Cum se consumă

Poți folosi fâșii de seitan în stir-fry, cuburi în tocănițe și felii în sandvișuri în locul unor alimente precum mezeluri, carnea de vită și de pui. Pe lângă un profil nutrițional puternic, seitanul contribuie la o textură unică și sățioasă la aceste feluri de mâncare.

Multor oameni le place să folosească seitanul deoarece este bogat în proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați, dar unii oameni se întreabă dacă există dezavantaje în a mânca ceva făcut în întregime din gluten.

Ce este seitanul?

Seitanul este un substitut de carne pe bază de plante, fabricat în întregime din făină de gluten de grâu vital hidratat și gătit.

Glutenul este un amestec de proteine prolamină și glutelină care se găsesc în grâu și în cereale similare, cum ar fi orzul și secara. Este responsabil pentru elasticitatea aluatului făcut din aceste cereale și ajută la menținerea aluatului laolaltă.

Deși este adesea vândut ca atare, gata de a fi pur și simplu încălzit și adăugat în rețete, seitanul este, de asemenea, utilizat ca ingredient în multe alte produse din carne pe bază de plante premergătoare, cum ar fi anumiți burgeri, hot dog și felii de mezeluri.

Poți, de asemenea, să preparați seitan acasă.

Din ce este făcut seitan?

Pentru a face seitan, făina de grâu și apa se amestecă și se frământă până când un aluat lipicios se dezvoltă în fire de proteine de gluten. Apoi, aluatul este clătit pentru a îndepărta amidonul, lăsând doar masa de proteină de gluten pură.

Această proteină poate fi apoi aromatizată și gătită pentru a fi folosită ca înlocuitor al cărnii într-o varietate de mâncăruri pe bază de plante.

Cum se prepară seitanul

Seitanul este ușor de cumpărat prefabricat în majoritatea magazinelor alimentare din ziua de azi. Se găsește, în general, lângă tofu și alte alternative de carne pe bază de plante.

Cu toate acestea, îl poți face și acasă, folosind doar câteva ingrediente.

Tot ceea ce ai cu adevărat nevoie este glutenul vital de grâu, care este o pudră uscată vândută de obicei în secțiunea de panificație împreună cu făinurile netradiționale, și un lichid, cum ar fi apa sau supa de legume.

Cu toate acestea, multe rețete cer, de asemenea, cantități mici de alte ingrediente, cum ar fi drojdia nutritivă sau sosul de soia, precum și ierburi sau condimente, cum ar fi usturoiul și pudra de ceapă, pentru a adăuga mai multă savoare seitanului făcut în casă. Unele rețete includ, de asemenea, făină de năut sau de soia.

Pur și simplu vei amesteca toate ingredientele pentru a forma un aluat, apoi vei tăia aluatul în bucăți și le vei fierbe în lichid pentru a le găti. De acolo, seitanul tău de casă este gata de a fi folosit în orice fel de mâncare.

Reține că, deși poți amesteca seitanul cu mâna, aluatul devine rapid gros, așa că ar putea fi mai ușor să folosești un mixer.

Rețetă de seitan

  • 120 de grame de gluten vital de grâu
  • 120 ml supă de legume sau apă
  • 60 ml sos de soia
  • 15 grame drojdie nutritivă
  • 14 ml de ulei de măsline
  • 3 grame de praf de usturoi
  • Pentru supa în care îl gătești
  • 960 ml de apă
  • 960 ml supă clară de legume
  • Opțional: 60 ml de sos de soia

Adaugă toate ingredientele pentru seitan într-un bol și frământă, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer electric, pentru a forma un aluat cauciucat.

Între timp, combină toate ingredientele pentru supa de gătit într-o oală mare și adu la fierbere.

Când aluatul de seitan este gata, nu-l mai frământa și scoate-l din bolul de amestecare. Taie-l în 3-5 bucăți egale.

Odată ce supa fierbe, pune cu grijă bucățile de aluat de seitan în lichid. Adu-l la fierbere și acoperă vasul cu un capac.

Lasă seitanul să fiarbă la foc mic timp de 1 oră.

Când seitanul este gata de gătit, scoate-l cu grijă din supă folosind clești sau o lingură și așează-l pe o cârpă sau un prosop de hârtie pentru a scurge excesul de lichid și pentru a se răci. 

După ce s-a răcit, este gata de utilizare sau poate fi păstrat în recipiente ermetice în frigider timp de până la 3 zile.

Seitanul este bogat în proteine și destul de sărac în calorii, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, conține o serie de minerale.

În comparație cu pulpa de vită, seitanul conține mai puține calorii și mai puține grăsimi, dar aproape aceeași cantitate de proteine. Seitanul conține ceva carbohidrați, în timp ce carnea de vită nu are niciunul.

În timp ce conținutul nutrițional poate varia în funcție de mărci și de preparatele de seitan făcute în casă, mai jos este un exemplu de valoare nutrițională la care te poți aștepta de la glutenul vital de grâu, ingredientul principal.

Câte calorii are

O porție de 28 de grame de gluten de grâu vital, principalul ingredient din seitan, oferă următoarea compoziție nutrițională:

Calorii: 104

Grăsimi: 0,5 grame

Total carbohidrați: 4 grame

Fibre: 0,2 grame

Proteine: 21 grame

Seleniu: 16% din valoarea zilnică 

Fier: 8% din VZ

Fosfor: 7% din VZ

Calciu: 4% din VZ

Cupru: 3% din VZ

Din nou, conținutul nutrițional poate varia în funcție de ce alte ingrediente și agenți aromatizanți sunt folosiți pentru a face seitan.

Sosuri pentru carne. Cele mai delicioase rețete

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News