Cuprins:
Ce este fajita
Fajita este un fel de mâncare din bucătăria tex-mex (Texan–Mexican American), constând de obicei din carne gătită la grătar, servită în tortillas. Fajitas sunt un exemplu excelent de cum bucătăria tex-mex combină influențele culinare mexicane și texane, creând un fel de mâncare delicios și versatil.
Termenul „fajita” provine de la cuvântul spaniol „faja”, care înseamnă „bandă” sau „centură”, referindu-se la tipul de carne folosit inițial pentru acest fel de mâncare, care era pieptul de vită. În anii 1930 și 1940, muncitorii mexicani care lucrau la fermele de vite din Texas foloseau bucăți mai puțin costisitoare de carne, inclusiv pieptul, pe care le găteau pe grătar și le serveau în tortillas.
Fajitas au devenit populare în Statele Unite în anii 1960, când restaurantele au început să le includă în meniurile lor. O mare parte din popularizarea fajitei moderne i se datorează lui Ninfa Rodriguez Laurenzo, fondatoarea restaurantului Ninfa’s în Houston, Texas. Ea a introdus un astfel de preparat – tacos al carbon- în meniul restaurantului său la începutul anilor 1970.
Preparate au fost un succes: în prima zi, ea a vândut 250 de bucăți. Acele tacos al carbon pre-asamblate au devenit mai târziu fajitas. Ulterior, bucătăria a fost condusă de bucătarul Alex Padilla, care a crescut în preajma lui Ninfa, când mama lui lucra acolo, în anii ’80.
Cum se prepară fajita
Fajita este, așadar, un preparat delicios, caracterizat prin combinația de carne la grătar, legume sotate și tortillas. În mod tradițional, carnea folosită pentru fajita este vită, dar variantele moderne includ adesea și pui sau creveți. Carnea este marinat pentru a-i intensifica aroma și apoi gătită la grătar sau la tigaie până când devine fragedă și suculentă.
Un element esențial al fajitei sunt legumele, în special ardeii și ceapa, care sunt tăiate în fâșii subțiri și sotate rapid până când devin moi și caramelizate, dar încă crocante. Aceste legume adaugă nu doar savoare, ci și o textură plăcută preparatului.
Carnea și legumele sunt servite fierbinți, adesea pe o plită de fontă sau într-o tigaie, pentru a menține preparatul cald și pentru a crea o prezentare atrăgătoare. Tortillas, de obicei din făină, sunt încălzite separat și sunt folosite pentru a înveli ingredientele într-un fel de rulou sau taco.
Pentru a completa preparatul, fajitas sunt adesea însoțite de diverse garnituri, cum ar fi salsa proaspătă, guacamole cremos, smântână răcoritoare și brânză rasă. De asemenea, este comun să se adauge lămâie stoarsă peste carne și legume pentru a le intensifica gustul.
Fiecare persoană poate să-și personalizeze propriul taco cu ingredientele și garniturile preferate. Este o explozie de arome și texturi, reprezentând perfect fuziunea dintre bucătăria mexicană și cea texană.
Rețete de fajita
Fajita are ca ingrediente de bază carnea, legume și tortilla, dar fiecare poate adapta rețeta după propriile preferințe. Iată unele dintre cele mai îndrăgite rețete de fajita pe care le poți încerca:
Fajita de pui
- 400 grame piept de pui
- 3 ardei graşi
- o ceapă
- două limete
- două lipii mexicane de porumb (tortilla)
- 40 ml smântână
- 80 g guacamole
- oregano, scorțișoară, chilli, sare și piper
Mod de preparare
Mai întâi pregăteşte puiul, care trebuie tăiat fâşii, nici prea groase, nici foarte subţiri. Pentru a extrage sucul din limete, presează-le înainte. Sucul obţinut se amestecă împreună cu condimentele (oregano, puțină scorţişoară, piper, sare şi piper), după care adugă puiul fâşii şi lasă-l la rece jumătate de oră.
Pregăteşte legumele – taie ardeii şi ceapa – iar în paralel prăjeşte cu puţin ulei încins carnea de pui marinată (nu e nevoie de mai mult de 5 minute). Apoi, adaugă în tigaie ceapa şi ardeiul gras.
Pune compoziţia în cele două lipii şi adaugă guacamole şi smântână. Sursă – retete.unica.ro.
