Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este rambutan

Rambutan, a cărei denumire științifică este Nephelium lappaceum, este un arbore din familia Sapindaceae. Este originar din Malaezia, unde este cultivat în mod obișnuit pentru fructele sale gustoase, numite și ele rambutan. Numele fructului rambutan vine de la termenul rambut care înseamnă în limba malaeziană ”acoperit cu păr”.

Fructul oval, de un roșu strălucitor, de dimensiunea unui ou mic de găină, este acoperit cu tepi lungi și moi și are o pulpă acidă gustoasă. Copacul crește până la aproximativ 15-20 de metri.

Ce este rambutan
Ce este rambutan

Fructul este înrudit cu fructele de litchi și longan și are un aspect similar atunci când este decojit. Pulpa sa albă translucidă are un gust dulce, dar cremos și conține o sămânță în mijloc.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

Fructele de rambutan au nevoie de 90 de zile pentru a se coace. În anumite perioade din an, atunci cînd condiţiile meteo sunt extrem de favorabile, fructele se coc în numai cinci zile. Înainte de a fi culese, acestea au în jur de 5-6 centimetri.

Rambutanul este foarte hrănitor și poate oferi beneficii pentru sănătate, de la pierderea în greutate și o digestie mai bună până la creșterea rezistenței la infecții.

Cum se mănâncă rambutan

Rambutanul poate fi cumpărat fie proaspăt, conservat, ori ca suc sau dulceață. Pentru a vă asigura că fructul este copt, uitați-vă la culoarea acelor sale. Cu cât sunt mai roșii, cu atât fructele vor fi mai coapte.

Ar trebui să îndepărtați coaja cu țepi înainte de a mânca fructul. Pentru a face acest lucru, tăiați mijlocul cojii exterioare cu un cuțit, apoi strângeți din părțile opuse tăieturii. Fructul alb ar trebui să iasă liber.

Cum se mănâncă rambutan
Cum se mănâncă rambutan

Miezul dulce, translucid conține o sămânță mare în mijloc, care este în general considerată necomestabilă. Semințele pot fi fie îndepărtate cu un cuțit, fie scuipate după ce ați mâncat miezul.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Miezul poate adăuga o aromă dulce la o varietate de rețete, de la salate și curry până la budinci și înghețate.

Sucul de rambutan se găsește în comerț în diferite forme, însă, cele mai multe sunt pline de aditivi și înducitori. Pentru a vă bucura din plin de savoarea și nutrienții acestor fructe se poate suc de casă prin storcător sau smoothie-uri în diverse combinații.

Diferența dintre rambutan și litchi

Odată decojit, fructul de rambutan este foarte asemănător cu fructul de litchi, ambele aparțin aceleiași familii Sapindaceae, cresc pe copaci originari din Asia de Sud și au miez alb translucid, cu o sămânță în mijloc. Profilurile lor nutriționale sunt, de asemenea, foarte asemănătoare.

Cu toate acestea, aspectul lor exterior diferă. Rambutanul este cel mai mare și are o coajă păroasă de culoare verde-roșcat.

Lichiul este puțin mai mic și are o coajă dură, texturată, roșie.

Aromele lor variază, de asemenea, ușor. Rambutanul este adesea descris ca fiind dulce și cremos, în timp ce fructul de litchi oferă un aspect mai crocant și mai puțin dulce.

Ce beneficii și proprietăți are fructul rambutan

Bogat în vitamine și minerale

Fructul rambutan este bogat în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Pulpa sa oferă aproximativ 1,3-2 grame de fibre totale 100 de grame- similar cu aceeași cantitate de mere, portocale sau pere.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Este, de asemenea, bogat în vitamina C, un nutrient care ajută corpul să absoarbă mai ușor fierul alimentar. Această vitamină acționează, de asemenea, ca un antioxidant, protejând celulele corpului împotriva daunelor. Consumul a 5-6 fructe de rambutan va satisface 50% din necesarul zilnic de vitamina C.

Descoperă fructe și legume bogate în vitamina C

Rambutanul conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de cupru, care joacă un rol în creșterea și întreținerea corespunzătoare a diferitelor celule, inclusiv cele ale oaselor, creierului și inimii.

Oferă, de asemenea, cantități mai mici de mangan, fosfor, potasiu, magneziu, fier și zinc. Consumul a 100 de grame – sau aproximativ patru fructe de rambutan- va satisface 20% din necesarul zilnic de cupru și 2-6% din cantitatea zilnică recomandată din ceilalți nutrienți.

Ajută la o digestie sănătoasă

Rambutanul poate contribui la o digestie sănătoasă datorită conținutului său de fibre. Aproximativ jumătate din fibrele din miezul său sunt insolubile, ceea ce înseamnă că trec prin intestin nedigerate.

Fibrele insolubile ajută la accelerarea tranzitului intestinal, reducând astfel probabilitatea de constipație.

Fibrele solubile din rambutan furnizează hrană pentru bacteriile intestinale benefice. La rândul lor, aceste bacterii prietenoase produc acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acetat, propionat și butirat, care hrănesc celulele intestinale.

