Cuprins:
Cercetătorii moderni au explorat în continuare cum poate fi utilizată această terapie, ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul ei și cât de eficientă poate fi în comparație cu alte tratamente. În acest articol îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre hipnoterapie.
Ce este hipnoterapia
Hipnoterapia este o terapie minte-corp, care utilizează hipnoza. Vorbim despre o metodă de inducere a unei transe sau a unei stări mentale de relaxare profundă și de concentrare sporită, asemănătoare unui vis. Aceasta este caracterizată printr-o capacitate sporită de răspuns la sugestie, care le permite oamenilor să experimenteze o atenție externă detașată și să se concentreze pe experiențele interioare, astfel încât să poată face schimbări sănătoase în percepțiile, senzațiile, emoțiile, amintirile, gândurile sau comportamentele lor.
Hipnoterapia este folosită pentru a trata și gestiona probleme de sănătate, care constau în tulburări de origine preponderent psihologică și emoțională. Gama afecțiunilor tratate prin hipnoterapie este vastă și cuprinde, între altele, insomnia, diverse fobii, panică, tulburări de comportament, tulburări gastrointestinale, ulcer, hipertensiune, alergiile sau afecțiuni ale pielii. Mai mult, în combinație cu bioterapia, hipnoterapia ajută pacienții bolnavi de cancer să suporte mai ușor chimioterapia potrivit experților de la Clinica Cleveland, una dintre cele mai vechi din lume, înființată în 1921.
Scurt istoric al hipnoterapiei
Cuvântul hipnoză provine din grecescul hypnos, care se traduce prin somn. Hipnoterapia a fost practicată, sub diferite forme, de mii de ani de aproape toate culturile antice din Persia, din China și din India, inclusiv druizi, celtici și egipteni.
La sfârșit de secol al XIX-lea și început de secol al XX-lea, hipnoza, care era cunoscută și sub numele de mesmerism (n.n. – magnetismul animal, o teorie care postulează existența unei forțe naturale invizibile deținute de toate ființele vii, inclusiv de oameni, animale și legume) era considerată mai mult o curiozitate secundară decât un tratament medical valabil.
Spre exemplu, în Egipt și în Grecia, bolnavii mergeau deseori în centre de vindecare, cunoscute sub numele de temple de somn sau temple de vis pentru a fi vindecati prin metoda hipnozei. În zilele noastre, hipnoterapia este recunoscută de comunitatea științifică drept un instrument eficient de vindecare, deși modul în care funcționează este încă un mister. Ea nu este un tratament în sine, ci este folosită ca parte a altor tratamente medicale, psihologice și dentare, potrivit Better Health.
Cum funcționează hipnoterapia
Hipnoterapia sau hipnoza funcționează prin ghidarea pacientului într-o stare de relaxare profundă și focalizare mentală. Un hipnoterapeut, care nu poate fi decât un practicant instruit și certificat ca să practice hipnoza, ghidează o persoană să ajungă într-o stare în care se poate concentra, ignoră distragerile, ascultă și acceptă sugestii verbale, cum ar fi senzația de confort, relaxare sau amorțeală, mai degrabă decât durere. Potrivit experților, aceste sugestii pot ajuta la tratarea unor probleme de sănătate fizică și mintală, precum stresul, dependența, durerea cronică și tulburările de anxietate. De asemenea, oamenii pot învăța să se pună sub hipnoză sub îndrumarea hipnoterapeutului lor.
Ce se întâmplă în timpul unei sesiuni de hipnoterapie
Așa cum am menționat deja, hipnoza este un act medical, terapeutic, dar este interesant să vedem ce se întâmplă concret în timpul unei sesiuni de hipnoterapie. O ședință de hipnoterapie constă din patru etape importante: inducerea stării de conștiință modificată (transa), aprofundarea, sugestia și ieșirea din transă.
Inducerea stării de conștiință modificată (transa)
În prima fază, pacientul începe să se relaxeze, să ignore ce se întâmplă în jurul său și să-și concentreze atenția. Totul se petrece sub atenta îndrumare a hipnoterapeutului, prin tehnici specifice, cum ar fi respirația controlată, relaxarea musculară progresivă sau concentrarea asupra unei imagini vizuale.
Aprofundarea
Această fază continuă faza inițială, sporind relaxarea și concentrarea. Această etapă implică adesea numărătoarea inversă sau utilizarea unor imagini descendente similare, cum ar fi coborârea scărilor sau afundarea lentă, tot mai adâncă, într-un pat confortabil. Trebuie spus că primele două etape au scopul de a-i ușura pacientului deschiderea față de sugestii.
Sugestia
Etapa a treia a ședinței de hipnoză este, în fapt, faza schimbării reale a experienței, a comportamentului persoanei hipnotizată sau a percepției. Hipnoterapeutul va utiliza imagini și un limbaj atent ales, iar sugestiile acestuia vor fi de obicei axate pe tratarea simptomelor sau pentru a explora și elimina experiențele asociate cu începutul simptomelor.
Spre exemplu, pentru a renunța la fumat, vei învăța să identifici factorii declanșatori ai dorinței de a fuma, să înveți modalități pozitive de schimbare, să înțelegi resursele pentru a putea face schimbarea, să întrerupi tiparul, să atașezi un răspuns mai bun, să observi diferența și să instalezi noul comportament. Schimbările sugerate pot fi în percepție, senzație, emoție, memorie, gândire sau comportament, spun experții de la Clinica Cleveland.
Ieșirea din transă
În sfârșit, în cea de-a patra etapă are loc ieșirea din transă, un proces care se face treptat. Hipnotizatorul poate folosi aprofundări inverse, cum ar fi să dea sugestii ca pacientul că urce niște scări ori să numere în sus.
Ce metode de hipnoterapie există
De obicei, hipnoza se realizează printr-o serie de tehnici specifice de relaxare, care implică sugestii verbale și utilizarea de imagini. Acestea sunt folosite pentru a oferi sugestii menite să ajute persoana respectivă să schimbe comportamente nedorite, precum și diverse emoții, amintiri sau gânduri pentru a depăși anumite frici sau să-și îmbunătățească starea generală de bine.
În timpul hipnozei, terapeutul certificat poate cere pacientului să-și imagineze o scenă pașnică. Spre exemplu, un pacient care dorește să renunțe la fumat poate să primească sugestii care îi întăresc dorința de a evita țigările și care îi reduc pofta de nicotină. De asemenea, hipnoza te poate ajuta să scapi și de alte vicii, precum alcoolul, drogurile sau mâncarea în exces.
A te afla într-o stare hipnotică este similar cu starea de vis care există chiar înainte de a adormi, cu excepția faptului că ești alert și conștient de mediul înconjurător. Este important de știut că există și alte modalități de a induce în mod deliberat această stare de relaxare profundă, cum ar fi casete audio pentru hipnoză, tehnici imaginative și tehnici de relaxare.
Starea hipnotică
Creierul are diferite niveluri de conștiință sau de conștientizare, variind de la complet alert la somnolență, până la complet adormit, cu variații între ele. Stările hipnotice apar în mod natural și spontan. Exemplele de zi cu zi includ să visezi cu ochii deschiși, să fii absorbit de o sarcină plăcută și să pierzi noțiunea timpului, să efectuezi o sarcină banale, cum ar fi spălatul vaselor, în timp ce te gândești la altceva, în măsura în care nu-ți amintești de fapt că ai îndeplinit sarcina și să intri liniștit într-o stare de visare pe fondul plictiselii, spre exemplu, atunci când asculți un discurs plictisitor.
Hipnoza clinică induce în mod deliberat acest tip de stare relaxată de conștientizare. Odată ce mintea se află într-o stare de relaxare, orice sugestii terapeutice pot avea un mare efect asupra atitudinilor, percepțiilor și comportamentelor. Modul în care acest lucru se întâmplă nu este pe deplin înțeles. Unii cercetători cred că hipnoza promovează o anumită activitate specială a undelor cerebrale, care permite minții să accepte și să adopte idei noi, în timp ce alții sugerează că hipnoza accesează „mintea inconștientă”, care este mai deschisă la idei noi decât „mintea conștientă” rațională.
Rezultatele hipnoterapiei
Deși se pare că aproape oricine poate fi hipnotizat, hipnoza nu aduce întotdeauna rezultate bune. Nu este clar de ce hipnoterapia nu funcționează la fel pentru toată lumea. Unii cercetători sunt de părere că o persoană se naște cu trăsături de caracter care permit hipnozei să funcționeze, în timp ce alții cred că abilitatea de a fi hipnotizat se învață. Sugestibilitatea nu înseamnă neapărat că ai un caracter slab, așa cum se credea popular.
O persoană puternică poate fi un bun pacient pentru hipnoză deoarece se va strădui să obțină rezultate de la această terapie. Persoanele care obțin cele mai bune rezultate din hipnoză par să aibă câteva lucruri în comun, cum ar fi o imaginație bună, abilitatea de a te pierde într-un film sau într-o carte sau abilitatea de a se concentra și de a menține concentrarea mentală, mai precizează specialiștii de la Better Health.
Ce riscuri prezintă hipnoterapia
Terapia prin hipnoză este considerată a fi un tratament sigur atunci când este efectuată de către un medic calificat și cu experiență în acest domeniu. Cu toate acestea, există și cazuri, ce-i drept mai rare, în care un pacient poate avea o serie de reacții adverse nedorite.
Astfel, există persoane care, în urma hipnoterapiei, pot să acuze o stare de ameţeală, durere de cap și de stomac, sentimente de anxietate și amintiri false. Acesta este și motivul pentru care doar aproximativ 10% până la 15% dintre oameni pot fi supuși terapiei prin hipnoză, ceea ce înseamnă că răspund cu ușurință la sugestiile hipnotice.
În general, eficacitatea hipnoterapiei depinde de fiecare pacient în parte, unii oameni fiind mai predispuși sau mai deschiși la sugestie decât alții, susține Alex Dimitriu, dublu certificat în psihiatrie și în medicina somnului și fondator al Psychiatry and Sleep Medicine din Menlo Park (California), citat de Forbes.
Descoperă şi ce este reflexoterapia!