Descoperă și Ce este guacamole și cum se mănâncă
Fajita de vită
Ingrediente:
- 500 g piept de vită
- 1 ardei roșu, tăiat fâșii
- 1 ardei verde, tăiat fâșii
- o ceapă mare, tăiată fâșii
- două lingurițe de chimion măcinat
- două lingurițe de chili pudră
- o linguriță de oregano uscat
- două linguri de ulei de măsline
- sucul de la două lămâi
- sare și piper după gust
- 8 tortillas de făină
Mod de preparare:
Marinează carnea cu chimion, chili pudră, oregano, ulei de măsline, sucul de lămâie, sare și piper timp de 1-2 ore.
Gătește carnea pe grătar sau tigaie, la foc mare, până când este bine rumenită pe ambele părți. Las-o să se odihnească 5 minute, apoi taie-o fâșii subțiri.
În aceeași tigaie, sotează ardeii și ceapa până când devin moi și caramelizate.
Servește carnea și legumele fierbinți în tortillas încălzite.
Fajita cu creveți
Ingrediente:
- 500 g creveți, decorticați și curățați
- 1 ardei roșu, tăiat fâșii
- 1 ardei verde, tăiat fâșii
- o ceapă, tăiată fâșii
- 2 căței de usturoi, tocați
- o linguriță de chili pudră
- o linguriță de paprika afumată
- două linguri de ulei de măsline
- sucul de la o lime
- sare și piper după gust
- tortillas de porumb
Mod de preparare:
Marinează creveții cu chili pudră, paprika afumată, usturoi, ulei de măsline, sucul de lime, sare și piper timp de 15 minute.
Sotează creveții într-o tigaie încinsă, până când devin roz și sunt gătiți complet, aproximativ 3-4 minute. Scoate-i din tigaie.
În aceeași tigaie, sotează ardeii și ceapa până când sunt moi și caramelizate.
Servește creveții și legumele în tortillas.
Fajita cu vită și salsa
- smântână și sos salsa iute
- 450 g carne de vită friptă
- 1 ardei mare
- o ceapă medie
- o salată verde
- o conservă de fasole
- 250 g brânză/cașcaval ras
- 6 lipii de tortilla
Mod de preparare
În primul rând, tăiați în fâșii carnea de vită și o puneți într-o tigaie, cu condimente după alegere, la fript, la foc mediu, pentru aproximativ 5 minute. Cât timp carnea e pe foc, tăiați julien ceapa, salata și ardeiul. Adăugați ceapa și ardeiul peste carne, în tigaie, amestecați și lăsați la călit cam 8 minute.
Încălziți lipia de tortilla într-o altă tigaie. Ungeți-o cu salsa, adăugați fasole, amestecul de carne din tigaie, presărați brânză/cașcaval/parmezan la alegere deasupra, turnați smântână și presărați salata.
Împăturiți astel: o dată pe latura din dreapta, apoi pe cea dinspre dvs. (astfel încât să îi faceți un fund ca un portofel, să nu vă curgă umplutura) și apoi încă o dată pe cealaltă latură. Întoarceți cu gura în jos și lăsați așa aproximativ 20 de secunde.
Puneți pe farfurie și serviți, dacă mai doriți, cu extra salsa și smântână.
Fajita vegetariană
Ingrediente:
- 1 ardei roșu, tăiat fâșii
- 1 ardei galben, tăiat fâșii
- 1 ardei verde, tăiat fâșii
- o ceapă tăiată fâșii
- 200 g ciuperci, feliate
- 1 dovlecel mic, tăiat fâșii
- două linguri de ulei de măsline
- două lingurițe de cumin măcinat
- o linguriță de paprika
- sucul de la o lime
- sare și piper după gust
- 6-8 tortillas de făină
Mod de preparare:
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și adaugă ardeii, ceapa, ciupercile și dovlecelul.
Sotează legumele până când devin moi și ușor caramelizate.
Adaugă cuminul, paprika, sucul de lime, sare și piper și amestecă bine.
Servește legumele în tortillas puțin încălzite.
Fajita cu pește
Ingrediente:
- 500 g file de pește alb (cod sau alt pește), tăiat fâșii
- 1 ardei roșu, tăiat fâșii
- 1 ardei galben, tăiat fâșii
- o ceapă, tăiată fâșii
- două lingurițe de chili pudră
- o linguriță de paprika afumată
- două linguri de ulei de măsline
- sucul de la o lime
- sare și piper după gust
- tortillas
Mod de preparare:
Condimentează peștele cu chili pudră, paprika afumată, ulei de măsline, sucul de lime, sare și piper și lasă la marinat timp de 20 de minute.
Gătește peștele într-o tigaie încinsă, până când este gătit complet și ușor rumenit.
În aceeași tigaie, sotează ardeii și ceapa până când sunt moi și caramelizate.
Servește peștele împreună cu legumele în tortillas pe care le încălzești în tigaie.
Sursă foto – Shutterstock.com