Cuprins:
Folosită în bucătărie, dar și în remedii alternative, sarea celtică poate îmbunătăți starea generală de sănătate datorită compoziției. Iată ce este sarea celtică și cum se consumă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ce este sarea celtică
Sarea celtică este o sare marină nerafinată, extrasă direct din apele oceanice din zona Bretaniei, Franța. Se colectează din apa de mare, din bazinele de maree, apoi fluxul de apă este deviat spre mlaștini sărate de mică adâncime.
Pe măsură ce apa se evaporă în mod natural, prin expunerea la soare și la briza zonelor de coastă, sarea se cristalizează și își menține conținutul de minerale din apa de mare. Prin această metodă, se obține o sare grunjoasă, cu o textură umedă și o nuanță cenușie.
Ce are în compoziție sarea celtică
Aceasta are o compoziție chimică și minerală, dar și un conținut de peste 80 de minerale și oligoelemente esențiale, precum calciu, fier, potasiu, zinc și iod. Pe lângă enzimele active și macronutrienți, se adaugă și flora, și fauna oceanică descompusă de-a lungul miilor de ani, acesta fiind și motivul pentru care sarea celtică are o compoziție minerală variabilă unică.
Este o sare nerafinată, mai puțin procesată, iar asta ajută la menținerea compoziției minerale, spre deosebire de sarea de masă convențională.
Sarea celtică are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene și este utilă pentru tratarea mai multor afecțiuni ale pielii ori ale întregului organism.
Ce beneficii are sarea celtică
Datorită mineralelor și oligomineralelor esențiale din compoziție, sarea celtică aduce organismului o serie de beneficii, iar printre acestea amintim:
Sarea celtică asigură organismului un aport important de minerale, precum magneziu, care ajută la funcționarea mușchilor, calciu, care este esențial pentru oase sau potasiu, bun pentru sănătatea inimii.
Este un aliat natural și pentru a menține echilibrul electrolitic al corpului, un factor important pentru menținerea unui nivel optim de hidratare, dar și funcționarea normală a mușchilor.
Sarea celtică este un adjuvant natural și pentru sănătatea digestivă. Aceasta participă la producerea enzimelor digestive, esențiale pentru descompunerea eficientă a alimentelor.
Acest tip de sare contribuie și la hidratarea organismului, datorită conținutului bogat de minerale, și ajută la absorbția și reținerea apei mai eficient în organism, prevenind astfel deshidratarea.
Sarea celtică este ideală și pentru sănătatea pielii. Poate fi folosită drept exfoliant pentru piele, ajută la detoxifierea pielii, eliminând astfel impuritățile și ajutând la regenerarea acesteia. Sarea celtică, folosită cu regularitate pe corp, poate ajuta și la o piele mai catifelată, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și ajută la calmarea iritațiilor și roșeței.
Este un adjuvant natural și pentru menținerea unui echilibru corporal sănătos, deoarece are proprietăți alcalinizante și ajută la îmbunătățirea nivelului de energie din corp, dar și creșterea performanței sistemului imunitar.
Cum se folosește sarea celtică
Sarea celtică se diferențiază datorită gustului unic, aromat, iar asta o face drept un produs ideal pentru diferite rețete culinare. Sarea se poate adăuga în mâncăruri tradiționale, în rețete dulci sau sărate, deoarece îmbunătățește gustul preparatelor și aduce o aromă aparte.
Sarea celtică este utilă și pentru detoxifiere, așa că poate fi adăugată în apă, consumată cu moderație, pentru eliminarea toxinelor din corp.
De asemenea, o baie cu sare celtică adăugată în apă ajută la relaxarea musculaturii și contribuie la bunăstarea generală a organismului.
Sarea celtică este utilizată și pentru îngrijirea personală. Aceasta poate fi adăugată în masca de față sau scrub de curățare pentru față și corp, deoarece ajută la exfolierea pielii și îmbunătățește circulația.
Sarea celtică poate fi folosită și drept remediu natural, antiseptic, pentru tratarea rănilor, a tăieturilor sau a altor afecțiuni de la nivelul pielii. O soluție salină făcută din apă și sare celtică poate fi aplicată pe zona afectată pentru a preveni infecțiile, dar și pentru a accelera procesul de vindecare a pielii.
Sarea celtică este considerată și un bun decongestionant nazal. Se poate prepara o soluție salină din apă fierbinte și sare celtică și se pot inhala vaporii rezultați. Acest tratament are efect terapeutic și poate alina durerile de gât și congestia nazală.
Riscuri și contraindicații
Ca orice alt produs, și sarea celtică trebuie consumată cu moderație, în caz contrar, orice consum excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății. Un consum excesiv de sodiu, inclusiv sare celtică, poate duce la hipertensiune arterială, retenție de apă sau posibile alergii ori intoleranțe la mineralele și oligoelementele din compoziția sării.
De asemenea, fiindcă este bogată în sodiu, în interacțiunile cu alte medicamente, sarea celtică poate fi un potențial risc, mai ales în cazul tratamentelor pentru boli de inimă sau hipertensiune arterială.
Așadar, deși sarea celtică aduce multe beneficii organismului, este important să fie consumată cu moderație și să stabilești cu medicul specialist dacă o poți consuma și ce riscuri pot exista.
Citește și: Cum te protejezi de caniculă
Sursă info: isleofskyeseasalt.co.uk; draxe.com; longevity.technology
Sursă foto: 123rf.com