Cauze ale întârzierilor în dezvoltarea limbajului

Prin intervențiile de natură logopedică, copiii cu cerințe educaționale speciale beneficiază de o susținere fundamentală, esențială pentru evoluția și integrarea lor armonioasă, precum și pentru succesul lor atât în mediul școlar, cât și în viața de zi cu zi.

Logopedia este o disciplină esențială pentru corectarea și îmbunătățirea abilităților de comunicare, iar noi îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această ramură a științelor medicale.

Procesul de învățare a vorbirii este unul complex, care depinde în mod direct de funcționarea cerebrală, de factorii genetici și de cei de mediu, potrivit experților de la Healthline. Dincolo de aceste aspecte, întârzierile de limbaj pot fi influențate și de alți factori.

Copiii care prezintă deficiențe de auz au adesea și deficiențe de limbaj, deoarece, dacă nu pot auzi limbajul, le poate fi greu să învețe să comunice. Deși nu toți copiii cu autism au întârzieri de limbaj, această tulburare de dezvoltare afectează frecvent comunicarea.

Există o varietate de dizabilități intelectuale care pot cauza întârzieri de limbaj, cum ar fi dislexia și alte dificultăți de învățare. Lipsa stimulării lingvistice sau expunerea insuficientă la comunicarea verbală. Problemele psihosociale pot provoca la rândul lor întârzieri de limbaj.

Dosarul morții unui militar român prin electrocutare, pe un tanc în Gara Alba Iulia, tergiversat până aproape de prescriere. Se pregătea pentru parada de 1 Decembrie
Recomandări
Dosarul morții unui militar român prin electrocutare, pe un tanc în Gara Alba Iulia, tergiversat până aproape de prescriere. Se pregătea pentru parada de 1 Decembrie

Una dintre aceste probleme este privarea afectivă – cazurile de neglijență parentală severă, instituționalizare sau abuz emoțional. Condițiile de mediu, cum ar fi cele economice precare, apartenența la comunități dezavantajate sau expunerea la un mediu bilingv, pot cauza la rându-le întârzieri în dezvoltarea limbajului.

La fel stau lucrurile și în cazul unor experiențe traumatice, ca accidente, cazuri de violență domestică, abuz fizic sau sexual, dar și a unor probleme medicale precum dizabilități intelectuale, leziuni traumatice la nivel cerebral sau nașterea prematură.

Ce este logopedia

Logopedia sau terapia logopedică este o ramură a științelor medicale și psihopedagogice, care se ocupă cu studierea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea tulburărilor de limbaj și de vorbire.

Acesta este un domeniu complex, care combină cunoștințe din lingvistică, psihologie, neurologie și pedagogie prin utilizarea unor tehnici și exerciții variete pentru a sprijini dezvoltarea și corectarea limbajului.

Din cauza multiplelor cauze care pot provoca întârzierile de limbaj, intervenția terapeutică este personalizată și abordează în mod specific cauzele identificate la fiecare copil în parte. Specialistul în logopedie, care se numește logoped, ajută persoanele care prezintă probleme de articulare, fluență, voce și limbaj să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, astfel încât să-și poată exprima gândurile și să înțeleagă ce le transmit persoanele din jurul lor, aflăm de pe site-ul My.Clevelandclinic.org.

În trei luni, niciun soldat din Coreea de Nord nu va mai lupta pentru Rusia în războiul cu Ucraina: „Toți vor fi morți până în aprilie”
Recomandări
În trei luni, niciun soldat din Coreea de Nord nu va mai lupta pentru Rusia în războiul cu Ucraina: „Toți vor fi morți până în aprilie”

Durata și rata de succes a terapiei logopedice

Orice persoană care are nevoie de ajutor pentru a-și îmbunătăți abilitățile de vorbire sau de limbaj poate beneficia de terapie logopedică. Trebuie să știi că nu există o anumită vârstă care să fie cea mai bună sau cea mai potrivită pentru a fi tratat de logoped.

Atât logopedia pediatrică, cât și logopedia pentru adulți pot ajuta pe oricine care prezintă o tulburare de vorbire. În același timp, durata terapiei logopedice variază în funcție de severitatea problemei și de progresele fiecărui pacient.

La copii, terapia poate dura de la câteva luni până la un an sau chiar mai mult. În cazul adulților care au suferit accidente vasculare cerebrale sau alte afecțiuni grave, terapia poate necesita perioade extinse de timp.

Rata de succes a terapiei logopedice diferă de la pacient la pacient, în funcție de tulburarea tratată și de grupele de vârstă. Momentul în care un pacient începe terapia logopedică poate avea, de asemenea, un impact asupra rezultatului. S-a demonstrat științific că terapia logopedică la copii are cea mai mare rată de succes atunci când este începută devreme, la o vârstă fragedă, și care este exersată acasă, cu implicarea părinților sau a unei persoane care are grijă de cei mici.

Concluziile tragediei aviatice de la Letca Nouă. Cum au murit pilotul și tânăra de 28 de ani care primise zborul drept cadou de la iubit
Recomandări
Concluziile tragediei aviatice de la Letca Nouă. Cum au murit pilotul și tânăra de 28 de ani care primise zborul drept cadou de la iubit

Când ai nevoie de terapie logopedică și cum decurge

Atât copiii, cât și adulții ar putea avea nevoie de logopedie în cazul în care întâmpină o serie de dificultăți evidente în vorbire sau în înțelesul limbajului celor din jur, fie că acestea sunt observate de către persoana în cauză ori de către părinți, profesori sau de către alți apropiați.

Probleme precum bâlbâiala frecventă, dificultățile de pronunție ori lipsa de fluență în vorbire sunt semne clare că acel copil sau adult ar trebui să fie consultat de un logoped. Logopedia se bazează pe un proces de evaluare, intervenție și monitorizare a progreselor. Evaluarea inițială ajută logopedul să identifice problemele specifice de limbaj, cum ar fi dificultățile de pronunție, de ritm al vorbirii, de respirație ori de tonus vocal. După evaluare, specialistul logoped elaborează un plan de tratament individualizat, care constă în exerciții adaptate nevoilor fiecărui pacient în parte pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească treptat abilitățile de comunicare.

Terapia logopedică la copii

Un copil poate participa la terapie logopedică într-o sală de clasă, ca parte a unui grup mic sau individual, în funcție de tulburarea de vorbire cu care acesta se confruntă, iar logopedul va utiliza exerciții și activități terapeutice pentru a-l ajuta să depășească problemele de vorbire.

Acestea includ activități de limbaj, care presupun jocul și discuții cu copilul în timp ce acesta folosește imagini, cărți și obiecte pentru a stimula dezvoltarea limbajului.

Specialistul poate demonstra, de asemenea, pronunția corectă și poate să utilizeze exerciții de repetiție pentru a ajuta la creșterea abilităților lingvistice ale copilului, relatează Medicalnewstoday.com.

De asemenea, terapia logopedică la copii conține activități de articulare, care presupun ca logopedul să lucreze îndeaproape cu un copil pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească pronunția. Medicul îi va arăta cum să emită anumite sunete, adesea în timpul activităților de joacă. Un logoped poate lucra cu un copil care are probleme de masticație sau de înghițire, aplicând exerciții orale pentru a ajuta la întărirea mușchilor din gură.

Totodată, poate lucra cu diferite texturi de alimente pentru a îmbunătăți conștientizarea orală a copilului. Terapeutul va putea utiliza și exerciții pentru limbă, buze și maxilar, alături de masajul facial, pentru a ajuta la întărirea mușchilor din jurul gurii, ceea ce îi poate îmbunătăți copilului vorbirea și comunicarea. Nu în ultimul rând, logopedul îi va stabili copilului exerciții pentru acasă, care îi vor permite să lucreze la anumite activități cu un părinte sau cu un îngrijitor.

Terapia logopedică la adulți

Un logoped poate să utilizeze mai multe tehnici diferite ca parte a terapiei logopedice pentru adulții care prezintă dificultăți de vorbire. În primul rând, terapeutul va folosi activități de rezolvare a problemelor, activități de memorie și exerciții de conversație pentru a îmbunătăți comunicarea.

Apoi, există o serie de exerciții de respirație, care ajută la problemele de rezonanță, exerciții pentru gură, care sunt o modalitate potrivită pentru a întări mușchii cavității bucale, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea comunicării.

De asemenea, există și exerciții specifice de înghițire. Problemele medicale severe, precum boala Parkinson, cancerul oral sau un accident vascular cerebral, pot cauza dificultăți de înghițire. Un logoped poate utiliza astfel de exerciții pentru a ajuta pacientul să gestioneze aceste probleme.

Care sunt beneficiile logopediei

Logopedul colaborează cu o echipă de profesioniști (psihiatru pediatric, psiholog clinician, psihoterapeut comportamental) pentru a asigura o abordare multidisciplinară prin care să abordeze atât aspectele fizice, cât și cele psihologice ale dificultăților de limbaj.

Copiii și adulții care prezintă dificultăți de vorbire sunt ajutați de logoped să găsească cele mai potrivite exerciții și tratamente specifice care să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui pacient. Unele persoane au nevoie de ajutor pentru a vorbi și pentru a comunica, în timp ce altele au nevoie de logopedie pentru a procesa și înțelege mai bine limbajul.

Terapia logopedică poate îmbunătăți abilitățile lingvistice timpurii (în special în cazul copiilor care învață să vorbească și să comunice), abilitatea de a-și folosi vocea, înțelegerea limbajului (cât de bine înțeleg cuvintele și limbajul), fluența (cât de bine și cât de confortabil pot folosi limbajul) și, nu în ultimul rând, claritatea și exprimarea (cât de ușor pot comunica ceea ce își doresc să transmită).

Terapia logopedică îmbunătățește calitatea vieții, stima de sine, pregătirea școlară pentru a copiilor, calitatea vocală, precum și funcția de înghițire, mai precizează sursa citată anterior. De asemenea, logopedia poate îmbunătăți și alte abilități precum memoria și capacitatea de a rezolva diverse probleme.

Alternative la terapia logopedică

Este important de știut că există câteva soluții pe care o persoană care prezintă dificultăți de vorbire și de exprimare le poate folosi în paralel cu terapia logopedică. Ne referim în primul rând la terapia prin muzică, o alternativă care constă în activități specifice bazate pe muzică și care consolidează limbajul, comunicarea și abilitățile sociale.

Un studiu din 2010 arată că terapia prin muzică poate ajuta la facilitarea dezvoltării vorbirii la copii. De asemenea, există terapia neurofeedback, o tehnologie folosită pentru a măsura activitatea cerebrală prin intermediul unor senzori plasați pe scalpul pacientului.

Aceste măsurători sunt apoi folosite pentru a oferi feedback vizual și auditiv prin jocuri sau filme afișate pe ecranul unui computer. Persoana în cauză poate învăța apoi să-și controleze funcțiile creierului în timp ce comunică.

Acest tratament este eficient pentru persoanele care au rămas cu dificultăți de vorbire după ce au suferit un accident vascular cerebral. Intervențiile lingvistice implementate la domiciliu reprezintă o abordare care implică un părinte sau un îngrijitor care utilizează diverse rutine și activități pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile lingvistice.

Un alt studiu, din 2011, a analizat intervențiile lingvistice implementate de părinți la copiii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de luni, iar rezultatele au arătat că intervențiile de comunicare și de limbaj implementate au avut un impact pozitiv asupra competențelor lingvistice ale copiilor cu și fără dizabilități intelectuale, mai scrie Medicalnewstoday.com.

Foto: Shutterstock.com

Încearcă și aceste exerciţii de dicție cu T și Ț

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
FANATIK.RO
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Observatornews.ro
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI