Cuprins:
Ce este o ecografie?
Ecografia (denumită și sonografie sau ultrasonografie) este un test de imagistică neinvazivă.
Ecografia permite medicilor să „vadă” detalii ale țesuturilor moi din interiorul corpului fără a face incizii (tăieturi). Și, spre deosebire de razele X, ultrasunetele nu utilizează radiații.
Deși majoritatea oamenilor asociază ultrasunetele cu sarcina, doctorii folosesc ultrasunetele pentru multe situații diferite și pentru a examina mai multe părți diferite din interiorul corpului.
Cum funcționează o ecografie?
În timpul unei ecografii, un medic trece un dispozitiv numit transductor sau sondă peste o zonă a corpului sau în interiorul unei deschideri a corpului. Furnizorul aplică un strat subțire de gel pe piele, astfel încât undele ultrasunetelor să fie transmise de la transductor prin gel și în corpul tău.
Sonda convertește curentul electric în unde sonore de înaltă frecvență și trimite undele în țesutul corpului. Nu poți auzi undele sonore.
Undele sonore ricoșează în structurile din interiorul corpului tău și se întorc la sondă, care convertește undele în semnale electrice. Un computer convertește apoi modelul de semnale electrice în imagini sau videoclipuri în timp real, care sunt afișate pe un ecran de computer aflat în apropiere.
Care sunt diferitele tipuri de ecografii?
Există trei categorii principale de imagistică cu ultrasunete, inclusiv:
- Ecografia de sarcină (ecografie prenatală).
- Ecografia de diagnosticare.
- Ghidarea cu ultrasunete pentru proceduri.
Ecografia de sarcină
Medicii folosesc adesea ultrasunetele (adesea numite ultrasunete prenatale sau obstetricale) pentru a monitoriza mama și copilul în timpul sarcinii.
Se mai folosescultrasunetele prenatale pentru a:
- A confirma o sarcină.
- Verificarea sarcinei, dacă este una multiplă sau singulară.
- Estimarea sarcinii și vârsta gestațională a copilului nenăscut.
- Verificarea creșterii fetale și poziția fătului nenăscut.
- Verificarea mișcările și ritmul cardiac al fătului .
- Verificarea de afecțiuni congenitale (malformații congenitale) la nivelul creierului, al măduvei spinării, al inimii sau al altor părți ale corpului copilului.
- Verificarea cantitatății de lichid amniotic.
Majoritatea medicilor recomandă o ecografie la 20 de săptămâni de sarcină. Acest test urmărește creșterea și dezvoltarea copilului nenăscut în timpul sarcinii.
Această ecografie poate arăta, de asemenea, sexul biologic al copilului.
Medicul poate comanda scanări suplimentare pentru a obține răspunsuri la orice întrebări sau preocupări, cum ar fi potențialul de afecțiuni congenitale.
Ecografie de diagnosticare
Doctorii folosesc ecografiile de diagnosticare pentru a vizualiza părțile interne ale corpului pentru a vedea dacă ceva nu este în regulă sau nu funcționează corect. Acestea îl pot ajuta pe fmedic să afle mai multe despre ceea ce cauzează o gamă largă de simptome, cum ar fi dureri inexplicabile, mase (noduli) sau ceea ce poate cauza un test de sânge anormal.
Pentru majoritatea examinărilor cu ultrasunete de diagnosticare, tehnicianul plasează transductorul (sonda) pe piele. În unele cazuri, este posibil să fie nevoie să plaseze sonda în interiorul corpului, cum ar fi în vagin sau în rect.
Tipul de ecografie de diagnosticare pe care îl faci depinde de detaliile cazului.
Exemple de ecografii de diagnosticare includ:
Ecografia abdominală: O sondă cu ultrasunete se deplasează de-a lungul pielii din zona mediană (burtă) a corpului. Ecografia abdominală poate diagnostica multe cauze ale durerii abdominale.
Ecografie renală (renală): Furnizorii folosesc ecografia renală pentru a evalua dimensiunea, locația și forma rinichilor și a structurilor conexe, cum ar fi ureterele și vezica urinară. Ecografia poate detecta chisturi, tumori, obstrucții sau infecții în interiorul sau în jurul rinichilor.
Ecografia mamară: O ecografie mamară este un test neinvaziv pentru a identifica noduli și chisturi mamare. Medicul poate recomanda o ecografie după o mamografie anormală.
Ecografie Doppler: Aceasta este o tehnică specială de ultrasunete care evaluează mișcarea materialelor, cum ar fi sângele, în corp.
Aceasta îi permite specialistului să vadă și să evalueze fluxul sanguin prin arterele și venele din corp. Ecografia Doppler este adesea utilizată ca parte a unui studiu ecografic de diagnosticare sau ca parte a unei ecografii vasculare.
Ecografia pelviană: O ecografie pelviană examinează organele din zona pelviană dintre abdomenul inferior (burta) și picioare. Unele dintre organele pelvine includ vezica urinară, prostata, rectul, ovarele, uterul și vaginul.
Ecografia transvaginală: Medicul introduce o sondă în canalul vaginal. Aceasta arată țesuturile reproductive, cum ar fi uterul sau ovarele.
O ecografie transvaginală se numește uneori ecografie pelviană, deoarece evaluează structurile din interiorul pelvisului (oasele șoldului).
Ecografie tiroidiană: Furnizorii folosesc ultrasunetele pentru a evalua tiroida, o glandă endocrină în formă de fluture din gât. Medicii pot măsura dimensiunea tiroidei și pot vedea dacă există noduli sau leziuni în interiorul glandei.
Ecografia transrectală: Specialistul introduce un transductor cu sondă cu ultrasunete în rect. Acesta evaluează rectul sau alte țesuturi din apropiere, cum ar fi prostata la persoanele atribuite de sex masculin la naștere.
Ghidarea cu ultrasunete pentru proceduri
Medicii folosesc uneori ultrasunetele pentru a efectua cu precizie anumite proceduri. O utilizare obișnuită a ultrasunetelor este de a ghida plasarea acului pentru a preleva probe de lichid sau țesut din tendoane, articulații, mușchi, organe, chisturi, etc.
Sursa foto: 123rf.com
Constipație după cezariană și cum o tratăm
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:37
Ecografia este considerată o metodă sigură și neinvazivă, fără radiații ionizante
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:37
Ecografia este folosită pentru monitorizarea dezvoltării fătului în timpul sarcinii și pentru a evalua starea uterului și a altor structuri reproductive
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:36
Procedura de ecografie este folosită pentru a vizualiza organele interne, țesuturile moi și alte structuri ale corpului pentru a evalua și diagnostica diverse afecțiuni medicale