Ce este gripa aviară

Gripa aviară este o infecție produsă de un tip de virus gripal care se răspândește de obicei la păsări și la alte animale. Uneori, destul de rar, oamenii pot lua gripa aviară de la animalele infectate. La fel ca și versiunile de gripă pe care oamenii le au de obicei, gripa aviară poate fi mai gravă sau mai puțin gravă, însă este extrem de rar ca aceasta să se răspândească de la o persoană la alta.

Este posibil să auzim despre gripa aviară atunci când există un focar care afectează un număr mare de păsări sau alte animale. Acest lucru este îngrijorător, deoarece crește riscul de infecție umană, poate afecta fauna sălbatică și poate reduce aprovizionarea cu alimente.

Există diferite tulpini de gripă aviară, unele care sunt mai predispuse să provoace moarte și îmbolnăvire la păsări (înalt patogene) și altele care sunt mai puțin susceptibile de a provoca moarte și boli (scăzute patogen).

Tipuri de gripă aviară

Există multe subtipuri de gripă aviară. Cele mai frecvente subtipuri care se răspândesc la oameni sunt gripa A(H5N1) și gripa A(H7N9). Acestea sunt denumite pe baza tipurilor de proteine ​​de pe suprafața virusului.

Din cele 15 subtipuri ale virusului gripei aviare, A(H5N1) este de un interes special din mai multe motive.

Virusul gripal A(H5N1) suferă mutaţii rapid şi are înclinaţie de a dobândi gene de la virusurile care infectează şi alte specii de animale. Abilitatea sa de a cauza boala severă la oameni cu o rată înaltă de mortalitate a fost dovedită în mai multe cazuri. Păsările care supravieţuiesc infecţiei, excretă virusul cel puţin 10 zile, astfel facilitând răspândirea rapidă a infecţiei.

Virusul gripal aviar A(H5N1), în urma unor mutaţii consecutive, şi-a schimbat dramatic proprietăţile sale biologice şi antigenice, obţinând abilitatea, nu numai de a trece bariera de specie, infectând direct omul, dar poate şi să provoace forme clinice foarte grave.

Gripa aviară poate infecta alte specii decât păsările?

Gripa aviară afectează de obicei păsările, dar alte animale (mamifere precum vaci, alpaca, șoareci, pisici) pot fi infectate cu virusuri ale gripei aviare, inclusiv porci, nurci, foci, mistreți, vulpi și pisici. De asemenea, SUA au raportat recent, pentru prima dată, cazuri la bovine

Este gripa aviară un risc pentru oameni?

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) evaluează în prezent riscul pentru publicul larg ca fiind scăzut, iar riscul pentru persoanele care lucrează cu păsări și mamifere infectate sau expuse la acestea ca fiind scăzut până la moderat. Majoritatea tulpinilor virusului gripei aviare sunt relativ inofensive și nu infectează oamenii.

Cu toate acestea, unele variante pot dezvolta mutații care le sporesc potențialul de infectare a altor specii, inclusiv a oamenilor.

Cazurile la om pot varia de la simptome foarte ușoare (conjunctivită, simptome respiratorii ușoare) până la simptome severe (pneumonie care necesită spitalizare) și, în unele cazuri, deces.

Până în prezent, nu s-a confirmat transmiterea de la om la om a virusului H5N1 și, de asemenea, nu au fost raportate cazuri active de infecție cu gripă aviară la oameni în UE/SEE.

Care sunt simptomele gripei aviare la oameni

Simptomele gripei aviare pot fi ușoare până la grave la o persoană. Simptomele apar de obicei în șapte zile de la contactul cu virusul, dar perioada de incubație poate dura până la două săptămâni. O persoană se poate infecta prin contact direct cu un animal infectat sau cu așternutul sau scaunul animalului.

Virusurile gripei obișnuite au simptome similare, așa că trebuie să fiți testat pentru a verifica dacă aveți o infecție de gripă aviară.

Simptomele comune ale gripei aviare includ:

  • Febră
  • Probleme de respirație
  • Ochii roșii, ca la conjunctivită
  • Dureri de stomac și vărsături
  • Scaun moale, diaree

Gripa aviară poate provoca probleme de respirație mai des decât alte tipuri de gripă. Și în timpul pandemiilor de gripă aviară, riscul ca o persoană cu gripă să aibă nevoie de un aparat care să o ajute să respire este mai mare.

Cauze – Cum se răspândește gripa aviară

Particulele de virus gripal se răspândesc prin respirație, saliva, mucus sau scaun.

