Cuprins:
În cele ce urmează vom vorbi despre natura ketaminei, utilizările sale, dar și despre riscurile care sunt asociate utilizării acestui medicament în alte scopuri decât cele pentru care a fost conceput.
Ce este ketamina
Ketamina a fost sintetizată în anii ʼ60, în Belgia, fiind aprobată la început pentru utilizare medicală exclusiv veterinară. Începând cu 1970 a fost autorizată și pentru utilizare anestezică și în medicina umană. De altfel, ketamina a fost folosită în tratarea soldaților răniți pe câmpurile de luptă în timpul războiului din Vietnam, aflăm de pe site-ul WebMD.
Termenul de ketamină se referă la un anestezic, care este utilizat de obicei pentru a induce somnul în cursul unei intervenții chirurgicale. Este un o soluție anestezică injectabilă, cu acțiune scurtă, care poate fi injectată în organism, evaporată pentru a forma o pulbere ce se inhalează pe nas sau înghițită la fel ca orice tabletă.
Ketamina provoacă ceea ce medicii numesc „experiență disociativă”, ceea ce înseamnă că o persoană se poate simți ruptă de realitate, ca și cum aceasta ar trăi într-un film sau într-un vis. Aceasta poate induce o stare de sedare (senzație de calm și de relaxare), imobilitate, ameliorare a durerii și amnezie (lipsa memoriei evenimentelor în timp ce se află sub influența medicamentului).
Utilizările medicale ale ketaminei
În general, în medicina umană, acest medicament este utilizat ca agent anestezic unic pentru procedurile de scurtă durată sau pentru a se induce o stare de anestezie de câteva ore, prin injecții repetate, fără ca funcțiile vitale, precum respirația și circulația, să fie compromise. Ketamina este distribuită inițial în creier, unde realizează concentrații de 3-5 ori mai mari comparativ cu cele plasmatice, după care se redistribuie în țesuturi mai puțin vascularizate.
Acest medicament acționează prin blocarea receptorilor N-metil-D-aspartat (NMDA) din creier, ceea ce reduce activitatea neuronală și induce efectele sale anestezice și analgezice. Totodată, ketamina poate să fie folosită ca inductor de anestezie înainte de administrarea altor medicamente anestezice. Cercetările din ultimii ani au arătat că acest medicament este tot mai mult acceptat și ca tratament promițător pentru depresie, mai spun specialiștii de la WebMD.
Utilizări recreative de ketamină
Din păcate, ketamina este, de asemenea, utilizată în mod abuziv ca drog recreativ, datorită efectelor sale psihoactive. Ketamina înlocuiește fenciclidina și are ca scop producerea tipului particular de anestezie denumită „anestezie disociativă” deoarece îi face pe pacienți să se simtă detașați de durere și de mediul înconjurător.
Medicamentele disociative sunt asemănătoare cu psihedelicele și pot provoca halucinații și alte modificări ale gândurilor, emoțiilor și conștiinței. De aceea, uneori, ketamina este folosită de unii oameni ilegal pe post de drog pentru a experimenta stări de disociere, euforie și efecte halucinogene. În astfel de contexte, ketamina mai este cunoscută și sub numele de „Special K”, „K”, „Ket”, „KitKat” sau „Ketters”.
Cum acționează ketamina asupra organismului
Experții în domeniul medical spun că, atunci când ketamina pătrunde în organism, persoana consumatoare va resimți imediat efectele disociative. Însă, nu acesta este tratamentul, potrivit lui John Krystal, șeful secției de psihiatrie a spitalului „Yale-New Haven” din Connecticut. „Este doar ceva prin care treci pentru a obține tratamentul. Tratamentul cu acest medicament este reacția creierului la ketamină, mai exact modul în care creierul răspunde la expunerea la ketamină”, spune Krystal.
În același timp, creierul poate să răspundă în câteva moduri, în funcție de starea în care se află la început, imediat după administrarea ketaminei. Spre exemplu, unele persoane care suferă de depresie pe termen lung pierd unele conexiuni importante din creier (sinapse), care permit celulelor nervoase să comunice. „Noi credem că numărul de sinapse scade din cauza faptului că depresia este atât de stresantă încât, de fapt, se taie sau se pierd unele dintre conexiunile sinaptice din creier”, mai precizează John Krystal, citat de WebMD.
Cu toate acestea, cercetările din ultima vreme arată că, în termen de 24 de ore de la prima doză de ketamină administrată sub supraveghere medicală, aceste conexiuni pierdute încep să se refacă. Cu alte cuvinte, cu cât cresc mai multe sinapse la pacienți, cu atât mai bune vor fi efectele antidepresive ale ketaminei pentru aceștia.
