Ce este snus

Snus este un tip de tutun care este utilizat în mod diferit față de țigările clasice. Cei care folosesc snus o fac prin plasarea lui între gingie și buza superioară. Este un produs tradițional suedez, folosit ca o alternativă la fumat.

Snus are o istorie îndelungată, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Inițial, tutunul măcinat fin a fost folosit ca praf de prizat (snuff), dar ulterior, suedezii au început să-l umezească și să-l folosească sub forma actuală de snus. În decursul timpului, snus a devenit un produs popular în Scandinavia, și în mod special în Suedia, unde a rămas parte din cultura locală.

Snus eliberează nicotină în corp prin membranele mucoase ale cavității bucale. Nici nu trebuie să fie mestecat sau scuipat, ca alte forme de tutun, ci rămâne în poziție timp de câteva minute până la o oră, după care se poate îndepărta.

Cum se prepară snus

Snus-ul pe bază de tutun este produs din tutun uscat la aer, provenit din diferite regiuni ale lumii. Tutunul măcinat este amestecat cu apă, sare, un agent de alcalinizare (de obicei E500 – carbonat de sodiu) și arome, apoi este încălzit pentru a fi preparat. După încălzire, se adaugă arome alimentare. În Suedia, snus-ul este reglementat ca produs alimentar, iar toate ingredientele trebuie enumerate pe eticheta fiecărui pachet.

Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate
Recomandări
Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate

Snus-ul umed poate conține peste 50% apă, iar în Suedia, consumul mediu anual este de aproximativ 800 de grame pe persoană. Majoritatea snus-ului modern nu este fermentat, ci pasteurizat cu abur, ceea ce inhibă creșterea bacteriilor care produc nitrozamine, păstrând textura și senzația dorită în gură.

Snus-ul este vândut în cutii mici, care anterior erau fabricate din porțelan, lemn, argint sau aur. În prezent, snus-ul porționat este ambalat în cutii de plastic ce conțin între 20 și 24 de porții, fiecare porție având între 0,75 și 1 gram, arată Wikipedia.

De ce folosesc oamenii snus

Mulți oameni consideră că snus este o alternativă mai puțin dăunătoare la fumat, deoarece nu implică inhalarea fumului, deci nu afectează plămânii în mod direct.

Deoarece conține nicotină, ajută la controlul dependenței de tutun. De asemenea, snus poate fi folosit în locuri unde fumatul este interzis și nu produce miros sau fum vizibil.

Este snus mai puțin dăunător decât țigările clasice?

Nivelurile ridicate de substanțe chimice nocive găsite în fumul de țigară sunt cauzate și de arderea tutunului.

Snus și majoritatea altor produse orale fără fum conțin totuși nicotină, care dă dependență și nu este lipsită de riscuri. Cu toate acestea, nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat.

Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

Snus este disponibil în Suedia de zeci de ani și este singurul produs cu tutun fără fum care este susținut de zeci de ani de date epidemiologice și care demonstrează că fumătorii care trec la snus prezintă un risc mai mic de a dezvolta multe boli legate de fumat, ceea ce, din acest punct de vedere îl face un o alegere mai bună pentru adulți decât dacă ar continua să fumeze țigările clasice.

Totuși, există studii care arată că consumul de snus crește și el riscul unor afecțiuni destul de grave, chiar dacă nu aceleași ca în cazul țigărilor clasice.

Snus american versus snus suedez – care este diferența?

Produsele de tip snus produse în Statele Unite sunt diferite de snus-ul produs în Suedia.

Produsele americane de snus conțin mai multă nicotină decât snus-ul suedez. Dar capacitatea nicotinei de a fi absorbită de corp este mai mică în produsele americane. Doi factori principali controlează cantitatea de nicotină pe care o obțineți din snus:

  • cât de alcalin este snusul – măsurat prin pH
  • continutul de umiditate

Un pH mai mare (mai alcalin) înseamnă că nicotina din snus poate fi absorbită mai repede în fluxul sanguin. Snusul suedez are un pH mediu de 8,7, comparativ cu 6,5 pentru mărcile americane de snus.

Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO
Recomandări
Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO

Snusul suedez conține, de asemenea, umiditate semnificativ mai mare decât mărcile americane. Conținutul mai mare de umiditate crește viteza cu care nicotina poate fi absorbită în sânge.

Rata mai mare de livrare a nicotinei înseamnă că utilizatorii de snus suedez sunt mai puțin probabil să apeleze la țigări pentru sursa lor de nicotină. Un sondaj efectuat pe 1.000 de foști fumători din Suedia a constatat că 29% au trecut la snus pentru a renunța la fumat, arată site-ul healthline.com.

Un alt avantaj al snus-ului suedez este nivelul scăzut de nitriți (TSNA) în comparație cu mărcile americane. Tutunul din snusul suedez este uscat la aer sau la soare, ceea ce reduce nivelul de nitriți în comparație cu tutunul din snusul American.

Conținutul mai mare de pH și umiditate, precum și nivelurile mai scăzute de nitriți permit snus-ului suedez să livreze mai multă nicotină cu un risc mai mic de efecte adverse decât mărcile americane.

Utilizatorii suedezi de snus dezvoltă o dependență de nicotină, dar riscul de cancer și boli de inimă este redus considerabil în comparație cu fumatul.

Cât de periculos este snus pentru sănătate?

Deși snus este considerat mai puțin periculos decât fumatul, riscurile sale nu trebuie subestimate, mai ales în cazul utilizării pe termen lung. Efectele asupra sănătății pot varia în funcție de cantitatea consumată și de durata consumului.

Nicotina din snus poate crea dependență, iar utilizarea pe termen lung a acestui produs poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Dependența de nicotină

La fel ca alte produse pe bază de tutun, snus conține nicotină, care este o substanță extrem de adictivă. Utilizatorii de snus pot deveni dependenți și pot avea dificultăți în renunțarea la acest obicei.

Afectarea cavității bucale

Snus poate provoca afecțiuni ale cavității bucale, cum ar fi gingivita (inflamația gingiilor), retragerea gingiilor (care poate duce la expunerea rădăcinilor dentare și la sensibilitate dentară) și leziuni ale mucoasei bucale.

Cancerul

În timp ce riscul de cancer pulmonar este semnificativ redus în cazul snus comparativ cu fumatul, utilizarea acestuia a fost asociată cu un risc crescut de cancer la nivelul gurii, esofagului și pancreasului. Substanțele cancerigene din tutunul din snus pot contribui la dezvoltarea acestor tipuri de cancer.

Un studiu din 2007 făcut pe muncitori suedezi din construcții care foloseau snus și care nu fumaseră anterior a constatat un risc crescut de cancer pancreatic. Studiul a concluzionat că utilizarea snusului suedez ar trebui să fie considerată un posibil factor de risc pentru cancerul pancreatic.

Pe de altă parte, cel mai recent și cel mai mare studiu, raportat în 2017, a implicat un eșantion mare – de 424.152 de bărbați din Suedia. Aceasta a inclus non-utilizatori și utilizatori de snus. Acest studiu a concluzionat că datele nu susțin nicio relație între utilizarea snusului și riscul de cancer pancreatic la bărbați.

Autorii studiului din 2017 au remarcat că descoperirile lor pot fi legate de nivelurile mai scăzute de nitrozamină din snusul suedez decât din ​​fumul de tutun. Ei au sugerat, de asemenea, că riscul crescut de cancer pancreatic la fumătorii de tutun este legat de agenții cancerigeni implicați în ardere.

Boli cardiovasculare

Deși riscul de boli cardiovasculare asociat cu snus este mai mic comparativ cu fumatul, există totuși o legătură între consumul de snus și un risc crescut de hipertensiune arterială și infarct miocardic. Nicotina poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, contribuind la stresul asupra sistemului cardiovascular.

Afectarea sănătății în timpul sarcinii

Utilizarea snus-ului în timpul sarcinii poate duce la complicații, cum ar fi naștere prematură, greutate mică la naștere și alte probleme de sănătate pentru copil. Nicotina și alte substanțe din snus pot trece prin placentă, afectând dezvoltarea fătului.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Compania românească ce deschide o nouă unitate de producție în România. Investiția uriașă va aduce sute de locuri de muncă
FANATIK.RO
Compania românească ce deschide o nouă unitate de producție în România. Investiția uriașă va aduce sute de locuri de muncă
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Locul de muncă plătit cu 500 de lei pe zi. Angajatorul oferă, cazare, transport și contract pe perioadă nedeterminată. Nu ai nevoie de studii superioare
FANATIK.RO
Locul de muncă plătit cu 500 de lei pe zi. Angajatorul oferă, cazare, transport și contract pe perioadă nedeterminată. Nu ai nevoie de studii superioare
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Observatornews.ro
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI