Foie-gras este un aliment apreciat mai ales în bucătăria franceză, de unde și provine. Totuși, din cauza metodelor prin care se prepară, acesta este interzis în anumite zone de pe glob.
Cuprins:
Ce este foie-gras
Foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras este un preparat ce se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj.
Dieta păsărilor crescute pentru prepararea foie-gras se bazează pe porumb și este foarte densă, ceea ce determină păsările să se îngrașe rapid și să acumuleze grăsimi pe și în jurul ficatului lor.
Procesul de îngrășare face din foie gras o delicatesă, deoarece ficatul rațelor și al gâștelor care nu au trecut prin acest proces nu sunt la fel de grase sau netede. De fapt, procesul de hrănire forțată mărește ficatul păsărilor de până la 10 ori.
Foie gras-ul se comercializează sub mai multe forme : foie-gras frais (ficat proaspăt), foie-gras cuit (foie-gras preparat) sau foie-gras mi-cuit (foie-gras semi-preparat). Denumirea de foie-gras cuit (foie-gras preparat ) se referă la specialitatea culinară cea mai populară, cea pe care o găsiți ocazional pe rafturile magazinelor.
În restaurante, ca gustare, foie-gras-ul este făcut sub formă de pateu și servit sub formă de felii. De obicei, există mixturi de pateu de gâscă și de rață în același foie-gras, iar proporția de ficat de gâscă trebuie să fie mai mare.
Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume, deținând 80% din piață mondială, fiind urmată de Ungaria, Bulgaria, SUA și Canada.
Cum se mănâncă foie-gras și ce gust are
Foie gras-ul prăjit în tigaie sau la grătar sunt feluri de mâncare populare, dar majoritatea oamenilor sunt mai familiarizați cu o formă tartinabilă, cum ar fi pate de foie gras, de obicei servit cu o baghetă sau biscuiți.
Gustul său este descris că fiind bogat, untos, cu o savoare delicată , deosebindu-se de cel de ficatul simplu de raţă sau gâscă. Dacă este sterilizat, poate fi păstrat într-un loc uscat și răcoros timp de mai mulți ani, timp în care, la fel ca un vin bun, va fi și mai delicios!
Şi tot ca şi un vin bun, ideal este să îl scoateţi din frigider cu 15 minute înainte de a-l degusta. La temperatura camerei îşi va dezvălui toate aromele. Blocul de foie gras, foarte răspândit astăzi, este o specialitate de foie-gras inventată mai târziu, în 1954, şi care amestecă mai multe bucăţi de ficat emulsionate, garantând un gust omogen.
Valori nutriționale
Valorile nutriționale pentru foie-gras diferă foarte mult în funcție de rețeta după care acesta este preparat. Totuși, 30 de grame de pate de foie gras, care se face cu o cantitate mică de vin alb, furnizează următorii nutrienți.
Vinul alb poate modifica conținutul de nutrienți într-o anumită măsură, dar în general nu conținutul de grăsimi sau de vitamine și minerale.
Datorită conținutului ridicat de grăsimi, foie-gras este bogat în calorii. Cu toate acestea, este bogat și într-o varietate de vitamine și minerale.
- Calorii: 130
- Proteine: 3 grame
- Grăsime: 12 grame
- Carbohidrati: 1 gram
- Fibre: 0 grame
- Vitamina B12: 111% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina A: 32% din (DZR)
- Acid pantotenic: 7% din (DZR)
- Riboflavină: 7% din (DZR)
- Niacină: 5% din (DZR)
- Cupru: 13% din (DZR)
- Fier: 9% din (DZR)
- Fosfor: 5% din (DZR)
Beneficii
Foie-gras este bogat în substanțe nutritive precum vitamina B12, vitamina A, cupru și fier. De asemenea, este bogat în calorii și grăsimi. Acestea fiind spuse, grăsimea este o combinație de grăsimi nesaturate și saturate.
Majoritatea grăsimilor din foie gras sunt grăsimi monosaturate, care sunt antiinflamatorii și vă pot ajuta să reduceți riscul bolilor cardiace. O altă sursă bogată de grăsimi monosaturate este uleiul de măsline.
În plus, grăsimile saturate din acest aliment nu sunt la fel de dăunătoare pe cât se credea cândva. Cercetările actuale sugerează că alimentele cu conținut ridicat de grăsimi saturate pot fi incluse ca parte a unei diete echilibrate.
Contraindicații
Atunci când mâncați foie-gras, ar trebui să fiți foarte atenți la cantitate. Este bogat și bogat în grăsimi, astfel încât consumul unei cantități excesive poate provoca tulburări digestive.
În plus, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar compromis ar trebui să mănânce numai foie gras conservat sterilizat la cald. Foie gras-ul de casă sau proaspăt prezintă un risc mai mare de contaminare bacteriană, deoarece este preparat la temperaturi scăzute.
Rețetă de foie-gras de casă
Deși puteți achiziționa cu ușurință pate de foie-gras din magzine, este posibil să-l preparați și acasă. Iată o rețetă simplă pentru pate de foie gras folosind doar patru ingrediente.
Ingrediente:
- 680 grame de ficat gras de rață
- 80 ml de vin alb
- sare si piper
Mod de preparare foie gras de casă:
Preîncălziți cuptorul la 100 ° C. Separați ficatul în doi lobi tăind pe linia mediană. Tăiați orice pete roșii sau vene pe care le vedeți. Presărați ambele bucăți cu sare și piper și puneți-le într-un vas de copt, apoi turnați vinul peste ele.
Creați o baie de apă pentru vas, plasându-l într-o cratiță mai mare și umplând cratița cam la jumătate cu apă. Coaceți timp de 40 de minute.
Îndepărtați grăsimea topită și păstrați-o pentru un pas ulterior.
Acoperiți foie-gras -ul cu folie, apoi turtiți-l în tigaie timp de 30 de minute folosind conserve grele sau o tigaie din fontă.
Puneți la frigider foie gras-ul acoperit și grăsimea de rață seprat, timp de 24 de ore. Topiți grăsimea de rață și turnați-o deasupra foie grasului. Acoperiți-l din nou și puneți-l la frigider timp de 48 de ore înainte de servire.
Apoi mai poate fi depozitat bine etanșat și refrigerat timp de cel mult încă 2-3 zile.
Unde este interzis foie-gras
Autoritățile din mai multe state au interzis consumul și prepararea de foie-gras, deoarece metodele prin care păsările se hrănesc forțat ca să își mărească ficatul sunt considerate inumane.
De exemplu, New York City a adoptat o legislație în octombrie 2019 care va interzice foie-gras din oraș începând cu 2022. Foie gras-ul produs în mod tradițional este interzis și în California.
Totuși, practica tradițională de hrănire forțată este protejată în Franța, deoarece este o parte cheie a culturii culinare franceze. Din fericire, unii producători de foie gras au implementat metode fără hrănire forțată.