Efectele consumului de ketamină
Utilizarea recreativă a ketaminei nu este doar ilegală, ci și nesigură, provocând uneori probleme de sănătate, cum ar fi o stare de inconștiență, hipertensiune arterială și respirație încetinită și schimbări comportamentale.
În același timp, acest medicament ar putea provoca și o serie de probleme de sănătate pe termen lung, precum ulcere și dureri de vezică, probleme renale, dureri de stomac, depresie și memorie slabă. De asemenea, ketamina poate să fie fatală dacă este consumată în exces împreună cu cantități mari de alcool ori dacă este administrată în timp ce persoana respectivă se află în stare avansată de ebrietate.
Cât durează efectele ketaminei
Acest medicament este administrat fie prin injectare ori prin prizare nazală, fie este fumat cu canabis sau cu tutun ori poate fi adăugată în băuturi alcoolice, ea fiind inodoră și insipidă. Efectele ketaminei pot fi resimțite în decurs de un minut dacă este injectată, între 5 și 15 minute dacă este prizată și până la 30 de minute dacă este înghițită.
Efectele sale pot dura aproximativ o oră, însă, cu toate acestea, coordonarea sau simțurile unei persoane pot fi afectate timp de până la 24 de ore după utilizarea inițială, potrivit ADF (Alcohol and Drug Foundation). De aceea, este esențial ca utilizarea ketaminei să fie monitorizată și controlată sub supravegherea unui medic pentru a se maximiza beneficiile și a se minimiza riscurile asociate.
De ce consumă oamenii ketamină
În trecut, consumul ilegal de ketamină era în general destul de rar, însă în ultimii ani a crescut considerabil la nivel mondial în rândul tinerilor datorită efectelor sale halucinogene. Consumată în doze mai mici, ketamina poate să acționeze ca un stimulent, însă dacă este administrată în doze mai mari, atunci persoana respectivă intră în așa-numita „K-Hole” (n.n. – gaura K), o etapă în care apar halucinațiile, iar mâinile și picioarele amorțesc, consumatorii simțindu-se ca și cum ar trăi într-un vis, informează site-ul drugfree.org.
Oamenii care folosesc acest medicament raportează o serie de senzații care variază de la o simplă „stare de plutire” până la o deconectare totală de corpul lor. Specialiștii spun că marea problemă o reprezintă dozajul. Dacă iei prea puțin, nu simți nici un efect, însă dacă iei prea mult, ketamina devine anestezic disociativ, iar consumatorul poate chiar intra în comă.
Semnele consumului de ketamina includ, între altele, un comportament alterat – mai moale sau mai energic – stare de iritabilitate sau agitație, depresie, vorbire neclară, mișcări rapide ale ochilor, tulburări ale somnului, schimbări semnificative de dispoziție, greață și vărsături, precum și eczeme sau înroșirea pielii.
Nu toată lumea va reacționa la ketamină în același mod. Diferențele în ceea ce privește corpul, vârsta, puterea ketaminei administrată și capacitatea persoanei de a manipula medicamentul fac ca experiențele individuale să fie diferite una de cealaltă.
Ketamina tratează depresia
Studii recente au relevat faptul că terapia cu ketamină poate ajuta la ameliorarea depresiei severe spre deosebire de alte tratamente, motiv pentru care este adesea numită „depresie rezistentă la tratament”. Există mai multe definiții ale depresiei rezistente la tratament, însă în general acestea se referă la faptul că antidepresivele sau alte terapii comune nu au funcționat pentru a reduce simptomele acestei patologii.
În 2019, a fost aprobat un spray nazal cu ketamină, denumit esketamină, dar care este vândut sub numele de marcă Spravato. Acesta este recomandat pentru tratarea depresiei severe, a gândirii suicidare și a depresiei rezistente la tratament pentru adulții de peste 18 ani. Din cauza riscurilor asociate cu medicamentul, pacienții trebuie monitorizați de un medic cel puțin două ore după ce i s-a administrat o doză.
De asemenea, există numeroase studii care au arătat că terapia cu ketamină poate trata în mod eficient depresia, mai scrie drugfree.org. Beneficiile apar repede, uneori în decurs de 40 de minute, deși acest lucru depinde de modul în care este administrat (prin injectare, nazal etc.). În general, efectele nu durează foarte mult, ajungând la câteva ore și afectând în general un pacient timp de câteva zile până la o săptămână.
Ca urmare, nu se știe încă dacă acest tratament este eficient pe termen lung sau dacă poate oferi doar o ameliorare temporară a simptomelor depresiei. Poate fi necesar un tratament de întreținere continuă, în funcție de pacient. Nu în ultimul rând, unele cercetări arată că tratamentul cu ketamină poate fi sigur și eficient pentru tratarea depresiei și în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru îi poate ajuta pe tineri.
Vezi şi ce sunt drogurile opioide şi ce efecte periculoase au!