Ce este plăcinta ciobanului

Plăcinta ciobanului este un preparat care are originea în bucătăria britanică – Shepherd’s Pie – și este asociat în special cu țările din Insulele Britanice, cum ar fi Anglia, Scoția și Țara Galilor. Numele „Shepherd’s Pie” se traduce literalmente ca „Plăcinta ciobanului” și face referire la faptul că este un preparat tradițional consumat de ciobani și lucrători agricoli.

Originea exactă a plăcintei ciobanului nu este foarte clară, dar se crede că a apărut în perioada medievală sau chiar mai devreme. Inițial, acest preparat a fost o modalitate eficientă de a utiliza carnea de miel rămasă de la fripturile de Paște. Carnea de miel era tocată și amestecată cu legume, apoi acoperită cu un strat de piure de cartofi și coaptă în cuptor.

Rețeta tradițională de plăcinta ciobanului include carne de miel tocată, dar în timp, au apărut și alte variante care folosesc carne de vită tocată sau alte tipuri de carne. Legumele precum morcovii, ceapa și mazărea sunt adesea adăugate pentru a da umpluturii o aromă și o textură adițională. Piureul de cartofi este folosit pentru a acoperi umplutura și este copt până când se formează o crustă aurie.

Shepherd’s Pie a devenit un preparat popular în cultura britanică și este considerat un fel de mâncare tradițional și reconfortant. A fost adesea pregătit în zonele rurale, unde ciobanii și agricultorii aveau acces la carne proaspătă și legume cultivate local. De-a lungul timpului, reteta s-a răspândit în alte țări și a fost adaptată în funcție de ingredientele locale și preferințele culinare.

Noul guvern va avea un premier de la PSD. Coaliția urmează să stabilească împărțirea ministerelor și „să trateze cu seriozitate” cererile USR
Recomandări
Noul guvern va avea un premier de la PSD. Coaliția urmează să stabilească împărțirea ministerelor și „să trateze cu seriozitate” cererile USR

Există și o altă variație a acestui preparat, numită Cottage Pie, care folosește carne de vită tocată în loc de miel. Deși termenii Shepherd’s Pie și Cottage Pie sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, original, Shepherd’s Pie se referea la preparatul cu carne de miel, în timp ce Cottage Pie se referea la cel cu carne de vită.

Astăzi, plăcinta ciobanului a devenit un preparat internațional și este disponibil în multe bucătării din întreaga lume, fie în forma tradițională, fie în variante adaptate la gusturile și ingredientele locale.

Cum se prepară plăcinta ciobanului – rețete

Plăcinta ciobanului cu miel- rețeta clasică

Plăcinta ciobanului cu miel- rețeta clasică
Plăcinta ciobanului cu miel- rețeta clasică

Aceasta este rețeta clasică de plăcintă a ciobanului, dar puteți adăuga și alte ingrediente sau arome în umplutură, cum ar fi ierburi proaspete (cimbru, rozmarin) sau sos de tomate. Este un fel de mâncare reconfortant și delicios, perfect pentru a fi savurat în zilele reci de iarnă.

Cheltuieli de miliarde în anul electoral 2024. Cât ne mai costă scrutinul prezidențial repetat
Recomandări
Cheltuieli de miliarde în anul electoral 2024. Cât ne mai costă scrutinul prezidențial repetat

Ingrediente:

  • 500 g carne de miel sau carne de vită tocată
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1-2 căței de usturoi, tocați fin
  • 200 g mazăre congelată
  • 2 linguri de făină
  • 250 ml supă de carne sau supă de legume
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 1 lingură de pasta de roșii
  • 1 kg cartofi, tăiați în cuburi
  • 50 g unt
  • 100 ml lapte
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură de ulei vegetal

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Într-o tigaie mare sau într-o cratiță, încingeți uleiul vegetal la foc mediu. Adăugați ceapa și morcovii și căliți-le timp de aproximativ 5 minute până devin moi.

Adăugați usturoiul tocat și carnea tocată în tigaie și gătiți până când carnea se rumenește.

Presărați făina peste amestecul de carne și legume și amestecați bine pentru a o încorpora.

Adăugați supa de carne sau supa de legume, sosul Worcestershire și pasta de roșii. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când sosul se îngroașă. Adăugați mazărea congelată în ultimele minute de gătire. Condimentați cu sare și piper după gust.

În timp ce umplutura fierbe, fierbeți cartofii în apă cu sare într-o oală separată. Gătiți-i până devin moi și puteți înfige ușor un cuțit în ei. Scurgeți apa și adăugați untul și laptele la cartofi. Pasează cartofii până obțineți un piure fin și omogen. Condimentați cu sare și piper după gust.

Primul partid care anunță că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025: „Tot suportul necesar, fără a-i cere nimic în schimb”
Recomandări
Primul partid care anunță că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025: „Tot suportul necesar, fără a-i cere nimic în schimb”

Transferați umplutura de carne și legume într-o tavă de copt adâncă și nivelati-o uniform. Apoi, acoperiți-o cu stratul de piure de cartofi, începând de la marginea tăvii și continuând spre centru. Puteți folosi o furculiță pentru a crea texturi pe suprafața piureului.

Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când piureul de cartofi capătă o crustă auriu-maronie.

Lăsați preparatul să se răcească puțin înainte de a-l servi. Puteți împărți plăcinta în porții individuale și servi alături de o salată proaspătă.

