Cine a inventat principiul Pareto

Principiul Pareto, cunoscut și sub numele de regula 80/20, este un concept care spune că 80% dintre servicii (sau produse) rezultă din 20% dintre toate cauzele (sau intrările) pentru orice eveniment dat. Acest concept a fost dezvoltat de către economistul italian Vilfredo Federico Damaso Pareto la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În decursul unor cercetări efectuate în anul 1896, acesta a observat că, în societatea sa, 80% dintre terenurile Italiei erau deținute de 20% din populația țării. Pareto a mai observat fenomenul și în grădina sa, unde 20% dintre plantele de mazăre produceau 80% din recolta sănătoasă de mazăre, confirmând că o mică parte din cauze generează majoritatea rezultatelor, potrivit Investopedia. Această descoperire l-a făcut să se gândească la distribuția inegală. 

Ulterior, el și-a extins cercetările și dincolo de granițele Italiei și a constatat că același lucru se aplica și în străinătate. Principiul Pareto se aplică și mai mult în cazul companiilor care se bazează pe o serie de servicii pe care le oferă clienților.

Un român și-a pus amprenta pe principiul Pareto

Important este să înțelegem că principiul Pareto nu este o împărțire strictă, ci mai degrabă un principiu călăuzitor. Este o lentilă care ne arată alocarea resurselor și ne ajută să luăm decizii, în timp ce companiile sunt încurajate să se concentreze asupra productivității.

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

În practică, raportul specific poate să varieze. Cu toate acestea, filosofia din spatele identificării și utilizării celor mai productive elemente rămâne o strategie de optimizare valabilă.

Principiul lui Pareto a fost adoptat de o varietate de programe software de coaching și de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM). În mare parte, este o observație conform căreia lucrurile în viață nu sunt întotdeauna distribuite în mod egal.

În anii 1940, consultantul în management, american de origine română, Joseph M. Juran, a adus acest principiu în prim-planul atenției publice și l-a denumit „principiul Pareto”. El a aplicat regula 80/20 în domeniul controlului calității, demonstrând că 80% din probleme sunt cauzate de doar 20% din factori. Această abordare a permis companiilor să se concentreze pe rezolvarea problemelor esențiale, obținând astfel îmbunătățiri semnificative.

Ce este principiul Pareto

În afaceri, un obiectiv al regulii 80/20 este acela de a identifica intrările, potențial cele mai productive, și de a le face prioritare. Spre exemplu, odată ce managerii identifică o serie de factori esențiali pentru succesul companiilor pe care le conduc, aceștia ar trebui să acorde cea mai mare atenție respectivilor factori.

Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”
Recomandări
Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”

Deși regula este utilizată frecvent în afaceri și în economie, aceasta poate fi aplicată în orice domeniu, ajungând să fie generalizată sub forma „80% dintre efecte provin din 20% dintre cauze”, mai precizează Investopedia.

Cu alte cuvinte, o proporție mică de cauze generează o proporție mare de rezultate sau de efecte. Regula este adesea folosită pentru a sublinia că 80% dintre veniturile unei companii sunt generate de 20% dintre clienții săi. În gestionarea timpului, principiul lui Pareto poate fi aplicat în sensul că 80% dintre rezultatele unei persoane provin din 20% dintre activitățile pe care aceasta le desfășoară.

Cum funcționează principiul Pareto

În esență, principiul Pareto se referă la identificarea celor mai bune active ale unei entități și la utilizarea eficientă a acestora pentru a crea valoare maximă. Spre exemplu, un student ar trebui să încerce să identifice care părți ale unui manual vor crea cele mai multe beneficii pentru un viitor examen și să se concentreze mai întâi pe acestea.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că acel student ar trebui să ignore celelalte părți ale manualului. Privită în acest fel, această regulă ar putea fi avantajoasă pentru o companie pentru a se concentra asupra celor 20% de clienți care sunt responsabili pentru 80% dintre veniturile sale și să se adreseze în mod special acestora. În acest fel, respectiva companie va putea păstra acești clienți și, totodată, va putea dobândi noi clienți care prezintă caracteristici similare. Cu toate acestea, regula 80/20 are o semnificație mai fundamentală, mai precizează sursa citată anterior.

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

Interpretări greșite ale principiului Pareto

Este foarte posibil ca oamenii să nu realizeze că regula 80/20 este un precept și nu o regulă de matematică strictă și grea. În plus, nu este necesar ca procentele să fie egale cu 100% deoarece intrările și ieșirile reprezintă pur și simplu niște unități diferite. Conceptul din spatele acestei reguli este cel care contează.

De asemenea, există un mod în care regula este interpretată în mod greșit, și anume, dacă 20% dintre intrări sunt cele mai importante, atunci restul de 80% nu ar trebui să fie importante. Aceasta este o eroare logică, sunt de părere experții de la Investopedia. Cele 80% pot fi importante, chiar dacă se ia decizia de a acorda prioritate celorlalte 20%. De altfel, managerii de afaceri din toate industriile folosesc principiul Pareto pentru a-și restrânge atenția și pentru a identifica acele aspecte care cauzează cele mai multe probleme în departamentele și organizațiile lor, mai notează.

