Cuprins:
Ce este o lagună
O lagună este un corp de apă puțin adânc separat de ocean printr-o formă de relief îngustă, cum ar fi insule de barieră, bancuri de nisip sau recife de corali.
Lagunele pot avea apă sărată, salmastră (amestec de apă dulce și sărată) sau dulce. Atâta vreme cât comunică, fie și prin nisipul grindului, cu marea, lagunele se deosebesc de lacuri. Când se formează la ieșirea unui curs de apă spre un fluviu mare sau spre mare, lagunele poartă denumirea de limane.
Există două tipuri principale de lagune: lagunele de coastă și lagunele de atol. Lagunele de coastă sunt protejate de insule de barieră sau bancuri de nisip, în timp ce lagunele de atol sunt protejate de recife de corali.
Lagunele de coastă, care oferă protecție împotriva valurilor dure ale oceanului, sunt adesea folosite ca porturi. Lacul Piso, de exemplu, este cel mai mare lac din țara africană Liberia. Este o lagună protejată de Oceanul Atlantic de marile insule de barieră. Lacul Piso a fost folosit ca port pentru hidroavioanele americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Lagunele de atol sunt similare cu lagunele de coastă. Cu toate acestea, în loc să fie adăpostite de bancuri de nisip sau insule de barieră, lagunele atolurilor sunt protejate de recife de corali. Lagunele atolilor sunt foarte frecvente în apele tropicale din Pacificul de Sud și Oceanul Indian.
Aceste lagune se formează pe măsură ce recifele de corali se dezvoltă în jurul insulelor vulcanice. De-a lungul a milioane de ani, insula se scufundă în ocean. Inelul recifelor de corali rămâne însă. Recifele devin atolul, protejând o lagună închisă unde a fost vulcanul.
Care este diferența dintre o lagună și un estuar
Un estuar este un corp de apă de coastă parțial închis, în care apa dulce din râuri sau fluvii se amestecă cu apa sărată din ocean, în timp ce o lagună este un corp de apă puțin adânc separat de ocean printr-o formă de relief îngustă, cum ar fi insule de barieră, bancuri de nisip sau recife de corali.
Estuarele sunt adânci, în timp ce lagunele, mai ales lagunele de coastă, sunt mult mai puțin adânci.
Mai mult, estuarele tind să aibă curenți rapizi și puternici, în timp ce curgerea apei în lagune este mult mai lentă.
Vezi și care sunt diferențele dintre estuar și deltă
Care sunt cele mai cunoscute lagune din lume
Bora Bora din Polinezia Franceză, The Outer Banks de pe coasta Carolinei de Nord și Virginia și Blue Lagoon din Islanda sunt câteva lagune populare din lume. De fapt, orașul Veneția este creat pe insule barieră și o lagună a Mării Adriatice.
Iată topul celor mai frumoase lagune din lume:
- Laguna Albastră, Islanda.
- Jökulsárlón, Islanda.
- Insula Lord Howe, Australia.
- Laguna Veneției, Italia.
- San Alfonso del Mar – Chile.
- Tetiaroa, Polinezia Franceză.
- Laguna Aitutaki, Insulele Cook.
- Ko Olina, Hawaii.
- Comino, Malta
- Lagunele Noua Caledonie, Noua Caledonie
Lagune din România
Limanul Razim
Limanul Razim este cea mai mare întindere de apă dulce din România și se află în județul Tulcea. Complexul Lagunar Razim – Sinoe cuprinde Lacul Razelm. Razim este o lagună formată pe litoralul Mării Negre prin bararea de către cordoane litorale a golfului antic. Cu 394,30 km pătrați, este întinderea de apă cea mai vastă din complexul lagunar înconjurător de 731 km pătrați.
Limanul Siutghiol
Limanul Siutghiol este o lagună aflată în județul Constanța. Are o lungime de 7,5 km și o lățime de 2,5 km. Ca toate lagunele, acesta este separat de mare printr-un cordon litoral, care a separat golful antic de larg și care constituie plaja Mamaia. În zona țărmului Mării Negre fundul este alcătuit numai din nisipuri de plajă, care au grosimi ce variază între trei și patru metri.