Ce este muzica binaurală

Muzica binaurală se referă la sunete subtile sau bătăi acustice. Binaural înseamnă „în ambele urechi”.

Când auzim două tonuri – câte unul în fiecare ureche – care sunt ușor diferite ca frecvență, creierul procesează un ton cu frecvențe diferite. Aceasta se numește ritm binaural.

Ritmurile binaurale sunt considerate iluzii auditive. Pentru ca un ritm binaural să funcționeze, cele două tonuri trebuie să aibă frecvențe mai mici de 1000 Hz, iar diferența dintre cele două tonuri nu poate fi mai mare de 30 Hz. De asemenea, tonurile trebuie ascultate separat, câte unul prin fiecare ureche.

Să presupunem că ascultați un sunet în urechea stângă care este la o frecvență de 132 Herți (Hz). Și în urechea dreaptă, asculți un sunet care este la o frecvență de 121 Hz.

Cu toate acestea, creierul intră treptat în sincronie cu diferența de frecvență – 11 Hz. În loc să auziți două tonuri diferite, auziți în schimb un ton la 11 Hz (în plus față de cele două tonuri puse fiecărei urechi).

Tonurile binaurale au fost explorate în muzică și sunt uneori folosite pentru a ajuta la acordarea instrumentelor, cum ar fi pianele. Mai recent, acestea au fost conectate cu potențiale beneficii pentru sănătate și folosite în diverse tipuri de terapii, arată site-ul medicalnewstoday.com.

Cum funcționează muzica binaurală

Pentru a asculta muzica binaurală este nevoie de o pereche de căști. Puteți găsi cu ușurință fișiere audio cu ritmuri binaurale online, pe platforme cum ar fi pe YouTube sau Spotify.

Pentru ca un ritm binaural să funcționeze, cele două tonuri trebuie să aibă frecvențe mai mici de 1000 Hz, iar diferența dintre cele două tonuri nu poate fi mai mare de 30 Hz.

De asemenea, puteți decide care undă cerebrală se potrivește stării dorite. În general:

  • Sunetele binaurale în intervalul delta (1 până la 4 Hz) au fost asociate cu somnul profund și relaxare.
  • Sunetele binaurale în intervalul theta (4 până la 8 Hz) sunt legate de somnul REM, reducerea anxietății, relaxarea, precum și stările meditative și creative.
  • Sunetele binaurale în frecvențele alfa (8 până la 13 Hz) sunt considerate o sursă bună pentru a încuraja relaxarea, pentru a promova gândirea pozitivă și pentru a reduce anxietatea.
  • Sunetele binaurale la frecvențele beta inferioare (14 până la 30 Hz) au fost legate de concentrare și vigilență sporite, rezolvarea problemelor și memorie îmbunătățită.
  • S-au dovedit că Sunetele binaurale de 40 Hz sunt utile în îmbunătățirea antrenamentului și a învățării, potrivit unui studiu din 2020.

Când ascultați ritmuri binaurale, cel mai bine este să vă așezați într-un loc confortabil, fără surse de distragere a atenției. Se recomandă ascultarea sunetului binaural pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi în căști.

Puteți experimenta cu durata de timp în care ascultați ritmurile binaurale pentru a afla ce funcționează pentru dvs. De exemplu, dacă vă confruntați cu niveluri ridicate de anxietate sau stres, poate doriți să ascultați audio timp de o oră întreagă, mai mult sau mai puțin, în funcție de cum simțiți.

Amintiți-vă, trebuie să utilizați căști pentru ca ritmurile binaurale să funcționeze. Poate doriți să ascultați și cu ochii închiși.

Există numeroase înregistrări și compoziții de muzică binaurală disponibile, iar ascultătorii pot alege diferite frecvențe și tipuri de sunete binaurale în funcție de obiectivele lor specifice. Este important să de știut că efectele exacte ale muzicii binaurale pot varia de la persoană la persoană, iar unele persoane pot experimenta beneficii semnificative, în timp ce altele pot să nu simtă nicio schimbare.

La ce ajută muzica binaurală – potențiale beneficii

Se crede că muzica binaurală induce aceeași stare mentală asociată cu o practică de meditație, dar mult mai rapid. Potențialele beneficii ale muzicii binaurale sunt:

  • reduce anxietatea
  • crește concentrarea și atenția
  • scade nivelul de stres
  • crește nivelul de relaxare
  • favorizează dispozițiile pozitive
  • stimulează creativitatea
  • ajută la gestionarea durerii

Meditația este practica de a calma mintea și de a reduce numărul de gânduri aleatorii care trec prin ea.

S-a demonstrat că o practică regulată de meditație reduce stresul și anxietatea, încetinește rata de îmbătrânire a creierului și pierderea memoriei, promovează sănătatea mintală și prelungește durata atenției. Practicarea meditației în mod regulat poate fi destul de dificilă, așa că oamenii au apelat la tehnologie pentru ajutor.

Se presupune că ritmurile binaurale între 1 și 30 Hz creează același model de unde cerebrale pe care l-am experimenta în timpul meditației. Când asculți un sunet cu o anumită frecvență, undele creierului tău se vor sincroniza cu acea frecvență.

Teoria este că ritmurile binaurale pot ajuta la crearea frecvenței necesare creierului pentru a crea aceleași unde experimentate în mod obișnuit în timpul unei practici de meditație. Utilizarea ritmurilor binaurale în acest fel este uneori numită tehnologie de antrenare a undelor cerebrale.

Descoperă și tehnici de respirație care te calmează.

Ce spun studiile despre muzica binaurală

Cele mai multe dintre studiile privind efectele muzicii binaurale au fost unele mici, însă există și câteva care oferă dovezi că această ”iluzie auditivă” are într-adevăr beneficii pentru sănătate, în special legate de diminuarea anxietății, dispoziție și performanță.

  • Un studiu efectuat pe aproximativ 100 de persoane pe cale de a fi supuse unei intervenții chirurgicale, a constatat că tonurile binaurale au putut reduce semnificativ anxietatea preoperatorie în comparație cu sunetul similar fără tonuri binaurale sau față de bolnavii care nu au ascultat niciun sunet. În cadrul studiului, nivelurile de anxietate au fost reduse la jumătate pentru persoanele care au ascultat muzică binaurală.
  • Un alt studiu din 2007 a cerut la opt adulți să asculte un CD de ritm binaural cu frecvențe delta (1 până la 4 Hz) timp de 60 de zile consecutiv. Rezultatele studiului au descoperit că ascultarea ritmurilor binaurale timp de 60 de zile a redus semnificativ anxietatea și a crescut calitatea generală a vieții acestor participanți. Deoarece studiul a fost mic, necontrolat și s-a bazat pe sondaje ale pacienților pentru a colecta date, vor fi necesare studii mai mari pentru a confirma aceste efecte.
  • Un studiu mai mare din 2011, randomizat și controlat, a analizat utilizarea tonurilor binaurale la 291 de pacienți internați la departamentul de urgență al unui spital. Cercetătorii au observat scăderi semnificative ale nivelurilor de anxietate la pacienții expuși la sunete binaurale încorporate în comparație cu cei care au ascultat sunet fără tonuri binaurale.
  • Un studiu din 2019 a combinat efectele ritmurilor binaurale și ale răspunsului autonom al meridianului senzorial (ASMR), un fenomen al unui răspuns de relaxare la anumite declanșatoare audio sau vizuale. S-a sugerat că combinația celor două a fost mai benefică decât oricare separat.
  • Cu toate acestea, o revizuire a studiilor din 2015 a constatat că majoritatea studiilor din acest domeniu sunt limitate sau contradictorii și că există dovezi ale diminuării impactului în timp. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale și modul în care acestea diferă de ritmurile monoaurale.

Există efecte secundare la ascultarea muzicii binaurale?

Nu există efecte secundare cunoscute la ascultarea ritmurilor binaurale, dar este recomandat să vă asigurați că nivelul volumului sunetului care vine prin căști nu este prea mare. Expunerea prelungită la sunete de 85 de decibeli sau peste această valoare poate provoca pierderea auzului în timp. Acesta este aproximativ nivelul de zgomot produs de traficul intens.

Tehnologia binaural beat ar putea fi o problemă dacă aveți epilepsie, așa că ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o încerca. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă există efecte secundare la ascultarea muzicii binaurale pe o perioadă lungă de timp, arată site-ul healthline.com.

În plus, este important să nu asculți tonurile binaurale în timp ce ai sarcini care necesită atenție deplină, de exemplu condusul unui vehicul.

Descoperă și 10 obiceiuri zilnice care îți pot îmbunătăți starea de spirit

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News