În ce domenii se aplică principiul Pareto

Principiul Pareto este aplicabil în numeroase domenii, inclusiv economie, afaceri, managementul timpului, educație, sănătate, tehnologie și chiar în viața personală. În multe dintre cazuri s-a constatat că, spe exemplu, 20% dintre clienți generează 80% dintre veniturile unei companii, 20% dintre aspecte cauzează 80% dintre probleme sau 20% dintre eforturi produc 80% din totalul rezultatelor dorite.

Astfel, în economie și afaceri, regula 80/20 este folosită pentru a identifica acei clienți sau acele produse care generează cele mai mari profituri, astfel încât corporațiile să se concentreze pe aceștia pentru a maximiza eficiența. De asemenea, în domeniul sănătății, 20% dintre pacienți pot avea nevoie de 80% dintre resursele disponibile în spitale, ceea ce poate să influențeze modul în care resursele din sistemul de sănătate sunt organizate.

În sfârșit, principiul Pareto poate fi aplicat la fel de bine și în educație. Elevii și studenții vor observa că 20% din materialul studiat poate să producă 80% din rezultatele unui examen, în timp ce profesorii pot ajusta curriculumul pentru a se putea concentra pe conceptele esențiale.

Cum te ajută principiul Pareto în carieră

Principiul lui Pareto sau regula 80/20 poate fi foarte util în dezvoltarea și în gestionarea carierei tale în mai multe moduri, fie că vrei să fii mai productiv la locul de muncă sau să-ți dezvolți abilitățile personale. Astfel, înțelegerea și aplicarea principiului Pareto îți poate oferi o perspectivă asupra modului în care să îți prioritizezi sarcinile.

Identificând acele 20% dintre activități care îți aduc cele mai mari beneficii îți vei putea gestiona mai eficient timpul și efortul. Mai exact, în loc să te concentrezi pe toate sarcinile zilnice, poți prioritiza acele activități care contribuie în mod semnificativ la succesul tău profesional, explică specialiștii de la DoAds.

De asemenea, dacă te vei concentra pe cele 20% de activități care produc 80% dintre rezultate îți vei putea gestiona timpul mult mai eficient. Spre exemplu, dacă ai o listă lungă de sarcini zilnice, prin aplicarea regulii 80/20, vei putea să-ți prioritizezi activitățile care au cel mai mare impact asupra obiectivelor tale. 

Cum te ajută principiul Pareto în vânzări

Așa cum precizam anterior, principiul Pareto este crucial și în vânzări deoarece semnifică faptul că 80% dintre vânzările unei companii sunt generate de la 20% dintre clienți. Astfel, acest principiu te va ajuta să identifici mai ușor profilul clientului ideal pentru produsele și serviciile tale. Acest lucru îi va ajuta pe vânzători să-și canalizeze energia și resursele pe cei mai profitabili clienți în loc să își împartă atenția uniform.

De obicei, doar un mic procentaj din clienți sunt responsabili pentru majoritatea vânzărilor. Totodată, și campaniile de vânzări pot fi mai eficiente dacă vei aplica regula 80/20. Prin analizarea datelor și identificarea acelor strategii care aduc cele mai bune rezultate îți vei putea optimiza abordarea și resursele.

Concret, dacă observi că unele canale de marketing sau metode de promovare sunt mai eficiente, te vei putea concentra pe acestea pentru a obține rezultate mai bune. Resursele sunt limitate, iar principiul Pareto te ajută să le aloci acolo unde ele vor aduce cel mai mare randament, potrivit DoAds.

Cum te ajută principiul Pareto în viața de zi cu zi

Trebuie să știi că există multe modalități prin care principiul Pareto poate să fie utilizat cu scopul de a-ți îmbunătăți productivitatea și în viața personală de zi cu zi. Pentru asta va trebui să identifici ce anume ai putea să faci ca să ai rezultate mai bune și o satisfacție personală mai mare.

Astfel, principiul Pareto te poate ajuta să îți simplifici viața, concentrându-te pe acele activități care au cel mai mare impact asupra bunăstării tale. Spre exemplu, 20% dintre activitățile tale de relaxare pot să genereze 80% din starea ta de bine și sprijinul emoțional, în timp ce 20% dintre obiectivele personale pot contribui la 80% din satisfacția ta generală.

Acest principiu te poate ajuta să te concentrezi și pe relațiile care contează cel mai mult. Dacă vei investi timp și energie în aceste relații vei putea construi legături mai puternice și mai satisfăcătoare. Astfel, dacă vei observa că 20% dintre persoanele apropiate ție îți aduc 80% din satisfacția personală și sprijinul emoțional, atunci vei ști exact pe cine să te concentrezi. 

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Știrileprotv.ro
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Fructul minune care i-a uimit până și pe specialiști. Ajută la tratarea a 3 boli și are beneficii uimitoare
FANATIK.RO
Fructul minune care i-a uimit până și pe specialiști. Ajută la tratarea a 3 boli și are beneficii uimitoare
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Ce conține, de fapt, șunca de pui vândută în supermarketuri. Mare atenție la aceste ingrediente
FANATIK.RO
Ce conține, de fapt, șunca de pui vândută în supermarketuri. Mare atenție la aceste ingrediente
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Cât câştigă un tânăr care nu a luat bacalaureatul, la primul său loc de muncă? "Sunt oameni la 40+ după ani de muncă care au același salariu"
Observatornews.ro
Cât câştigă un tânăr care nu a luat bacalaureatul, la primul său loc de muncă? "Sunt oameni la 40+ după ani de muncă care au același salariu"
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI