Cuprins:
Din cauza timpului necesar pentru a produce carnea de porc iberic, precum și a problemelor legate de expedierea în întreaga lume, acest tip de carne este mult mai scump decât altele. Astfel, un kilogram poate să coste între 500 și 2.500 de euro, adică echivalentul unei vacanțe de lux într-o destinație exotică.
Cu toate acestea, carnea de porc iberic îşi face tot mai mult loc în farfuriile românilor. Dacă ești un mare consumator de carne, însă nu ai încercat această aromă distinctă, atunci când vei lua prima mușcătură vei știi că ai în farfurie un preparat cu adevărat special. Dar ce face carnea de porc ibérico atât de specială? În cele ce urmează îți vom spune de unde provine această carne, ce se prepară din ea și ce beneficii are asupra organismului.
Ce este porcul ibérico
Porcul Ibérico este o rasă originară din Peninsula Iberică, mai exact din vestul Spaniei, și este una dintre cele mai vechi din lume, fiind cunoscută și sub denumirea de porc negru spaniol. Spania crește anual în jur de trei milioane de porci ibérico, ceea ce o face cel mai mare crescător de aceste animale din lume.
Această rasă de porc este valorificată pentru carnea de calitate superioară și pentru producerea unor delicatese precum așa-numitul „jamon ibérico” sau „paleta iberica”. Porcul iberic reprezintă una dintre cele mai importante resurse alimentare atât în Spania, cât și în Portugalia, fiind recunoscută în întreaga lume pentru gustul său inconfundabil.
Rasa de porc ibérico este originară, cum spuneam, din Peninsula Iberică, regiune unde a fost crescută în urmă mai bine de cinci mii de ani. Există trei tipuri principale de porc iberic, și anume ibérico de bellota, ibérico de recebo și ibérico de pienso. Calitatea produselor din carnea de porc iberic este strâns legată de modul de creștere și de alimentație al acestor porci.
Ibérico de bellota este considerat a fi cel mai valoros dintre cele trei specii. Acesta este crescut în mod tradițional în libertate, pe pășuni cu stejari, în bătaia soarelui, și este hrănit, între altele, cu ghinde, ceea ce îi conferă un gust unic de nucă, precum și o textură fragedă. Ibérico de recebo este crescut în aceeași zonă, însă este hrănit cu o combinație de alimente de la fermă și alimente naturale. În sfârșit, rasa Ibérico de pienso este crescut în cadrul fermelor, unde este hrănit cu o dietă pe bază de cereale.
Citește și: Porcul mistreț – lucruri uimitoare și curiozități despre acest animal
Originea și istoria porcului ibérico
În lume există peste 350 de rase de porci, iar o parte dintre acestea sunt cunoscute doar pe plan local deoarece s-au adaptat mai ușor unor condiții de creștere dificile, unice. Una dintre aceste rase este și porcul ibérico, care este originară din Peninsula Iberică, adică din Spania și Portugalia.
Porcul iberico este cunoscut și sub numele de porc negru spaniol sau porc pata negra. În țările vorbitoare de spaniolă, porcul ibérico este adesea numit porc negru spaniol, în timp ce portughezii folosesc denumirea de porc Alentejano atunci când fac referire la această rasă.
Istoria porcului iberic se întinde pe o perioadă de peste 5.000 de ani, așa cum spuneam, mai exact de pe vremea în care triburile celtice și ibere au început să crească porci sălbatici pe actualul teritoriu al Spaniei. În secolele care au urmat, creșterea acestor porci a devenit o activitate importantă în toată țară, iar porcii ibérico au devenit un element central atât al culturii, cât și al gastronomiei iberice.
Mult mai târziu, prin secolul al XVIII-lea, creșterea acestei rase de porci a fost reglementată în Spania, devenind în mod oficial o activitate care s-a transmis de-a lungul timpului din generație în generație. Porcii iberici erau crescuți în ferme mici și dețineau un rol important în economia locală datorită faptului că proprietarii acestor ferme își vindeau produsele în piețele locale. În secolul al XX-lea, activitatea de creștere a porcilor iberici a început să se modernizeze, iar în prezent este una dintre industriile importante ale Spania, dar și ale țării vecine, Portugalia.
De-a lungul istoriei, porcul ibérico a fost valorat datorită gustului și texturii sale inconfundabile. Aceste caracteristici sunt influențate de modul de creștere și de alimentație de care beneficiază porcul iberic, care a fost dezvoltat de-a lungul istoriei și care este utilizat și în prezent pentru a produce unele dintre cele mai apreciate produse din carne de porc la nivel mondial. În momentul de față, porcii ibérico sunt crescuți în ferme mari, iar metodele de creștere și de alimentație sunt reglementate pentru a se putea asigura calitatea superioară a cărnii pe care aceștia o furnizează și care este atât de apreciată în toată lumea.
Citește și: Cum gătești corect carnea de porc
Caracteristici fizice și comportamentale ale porcului ibérico
Porcul ibérico se remarcă printr-o serie de caracteristici fizice și comportamentale distincte. Astfel, după cum informează site-ul Recipes.net, acești porci sunt semi-sălbatici, au copite negre și se disting printr-o talie medie spre mare. De asemenea, un exemplar poate ajunge la o greutate medie de aproximativ 120-150 de kilograme la maturitate. Potrivit Spre deosebire de rasele de porci pe care le știm cu toții (Mangalița, Duroc, Petrain sau Marele Alb), blana porcilor iberici este moale, are firul subțire și culoarea neagră sau cenușie. În plus, aceștia au o musculatură foarte bine dezvoltată, în special în zona spatelui și a umerilor.
Un aspect remarcabil la porcul ibérico este faptul că acesta este capabil să stocheze grăsime în interiorul mușchilor, conferind astfel cărnii sale o textură și un gust unice. Acest lucru îi permite să supraviețuiască în zonele de munte, acolo unde resursele de hrană pot fi limitate și, de asemenea, îi permite să reziste în condiții de temperaturi scăzute.
O altă caracteristică distinctă a porcului ibérico o reprezintă comportamentul acestuia, care este cu totul deosebit comparativ cu cel al altor rase. Acești porci sunt animale recunoscute pentru curiozitatea lor, fiind adesea văzuți că explorează împrejurimile. De asemenea, sunt foarte sociabile, ceea ce îi fac niște animale interesante și iubite de mulți crescători și consumatori. În plus, ei preferă să trăiască în grupuri și să interacționeze cu alte exemplare din specia lor. De asemenea, porcii iberici dispun de un apetit puternic și sunt capabili să consume o cantitate mare de hrană într-un interval scurt de timp.
În ceea ce privește hrana, porcii negri spanioli sunt recunoscuți pentru dieta lor, care este bazată pe ghinde și alte furaje bio, disponibile în natură. Fiind crescuți în zonele montane, porcii iberici pot să pășuneze liberi și să consume alimente naturale, ceea ce contribuie la dezvoltarea gustului și a texturii unice a cărnii pe care aceștia o furnizează.
În ce constă producția de carne de porc ibérico
Crescătorii de porci ibérico sunt supuși unor reguli stricte în ceea ce privește modul de creștere și de alimentație al acestor animale pentru a se asigura că carnea produsă îndeplinește standardele de calitate cerute. De exemplu, porcii ibérico de bellota trebuie să se hrănească doar cu ghinde și furaje naturale timp de cel puțin două luni înainte de sacrificare.
Procesul de producție al produselor din carne de porc ibérico începe cu sacrificarea porcului. Acesta este sacrificat când atinge o greutatea de cel mult 50-60 kg. Carnea este apoi uscată și maturată timp de mai multe luni, ceea ce îi permite să-și dezvolte gustul unic și aroma. În acest proces, jamonul este depozitat în camere speciale de maturare unde temperatura și umiditatea sunt controlate pentru a se asigura condițiile ideale de uscare și de maturare. Această etapă poate dura între 12 și 48 de luni, în funcție de tipul de produs și de preferințele producătorilor.
Cele mai populare produse din carne de porc ibérico sunt jamon ibérico/paleta iberica, produse apreciate în întreaga lume pentru gustul lor inconfundabil și pentru textura lor fragedă. Există trei categorii de calitate de jamon ibérico:
- jamon ibérico de Bellota – este cel mai scump jamon ibérico, fiind preparat din carne de porc iberic hrănit doar cu ghinde;
- jamon ibérico de Recebo – este preparată din carne de porc iberic hrănit cu ghinde și cereale;
- jamon ibérico de Pienso – este cea mai simplă variantă de jamon ibérico și este preparată din carne de porc iberic hrănit doar cu cereale.
Din carnea de porc ibérico se mai fabrică și alte produse, precum morcilla, lomo, chorizo, morcón, slănină și cârnați.
Ce beneficii are carnea de porc ibérico pentru sănătate
Produsele din carne de porc ibérico sunt asociate cu o serie de beneficii pentru organismul omului. Acest tip de carne este bogat în vitamine (A, B1, B6, B12), proteine, magneziu, fosfor, fier și minerale. Astfel, acest tip de carne este recomandat celor care au probleme de circulație.
Datorită conținutului ridicat în proteine, șunca iberică este recomandată de nutriționiști pentru femeile subponderale sau pentru cele însărcinate, potrivit site-ului EatCampoGrande.com. Apoi, nivelurile ridicate de vitamina B fac din această carne o alegere excelentă pentru persoanele care se luptă cu depresia sau cu stresul ori pentru cei care se recuperează după o boală sau după o intervenție chirurgicală. Gradul ridicat de digestibilitate al șuncii iberice îi ajută pe cei care acuză probleme de stomac. Totodată, consumul moderat de produse din carne de porc ibérico reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, diabetului și obezității și ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor și la reducerea inflamațiilor.
În plus, șunca spaniolă promovează în organism producția de HDL, denumit și colesterol „bun”, și scade complexul LDL, care este supranumit colesterolul „rău”. Dietele bogate în acizi grași polinesaturați scad nivelul de LDL din sânge, iar studiile clinice care au inclus renumita șuncă iberică de porc în dietele persoanelor vârstnice au constatat reduceri semnificative ale colesterolului total plasmatic, al trigliceridelor și colesterolului LDL.