Cuprins:
Ce este sosul ranch și cum a apărut
Inventat în anii 1950, ranch este acum de departe cel mai popular sos de salată din SUA. Patruzeci la sută dintre americani au numit sosul ranch drept dressingul lor preferat și este folosit în multe alte combinații
Este consumat alături de aripioare de pui, de morcovi pentru copii, cartofi prăjiți, chipsuri tortilla și bastoane de mozzarella. Este încorporat în clasicele preparatet americane, cum ar fi macaroane și brânză, pui prăjit, salată de cartofi și umplutura de curcan de Ziua Recunoștinței. Ba chiar este folosit și pe pizza.
Sosul ranch este o combinație de zer, smântână, maioneză, pătrunjel, cimbru, mărar, plus ceapă și usturoi și o doză de piper negru. Dar aroma specială a sosului poate fi obținută și cu versiunile uscate ale tuturor acelor arome: praf de usturoi și ceapă, ierburi uscate, piper pudră și pudră de zer. Acestea se găsesc la plic în cele mai multe magazine din SUA.
Cine a inventat sosul ranch
Steve Henson, un instalator din micul sat Thayer, a inventat amestecul prin anii 195, în timpul unei perioade în care lucra în Alaska ca muncitor în construcții, unde a servit și ca bucătar ocazional pentru echipaj. În acea parte a lumii, ingredientele perisabile precum ierburile proaspete, usturoiul, ceapa și produsele lactate nu erau ușor de găsit, așa că acesta a fost prilejul pentru ca el să inventeze acest amestec.
Până în 1954, el și soția sa, Gayle, s-au mutat în California și au cumpărat o proprietate micuță numită Sweetwater Ranch, în California. Au redenumit-o Hidden Valley și au deschis-o ca fermă pentru oaspeți. Încet, încet, locul a devenit foarte popular.
Oamenii cereau sosul la pachet, veneau cu borcane ca să poată lua și pentru acasă. Copleșiți de cererea mare, la sfârșitul anilor 1950, familia Henson a început să împacheteze ingredientele uscate într-un plic care putea fi trimis clienților, care își adăugau propria lor maioneză acasă.
Produsul a avut un succes fulgerător. Fiul lui Henson, care a petrecut ore întregi în copilărie umplând pachete de condimente, povestea despre succesul acestei idei.
Cu timpul, produsul a ajuns în mai multe zone din țară, iar până în anii 1983 era deja pa rafturile supermarketurile de pretutindeni.
În prezent însă, amestecurile conține și alte ingrediente față de cele originale, aditivi alimentari și conservanți.
Cum se prepară sosul ranch acasă
Mulți spun că, odată ce ai gustat acest sos odată, vei vrea mereu să îl ai în frigider pentru a-l folosi în tot felul de combinații, de la salate, la friptură, la nachos și chiar pe pizza.
Sos ranch cu condimente uscate
Ingrediente:
- 1/2 cană maioneză
- 1/2 cană smântână
- 1/2 cană de lapte
- 1 linguriță mărar uscat
- 1/2 linguriță patrunjel uscat
- 1/2 linguriță de arpagic uscat
- 1/4 linguriță praf de ceapă
- 1/2 linguriță pudră de usturoi
- 1/4 linguriță sare de mare fină
- 1/8 lingurita piper fin
- suc de lămâie proaspăt stors după gust, aproximativ 1-3 lingurițe
Mod de preparare:
Se amestecă maioneza, smântâna și laptele până se omogenizează. Adăugați condimentele și amestecați până se omogenizează. Adăugați lămâia și amestecați din nou. Se toarnă într-un borcan și se dă la frigider până când este gata de servire. Acest dressing se va păstra bine la frigider până la o săptămână.
Sos ranch cu condimente proasepte
Ingrediente:
- 150 g maioneză
- 150 g iaurt grecesc sau smântână
- 20 ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță usturoi granulat
- 30 g ceapă
- cepșoară (chives)
- mărar proaspăt
- pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se spală cepșoara, mărarul și pătrunjelul. Se toacă mărunt. Ceapa se taie mărunt.
Într-un castron se pun maioneza, smântâna sau iaurtul grecesc și usturoiul granulat. Se adaugă și ceapa și ierburile tocate. Se amestecă până la omogenizare. Castronul se acoperă și se dă la frigider pentru minim 2 ore pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Descoperă lucruri interesante despre sosul aioli.
Rețete cu sos ranch
Sosul Ranch poate fi folosit în salate, peste cartofi prăjiți, cartofi la cuptor, chipsuri, nachos, coaste de porc, hamburgeri sau legume la grătar. Sosul ranch se poate adăuga la orice preparat doriți. Pentru un plus de inspirație, iată câtea rețete în care sosul ranch poate fi inclus:
Macaroane cu sos ranch
Ingrediente:
- 500 de g de macaroane
- 3 linguri de unt
- 2 linguri de făină
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper
- 1 cană lapte 2%.
- 1 cana de brânză cheddar mărunțită
- 1/2 cană parmezan ras
- 1/2 cană brânză elvețiană mărunțită
- 3/4 cană sos de salată ranch
- o mână de carne de pui gătită și tocată mare
- topping:
- 1/3 cană pesmet
- 2 linguri de unt, topit
- 10 fasii de bacon,prajite si măruntite
- 1 lingura patrunjel proaspat tocat
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Într-un oală, fierbeți macaroanele conform instrucțiunilor de pe ambalaj pentru a fial dente. Apoi se scurg.
Între timp, într-o cratiță medie, topește untul la foc mediu. Se amestecă făina, sare și piper până când se omogenizează; se bate treptat laptele. Se aduce la fierbere, amestecând continuu; gătiți și amestecați până se îngroașă, 1-2 minute. Se amestecă brânzeturile până se omogenizează. Se amestecă în dressing.
Adăugați puiul și sosul în macaroane, amestecând pentru a se combina. Transferați apoi într-un vas de copt.
Se amestecă pesmetul cu untul topit; se presara peste macaroane. Se pune baconul pe deasupra. Coaceți, neacoperit, 30-35 de minute sau până când blatul este maro auriu. Se presara patrunjel la final.
Tortilla cu sos ranch, avocado și pui
Ingrediente:
- 1/2 kilograme piept de pui dezosat și fără piele
- 50 ml suc de lămâie
- 1/2 lingurita sare de usturoi
- coriandru proaspăt tocat
- 1/2 ceapa medie, tocată
- câteca de rosii cherry, taiate la jumatate
- 1 avocado mediu copt, decojit și tăiat cuburi
- 150 de g brânză cheddar mărunțită
- 250 ml sos de salată ranch
- 6 tortilla încălzite
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Transferați puiul într-un vas pătrat de copt. Stropiți cu suc de lămâie. Se presară cu sare de usturoi, pătrunjel și ceapă. Coaceți, acoperit 25-30 de minute. Se răcește 10 minute.
Între timp, într-un castron mare, combinați roșiile, avocado, brânza și restul de coriandru. Tocați puiul, adăugați în bol. Stropiți cu dressing ranch.
Puneți amestecul de pui în centrul fiecărei tortille. Îndoiți fundul tortilla peste umplutură, pliați ambele părți pentru a închide. Dacă doriți, asigurați cu scobitori.
Salată de cartofi cu sos ranch
Ingrediente:
- 2 kilograme de cartofi roșii, tăiați în sferturi
- 1/2 kg fâșii de bacon, tocate
- 1/2 cană maioneză
- 1/4 cană sos cremos pentru salată Caesar
- 1/4 cană sos de salată ranch
- 3 linguri smântană
- 1 lingură muștar de Dijon
- 3 cepe verzi, tocate
- 1/4 cană brânză cheddar mărunțită
- Piper macinat grosier, optional
Mod de preparare:
Puneți cartofii într-o cratiță mare și acoperiți cu apă. Apoi fierbeți-i.
Între timp, gătiți baconul într-o tigaie mare la foc mediu, până devine crocant. Scoateți pe prosoape de hârtie, pentru a se scurge de grăsime.
Scurgeți cartofii și puneți-le într-un castron mare. Adăugați baconul și dați la frigider până se răcește.
Bateți maioneza, dressingurile, smântâna și muștarul într-un castron mic. Se toarnă peste amestecul de cartofi. Se amestecă ceapa și brânza. Se presara cu piper daca se doreste.
Salată cu paste și sos ranch
Pentru acest tip de salată merge foarte bine sosul ranch cu ingrediente proaspete.
Ingrdiente:
- 500 g farfalle
- 6 felii de bacon
- salata romaine, mărunțită
- roșii cherry multicolore, tăiate la jumătate
- sos ranch
Mod de preparare:
Într-o oală mare cu apă clocotită cu sare, gătiți farfalle conform instrucțiunilor de pe ambalaj până al dente. Scurgeți, apoi transferați într-un castron mare de servire.
Gatiti baconul până devine crocant. Scurgeți și tocați grosier. Adăugați dressing-ul și amestecați cu paste până când sunt acoperite uniform.
Într-un castron, stratificați pastele, bacon, salată verde și roșii. Acoperiți cu mai mult dressing ranch și servți.
Curiozități despre sosul ranch
- Un episod din Simpsons a fost dedicat sosului ranch.
- În SUA există o organizatie numita Asociatia pentru sosuri și dressinguri.
- Pe multe piețe europene, dressing-ul ranch este numit „American dressing”, iar Cool Ranch se numește „Cool American”.
- Marca a fost vândută către Clorox în 1972 pentru 8 milioane de dolari. În 2017, marca a câștigat peste 450 de milioane de dolari.
- Primul restaurant care a servit dressing-ul, Cold Spring Tavern, a fost deschis în 1868 și este deschis și astăzi.
- Americanul obișnuit consumă sosuri de salată de 38 de ori pe an. În cel puțin cincisprezece dintre cele 38 dăți este vorba despre sosul ranch.
- În sud-vestul Statelor Unite, există o variantă numită „green chile ranch” care adaugă ca ingredient piper verde din New Mexico.
- În anii 1980, ranch a devenit o aromă obișnuită în tot soiul de gustări, începând cu Cool Ranch Doritos în 1987 și Hidden Valley Ranch Wavy Lay’s în 1994. În anii 1990, Hidden Valley a avut trei variante de dressing ranch pentru copii: ranch pizza, ranch brânză nacho și arome de taco.
Daniel9090 • 12.12.2023, 18:07
gust intens de ierburi și usturoi, perfect pentru salate și aperitive