Plăcinta ciobanului cu ciuperci

Plăcinta ciobanului cu ciuperci
Plăcinta ciobanului cu ciuperci

Această variantă de plăcintă a ciobanului este la fel de gustoasă și satisfăcătoare, cu o umplutură bogată în legume și proteine vegetale. Poate fi adaptată și personalizată adăugând alte legume, cum ar fi dovlecei sau țelină, sau adăugând condimente și mirodenii preferate.

Ingrediente:

  • 2 căni de ciuperci, tăiate cubulețe
    1 ceapă mare, tocată
    2 morcovi, tăiați cubulețe
    2 căței de usturoi, tocați fin
    1 cană de linte verde (fiartă în prealabil)
    1 cană de mazăre congelată
    2 linguri de făină
    250 ml supă de legume
    2 linguri de sos Worcestershire
    1 lingură de pasta de roșii
    Ulei de măsline
    Sare și piper după gust
    Ierburi proaspete (opțional), cum ar fi cimbru sau rozmarin
    Ingrediente pentru stratul de cartofi:
  • 1 kg cartofi, tăiați în cuburi
    50 g unt sau ulei de măsline
    100 ml lapte (poate fi înlocuit cu lapte vegetal)
    Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200°C.
Într-o tigaie mare, încingeți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul tocat și căliți-le timp de aproximativ 5 minute până devin moi.

Adăugați ciupercile și gătiți-le până se înmoaie și își reduc volumul.

Presărați făina peste legume și ciuperci și amestecați bine pentru a o încorpora.

Adăugați supa de legume, sosul Worcestershire vegetarian și pasta de roșii. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când sosul se îngroașă. Adăugați lintea și mazărea congelată în ultimele minute de gătire. Condimentați cu sare, piper și ierburi proaspete, dacă doriți.

În timp ce umplutura fierbe, fierbeți cartofii în apă cu sare într-o oală separată. Gătiți-i până devin moi și puteți înfige ușor un cuțit în ei. Scurgeți apa și adăugați untul sau uleiul de măsline și laptele. Pasează cartofii până obțineți un piure fin și omogen. Condimentați cu sare și piper după gust.

Transferați umplutura de legume și ciuperci într-o tavă de copt adâncă și nivelati-o uniform. Apoi, acoperiți-o cu stratul de piure de cartofi, începând de la marginea tăvii și continuând spre centru.

Coaceți Shepherd’s Pie în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când piureul de cartofi capătă o crustă auriu-maronie.

Lăsați preparatul să se răcească puțin înainte de a-l servi. Puteți împărți Shepherd’s Pie în porții individuale și servi alături de o salată proaspătă.

Plăcinta ciobanului cu carne de vită

Ce este plăcinta ciobanului şi cum se prepară

Plăcinta ciobanului cu carne de vită este o alternativă gustoasă și satisfăcătoare la cea cu carne de miel și este cunoscută și drept Cottage Pie. Carnea de vită tocată adaugă o savoare bogată și umplutura este completată de stratul cremos de piure de cartofi. Poate fi servită ca și fel principal într-o masă reconfortantă sau într-o cină de familie.

  • 500 g carne de vită tocată
    1 ceapă mare, tocată
    2 morcovi, tăiați cubulețe
    2 căței de usturoi, tocați fin
    200 g mazăre congelată
    2 linguri de făină
    250 ml supă de carne sau supă de legume
    2 linguri de sos Worcestershire
    1 lingură de pastă de roșii
    Ulei de măsline
    Sare și piper după gust
    cimbru sau rozmarin
    Ingrediente pentru stratul de cartofi:
  • 1 kg cartofi, tăiați în cuburi
    50 g unt sau ulei de măsline
    100 ml lapte (poate fi înlocuit cu lapte vegetal)
    Sare și piper după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Într-o tigaie mare, încingeți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul tocat și căliți-le timp de aproximativ 5 minute până devin moi.

Adăugați carnea tocată în tigaie și gătiți până când se rumenește și se frăgezește. În acest punct, puteți să scoateți excesul de grăsime, dacă este necesar.

Presărați făina peste amestecul de carne și legume și amestecați bine pentru a o încorpora.

Adăugați supa de carne sau supa de legume, sosul Worcestershire și pasta de roșii. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când sosul se îngroașă. Adăugați mazărea congelată în ultimele minute de gătire. Condimentați cu sare, piper și ierburi proaspete, dacă doriți.

În timp ce umplutura fierbe, fierbeți cartofii în apă cu sare într-o oală separată. Gătiți-i până devin moi și puteți înfige ușor un cuțit în ei. Scurgeți apa și adăugați untul sau uleiul de măsline și laptele. Pasează cartofii până obțineți un piure fin și omogen. Condimentați cu sare și piper după gust.

Transferați umplutura de carne și legume într-o tavă de copt adâncă și nivelati-o uniform. Apoi, acoperiți-o cu stratul de piure de cartofi, începând de la marginea tăvii și continuând spre centru.

Coaceți Cottage Pie în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când piureul de cartofi capătă o crustă auriu-maronie.

Lăsați preparatul să se răcească puțin înainte de a-l servi. Puteți împărți Cottage Pie în porții individuale și servi alături de o salată proaspătă.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

Daniel9090   •   12.12.2023, 16:51

Plăcinta ciobanului este o delicioasă specialitate românească, umplută cu brânză și/sau varză, adesea servită la diferite sărbători sau evenimente speciale

anneyx   •   18.10.2023, 10:42

Sună foarte delicios și gustos.

Roxana22   •   05.10.2023, 20:52

Un articol util cu reteta excelenta

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Elle.ro
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Unica.ro
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Observatornews.ro
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor
HOROSCOP
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI