Cuprins:
Ce este șalota
Șalota sau hașma, a cărei denumire științific este Allium ascalonicum este o plantă erbacee perenă comestibilă, din familia Alliaceae, înrudită cu ceapa, cu care se aseamănă mult.
Șalota sau ceapa franțuzească este cultivată ca plantă aromatică. Termenul denumește atât planta întreagă, cât și bulbul acesteia, care se utilizează în gastronomie. Este specifică bucătăriei franceze.
Așadar, șalota este sunt un tip de ceapă mică, alungită, cu un gust care este adesea descris ca un amestec subtil între o ceapă și usturoi.
Șalotele cresc în ciorchini, conțin mai puțină apă și au coji mai subțiri decât ceapa tradițională. Bogată în substanțe nutritive și compuși vegetali, șalota oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Totuși, s-ar putea să vă întrebați cum diferă aceste cepe de alte soiuri de ceapă. Iată care este diferența:
Care este diferența dintre șalotă și ceapă
Deși șalotele par similare cu ceapa la exterior, arată foarte diferit la interior. Când curățați o șalotă, descoperiți că au 3-6 căței sau bulbi, ca usturoiul, în loc de inele ca alte cepe.
Deși ceapa conține mai puține calorii, șalota este mai bogată în mulți nutrienți esențiali.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
În special, hașma conține o cantitate mai mare de fibre decât ceapa și este bogată în vitamina B6, mangan, cupru, acid folic și vitamina C.
O altă diferență importantă este gustul, hașma fiind o combinație dintre ceapă și usturoi.
Ce proprietăți au șalotele
În comparație cu ceapa obișnuită, șalota este o sursă mai concentrată de proteine, fibre și micronutrienți, inclusiv calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, acid folic, vitaminele B și vitaminele A și C.
În plus, eșalota și alte legume din familia Allium sunt pline cu antioxidanți puternici și compuși organosulfurați – toți având beneficii semnificative pentru sănătate.
Unul dintre acești compuși puternici este alicina. Se formează atunci când șalota este zdrobită sau tăiată, ceea ce își eliberează antioxidanții.
În plus, șalotele sunt bogate în quercetină, un flavonoid din plante care poate ajuta la reducerea și gestionarea simptomelor oculare și nazale legate de alergiile sezoniere.
Valori nutriționale pentru 100 g de șalote
Hașma este o varietate foarte hrănitoare de ceapă. Hașmele sunt pline de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și compuși organosulfurați, toți fiind aducând pentru multe beneficii pentru sănătate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
- Calorii: 75
- Proteine: 2,5 grame
- Grăsime: 0 grame
- Carbohidrați: 17 grame
- Fibre: 3 grame
- Calciu: 3% din doza zilnică recomandată – DZR
- Fier: 7% din DZR
- Magneziu: 5% din DZR
- Fosfor: 5% din DZR
- Potasiu: 7% din DZR
- Zinc: 4% din DZR
- Acid folic: 9% din DZR
Descoperă mai multe despre ceapă și beneficiile sale.
La ce se folosește șalota
Delicatețea gustului șalotei o face ideală pentru rețete care necesită arome mai blânde.
Șalota poate fi murată, caramelizată sau prăjită și folosită în sosuri pentru salate și alte preparate delicioase.
Hașmele sunt uneori adăugate în supe și preparate cu paste sau folosite ca garnitură alături de alte legume.
Șalota poate fi folosită și în locul cepei, dar rețineți că poate schimba aroma preparatului final.
Iată câteva moduri de a mânca șalotă:
- șalotă prăjită cu un sos de brânzeturi sau alte sosuri preferate
- gătită la grătar alături de alte legume, tofu sau carne
- tocată și adăugată în cartofi prăjiți, supe sau quiche
- Tăiate cubulețe crude deasupra salatelor, bruschetelor sau mâncărurilor de paste
- Mici feliuțe peste pizza de casă
- Adăugându-le în sosuri sau dressing-uri
Cu ce poți înlocui șalota în rețete
Dacă nu aveți șalotă la îndemână, dar vreți să obțineți o aromă asemănătoare, cel mai bun înlocuitor este o ceapă obișnuită plus un pic de usturoi tocat sau praf uscat. Nu uitați că șalota și ceapa tradițională au arome diferite.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4124abc3b7990ca76c9c48d67a814c0d.jpg)
Pe de altă parte, dacă înlocuiți o ceapă întreagă cu șalotă, se recomandă, în general, să folosiți trei șalote pentru fiecare ceapă necesară într-o rețetă. Din nou, hașma nu oferă aceeași aromă ca ceapa obișnuită.

Costica2023 • 11.12.2023, 19:24
Este adesea folosită în preparatele culinare pentru a îmbogăți gustul fără a domina celelalte arome
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d985a3d6794e4a3ce8f1da01ff7560f6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_225eb59a6fa1a0b7d6084495540247fa.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_0186c838f1c67770f7670ca270f5ffa5.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d86ddd44adb0c87e0b68f299fae3507.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_5f189f5cccbce731d19fbad6e8566289.jpg)