Unii oameni cred că melasa este mai benefică pentru organism decât zahărul, dar chiar așa este?

Ce este melasa?

Melasa este un sirop gros pe care oamenii îl folosesc ca îndulcitor. Este un produs secundar al procesului de fabricare a zahărului și provine din trestia de zahăr sau din sfecla de zahăr zdrobită.

Mai întâi, producătorii zdrobesc trestia de zahăr sau sfecla de zahăr pentru a extrage sucul. Apoi, aceștia fierb sucul pentru a forma cristale de zahăr. Melasa este siropul gros, de culoare maro, care rămâne după ce au îndepărtat cristalele din suc.

Producătorii repetă acest proces de mai multe ori și, de fiecare dată, se produce un tip diferit de melasă.

Melasa poate fi achiziționată din magazinele de produse naturiste și online.

Melasă ușoară

Acesta este siropul produs de prima fierbere. Are cea mai deschisă culoare și cel mai dulce gust. Oamenii o folosesc în mod obișnuit la făcut prăjituri.

Melasa închisă la culoare

Aceasta este produsă prin cea de-a doua fierbere. Este mai groasă, mai închisă la culoare și mai puțin dulce. Oamenii o pot folosi la coacere, dar conferă alimentelor o culoare și un gust aparte.

Melasa neagră

Acest sirop este produs prin cea de-a treia fierbere. Este cel mai gros și mai întunecat tip de melasă și tinde să aibă un gust amar.

Este cea mai concentrată formă și conține cele mai multe vitamine și minerale. Din acest motiv, unele surse spun că are cele mai multe beneficii pentru sănătate.

Nutriție

Spre deosebire de zahărul rafinat, melasa conține unele vitamine și minerale.

O lingură – 20 de grame (g) – de melasă conține următoarele cantități din valorile zilnice ale fiecărui nutrient:

  • mangan: 13%.
  • magneziu: 12%
  • cupru: 11%.
  • vitamina B-6: 8%.
  • seleniu: 6%.
  • potasiu: 6%
  • fier: 5%
  • calciu: 3%.

O lingură conține, de asemenea, aproximativ 58 de calorii, toate provenind din carbohidrați – în principal zahăr.

În plus față de conținutul de vitamine și minerale, melasa este foarte bogată în zahăr.

Nutriționiștii nu recomandă ca oamenii să înceapă să mănânce melasă pentru substanțele nutritive, deoarece conținutul său de zahăr este foarte mare. Cel mai bun mod de a obține acești nutrienți este prin consumul de alimente integrale.

Beneficiile melasei

Sănătatea oaselor

Melasa este o sursă bună de fier, seleniu și cupru, toate acestea contribuind la menținerea sănătății oaselor.

Siropul conține, de asemenea, o parte de calciu, care joacă un rol important în sănătatea oaselor și în prevenirea osteoporozei.

Cu toate acestea, alte surse alimentare sănătoase ale acestor minerale sunt disponibile pe scară largă. Printre acestea se numără nucile, semințele și produsele lactate. Oamenii nu ar trebui să se bazeze pe melasă ca sursă pentru acești nutrienți.

Sănătatea inimii

Melasa este o sursă decentă de potasiu, care promovează o tensiune arterială sănătoasă și ajută la menținerea sănătății inimii.

Deși cercetătorii nu au studiat efectele melasei asupra inimii la oameni, studiile efectuate pe animale indică faptul că suplimentarea dietei cu melasă poate ajuta la creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau colesterol “bun”.

Zahărul din sânge

Melasa poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge la adulții sănătoși care urmează o dietă bogată în carbohidrați.

Antioxidanți

Potrivit cercetărilor, melasa neagră conține mai mulți antioxidanți decât mierea și alți îndulcitori naturali, inclusiv siropul de arțar și nectarul de agave.

Studiile arată, de asemenea, că acești antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ asociat cu cancerul și alte boli.

Efecte secundare și contraindicații

Melasa este sigură pentru majoritatea oamenilor, dacă o consumă cu moderație.

Deși melasa poate fi o alternativă bună la zahărul rafinat, consumul unei cantități prea mari de orice zahăr adăugat poate avea efecte adverse. Efectele pot fi deosebit de dăunătoare pentru persoanele cu diabet.

De asemenea, melasa poate provoca probleme digestive. Consumul unor cantități mari poate provoca scaune moi sau diaree.

Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau de alte forme de disconfort digestiv ar putea dori să evite acest sirop.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News