Exerciţiile fizice intense efectuate în aer liber pe timp de caniculă pot genera o căldură prea mare pentru ca organismul să o poată regla, mecanismele naturale de reglare a temperaturii fiind perturbate de căldură şi umezeală din mediul extern. Alţi factori, precum consumul insuficient de lichide poate agrava starea.
Hipertemia neasociată cu un efort fizic este în mod tipic indusă de medicamentele care reduc vasodilataţia, transpiraţia şi celelalte mecanisme de reglare a temperaturii. Printre aceste medicamente se numără anticolinergicele, antihistaminicele, psihotropele şi diureticele. În egală măsură, consumul de droguri, precum amfetaminele, cocaina şi LSD, pot produce hipertermie. În acest caz, toleranţa organismului pentru temperatura de mediu excesivă poate fi limitată.
Hipertermia malignă este o reacţie rară la un anestezic frecvent utilizat (halotan) sau o reacţie la un blocant neuromuscular denumit succinilcolină. Hipertermia malignă este o afecţiune genetică şi poate fi fatală.
Află simptomele şi tratamentul hipertermiei pe site-ul medicpentrutine.ro!