Ce înseamnă mâncarea kosher

Pentru mulți evrei, cușer, kosher sau kașrut înseamnă mai mult decât sănătatea sau siguranța alimentară. Este vorba de tradiția religioasă.

Este important de menționat că nu toate comunitățile evreiești aderă la principiile stricte cușer. Unele persoane pot alege să urmeze doar anumite reguli, alții deloc.

Iată care sunt principalele ghiduri alimentare și cerințele pe care alimentele trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate kosher:

Ce este kosher mai exact

Cuvântul englezesc „kosher” este derivat din rădăcina ebraică „kashér”, care înseamnă „a fi pur, adecvat sau potrivit pentru consum”.

Legile care oferă baza unui model alimentar cușer sunt denumite în mod colectiv „kashrut” și se găsesc în Tora, cartea evreiască a textelor sacre. Instrucțiunile pentru aplicarea practică a acestor legi sunt transmise prin tradiția orală de la generație, la generație.

Legile dietetice cușer sau kosher sunt cuprinzătoare și oferă un cadru rigid de reguli care nu numai că subliniază alimentele permise sau interzise, ci și cum trebuie să fie produse, procesate și preparate alimentele înainte de consum.

Combinațiile interzise în kashrut

Unele dintre principalele dietetice kosher interzic anumite combinații de alimente în special dintre carne și lactate.

Există trei categorii principale de alimente cușer:

  • Carne – fleishig : mamifere sau păsări, precum și produse derivate din acestea, inclusiv oase și supele
  • Lactate – milchig : lapte, brânză, unt și iaurt
  • Pareve: orice aliment care nu este carne sau lactate, inclusiv pește, ouă și alimente pe bază de plante

Conform tradiției cușer, orice aliment clasificat drept carne nu poate fi niciodată servit sau consumat la aceeași masă ca un produs lactat.

În plus, toate ustensilele și echipamentele folosite pentru procesarea și curățarea cărnii și a lactatelor trebuie păstrate separate – chiar și până în chiuvetele în care sunt spălate.

După ce ați consumat carne, trebuie să așteptați o anumită perioadă de timp înainte de a consuma orice produs lactat. Durata specială variază între diferitele obiceiuri evreiești, dar este de obicei între 1 și 6 ore.

Alimentele Pareve sunt considerate neutre și pot fi consumate alături de carne sau lactate.

Cu toate acestea, dacă un produs alimentar pareve este preparat sau procesat folosind orice echipament utilizat pentru procesarea cărnii sau a lactatelor, acesta este apoi reclasificat drept carne sau produs lactat.

Ce reguli trebuie să respecte carnea

Termenul fleishig în contextul kosher se referă în general la carnea comestibilă de la anumite tipuri de mamifere și păsări, precum și la orice produse derivate din acestea, cum ar fi supa, sosul și oasele.

Legea evreiască prevede că pentru a fi considerată cușer, carnea trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Trebuie să provină de la animale rumegătoare cu copite despicate sau despicate, cum ar fi vacile, oile, caprele, mieii, boii și căprioarele.
  • Singurele bucăți de carne permise provin din sferturile anterioare ale animalelor rumegătoare kosher.
  • Anumite păsări domestice pot fi consumate, cum ar fi pui, gâște, prepeliță, porumbel și curcan.
  • Animalul trebuie sacrificat cu un shochet – o persoană instruită și certificată să sacrifice animale în conformitate cu legile evreiești.
  • Carnea trebuie să fie ținută în apă pentru a elimina orice urmă de sânge înainte de gătire.
  • Orice ustensile folosite pentru sacrificarea sau prepararea cărnii trebuie să fie destinate exclusiv utilizării cu carne și produse din carne.

Carne interzisă în kashrut

  • carne de la porci, iepuri, veverițe, cămile, canguri și cai
  • păsări prădătoare sau răpitoare, cum ar fi vulturi, bufnițe, pescăruși și șoimi
  • bucăți de carne de vită care provin din sferturile posterioare ale animalului.

Reguli pentru lactatele kosher

Produsele lactate – cum ar fi laptele, brânza, untul și iaurtul – sunt permise, deși trebuie să respecte reguli specifice pentru a fi considerate cușer:

  • Trebuie să provină de la un animal cușer.
  • Ele nu trebuie amestecate niciodată cu orice derivat pe bază de carne, cum ar fi gelatina sau cheag (o enzimă de origine animală), ceea ce este adesea cazul brânzeturilor tari și altor produse din brânzeturi prelucrate.
  • Acestea trebuie preparate folosind ustensile și echipamente cușer care nu au fost folosite anterior pentru prelucrarea niciunui produs pe bază de carne.

Reguli privind pareve

Peștele și ouăle sunt ambele clasificate ca pareve sau neutre, ceea ce înseamnă că nu conțin lapte sau carne.

Peștele este considerat cușer numai dacă provine de la un înotător care are aripioare și solzi, cum ar fi tonul, somonul, halibutul sau macroul.

Creaturile care locuiesc în apă care nu au aceste caracteristici fizice – cum ar fi creveții, crabii, stridiile, homarii și alte tipuri de crustacee – nu sunt permise.

Spre deosebire de carnea cușer, peștele nu necesită ustensile separate pentru preparare și poate fi consumat alături de carne sau produse lactate.

Ouăle care provin de la păsări sau pești cușer sunt permise atâta timp cât nu au urme de sânge în ele. Aceasta înseamnă că fiecare ou trebuie inspectat individual. La fel ca și peștele, ouăle pot fi consumate alături de carne sau lactate.

Reguli kosher pentru alte alimente

Cereale și pâine

În forma lor cea mai pură, cerealele și alimentele pe bază de cereale sunt considerate kosher. Cu toate acestea, anumite metode de procesare le pot transforma în alimente nepermise.

Produsele din cereale procesate, cum ar fi pâinea, pot să nu fie cușer din cauza echipamentului cu care sunt procesate sau a ingredientelor utilizate.

Este obișnuit ca unele pâini să conțină uleiuri sau anumiți aditivi, ceea ce le exclude.

În plus, dacă tigăile de copt sau alte echipamente sunt unse cu grăsimi de origine animală sau folosite în alt mod pentru a găti orice fel de mâncare care conține carne sau lactate, produsul final nu mai este kosher.

Deoarece aceste tipuri de metode de procesare nu sunt dezvăluite în mod obișnuit pe o etichetă standard de nutriție sau de ingrediente, pâinea și alte produse din cereale trebuie să fie certificate kosher pentru a se asigura că alimentele respectă toate ghidurile relevante.

Fructe si legume

Ca și cerealele, fructele și legumele sunt kosher în forma lor neprocesată.

Cu toate acestea, deoarece insectele nu sunt cușer, fructele și legumele proaspete trebuie inspectate pentru prezența insectelor sau a larvelor înainte de vânzare sau consum.

În plus, produsele din fructe și legume care sunt produse folosind echipamente non-kosher, cum ar fi orice lucru care procesează lapte și carne, nu sunt admise.

Nuci, semințe și uleiuri

În general, nucile, semințele și uleiurile derivate din acestea sunt kosher.

Cu toate acestea, procesarea complicată a acestor alimente le face adesea non-kosher ca urmare a contaminării încrucișate a echipamentelor utilizate și pentru procesarea cărnii și/sau a produselor lactate.

Multe uleiuri vegetale și din semințe trec prin câțiva pași complicati înainte de a fi considerate comestibile. Fiecare dintre acești pași trebuie monitorizat îndeaproape pentru a asigura respectarea regulilor kashrut.

Vinul

Asemenea alimentelor, vinul trebuie să fie produs folosind echipamente și ingrediente cușer pentru a fi considerate cușer. Aceasta include orice instrumente folosite pentru recoltarea și pregătirea strugurilor pentru fermentare.

Cu toate acestea, deoarece vinul este important pentru multe ocazii religioase evreiești, sunt impuse reguli și mai stricte.

De fapt, întregul proces de producție a vinului cușer trebuie efectuat și supravegheat de evrei practicanți. În caz contrar, vinul nu poate fi considerat kosher.

(Sursa – healthline.com)

Urmărește-ne pe Google News