Ce este sosul Hoisin

Preparat dintr-o combinație de boabe de soia fermentate, usturoi, oțet și, de obicei, ardei iute și îndulcitori, sosul hoisin este închis la culoare și are o consistență groasă. Are o aromă sărată foarte puternică și ușor dulce. Dacă nu ești obișnuit cu aromele asiatice, s-ar putea să ți se pară un pic neplăcut.

Sosul hoisin este un ingredient-cheie în multe rețete tradiționale chinezești și în unele rețete de mâncare vietnameză.

Sosul hoisin are gustul unui sos barbeque, dar sărat, bogat și mai puțin dulce. Este o aromă unică.

Aroma unică poate fi copleșitoare, așa că ar trebui să încerci puțin câte puțin, mai ales dacă nu ai mai mâncat mâncare asiatică. Alternativ, adaugă apă sau ulei la sosul hoisin pentru a dilua aroma înainte de a-l folosi într-o rețetă.

Sosul hoisin este o modalitate excelentă de a adăuga o aromă asiatică autentică și o culoare concentrată la mâncărurile cu orez sau la mâncărurile cu tăiței și poate fi folosit, de asemenea, ca sos pentru pachețele de primăvară, creveți prăjiți sau alte aperitive.

Sosul Hoisin vs sosul de stridii

Sosurile Hoisin și de stridii pot fi frecvent confundate unul cu celălalt, dar cu siguranță nu sunt același lucru. Iată doar câteva dintre diferențe:

Gigi Becali a donat în 2019 terenuri de peste 6 milioane de euro Primăriei Voluntari și acum le vrea înapoi. De ce s-a supărat pe primarul Florentin Pandele
Recomandări
Gigi Becali a donat în 2019 terenuri de peste 6 milioane de euro Primăriei Voluntari și acum le vrea înapoi. De ce s-a supărat pe primarul Florentin Pandele

Ingredientu-cheie în sosul hoisin este pasta de soia fermentată. Sosul de stridii, între timp, începe cu extract de stridii.

Ambele sosuri conțin zahăr, dar sosul hoisin este, în general, mai dulce decât sosul de stridii.

Consistența fiecărui sos variază în funcție de marcă, dar sosul hoisin este, de obicei, mai gros decât sosul de stridii. Are un luciu aparte, roșu, asemănător cu sosul barbeque pe care îl găsești la orice magazin.

Înlocuitori ai sosului hoisin

Cel mai bun înlocuitor pentru sosul hoisin ar putea fi un sos teriyaki cu aromă de usturoi. Nu va avea același gust, dar va oferi o aromă similară dulce, sărată și cu usturoi.

Alte opțiuni potrivite includ sosul de stridii, sosul barbeque asezonat după gust cu sriracha și praf de cinci condimente.

Rețetă de sos Hoisin

  • 1/2 cană de sos de soia
  • 1/4 cană de miere
  • 2 linguri de unt de arahide
  • 2 linguri de oțet de orez
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de ulei de susan
  • 1 lingură de melasă
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 1/8 linguriță de piper Cayenne
  • 1/8 linguriță de pulbere de cinci condimente chinezești

Într-o cratiță mică, combină sosul de soia, mierea, untul de arahide, oțetul de orez, usturoiul tocat mărunt, uleiul de susan și melasa. Se amestecă bine pentru a se combina.

Procesul foștilor clerici Cornel Onilă și Sebastian Jitaru a ajuns la Înalta Curte. Detalii din dosarul agresiunilor sexuale împotriva elevilor de la seminar
Recomandări
Procesul foștilor clerici Cornel Onilă și Sebastian Jitaru a ajuns la Înalta Curte. Detalii din dosarul agresiunilor sexuale împotriva elevilor de la seminar

Se încălzește amestecul la foc mediu și se aduce la fierbere. Adaugă în cratiță piperul negru, piperul Cayenne și pudra chinezească de cinci condimente și amestecă bine pentru a le combina.

Redu focul la mic și fierbe sosul timp de aproximativ 10 minute, amestecând din când în când, până când se îngroașă și aromele se contopesc.

Se ia cratița de pe foc și se lasă sosul hoisin să se răcească la temperatura camerei.

Transferă sosul hoisin într-un borcan sau recipient sterilizat și păstrează-l la frigider timp de până la o lună.

Cum se păstrează sosul Hoisin

Un borcan nedeschis de sos hoisin va rezista ani, dacă este păstrat într-un loc răcoros și întunecat (cum ar fi cămara sau un dulap). Odată deschis, închide bine recipientul și transferă-l în frigider. Va rămâne bun acolo până la 18 luni.

Istorie și origini

Originea sosului hoisin nu este pe deplin clară, dar se crede că acesta provine din sudul Chinei, în special din provincia Guangdong. Sosul este folosit de sute de ani și a fost făcut inițial dintr-un amestec de boabe de soia, usturoi, oțet și diverse condimente.

De-a lungul timpului, diferite regiuni din China au început să își creeze propriile versiuni ale sosului, cu variații în ceea ce privește ingredientele și aroma. La începutul secolului XX, sosul a început să câștige popularitate în alte țări, în special în Asia de Sud-Est și în Statele Unite.

Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu
Recomandări
Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu

Astăzi, sosul hoisin este un condiment popular în multe bucătării asiatice, în special în mâncărurile chinezești și vietnameze. Este folosit ca marinată și ca agent de aromatizare în sosuri amestecate și în alte feluri de mâncare. Sunt disponibile multe mărci comerciale de sos hoisin, dar unii oameni preferă să și-l facă singuri pentru o aromă mai autentică.

La ce se folosește

Sosul Hoisin este un sos asiatic care este folosit în diverse scopuri în multe tipuri de bucătărie asiatică, cum ar fi stir fry-urile și marinadele. 

Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit ca sos în care înmoi diverse preparate. Este posibil să fi auzit că sosul hoisin este denumit „sos chinezesc barbeque“””, deoarece are o nuanță brun-roșiatică și combină o aromă bogată de umami cu elemente dulci.

Deși există variații regionale, cele mai multe rețete moderne de sos hoisin conțin o combinație a următoarelor ingrediente: boabe de soia fermentate, pudră de cinci condimente, usturoi, ardei iute roșu și zahăr.

„Hoisin“ provine din cuvântul cantonez pentru fructe de mare, deși nu este asociat în mod obișnuit cu preparate din fructe de mare. Deși este posibil ca variantele timpurii ale sosului să se fi bazat pe fructele de mare pentru aroma sa bogată în umami, astăzi este un condiment compatibil cu mâncărurile vegetariene. 

Una dintre proprietățile valoroase ale sosului hoisin este versatilitatea sa. Este unul dintre puținele condimente chinezești care poate trece fără probleme la aplicații occidentale. Ar putea fi chiar la fel de versatil ca și sosul de soia. 

Profilul de aromă dulce-sărat (și uneori picant) al acestui condiment cantonez îl face un complement fantastic pentru o gamă largă de alimente. 

Sosul hoisin are gustul unui sos de soia mai bogat și mai dulce, cu nuanțe și complexitate pe care nu le vei obține de la sosul de soia. De asemenea, nu are amărăciunea sosurilor de soia mai închise la culoare.

Consistența sosului hoisin poate varia dramatic, de la gros și pastă la subțire și siropos. Pe care o alegi depinde de modul în care intenționezi să îl folosești.

Pentru marinarea cărnii

Poți îmbunătăți foarte mult carnea de porc, de pui și de rață cu ajutorul sosului hoisin. Folosește sosul hoisin fie ca atare, fie în combinație cu alte ingrediente aromate. Nici nu trebuie să limitezi utilizarea sa doar la mâncăruri chinezești și în stil chinezesc. Sosul hoisin poate fi o marinată excelentă pentru coaste, piept de porc care vor fi afumate sau prăjite la grătar. Folosește-l în locul sau împreună cu condimente uscate sau adaugă-l la sosul pe care îl servești lângă.

Pentru a face o glazură

Sosul hoisin poate fi o glazură atractivă și aromată pentru carnea prăjită sau la cuptor. Acesta este cel folosit pentru a glazura faimoasa rață Peking. Sosul hoisin este responsabil pentru o mare parte din profilul de aromă al raței Peking, precum și pentru strălucirea sa profundă de culoarea mierii.

Ca sos pentru diverse alimente

Puteți folosi sosul hoisin ca atare pentru a înmuia rulouri de ou sau găluște chinezești sau vietnameze. Folosirea acestuia ca sos de acompaniere este, de fapt, unul dintre multele moduri tradiționale de a-l folosi. Este o completare excelentă pentru alimentele prăjite. Îi poți adăuga și alte ingrediente pentru un profil de aromă și mai complex.

În amestec

Sosul hoisin poate fi folosit pentru a alcătui componenta lichidă a unui stir-fry de legume sau carne. Caracterul său dulce și sărat se potrivește bine cu multe legume, precum și cu carnea de pasăre, vită și porc. Nu numai că sosul hoisin va ajuta la legarea tuturor celorlalte arome din felul de mâncare, dar este, de asemenea, suficient de subtil pentru a rămâne în fundal.

Ca sos pentru aripioare

Sosul hoisin se potrivește bine cu alimentele crocante și grase, iar aripioarele de pui nu fac excepție. Aripioarele care au fost prăjite, coapte sau la grătar vor avea aroma și textura îmbunătățite de nuanțele dulci și umami ale sosului hoisin. 

Textura groasă, asemănătoare melasei, a sosului hoisin îi permite să îmbrace perfect exteriorul aripioarelor prăjite și să le dea o strălucire atractivă, pe lângă faptul că le sporește aroma.

Cu fructe de mare

Sosul hoisin este suficient de versatil încât îl poți folosi cu pește și crustacee. Folosirea sosului hoisin pentru a condimenta sau a însoți fructele de mare poate fi cea mai tradițională dintre toate aplicațiile, deoarece cuvântul hoy (sau hoi) se traduce prin mare.

Sin înseamnă proaspăt, astfel încât cuvântul hoisin poate indica faptul că acesta trebuie servit cu fructe de mare proaspete. Printre preparatele din fructe de mare care sunt servite tradițional sosul hoisin se numără creveții chinezești în sos hoisin și somonul cu glazură de sos hoisin. Acesta din urmă este mai puțin tradițional, dar la fel de savuros.

Sursa foto: 123rf.com

 Ce este sosul chutney și cum se prepară. Rețete de sos chutney 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Daniel9090   •   12.12.2023, 17:45

folosit în bucătăria asiatică pentru a da savoare preparatelor de carne, pui sau în sosurile de stir-fry

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:48

Nu am auzit de acest sos pana acum, mulțumesc

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:47

Este un sos care arată foarte bine

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
Știrileprotv.ro
Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Se află foarte aproape de Bucureşti, aici e bine să te muți
FANATIK.RO
Județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Se află foarte aproape de Bucureşti, aici e bine să te muți
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Cum arată cei doi copii ai cuplului Nicolai și Monica Tand. Ce a dezvăluit îndrăgitul bucătar despre fiica lui în vârstă de 14 ani: „Am încurajat-o...” FOTO
Elle.ro
Cum arată cei doi copii ai cuplului Nicolai și Monica Tand. Ce a dezvăluit îndrăgitul bucătar despre fiica lui în vârstă de 14 ani: „Am încurajat-o...” FOTO
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și ninsori la munte
Observatornews.ro
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și ninsori la munte
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție
HOROSCOP
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI