Cuprins:
Ce este foccacia
Focaccia este o pâine plată asemănătoare aluatului de pizza, care poate fi dulce sau sărată. În Italia, Liguria este cea mai cunoscută regiune pentru focaccia.
Prepararea focaccia este similară cu prepararea aluatului de pâine. Adesea se folosesc topping-uri precum roșii uscate, ulei de măsline, rozmarin și fulgi de sare. Oamenii mănâncă foccacia pe post de gustare sau o folosesc pentru sandvișuri cu mortadella sau prosciutto.
Cum se face focaccia
Făina, apa, uleiul și drojdia se frământă timp îndelungat pe o masă de lemn. După ce a crescut ore întregi (uneori mai mult de 30 de ore pentru un miez ușor și plin de bule), se întinde manual într-o tavă mare, puțin adâncă, dreptunghiulară sau rotundă, unsă cu ulei.
Se fac crestături în partea superioară cu vârful degetelor și se unge generos cu ulei de măsline. Apoi se presară cu sare și se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute sau până când devine aurite.
Tradiția italiană
Focaccia este una dintre celebrele mâncăruri italiene de stradă, perfectă atunci când este consumată proaspăt coaptă, fie simplă, fie umplută cu legume, cârnați sau brânzeturi, în funcție de versiunea regională.
În Genova, focaccia se numește fugàssa și se vinde în felii, fie simple, fie cu ceapă, destul de plate, strălucitoare cu ulei, fragede și cu o crustă crocantă – un aperitiv perfect pentru a fi savurat la prânz sau ca gustare.
Cum se păstrează proaspătă
Se recomandă să mănânci foccacia imediat ce iese din cuptor. Cu toate acestea, poate fi păstrată până la 2 zile închisă într-o pungă; în acest caz, focaccia trebuie încălzită în cuptor timp de câteva minute înainte de o mânca.
Focaccia coaptă poate fi congelată și apoi reîncălzită după decongelare.
Pentru a prepara această rețetă de pâine focaccia cu rozmarin ai nevoie de câteva ingrediente la îndemână.
Cea mai bună rețetă de focaccia
Ingrediente
- 315 ml de apă caldă
- 2 lingurițe de zahăr sau miere
- 1 pachet de drojdie uscată activă
- 830 g de făină
- 60 g ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
- 2 lingurițe de sare de mare
- 2 crenguțe de rozmarin proaspăt
Apă caldă: Deoarece în această rețetă se pune drojdie uscată activă, este important să folosim apă caldă pentru a o dizolva.
Zahăr sau miere: Orice ai la îndemână, pentru a da pâinii o notă de dulceață și pentru a ajuta la activarea drojdiei.
Drojdie uscată activă: Vei avea nevoie de un pachet (sau 2,25 lingurițe) pentru a face această pâine focaccia.
Făină: Făina de bază universală va fi excelentă!
Ulei de măsline: O parte din el îl va fi amestecat în aluatul propriu-zis de pâine, plus o cantitate suplimentară pentru a-l stropi deasupra după ce focaccia s-a copt.
Sare de mare fulgi: O parte din ea o vom amesteca în aluatul de pâine propriu-zis, plus o cantitate suplimentară pentru a o presăra deasupra aluatului înainte de coacere. Dacă nu ai la îndemână sare de mare fulgi, poți folosi sare de mare fină, dar asigură-te că reduci cantitatea la jumătate pentru ca pâinea să nu fie prea sărată.
Rozmarin proaspăt: Pentru a presăra deasupra aluatului și a adăuga acea aromă delicioasă de rozmarin pământesc.
Mod de preparare
Iată care sunt pașii de bază pentru a face această rețetă de pâine focaccia cu rozmarin.
Apa caldă se amestecă cu zahărul și drojdia și se lasă deoparte.
Adaugă treptat făina, uleiul de măsline și sarea. Apoi frământă timp de 5 minute folosind atașamentul pentru aluat sau un mixer vertical, sau frământă aluatul cu mâna.
Prima creștere a aluatului. Formează o bilă din aluat și pune-l într-un bol uns cu ulei și acoperă-l cu un prosop umed. Lasă aluatul să se odihnească într-un loc cald timp de 45-60 de minute sau până când și-a dublat dimensiunea.
A doua creștere a aluatului. Se modelează aluatul într-un cerc mare sau dreptunghi. Acoperă și lasă aluatul să continue să crească pentru încă 20 de minute.
Pregătește aluatul. Încinge cuptorul la 200 de grade. Transferă aluatul pe o foaie mare de copt acoperită cu pergament (sau presează-l într-o tavă de copt). Folosește degetele pentru a face adâncituri până jos, până atingi foaia de copt – pe toată suprafața aluatului.
Apoi, stropește uniform o lingură sau două de ulei de măsline pe toată suprafața aluatului și presară uniform cu rozmarin proaspăt și sare de mare.
Coace la cuptor timp de 20 de minute sau până când aluatul este ușor auriu și bine copt.
Scoate din cuptor și stropește cu puțin mai mult ulei de măsline, dacă dorești. Se taie felii și se servește focaccia caldă
Ce poți pune pe focaccia
Adaugă usturoi. Se toacă mărunt și se amestecă un cățel mare de usturoi proaspăt în aluat pentru a-i da un plus de aromă de usturoi.
Adaugă parmezan. Această focaccia ar fi delicioasă și cu puțin parmezan presărat deasupra!
Folosește diferite ierburi proaspete. În loc de rozmarin proaspăt, nu ezita să folosești tarhon sau salvie proaspătă.
Folosește ierburi uscate. Dacă nu ai ierburi proaspete la îndemână, poți folosi în schimb ierburi uscate (cum ar fi rozmarin uscat sau condimente italiene).
Dacă folosești ierburi uscate, le poți încorpora în aluatul propriu-zis, mai degrabă decât să le presărai deasupra, pentru a nu se arde în cuptor.
Sursa foto: 123rf.com
Sos ragu – ce este și cum se face