Acești acizi grași cu lanț scurt pot, de asemenea, să reducă inflamația și să îmbunătățească simptomele tulburărilor intestinale, inclusiv sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn și colita ulceroasă.

Potențiale proprietăți antioxidante

Coaja și semințele de rambutan sunt considerate a fi surse bogate de nutrienți, antioxidanți și alți compuși benefici. Deși unii oameni le mănâncă, în prezent niciunul nu este considerat comestibil.

De fapt, par să conțină anumiți compuși care pot fi foarte toxici pentru oameni. Prăjirea semințelor poate reduce aceste efecte, iar indivizii din unele culturi par să le consume în acest fel. Cu toate acestea, informații fiabile despre procedura corectă de prăjire nu sunt disponibile în prezent.

Până când se vor știi mai multe despre consumul acestora, din surse sigure, este mai sigur să eviți să mănânci fructul cu totul.

Ajută la pierderea în greutate

La fel ca majoritatea fructelor, rambutanul poate preveni creșterea în greutate și poate promova pierderea în greutate în timp.

Cu aproximativ 75 de calorii și 1,3–2 grame de fibre la 100 de grame de fruct, este relativ scăzut în calorii pentru cantitatea de fibre pe care o oferă.

Acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți sătul pentru mai mult timp, ceea ce vă poate reduce probabilitatea de a mânca în exces și poate promova pierderea în greutate în timp .

În plus, fibra solubilă din rambutan se poate dizolva în apă și poate forma o substanță asemănătoare unui gel în intestin, care ajută la încetinirea digestiei și a absorbției nutrienților. De asemenea, poate duce la scăderea poftei de mâncare și la senzații de plenitudine.

În plus, rambutanul conține o cantitate bună de apă și vă poate ajuta să vă mențineți hidratat, ceea ce poate preveni și mai mult supraalimentarea și poate ajuta la pierderea în greutate.

Poate ajuta la combaterea infecției

Fructul rambutan poate contribui la un sistem imunitar mai puternic. Este bogat în vitamina C, care poate încuraja producția de celule albe din sânge de care corpulare nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Aportul prea micde vitamina C în dietă poate slăbi sistemul imunitar, lăsând organismul mai predispus la infecții.

De asemenea, în unele culturi, coaja despre care nu există dovezi clare că ar fi comestibilă, este folosită ca produs antiinfecțios.

Alte beneficii potențiale

Rambutanul poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate:

  • Poate reduce riscul de cancer: câteva studii pe celule și animale au descoperit că compușii din rambutan pot ajuta la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase
  • Poate proteja împotriva bolilor de inimă: un studiu pe animale a arătat că extractele din coajă de rambutan au redus nivelul de colesterol total și trigliceride la șoarecii diabetici
  • Poate proteja împotriva diabetului: studiile pe celule și animale raportează că extractul de coajă de rambutan poate crește sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul zahărului din sânge și rezistența la insulină

Rambutan – riscuri și contraindicații

Pulpa fructului rambutan este considerată sigură pentru consumul uman. Pe de altă parte, coaja și semințele sale sunt în general considerate necomestibile.

În timp ce studiile pe oameni lipsesc în prezent, studiile pe animale raportează că coaja poate fi toxică atunci când este consumată în mod regulat și în cantități foarte mari.

În special atunci când sunt consumate crude, semințele pare să aibă efecte narcotice și analgezice, care pot provoca simptome precum somnolență, comă și chiar moarte, arată studiile.

În prezent, prăjirea este singura modalitate cunoscută de a contracara proprietățile naturale narcotice ale semințelor crude. Cu toate acestea, nu sunt disponibile studii și instrucțiuni clare despre cum să-l prăjiți cel mai bine pentru a-l face sigur pentru consumul uman. Cel mai bine ar fi să evitați să mâncați sămânța de rambutan.

Salată de fructe cu rambutan

Fructele de rambutan au o aromă dulce și bogată și sunt o sursă bună de vitamina C și mai mulți antioxidanți benefici. Tocmai din acest motiv sunt consumate frecvent în stare crudă, simple, sau în salate de fructe. Totuși, aceste fructe sunt folosite și în diverse rețete culinare.

Ingrediente:

  • 1 portocală
  • 1 kiwi
  • câteva fructe de rambutan
  • 1 linguriță semințe de susan
  • 1 linguriță semințe de chia
  • câteva felii de pepene galben și/sau roșu
  • o conservă de alte fructe sau compot
  • câteva semințe de rodie

Mod de preparare:

Se taie feliile de pepenele galben și roșu în cuburi, la fel și celelalte fructe. Se amestecă pepenele galben, portocala și fructul kiwi, se adaugă rambutan și sucul din conservă, apoi se adaugă semințele de susan și de chia. Se servește salata ornată cu frișcă ­deasupra.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov, britannica.com, healthline.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Timea97   •   20.01.2024, 15:09

Rambutan este un fruct tropical originar din Indonezia.

Timea97   •   20.01.2024, 15:08

Rambutan are o culoare rosie, fiind insotit de spini, iar gustul

Timea97   •   20.01.2024, 15:08

Fructul Rambutan are proprietati antibacteriene

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Observatornews.ro
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI