Cuprins:
Ce este sosul Tikka Masala și de unde provine rețeta
O farfurie fierbinte cu pui Tikka Masala poate fi în sine o experiență culinară memorabilă. Acest fel de mâncare de renume mondial, cu nenumărate variații regionale, poate fi găsit în toate restaurantele indiene de pe glob.
Povestea originilor acestui preparat este de domeniul legendelor. În timp ce mulți presupun că acest fel de mâncare își are originea în India, cea mai populară poveste îi plasează rădăcinile sosului Tikka Masala în Scoția. Nicio discuție despre istoria de pui Tikka Masala nu este completă fără povestea familiei Ali. Într-o noapte întunecată și furtunoasă din Glasgow în 1971, un șofer de autobuz care era în afara serviciului s-a oprit la un restaurant local indian pentru o farfurie cu curry de pui. Bucătarul, Ali Ahmed Aslam, l-a servit, dar șoferul autobuzului a fost nemulțumit și l -a returnat pentru că puiul a fost prea uscat.
Atunci, Ali a folosit ceea ce avea la îndemână – o supă de roșii cremoasă – pentru a face un sos pentru pui. Șoferul autobuzului s -a bucurat de noua sa farfurie atât de mult, încât s -a întors în mod regulat ani de zile, aducându-și prietenii și familia să se bucure de noua creație a lui Ali. Astfel, s -a născut rețeta de pui cu sosul tikka masala.
Desigur, există cei care se îndoiesc de veridicitatea acestei povești. Unii istorici culinari susțin că felul de mâncare este pur și simplu o versiune modificată a mâncărurilor similare, mai picante, din regiunile Punjab din India. Ei cred că felul de mâncare datează cu mult dinaintea acestei întâmplări. Mulți cred că este o variantă a rețetei indiene de Butter Chicken, adică pui cu unt. Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai cunoscute mâncăruri indiene.
Indiferent care ar fi originea acestei rețete, ea câteva particularități. În primul rând, preparatul implică tikka de pui -bucăți mici de carne și roșii cremoase masala. Puiul Tikka Masala este acum un preparat delicios, servit la nivel mondial. Restaurantele indiene din America de Nord până în Asia îl pregătesc ca un fel de mâncare de excepție, iar unii dintre cei mai buni bucătari din lume îl oferă în meniurile lor.
Care este diferența dintre Pui Tikka Masala și Butter Chicken
Destul de amuzant este faptul că chiar și mulți indieni confundă Murgh makhani (rețeta indiană de pui cu unt) și Puiul Tikka Masala atunci când li se cere să distingă dintre cele două preparate.
Având o tentă portocalie similară, aceste două curry nu numai că seamănă ca aspect, dar sunt, de asemenea, rivale la titlul de cel mai bun curry indian. Mai mult decât atât, nenumăratele variații regionale îngreunează diferențierea.
Ca mai simplă diferență este că puiul cu unt este mai bogat în unt. Acest ingredient este adăugat din abundență pentru a face sosul de roșii mai cremos și pentru a oferi o anumită dulceață preparatului. Chicken Tikka Masala este varianta mai picantă și mai condimentată., având mai multe arome nuanțate.
Spre deosebire de Chicken Tikka Masala, originile puiului cu unt sunt departe de a fi contestate. Este recunoscut în mod universal că puiul cu unt este invenția lui Kundan Lal, fondatorul celebrului restaurant Moti Mahal din New Delhi, India. El nu știa că rețeta sa era pe calea sa de a deveni o delicatesă globală.
Care este secretul rețetei de pui Tikka Masala
Dacă vă întrebați cum să faceți acest fel de mâncare de renume mondial acasă, este simplu. Puneți niște bucăți de pui dezosate la marinat. Lăsând puiul să marineze într -un amestec de iaurt simplu sau grecesc și condimente precum pudra de chili și condiemnte Garam masala, acesta infuzează o textură bogată, iar carnea devine fragedă.
Masala de pui tikka nu este, de asemenea, completă dacă nu este servită fierbinte peste orez cald basmati cald.
Ce ingrediente conține sosul pentru pui Tikka Masala
- Ulei – Folosiți un ulei care să nu fie prea aromat, cum este cel de rapiță sau floarea soarelui.
- Plante aromatice – ceapă, usturoi și ghimbir.
- Condimente – Garam masala, turmeric, coriandru, chimen și pulbere de chili.
- Roșii tăiate cubulețe din conservă sau roșii proasepete și gustoase, atunci când este sezonul lor.
- Sos de roșii
- Smântână de gătit
- Unt
- Sare
Ce este garam masala
Garam Masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh și este folosit atât pentru a face pui Tikka masala, dar și pentru alte mâncăruri și băuturi.
Amestecurile tradiționale de Garam Masala conțin ingrediente care, după medicina ayurvedică, încălzesc corpul. Însăși denumirea acestui mix de condimente este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.
Mixul de masala include, printre altele, cardamom negru, scorțișoară, cuișoare, piper negru și chimen. În zona de unde provine acest amestec, aproape fiecare familie are propria rețetă, unde amestecurile „moderne” conțin, de asemenea, condimente, cum ar fi fenicul sau cardamom verde, care au efect de răcire.
Ingredientele întregi sunt de obicei mai întâi prăjite uscat într-un vas, astfel încât uleiurile esențiale și arome sunt eliberate și apoi, după răcire sunt zdrobite sau măcinate într-un mojar, dar pot fi folosite și întregi. Amestecul se păstrează bine închis timp de câteva luni, la întuneric, în loc uscat.
Cum se prepară garam masala acasă:
- 1,5 lingurițe chimen măcinat
- 1 linguriță de cuișoare întregi
- ½ linguriță scorțișoară măcinată
- ½ linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță cardamon măcinat
- ½ linguriță nucșoară măcinată
- ½ linguriță de piper negru
Descoperă și ce beneficii are amestecul Garam Masala și la ce se folosește
Rețetă de pui Tikka Masala
Dacă ai mâncat acest preparat la restaurant și ți-a plăcut foarte mult sau dacă nu l-ai gustat niciodată și vrei să-l încerci pentru prima dată, iată o rețetă pe care o poți face la tine acasă. Rețeta de pui Tikka Masala are o explozie fabuloasă de condimente, mult mai multe decât se folosesc în bucătăria românească, dar care se împletesc atât de minunat, încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de gustul final.
Ingrediente:
- 4 bucăți piept de pui, tăiate cubulețe;
- 250 g iaurt;
- 1 lingură zeamă de lămâie;
- 2 cepe tocate mărunt;
- 2 ardei roșii tocați;
- 1 linguriță turmeric;
- 3 lingurițe chimion ras;
- 4 lingurițe piper;
- 1 linguriță ghimbir proaspăt ras;
- 1 linguriță sare;
- 1 lingură de unt;
- 2 căței de usturoi pisați;
- 1 linguriță boia de ardei iute;
- 240 g sos de roșii/bulion;
- 240 ml smântână de gătit;
- Pătrunjel proaspăt – pentru decorat la final;
Mod de preparare:
Într-un vas mare, combină iaurtul cu chimionul, 1 linguriță de sare, 1 linguriță turmeric, 1 linguriță boia de ardei iute, coriandru, zeama de lămâie și piperul.
Dă bucățile de pui prin acest amestec, asigurându-te că le acoperi pe toate de marinadă. Pune o folie de plastic deasupra și dă-le la frigider cel puțin o oră sau peste noapte.
Prăjește bucățile de pui într-o tigaie, cam 5 minute pe fiecare parte.
În altă tigaie, călește ușor ceapa și ardeiul, în unt. Asezonează cu restul de condimente. Adaugă sosul de roșii și smântâna, amestecă ușor. Lasă, la foc mic, să fiarbă sosul, aproximativ 20 de minute.
Adaugă, apoi, și bucățile de pui. Mai lasă 10 minute, semi-acoperit, la foc mic. Presară puțin pătrunjel proaspăt deasupra și servește alături de o porție de orez simplu. sursă – retete.unica.ro
Ce este curry
Un curry este un fel de mâncare cu un sos condimentat, asociat în principal cu bucătăria din Asia de Sud. În sudul Indiei, pot fi incluse frunze din arborele de curry.
Există multe soiuri de curry. Alegerea condimentelor pentru fiecare fel de mâncare din bucătăria tradițională depinde de tradiția culturală regională și de preferințele personale. Curry -urile pot conține pește, carne sau crustacee. Unele pot fi vegetariene. Curry -urile uscate sunt gătite folosind cantități mici de lichid, care este lăsat să se evapore, lăsând celelalte ingrediente acoperite cu amestecul de condimente. Curry-urile umede conțin cantități semnificative de sos, lapte de nucă de cocos, smântână, iaurt și /sau sos de roșii.
Pudra de curry, amestecul care se găsește în supermarket, a fost exportat pentru prima dată în Marea Britanie în secolul al XVIII -lea, când comercianții indieni au vândut amestecuri de mirodenii, similare cu Garam Masala, guvernului colonial britanic și armatei care se întorcea în Marea Britanie.
India este considerată casa curry-urilor, iar multe feluri de mâncare indiene sunt bazate pe curry, preparate prin adăugarea diferitelor tipuri de legume, linte sau carne. Conținutul curry și stilul de pregătire variază în funcție de regiune. Majoritatea curry-urilor sunt pe bază de apă, cu utilizarea ocazională a laptelui și a nucii de cocos. Mâncărurile de curry sunt de obicei groase și picante și sunt consumate împreună cu orez și o varietate de pâine indiană.
Descoperă și ce este sosul Aioli și cum se prepară.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!