Guacamole se traduce prin sos de avocado. Este pasta pe bază de avocado lângă care se mai pot adăuga și alte câteva legume proaspete pentru un plus de gust și aromă. Iată cum se face guacamole și care sunt trucurile pe care trebuie să le știi pentru cea mai bună pastă de avocado.
Cuprins:
Cum se alege avocado
Culoarea fructului avocado
Un avocado bun pentru guacamole trebuie să fie închis la culoare, maro spre negru, deoarece atunci este copt și numai bun de folosit pentru guacamole. Însă, dacă vrei să faci pastă de avocado la câteva zile după ce ai cumpărat fructul, atunci cel mai bine ar fi să alegi un fruct verde pe care îl vei lăsa să se coacă pentru 2, 3 zile.
Cum se simte la atingere
Pentru a-ți da seama cât de copt este, trebuie să atingi un avocado. Dacă este foarte moale sunt șanse ca fructul să fie deja alterat. Fructul perfect nu trebuie să fie tare la atingere, pentru că poate fi crud, ci doar ferm pentru un guacamole gustos.
Culoarea cojii
Culoarea cojii în care se prinde codița este un alt criteriu important atunci când alegi fructul. Un avocado bun este cel încă verde la codiță, dacă este negru, atunci este prea copt și se poate strica repede dacă nu îl gătești în aceeași zi în care l-ai cumpărat.
Cum se curăță un avocado
Fructul se spală bine sub un jet de apă, după care se taie în două pe lung. Se separă cele două jumătăți, iar cu ajutorul unei linguri se desprinde miezul fructului de coajă. Coaja de avocado nu este bună pentru consum.
Guacamole rețetă simplă
- 2 avocado bine copți;
- O ceapă albă sau roșie;
- 1-2 ardei iuți;
- O jumătate roșie coaptă;
- Câteva fire de pătrunjel verde;
- O lingură suc de lămâie sau lime;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Se spală avocado, se scoate sâmburele și miezul se pune într-un bol și se zdrobește cu ajutorul unei furculițe. Nu se folosește mixerul deoarece guacamole nu trebuie să fie un sos fin, ci unul cu textură.
Se adaugă roșia, sucul de lămâie, sarea, ceapa tocată mărunt, ardeiul iute, pătrunjelul și piperul și totul se amestecă bine până se omogenizează pasta pentru a se amesteca aromele.
Pasta de avocado se pune într-un bol și se păstrează la rece până la servire.
Cum se servește sosul de guacamole
Guacamole este unul dintre cele mai răspândite sosuri ce se poate servi într-o varietate de feluri. Iată câteva idei:
- Sos guacamole pe pâine prăjită cu ou poșat, fiert sau prăjit;
- Guacamole drept garnitură pentru friptură;
- Dressing pentru salată;
- Garnitură pentru legume coapte la grătar;
- Umplutură pentru cartofi copți;
- Sos pentru friptură.
Cu ce se mănâncă guacamole
Dacă ai pregătit guacamole și nu știi cum să îl mănânci, iată câteva idei care te-ar putea inspira.
Lipie cu guacamole și ou prăjit
Burger de pui cu guacamole
Paste cu guacamole
Ouă umplute cu guacamole
Lipie cu fasole roșie și guacamole
Pui umplut cu guacamole
Guacamole cu orez
Guacamole cu cartofi dulci
Humus cu guacamole
Guacamole cu pepene roșu și brânză feta
Hot dog cu guacamole
Trucuri pentru cel mai bun guacamole
- Alege întotdeauna legume proaspete românești. Roșiile proaspete vor adăuga un plus de gust sosului de avocado. Evită să folosești roșii care nu sunt suficient de bine coapte.
- Folosește doar pulpa de la roșie nu și miezul, deoarece acesta conține mulți sâmburi și zeamă, iar asta poate strica textura cremoasă a pastei.
- Nu pasa cu mixerul guacamole, deoarece acesta trebuie să aibă textură, nu să fie o cremă perfectă.
- Dacă adaugi ceapă, poți renunța la usturoi. Asigură-te că toci ceapa mărunt.
- Folosește zeama de la lime, deoarece aceasta îi va da un plus de aromă preparatului și va echilibra aromele.
Sursă foto: Shutterstock.com