Ce este meditația

Meditația este o practică ce implică concentrarea și curățarea minții folosind o combinație de tehnici mentale și fizice.

În funcție de tipul de meditație pe care îl alegeți, puteți medita pentru a vă relaxa, a reduce anxietatea și stresul și multe altele. Unii oameni chiar folosesc meditația pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească starea de sănătate sau pentru a renunța la anumite vicii.

Practica meditației este veche de mii de ani, iar diferite forme se regăsesc în întreaga lume. Dar știința modernă a început să studieze această practică în detaliu abia în ultimele decenii. Unele dintre cele mai mari salturi în înțelegerea științei meditației au fost posibile numai datorită tehnologiei moderne.

Din exterior, cineva care meditează ar putea părea să nu facă altceva decât să respire sau să repete un sunet sau o frază iar și iar. În interiorul creierului lor, totuși, este o cu totul altă poveste. Tehnicile moderne de diagnosticare și imagistică, cum ar fi electroencefalografia (EEG) și scanările prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), arată că meditația vă poate impacta pozitiv creierul și sănătatea mintală.

Ce face, mai exact, meditația?

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”

În general, oamenii care meditează au mai multe șanse să observe următoarele beneficii:

  • Scăderea simptomelor de anxietate, depresie sau diferite tulburări.
  • Capacitate îmbunătățită de a gândi, de a se concentra și de a rezolva probleme.
  • Capacitate mai bună de a se adapta și de a depăși problemele emoționale

Deoarece sănătatea mintală are un impact puternic asupra sănătății corpului, aceste beneficii aduc adesea îmbunătățiri asupra somnului, hipertensiunii arteriale și funcției inimii și multe altele.

De ce funcționează meditația?

Datorită progreselor tehnologice, cercetătorii și furnizorii de servicii medicale pot vedea cum meditația afectează creierul.

Mai multe studii au descoperit că oamenii care meditează în mod regulat au anumite diferențe în structura creierului lor. Aceste modificări implică de obicei țesut cerebral care este mai dens sau anumite zone ale creierului care sunt mai dezvoltate decât era de așteptat, ceea ce este un semn că neuronii de acolo au mai multe conexiuni între ei și conexiunile sunt mai puternice.

Zonele impactate ale creierului sunt de obicei cele care gestionează sau controlează simțurile (vederea, auzul etc.), capacitatea de a gândi și de a vă concentra și capacitatea de a procesa emoțiile. Aceasta înseamnă că creierul oamenilor care meditează în mod regulat este mai sănătos și mai puțin predispus să prezinte pierderi ale anumitor funcții legate de vârstă. Ei au, de asemenea, o capacitate mai puternică de a face față și de a procesa emoțiile percepute ca fiind negative precum frica, furia și durerea.

Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

Află mai multe despre diferența dintre meditație și mindfulness.

Ce sunt bolurile tibetane

Bolurile tibetane, cunoscute și sub denumirea de boluri cântătoare sau boluri sonore, sunt instrumente muzicale tradiționale originare din Tibet și alte regiuni din Himalaya. Aceste boluri sunt utilizate de secole în practicile spirituale și terapeutice, fiind apreciate pentru sunetele lor profunde și armonice.

Se spune că Tibetul și zonele învecinate au folosit boluri cântătoare de secole în ceremoniile religioase și spirituale, precum și în meditație. Potrivit Centrului Kripalu pentru Yoga și Sănătate, bolurile cântătoare tibetane au apărut pentru prima dată în jurul anilor 560–480 î.Hr.

Unii istorici contestă însă legătura dintre bolurile cântătoare și Tibet și spun că utilizarea acestora pentru vindecare și relaxare este, de fapt, o practică modernă.

În prezent, bolurile tibetane sunt boluri din metal sau cristal folosite pentru a aprofunda meditatia si pentru a promova relaxarea. Ele produc sunete și vibrații susținute atunci când sunt lovite.

Bolurile tibetane sunt apreciate nu doar pentru frumusețea sunetului lor, ci și pentru puterea lor de a facilita vindecarea și transformarea personală.

Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
Recomandări
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO

Terapia cu sunet și meditațiile ghidate folosesc adesea boluri tibetane.

Pe lângă relaxare, oamenii spun că terapia cu muzica bolurilor poate ajuta și astfel:

  • atenuează durerea cronică
  • îmbunătăște somnul
  • reduce intensitatea furiei
  • îmbunătățește tensiunea arterială
  • îmbunătățește frecvența respiratorie
  • reduce simptomele de anxietate și depresie
  • ameliorează simptomele unor tulburări neurologice.

Meditația cu boluri tibetane – beneficii

Nu este foarte clar de ce bolurile tibetane ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării generale, însă au fost făcute anumite studii și există anumite teorii.

Una dintre teorii este că sunetul bolurilor cântătoare poate produce tonuri binaurale, încurajând undele cerebrale care ne ajută să ne simțim relaxați, cum ar fi undele beta sau undele theta asemănătoare transei. Aceasta se numește antrenare sau stimularea undelor cerebrale prin sunet sau lumină pulsatorie.

O altă teorie este că undele sonore din bol acționează asupra câmpului energetic al corpului și ne determină să ne relaxăm.

Bolurile tibetane ar putea, așadar, funcționa atât prin vibrații, cât și prin sunet.

Există, de asemenea, unele dovezi că terapia prin muzică, în general, poate reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului. Când nivelul de cortizol este scăzut, te simți mai relaxat.

O analiză a patru studii a arătat că meditația cu boluri tibetane a dus la îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale. Unele dintre aceste îmbunătățiri includ:

  • reducerea nivelului de anxietate
  • reducerea nivelului de depresie
  • reducerea nivelului de oboseală
  • reducerea nivelului de tensiune
  • reducerea nivelului de furie
  • reducerea nivelului deconfuzie
  • un plus de vigoare

Studiul a raportat, de asemenea, îmbunătățiri ale sănătății fizice, inclusiv în ceea ce privește:

  • tensiunea arterială
  • ritmul cardiac
  • frecvența respiratorie
  • saturația capilară periferică în oxigen

Un studiu din 2019 a constatat că bolurile cântătoare din Himalaya pot ajuta la inducerea unei stări profunde de relaxare într-o perioadă scurtă de timp, adesea sub 20 de minute. Acest nivel de relaxare a fost mai ​​profund și mai consistent decât relaxarea indusă fără aceste boluri.

Un studiu pilot în Italia a arătat că meditația cu boluri tibetane a ajutat la ameliorarea suferinței și la creșterea sentimentului de bunăstare la persoanele cu cancer metastatic. De asemenea, au ajutat la scăderea anxietății, a activității mentale involuntare și a stresului, arată site-ul healthline.com.

Precauții și riscuri ale meditației cu boluri tibetane

Deși, în general meditația cu boluri tibetane este considerată sigură, se recomandă să începeți cu sesiuni lente de 5 minute până când vedeți cum vă impactează bolurile cântătoare.

Persoanele cu epilepsie ar trebui, în general, să evite bolurile cântătoare din cauza riscului de convulsii.

Evitați bolurile cântătoare dacă aveți dispozitive metalice în corp, cum ar fi un stimulator cardiac, șunt coronarian, valve cardiace artificiale sau știfturi sau capse metalice.

Bolurile tibetane aduc adesea amintiri profunde, emoții și gânduri. Dacă sunteți diagnosticat cu o tulburare mintală precum PTSD, anxietate sau depresie, asigurați-vă că lucrați cu medicul sau terapeutul pentru a vă asigura că puteți gestiona gândurile și sentimentele care ar putea apărea.

Dacă aveți o afecțiune inflamatorie a pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema sau urticaria, practicienii recomandă să nu plasați boluri pe corp, deoarece acestea ar putea agrava starea pielii.

În general, evitați bolurile cântătoare în timpul sarcinii. Dacă medicul dumneavoastră aprobă, puteți încerca ședințe scurte, dar asigurați-vă că bolurile sunt departe de burtă și spate.

Aveți grijă să monitorizați modul în care copilul dumneavoastră folosește un bol tibetan. Utilizați incorect, poate afecta auzul.

Dacă utilizați boluri cântătoare tibetane ca terapie pentru probleme de sănătate fizică sau probleme de sănătate mintală, este important să le folosiți ca terapie complementară și nu ca singură terapie.

Nu este o idee bună să întârziați alt tratament sau terapie pentru a utiliza bolurile cântătoare tibetane ca tratament. Dacă aveți o afecțiune diagnosticată, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre orice tratament pe care doriți să-l încercați.

Cum se utilizează bolurile tibetane

În timpul terapiei cu bolul tibetan, de obicei veți fi întins pe podea, cu bolurile într-una din mai multe configurații. Ele pot fi plasate:

  • în diferite puncte ale corpului.
  • în jurul corpului.
  • în jurul camerei (dacă sunt mai multe persoane în terapie), cu cel puțin un bol lângă cap.

Fie tu, fie un practicant veți lovi vasul cu un ciocan și apoi veți folosi ciocanul pentru a încercui bolul folosind presiune și viteză diferite. Acest lucru va produce sunete variate, adesea prelungite pentru a emite diferite frecvențe vibraționale.

Bolurile cântătoare pot fi folosite cu sau fără meditația ghidată.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Ce să nu cumperi niciodată din aeroport. Te va ustura la buzunar
FANATIK.RO
Ce să nu cumperi niciodată din aeroport. Te va ustura la buzunar
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Bancnota din România din 1989 care costă mai mult decât Dacia Duster III hybrid nouă. Dacă o ai în casă, ai șansa să te îmbogățești peste noapte
FANATIK.RO
Bancnota din România din 1989 care costă mai mult decât Dacia Duster III hybrid nouă. Dacă o ai în casă, ai șansa să te îmbogățești peste noapte
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Inundaţii în Galaţi: bilanţul morţilor a ajuns la 6. Trupul unui bărbat dispărut ieri în Pechea a fost purtat de ape 6 kilometri: "Tati, vino că este un om mort"
Observatornews.ro
Inundaţii în Galaţi: bilanţul morţilor a ajuns la 6. Trupul unui bărbat dispărut ieri în Pechea a fost purtat de ape 6 kilometri: "Tati, vino că este un om mort"
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI