Despre ardeii tabasco

Ardeiul tabasco este un ardei iute originar din Mexic, cunoscut mai ales pentru că este folosit la fabricarea celebrului sos tabasco. Ardeii sunt de un roșu vibrant și oferă un nivel plăcut de iuțeală.

Ardeiul tabasco este o varietate din specia de ardei iute Capsicum frutescens. Este un ardei foarte iute cultivat mai ales în statele de pe Coasta Golfului și în Mexic. Este cunoscut mai ales ca fiind ardeiul folosit la fabricarea foarte faimosului sos picant, sosul tabasco. Este unul dintre cei mai cunoscuți ardei, alături de ardeiul jalapeno.

Cuvântul „tabasco” este numele unui stat din Mexic. 

Primul a fost numele ardeiului, după care a fost numit celebrul sos picant, realizat de către McIlhenny Co.

Fructul este conic și crește, de obicei, sub 5 cm lungime. Culoarea este, de obicei, galben spre roșu și se transformă în galben și portocaliu înainte de a se coace într-un roșu vibrant și strălucitor.

Cum a luat naștere sosul tabasco

Sosul de ardei iute tabasco a fost creat în 1868 și este același sos care se produce și astăzi. Este obținut din pulpă de ardei iute macerată timp de trei ani în butoaie de stejar alb și apoi amestecată cu oțet de înaltă calitate și o cantitate mică de sare.

Povestea sosului începe când înainte de Războiul Civil, Edmund McIlhenny a întâlnit în New Orleans un călător care tocmai sosise din Mexic, un bărbat pe nume „Gleason”, care i-a dat un buchet de ardei iute roșu pentru a-și condimenta mesele. 

Mare iubitor de mâncare bună, Edmund a decis să planteze câțiva dintre acești ardei iuți în grădină, pentru a putea continua să se delecteze cu aroma lor delicioasă – atât fină, cât și picantă – care adăuga atractivitate mâncării monotone din acea vreme.

Familia McIlhenny este nevoită să părăsească Insula Avery. La întoarcere, după terminarea războiului, terenul era acoperit de plante de ardei iute înflorit. 

Astfel, în 1868, Edmund a început să experimenteze prepararea unui sos picant din acești ardei iuți, până când a ajuns la rețeta pe care o cunoaștem astăzi.

Creat inițial fără scop comercial, oamenii apropiați lui Edmund l-au încurajat să îl vândă în afara cercului său. Astfel, în anul următor, vânzătorii au început să distribuie sticle, cu un succes atât de mare încât cererea pentru el a crescut rapid în anii de după război din America. 

La sfârșitul anilor 1870, Edmund a început să exporte sosul tabasco în Europa.

Se născuse cel mai faimos sos picant din lume.

Astăzi, poți găsi acest sos în 185 de țări de pe cinci continente și este etichetat în peste 22 de limbi.

Ce este tabasco?

Tabasco este un sos super popular peste tot în lume. Se folosește ca și condiment pentru burgeri, cartofi prăjiți, hot dog, taco, burrito și multe alte preparate. 

Este un sos picant și se prepară prin amestecarea diferitelor varietăți de ardei iute cu oțet, apă și sare. 

Deși este originar din Mexic, în 1968 a fost cumpărat de Edmund McIlhenny, care a mutat producția în Louisiana, unde este fabricat și astăzi de către descendenții săi.

Se fac diferite varietăți, de la Tabasco Original, cu usturoi, cu habanero, Chipotle și cu Jalapeño, deși nu toate sunt comercializate în cele peste 160 de țări în care se vând aceste sosuri.

Curiozități despre tabasco

Formatul actual al sticlelor este practic același cu cel în care a fost distribuit pentru prima dată și, la acea vreme, erau sticle de apă de colonie.

Dacă este păstrat într-un loc răcoros, poate rezista mulți ani în condiții bune.

Încă mai există sticle care au fost fabricate în secolul al XIX-lea.

Tabasco-ul pe care îl cumpărăm în sticle este învechit, iar amestecul de ardei iute, apă, oțet și sare este lăsat timp de cel puțin 3 ani în butoaie de stejar înainte de a fi îmbuteliat.

Fiecare sticlă conține aproximativ 720 de picături.

Este un condiment folosit în misiunile spațiale, deoarece astronauții încep să sufere de o atrofie a simțului gustului odată ce se află în spațiu, motiv pentru care tabasco este un bun aliat.

Nu este folosit doar pentru mâncăruri sărate, ci poate fi folosit și în rețete dulci, cum ar fi negrese sau lava cake și dă o notă specială înghețatei.

Rețetă de sos tabasco

Cum se prepară acasă un sos asemănător cu cel de tabasco.

Deși nu îl poți învechi acasă în stejar, poți face un sos picant asemănător cu tabasco urmând acești pași.

  • Apă – 500 ml
  • Ardei iute proaspăt – 40 g
  • Pudră de ardei iute uscat – 40 g
  • 125 ml de oțet
  • 5 linguri de amidon de porumb
  • Sare – 4 linguri

Pentru a prepara acest tabasco de casă, curăță ardeii iuți prin îndepărtarea tulpinilor, a semințelor și a părților albe din interior. După aceea, prăjește-le într-o tigaie la foc mic, timp de câteva minute, pentru ca acestea să înceapă să-și elibereze aroma. Se lasă să se răcească.

Dizolvă amidonul într-o cantitate mică de apă și adu restul de apă la fierbere. Când dă în clocot, se adaugă făina de porumb și se amestecă până când se îngroașă puțin.

În cele din urmă, toate ingredientele se amestecă într-un blender și se ambalează în borcane sterilizate încă fierbinți.

Ține mine că poți face sos tabasco din mai multe feluri de ardei – o combinație sau doar dintr-un fel. Dacă aceștia sunt verzi, vei obține un tabasco de culoare verde. Se poate păstra în cămară pentru mult timp. 

Mâncarea picantă și beneficiile pentru sănătate

Știința a demonstrat că condimentele și alimentele picante accelerează metabolismul, activează circulația, îmbunătățesc starea de spirit și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Dacă ai un stomac sensibil, trebuie să mănânci picant cu moderație.

Piperul, ardeiul iute, wasabi sau paprika sunt exemple de condimente care, pe lângă faptul că dau savoare preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă ai un stomac sensibil, ar trebui să consumi mâncarea picantă doar ocazional și cu moderație.

Elimini mai multă grăsime

Un studiu realizat de experți de la Universitatea din Maastricht (Olanda) relevă faptul că capsaicina, o substanță picantă prezentă în multe alimente, favorizează distrugerea celulelor adipoase.

Crește senzația de sațietate

 S-a demonstrat că alimentele picante au acest efect de „stingere a foamei”. Prin urmare, dacă adaugi acest tip de substanță în mâncărurile tale te vei simți mai repede sătul și vei lua mai puține gustări între mese.

Activează circulația

Capsaicina luptă împotriva inflamației din artere și îmbunătățește circulația. În plus, condimentele înlocuiesc adesea sarea în mâncăruri, ceea ce reduce efectele acesteia asupra tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Antioxidant

Condimentele care sunt compuse din substanțe picante combat efectul radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea și deteriorarea celulară.

Scade glicemia

Un studiu realizat de Universitatea din California relevă faptul că reduce riscul de diabet deoarece ajută la menținerea stabilă a nivelului de insulină din sânge.

Consumul excesiv de alimente picante poate afecta mucoasa tractului gastrointestinal, provocând ulcere, diaree, hemoroizi etc.

Dacă ai exagerat cu mâncarea picantă și ai o senzație enervantă de usturime care nu dispare, consumul de apă nu va face mare lucru, deoarece substanțele picante nu se dizolvă în apă. Dar se dizolvă în grăsimi, așa că poți să bei un pahar de lapte pentru ameliora arsurile. 

La ce se folosește tabasco

Adaugă sos tabasco la maioneză, muștar, ketchup sau orice alt sos care îți place pentru a crea un sos unic care va adăuga o notă specială la burgeri, cartofi prăjiți, salată de cartofi sau orice altceva.

 Există mai multe rețete pentru combinații de sosuri, așa că le poți adapta cu siguranță la gustul tău. 

Dacă te-ai plictisit de popcornul tipic cu unt și sare, nu uita că există multe alte arome de care te poți bucura. 

Înainte de a turna popcornul proaspăt făcut într-un bol, presară puțin sos tabasco și amestecă. 

Folosește tabasco pe pizza, burrito, shaworma, sandwich-uri, cartofi prăjiți, omlete, pe mâncăruri precum ardei umpluți, cu chifteluțe, cârnați sau friptură de pui, porc sau vită. 

Dar sosul poate fi și un ingredient care să dea un plus de savoare atunci când vine vorba de prepararea pizza. 

Adaugă puțin tabasco în sosul pentru blatul de pizza pentru a obține acea aromă și iuțeală subtilă în fiecare felie. 

Poți folosi tabasco în amestecul pentru ouă umplute, pentru un plus de iuțeală, dar la fel de bine îl poți folosi pentru a face cocktailuri Bloody Mary.

Merge de minune cu șnițel de pui sau cu gujoane, dar cel mai bine merge combinat cu puțină miere și uns pe aripioare prăjite sau coapte. 

Îl poți pune peste guacamole sau avocado toast, îl poți folosi pentru a îl adăuga în salsa de roșii pe care să o mânânci cu chipsuri tortilla sau poți pune câteva picături în hummus.

Pentru cei care adoră mâncărurile picante, sosul tabasco nu lipsește din casă. Este ușor de integrat în o mulțime de mâncăruri și se folosește cu o mulțime de alimente ca și condiment.

Sursa foto: 123rf.com

 Ce este sosul burgundian și cum se prepară

 
 

Urmărește-ne pe Google News