Riscul ca un om să ia gripă aviară este foarte scăzut. Totuși, gripa aviară se poate transmite la om atunci când inhalați particule de virus. De asemenea, puteți lua virusul dacă atingeți un obiect cu particule de gripă pe el și apoi vă atingeți ochii, nasul sau gura.

Oamenii iau cel mai adesea gripa aviară din contactul strâns, pe termen lung, cu păsări de curte vii, domestice, de obicei la ferme sau în cotețele din curte. Rareori, oamenii sunt expuși la gripa aviară prin contactul cu păsările sălbatice sau cu alt tip de animal.

Păsările sălbatice pe care le puteți vedea într-un parc sau chiar în curte, cum ar fi ciorile sau vrăbiile, nu prezintă un risc ridicat. De obicei, acestea nu poartă viruși de gripă aviară care infectează oamenii sau alte animalele.

Este posibil să fii expus la gripa aviară prin alimente insuficient gătite, cum ar fi ouăle sau carnea de pasăre.

În locurile în care gripa aviară s-a răspândit la vacile de lapte, este posibil să transmită gripa aviară prin produse lactate crude. Dar produsele lactate pasteurizare nu reprezintă un risc pentru gripa aviară.

Nu există nicio dovadă că tulpinile înalt patogene de gripă aviară (de exemplu, H5N1) se pot răspândi cu ușurință de la om la om.

Factori de risc

Majoritatea oamenilor nu sunt expuși riscului de gripă aviară, cu excepția cazului în care intră în contact direct cu păsări infectate sau cu secrețiile acestora sau dacă au grijă de o persoană infectată cu virusul.

Oamenii care au contact strâns cu păsările bolnave sunt expuși riscului de a se infecta cu gripa aviară. Acest lucru se poate întâmpla atunci când virusul intră în ochii, nasul sau gura unei persoane sau este inhalat. De exemplu, o persoană poate manipula o pasăre bolnavă, își poate contamina mâinile cu excremente de pui și poate uita să se spele pe mâini. Riscul în acest caz este destul de ridicat.

Nu puteți lua gripa aviară mâncând carne de pasăre sau ouă complet gătite, chiar și în zonele cu un focar de gripă aviară activ.

Află mai multe despre cum să-ți crești imunitatea.

Cum se poate preveni infecția cu gripa aviară

Pentru a preveni infecța cu gripa aviară, este nevoie să țineți cont de condiții elementare de igienă și chiar unele mai stricte, dacă vă aflați printre persoanele cu risc ridicat.

  • Dacă călătoriți într-un loc în care gripa aviară se răspândește, evitați, dacă este posibil, fermele de păsări și piețele de păsări. Gătiți alimentele foarte bine și spălați-vă mâinile cu apă și săpun după manipularea alimentelor și atingerea animalelor.
  • Asigurați-vă că vă vaccinați împotriva gripei sezoniere în fiecare an. Autoritățile recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei pentru toată lumea – începând cu vârsta de 6 luni sau mai mult. Acest vaccin nu previne gripa aviară, dar vă poate ajuta să evitați să luați două virusuri gripale în același timp.
  • Evitați contactul cu animalele care sunt bolnave
  • Purtați echipament de protecție pentru ochi, nas și gură atunci când este necesar. Virușii gripei intră în organism prin gură, nas sau ochi. Purtați protecție pentru ochi, o mască de față și mănuși pentru a vă ajuta să țineți virusul departe dacă vă aflați într-o zonă în care virusul gripei aviare ar putea fi prezent.
  • Spălați mâinile cu săpun si apă. Acest lucru este deosebit de important după atingerea animalelor sau a suprafețelor care pot fi murdare de mucus animal, saliva sau excremente.

Transmiterea gripei aviare din alimente este foarte rară. Dar este o idee bună să urmați recomandările de manipulare și gătire sigură a alimentelor.

  • Evitați răspândirea germenilor în bucătărie. Folosiți apă fierbinte cu săpun pentru a spăla toate suprafețele care au intrat în contact cu carne de pasăre crudă, carne de alte feluri, fructe de mare sau ouă.
  • Gătiți mâncarea complet. Gătiți puiul până când atinge o temperatură internă minimă de 165 F (74 C). Gătiți ouăle până când albușul si gălbenusul sunt tari.
  • Evitați produsele lactate crude, alegeți-le pe cele pasteurizate.

Surse – myclevelandclinic.org, mayoclinic.org, ec.europa.eu.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News