mei"](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f975bca7134a850b69094807fdf5d177.jpg)
![Horoscop 14 februarie 2025. Capricornii au ocazia să apeleze la acea cumințenie interioară de care dau dovadă atunci când lucrurile se complică](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_9b3bd6bf5ce27b9dd4cbd5e152a7ffe3.jpg)