Cuprins:
Ce este sorgul
Sorgul este o boabă de cereale care crește înaltă ca porumbul. Este o cultură populară, deoarece este rezistentă la secetă. Această calitate a făcut-o să fie o cultură populară și în Africa – unde crește de 4.000 de ani.
Este, de fapt, o cereală integrală străveche, plină de beneficii nutriționale. Măcinat în făină, sorgul poate fi folosit ca înlocuitor al făinii de grâu. Dar nu are gluten, așa că necesită un agent de legare în unele rețete.
Sorgul poate fi făcut popcorn. Boabele se expandează la fel ca cele de porumb. Se poate face chiar și risotto cu sorg și poate fi folosit în multe alte feluri de mâncare.
Sorgul are o calitate furajeră mai slabă decât porumbul. Este bogat în carbohidrați, cu 10 la sută proteine și 3,4 la sută grăsimi, și conține calciu și cantități mici de fier, vitamina B1 și niacină. Pentru consumul uman, boabele fără gluten sunt de obicei măcinate într-o făină care se transformă în terci, lipii și prăjituri.
Aroma puternică caracteristică poate fi redusă prin procesare. Boabele sunt, de asemenea, folosite la fabricarea uleiului comestibil, a amidonului, a dextrozei, a pastei și a băuturilor alcoolice.
Tulpinile sunt folosite ca furaje și materiale de construcție.
Sorgul dulce este cultivat în principal în Statele Unite și în sudul Africii pentru furaje și pentru fabricarea siropului și este folosit uneori în producția de alcool etilic pentru biocombustibil.
Tipuri de sorg
Sorgul integral include întregul bob, cu toate cele trei părți – tărâțe, endosperm și germeni – intacte. Poți fierbe sau găti la aburi boabele integrale și le poți adăuga la salate, garnituri și alte mâncăruri.
Sorgul cu boabe perlate este lipsit de tărâțe și de o parte din germeni. Este mai moale decât varietatea cu boabe întregi și merge bine în supe.
Siropul de sorg provine din tulpinile de sorg dulce. Este un îndulcitor natural pentru produse de patiserie și alte deserturi.
Sorgul popcorn este mai mic, mai dulce și mai bogat în nutrienți decât popcornul. De asemenea, are mai puține calorii și mai puține grăsimi. Dar, la fel ca popcornul, îl poți face în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.
Nutrienți
100 de grame de sorg conțin:
- 329 calorii
- 11 grame proteine
- 3 grame grăsimi
- 72 grame carbohidrați
- 7 grame fibre
Cum se folosește
Înlocuiește orezul sau quinoa. Poți găti sorgul integral și sorgul perlat la fel cum ai găti orezul și quinoa, scrie healthline.
Făină. Datorită aromei sale neutre și a culorii deschise, poate servi ca făină fără gluten în majoritatea rețetelor. Pur și simplu schimb-o într-un raport de 1:1.
Popcorn. Pune boabele într-o tigaie încinsă și lasă să explodează ca popcornul. Adaugă condimente pentru un plus de aromă.
În produse de panificație. La fel ca și alte boabe de cereale, cum ar fi ovăzul, sorgul sub formă de fulgi este delicios ca o cereală și în produse de panificație, cum ar fi batoanele de cereale și prăjiturile.
Sirop. Siropul de sorg este adăugat în mod obișnuit în alimentele procesate ca îndulcitor natural sau ca alternativă la melasă.
Lucruri interesante despre sorg
Sorgul este o parte importantă a dietei multor oameni din lume. Se transformă în terci, băuturi cu malț și alimente speciale, cum ar fi cerealele și siropul din sorg dulce.
Fabricarea siropului din sorg (ca și din trestie de zahăr) necesită multă muncă. După cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu scăderea disponibilității forței de muncă agricolă, producția de sirop de sorg a scăzut drastic.
Siropul dulce de sorg este numit „melasă” sau „melasă de sorg” în unele regiuni din SUA, dar termenul melasă se referă mai degrabă la un alt sirop dulce, obținut ca produs secundar al producției de trestie de zahăr sau de sfeclă de zahăr.
Sorgul dulce este obținut din suc natural, 100% pur, extras din trestia de sorg. Sucul este curățat de impurități și concentrat prin evaporare în tancuri deschise într-un sirop limpede.
Siropul își păstrează toate zaharurile naturale și alte substanțe nutritive.
Siropul a fost un îndulcitor important pentru multe comunități mici până în acest secol și, chiar și astăzi, este încă important la nivel local.
Sorgul conține fier, calciu și potasiu. Înainte de inventarea vitaminelor zilnice, mulți medici prescriau sorgul ca supliment zilnic pentru persoanele cu deficiențe în acești nutrienți.
Sorgul produce aceeași cantitate de etanol pe bușteni ca porumbul.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi ce sunt ignamele!