Cuprins:
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia
Ce este norovirusul
Norovirusul este un virus stomacal și intestinal foarte contagios. Se transmite ușor, prin contact direct sau indirect cu o persoană infectată. Se poate răspândi rapid în comunitate și în spații mai populate, cum ar fi spitale, școli, grădinițe, creșe.
Este o boală comună a stomacului și tractului intestinal. Norovirusul poate fi, de asemenea, o sursă de contaminare alimentară, deoarece acest virus îl puteți lua prin consumul de alimente contaminate. Simptomele sunt aceleași, indiferent cum îl luați.
Simptomele caracteristice ale norovirusului sunt vărsăturile și diareea apoasă. Aceste simptome încep de obicei în decurs de 12 până la 48 de ore de la expunere și pot dura până la trei zile. Majoritatea oamenilor se recuperează complet.
Nu există tratament specific, cu excepția odihnei și rehidratării. Cea mai importantă complicație este deshidratarea. Norovirusul poate fi grav și chiar fatal la copiii mici, adulții în vârstă și persoanele cu alte probleme de sănătate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_730820596f6ac49c28b6fa7f5a6c3777.jpg)
Deoarece există multe tulpini de norovirus, dacă îl luați o dată nu înseamnă că nu îl puteți lua din nou. Puteți reduce riscul de transmitere a bolii spălându-vă mâinile bine și frecvent.
Norovirusul este considerat a fi cea mai frecventă cauză a gastroenteritei acute din lume, ducând la 685 de milioane de cazuri pe an. Gastroenterita este inflamația și infecția stomacului și a tractului intestinal cauzată de orice organism infecțios, cum ar fi bacteriile și virusurile.
Norovirus – simptome
Simptomele infecției cu norovirus încep de obicei între 12 și 48 de ore după ce ați fost expus la virus. Ele pot varia de la destul de ușoare până la severe. Unele semne și simptome ale norovirusului sunt:
- greață și vărsături
- crampe sau dureri abdominale
- scaune apoase sau diaree
- febră nu foarte mare
- frisoane
- durere de cap
- dureri corporale generalizate
Simptomele durează de obicei între 24 și 72 de ore. Diareea severă poate duce la deshidratare, care ar trebui considerată o urgență medicală. Semnele și simptomele deshidratării includ:
- gura și gâtul uscate
- scăderea debitului de urină sau urină închisă la culoare
- fără scutec umed timp de 6 până la 8 ore la sugari
- fără urină timp 12 ore pentru copii
- somnolență și oboseală
- durere de cap
- ameţeală
- confuzie și letargie
- ritm cardiac rapid
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9f7f5dafe7828371e9d485e6a338d588.jpg)
Dacă copiii plâng fără a produce lacrimi, acesta poate fi semn comun de deshidratare semnificativă. S-ar putea, de asemenea, să fie agitați și iritabili.
Deshidratarea poate pune viața în pericol, în special pentru următoarele grupuri de persoane:
- persoanele cu un sistem imunitar slăbit
- persoane cu afecțiuni preexistente de sănătate
- cei foarte bătrâni sau copiii mici
- cei cu transplant de organe sau celule stem
Se estimează că în aproximativ 30% din cazuri, virusul nu provoacă deloc simptome. Acest lucru este deosebit de comun la copii.
Simptomele norovirusului la bebeluși și copii mici
Bebelușii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la infecția cu norovirus.
Simptomele la sugari și copii pot să includă:
- iritabilitate sau agitație
- somnolenţă
- vărsături
- diaree
Există un risc serios de deshidratare din cauza vărsăturilor și a diareei. Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai puține vărsături și diaree pot tolera. Sună-ți medicul pediatru dacă copilul tău:
- are sub 6 luni și a prezentat vărsături sau diaree
- a avut șase sau mai multe scaune apoase în 24 de ore
- a vărsat de trei ori sau mai mult în 24 de ore
- are pielea palidă
- nu produce lacrimi
- are ochii adânciți în arcade
- are febră
- este letargic sau mai puțin receptiv decât de obicei
- are diaree cu sânge
- se plânge de amețeli
- produce puțină sau deloc urină – fără scutece umede pentru un copil în 6 până la 8 ore sau fără urină timp de 12 ore la un copil mai mare
- a avut simptome de două zile
- are o problemă de sănătate coexistentă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8ba4cd2bc64392985ba90b68e506dab8.jpg)
La nivel mondial, aproximativ 200 de milioane de cazuri de norovirus pe an apar la copii sub 5 ani.
Norovirusul se răspândește rapid în rândul copiilor. Copiii infectați nu ar trebui să meargă la școală, la grădiniță sau la alte activități. Copiii trebuie învățați să se spele des pe mâini, mai ales după ce au folosit baia.
Cât de contagios este norovirusul
În momentul în care intri în contact cu un norovirus, probabil că nu vei ști. Îl poți lua din atingerea unei suprafețe contaminate sau din ceva ce mănânci. De asemenea, se poate transmite de la persoană la persoană. Odată ce este luat pe mâini, îl puteți transfera cu ușurință în gură.
Timpul mediu dintre contactul inițial și primele simptome, sau perioada de incubație, este de aproximativ 12 până la 48 de ore, cu un timp mediu de 33 de ore.
Primul indiciu că ceva nu este în regulă poate fi greața. Pot urma vărsături bruște, crampe abdominale și diaree apoasă.
Dacă este necesar, virusul poate fi identificat într-un eșantion de scaun dacă este efectuat în 48 până la 72 de ore de la debutul simptomelor. În unele cazuri, norovirusul poate fi detectat în scaun timp de până la 14 zile sau chiar mai mult.
Virusul are o perioadă scurtă de incubație. Asta înseamnă că îl puteți răspândi înainte să știți că sunteți bolnav. Virusul este rezistent și poate supraviețui în afara corpului pentru câteva zile.
Puteți continua să răspândiți virusul timp de două săptămâni sau mai mult după ce simptomele dispar.
Norovirusul – cauze
Un virus din familia Caliciviridae provoacă norovirus. Acest virus, atunci când intră în organism, face ca stomacul și intestinele să se inflameze. Aceasta este o afecțiune numită gastroenterită, care duce la simptome de norovirus.
Așadar, totul începe atunci când intri în contact cu virusul. Ar putea fi din mâncare sau poate atingeți un întrerupător infectat sau în orice contact cu o suprafață sau persoană care are virusul.
Nu aveți cum să știți că particulele își croiesc drumul în esofag. Ele trec prin stomac și pătrund în intestine. Intestinele sunt locul preferat al norovirusului, unde pare să aibă loc reproducerea rapidă. Între timp, sistemul imunitar este alertat de prezența invadatorilor străini. Acesta direcționează o armată de anticorpi să-i distrugă.
De cele mai multe ori, anticorpii vor învinge virusul în decurs de una până la trei zile. Dar corpul poate continua să elimine virusul până la două săptămâni sau mai mult.
Pentru a vă crește imunitate vedeți care sunt fructele și legumele bogate în vitamina C.
Cum preveniți infecția cu norovirus
Norovirusul este foarte contagios. Nu există un vaccin care să îl prevină, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de transmitere.
Spălați-vă pe mâini după ce ați folosit toaleta, ați schimbat un scutec sau ați îngrijit o persoană bolnavă. Folosiți săpun și apă timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
Când îngrijiți o persoană bolnavă, purtați mănuși și folosiți pungi de plastic pentru a elimina materialele murdare sau scutecele. Utilizați dezinfectant sau o soluție de înălbitor cu clor pe suprafețele contaminate.
- Manipulați cu grijă hainele contaminate și spălați-le imediat.
- Nu consumați alimente sau băuturi preparate de o persoană infectată cu norovirus.
- Spălați-vă mâinile înainte de a pregăti sau a mânca alimente.
- Spălați toate legumele și fructele înainte de a le tăia sau a le mânca.
- Nu mâncați fructe de mare crude sau insuficient gătite.
Dacă sunteți bolnav, stați acasă. Acest lucru este important în special dacă lucrați în servicii alimentare, în domeniul sănătății sau în educație. Copiii bolnavi nu ar trebui să meargă la școală, la grădiniță sau la alte activități.
Nu folosiți piscine publice când sunteți infectat cu norovirus.
Amintiți-vă că puteți răspândi virusul până la două săptămâni după ce simptomele dispar. Deoarece există multe tulpini diferite de virus.
Surse – myclevelandclinic.org, healthline.com, mayoclinic.org.
Sursă foto – Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_dd89484729784ad680e204426753b81f.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_be8089c016dc48c917e7c11481fc7f38.webp)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d0f9346eedb866fbac7f81c7f1888436.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_601d376b9671130d0fb8f33ab8377a21.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_bd991edbbc38fc8dc3ac6171efffebf3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ec1e63cf85ebe56663f1fb95eed2cecb.jpg)