Souvlaki și Gyros sunt două preparate grecești similare, dar diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă pentru Gyros carnea se pregătește pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, pentru Souvlaki carnea marinată în prealabil se pregătește pe frigărui. Iată cum se face cel mai bun souvlaki.
Cuprins:
Cum se face souvlaki
- 1 kg pulpă de porc, carne de pui, vită sau miel (după preferințe);
- ¼ ceapă rasă;
- ¼ cană zeamă de lămâie;
- ½ linguriță sare;
- ½ piper proaspăt măcinat;
- O linguriță oregano;
- Două lingurițe usturoi tocat mărunt;
- 2 lingurițe ulei de măsline.
Mod de preparare
Carnea se taie în cubulețe mici, cu latura de 3 cm și se pun într-un bol încăpător. Într-un bol se amestecă zeama de lămâie, uleiul, sarea, oregano, usturoiul, piperul și ceapa se amestecă bine și se pune totul peste bucățile de carne. Se acoperă vasul și se lasă la marinat pentru câteva ore, cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.
Când sunt marinate, bucățile de carne se înfig pe frigărui cu puțin spațiu între ele și se pun pe grătar pentru a se rumeni pe toate părțile.
Souvlaki de pui cu legume
- 1 kg de carne de pui fără piele;
- Un ardei roșu mare;
- 2 roșii;
- 2 cepe roșii;
- 60 ml suc stors de lămâie;
- O linguriță coajă rasă de lămâie;
- O linguriță miere;
- O linguriță oregano uscat;
- O linguriță mentă uscată;
- Sare și piper;
- Foi de tortillas ori pită grecești
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol încăpător marinada din uleiul, sucul și coaja de lămâie, mierea, pătrunjelul, menta, sarea și piperul și în interior se adaugă carnea de pui tăiată în bucățele mici. Se lasă totul acoperit pentru aproximativ o oră.
Se pregătesc frigăruile de carne. Pe un băț de frigărui se pune o bucată de carne, o bucată de ceapă roșie, o roșie feliată și o bucată de ardei, după care se reia șirul până când se umple frigăruia. Se procedează la fel cu restul de ingrediente și când frigăruile sunt gata se pun pe grătar sau pe o tigaie grill încinsă și se rumenesc pe toate părțile.
Rețetă souvlaki – frigărui în stil grecesc
- 1 kg mușchi de porc
- 200 gr iaurt;
- 2 ardei;
- 2 roșii;
- 50 ml ulei de măsline;
- O linguriță de boia dulce;
- Sare și piper;
- Pită grecească.
Mod de preparare
Carnea se taie în cubulețe mici și se adaugă în marinata făcută din iaurt, ulei, boia sare și piper. Se acoperă și se lasă la rece pentru aproximativ 2 ore.
Ardeiul se taie în fâșii, la fel și roșiile și se pregătesc frigăruile. Se așază câte o bucată de ardei, carne, roșii și se pun pe grătar ori la prăjit pe o plită sau o tigaie încinsă și se lasă până sunt bine rumenite pe toate părțile.
Când rețeta de souvlaki este gata, frigăruile se servesc calde cu pita grecească și o porție de cartofi prăjiți.
Sursă foto: Shutterstock.com