Ce este „taci și înghite”

„Taci și înghite” este un preparat tradițional românesc, cel mai probabil originar din Ardeal, cunoscut și sub denumirea de „mămăligă în straturi”.

Denumirea sa inedită – „taci și înghite” – sugerează, probabil, o mâncare atât de gustoasă încât te lasă fără cuvinte, îndemnându-te să te bucuri în tăcere de fiecare îmbucătură.

Acest fel de mâncare sățios combină ingrediente precum mămăliga, brânza, smântâna, ouăle și, opțional, diverse tipuri de carne afumată, oferind o explozie de arome și texturi.

Preparatul constă în straturi de mămăligă moale și brânză, peste care se adaugă ouă și, după preferințe, bucăți de slănină afumată sau cârnați.

Într-un vas termorezistent uns cu unt, se așază un strat de mămăligă, urmat de brânză și eventual carne afumată, repetând procesul până la epuizarea ingredientelor. La final, se fac adâncituri în ultimul strat de mămăligă, în care se sparg ouăle, iar preparatul se coace în cuptor până capătă o crustă aurie.

Cum se prepară „taci și înghite”

Ca și în cazul bulzului, și la baza acestui fel de mâncare se află mămăliga, un preparat esențial în bucătăria românească, obținută prin fierberea mălaiului în apă cu sare până la atingerea unei consistențe ferme. În „Taci și înghite”, mămăliga este stratificată cu diverse ingrediente care îi îmbogățesc gustul și textura.

Rusia are acum un nou inamic public numărul unu, după ce Trump a dezghețat relațiile cu Moscova: „A sosit momentul să îi demascăm”
Recomandări
Rusia are acum un nou inamic public numărul unu, după ce Trump a dezghețat relațiile cu Moscova: „A sosit momentul să îi demascăm”

Unul dintre straturile esențiale este cel de brânză, care poate varia în funcție de preferințe și de disponibilitatea locală. Brânza de burduf, cu aroma sa intensă și ușor sărată, este adesea folosită pentru a adăuga profunzime preparatului. Telemeaua, mai ales cea de oaie, oferă o notă cremoasă și sărată, în timp ce cașcavalul ras poate aduce un strat suplimentar de finețe și o crustă aurie la suprafață după coacere.

Pentru a spori savoarea, se adaugă adesea smântână între straturi, care conferă cremozitate și o notă ușor acrișoară. Ouăle sunt un alt ingredient-cheie; acestea pot fi fie amestecate în compoziție, fie așezate deasupra ultimului strat de mămăligă, creând mici adâncituri în care se sparg ouăle întregi. În timpul coacerii, gălbenușurile devin ușor moi, adăugând o textură catifelată fiecărei porții.

Pentru cei care doresc o variantă mai consistentă, se pot adăuga bucăți de slănină afumată, bacon crocant sau cârnați afumați feliați subțire. Aceste ingrediente aduc un plus de aromă și o textură crocantă, contrastând plăcut cu mămăliga moale și brânza topită.

Preparatul se asamblează într-un vas termorezistent uns generos cu unt. Se începe cu un strat de mămăligă fierbinte, urmat de brânză, smântână și, dacă se dorește, carne afumată.

Trump afirmă că SUA au avut discuții productive cu Putin și că războiul din Ucraina ar putea lua sfârșit. Rugăminte specială pentru liderul rus
Recomandări
Trump afirmă că SUA au avut discuții productive cu Putin și că războiul din Ucraina ar putea lua sfârșit. Rugăminte specială pentru liderul rus

Straturile se repetă până la epuizarea ingredientelor, asigurându-se că ultimul strat este de mămăligă. Deasupra se fac mici adâncituri în care se sparg ouăle, apoi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit. Coacerea se face până când ouăle sunt gătite, iar suprafața capătă o nuanță aurie și apetisantă.

Rețetă de „taci și înghite”

Rețetă de ”taci și înghite”
Rețetă de „taci și înghite”

Ingrediente

  • 250 de grame mălai,
  • 500 ml lapte
  • 500 ml de apă,
  • 4 ouă,
  • 50 de grame de unt,
  • 200 de grame de smântână,
  • 200 grame de telemea,
  • 200 de grame de caşcaval,
  • 6 bucăţi de cârnaţi afumaţi,
  • 100 grame de slăninuţă proaspătă.

Mod de preparare

Pentru a prepara mămăliga, se pun la fiert apa și laptele, împreună cu un praf de sare. Când lichidul începe să clocotească, se adaugă treptat mălaiul, amestecând energic cu un tel sau cu o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor. Se continuă fierberea la foc mediu, amestecând constant, până când mămăliga capătă o consistență mai groasă. În acest moment, se încorporează smântâna, obținându-se o mămăligă mai cremoasă.

România a ajuns să importe motorină din Grecia, Israel și Egipt, după ce a oprit fluxurile din Rusia – EXCLUSIV
Recomandări
România a ajuns să importe motorină din Grecia, Israel și Egipt, după ce a oprit fluxurile din Rusia – EXCLUSIV

După ce mămăliga este gata, se toarnă jumătate din cantitate într-un vas termorezistent uns în prealabil cu unt. Peste acest strat se presară telemea rasă, se adaugă cârnații tăiați felii și slănina prăjită. Se acoperă cu restul de mămăligă, iar la suprafață se fac adâncituri cu lingura, în care se pun bucăți de unt, ouăle întregi și se presară cașcaval ras. Dacă se dorește, se pot adăuga mai multe straturi de mămăligă și umplutură, repetând procesul.

Vasul se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace până când ouăle sunt făcute, iar cașcavalul de deasupra devine ușor rumenit. Preparatul se servește fierbinte, oferind o combinație delicioasă de arome și texturi.

Rețetă de „taci și înghite” cu cartofi

Rețetă de ”taci și înghite” cu cartofi
Rețetă de „taci și înghite” cu cartofi
  • 300 g mălai
  • 500 ml lapte
  • 500 ml apă
  • 2 cartofi mari
  • 200 g brânză de burduf
  • 200 g cașcaval ras
  • 200 g smântână
  • 150 g bacon
  • 2-3 cârnați afumați
  • 4 ouă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se curăță cartofii și se taie rondele subțiri. Se fierb în apă cu sare timp de 5-7 minute, până devin ușor moi, dar nu sfărâmicioși. Se scurg și se lasă deoparte. Se prăjesc baconul și cârnații tăiați felii, apoi se scot pe un șervețel absorbant.

Se pune la fiert apa și laptele cu un praf de sare. Când lichidul dă în clocot, se adaugă treptat mălaiul, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Se lasă la foc mic, amestecând continuu, până se obține o mămăligă cremoasă. Se încorporează smântâna și se amestecă bine.

Se unge un vas termorezistent cu unt. Se așază un strat de mămăligă, apoi unul de cartofi fierți. Peste ei se pun bucățele de unt și se presară puțin cașcaval ras. Se adaugă un strat de mămăligă fierbinte, apoi brânza rasă, bucăți de cârnați și slănină. Se continuă cu încă un strat de cartofi, urmat de restul de mămăligă. Se fac adâncituri în care se pun bucăți de unt și ouăle întregi. Se presară cașcaval ras deasupra pentru un strat crocant.

Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 180°C și se lasă 20-25 de minute, până când ouăle sunt gătite, iar cașcavalul de deasupra se rumenește frumos.

Se servește fierbinte, cu smântână deasupra și, opțional, murături sau salată de varză murată alături. Stratul de cartofi adaugă un plus de consistență și transformă preparatul într-o masă sățioasă și delicioasă.

Cum faci bulz cu cârnați

Chiar dacă există mici diferențe între cele două preparate, bulzul și „taci și înghite” au totuși multe ingrediente în comun. Așadar, iată și două rețete de bulz ciobănesc din care să te inspiri:

Ingrediente:

  • 250 – 300 g mălai
  • 1 litru apă
  • 1 linguriță sare
  • 200 g brânză de burduf
  • 100 g cârnați afumați, feliați
  • 50 g unt
  • Smântână pentru servit
  • Ceapă verde pentru decor

Mod de preparare:

Într-o cratiță mare, pune apa la fiert cu sare. Când începe să clocotească, adaugă mălaiul în ploaie și amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe mămăliga timp de 15-20 de minute, până obții o consistență mai fermă.

După ce mămăliga s-a răcit puțin, formează bile mari (aproximativ de dimensiunea unui pumn). În centrul fiecărei bile, pune o bucățică de brânză de burduf și o felie de cârnat afumat. Închide bilele astfel încât brânza și cârnații să fie acoperiți complet de mămăligă.

Bulz în straturi la cuptor

Bulz în straturi la cuptor
Bulz în straturi la cuptor

Ingrediente:

  • 300 g mălai
  • 1 litru apă
  • un vârf de linguriță de sare
  • 200 g brânză de burduf (sau brânză de oaie)
  • 100 g smântână grasă
  • 3 ouă
  • 50 g unt
  • 100 g cașcaval ras (opțional, pentru stratul de deasupra)
  • Câteva fire de ceapă verde sau pătrunjel pentru decor

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, pune apa la fiert cu o linguriță de sare sau în funcție de cât de sărată este brânza, poți reduce cantitatea. Când apa începe să clocotească, adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe mămăliga timp de aproximativ 15-20 de minute, până devine fermă. Unge o tavă mică de copt sau un vas de ceramică (de dimensiune medie) cu unt. Împarte mămăliga în trei părți egale pentru a putea crea straturi.

Pune primul strat de mămăligă în tavă și aplatizează-l cu o lingură pentru a forma o bază uniformă. Presară jumătate din brânza de burduf pe acest strat de mămăligă. Adaugă al doilea strat de mămăligă, nivelează-l și presară restul de brânză.

Pune ultimul strat de mămăligă deasupra și presează-l ușor cu lingura. Sparge ouăle deasupra, distribuindu-le astfel încât să fie unul în centru și celelalte două de-o parte și de alta. Pune smântâna peste ouă și întinde-o ușor pentru a acoperi o parte din suprafața bulzului.

Dacă dorești, presară cașcaval ras deasupra pentru un strat rumen și crocant. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace bulzul timp de 20-25 de minute, sau până când ouăle sunt gătite, iar cașcavalul (dacă ai adăugat) s-a topit și a devenit auriu. Scoate bulzul din cuptor și lasă-l să se răcorească câteva minute. Decorează cu ceapă verde sau pătrunjel tocat.

Descoperă și – Ce este plăcinta ciobanului şi cum se prepară

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Viva.ro
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
"Sânii mei cresc fără oprire". Cum arată tânăra care poartă CUPA “P”, după ce bustul ei a început să se dezvolte necontrolat
Libertateapentrufemei.ro
"Sânii mei cresc fără oprire". Cum arată tânăra care poartă CUPA “P”, după ce bustul ei a început să se dezvolte necontrolat
Potra ducea în Congo carne de tun din România: „Paznici de supermarket, șoferi de camion, oameni de peste 60 de ani”. Oficial ONU: „Urmau să fie uciși”
Adevarul.ro
Potra ducea în Congo carne de tun din România: „Paznici de supermarket, șoferi de camion, oameni de peste 60 de ani”. Oficial ONU: „Urmau să fie uciși”
Scandal după ce Donatella Versace a anunțat că părăsește postul de directoare creativă de la Versace după 30 de ani. Detaliul aflat acum: "Mare greșeală..."
Elle.ro
Scandal după ce Donatella Versace a anunțat că părăsește postul de directoare creativă de la Versace după 30 de ani. Detaliul aflat acum: "Mare greșeală..."
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Şi-a sacrificat sănătatea pentru like-uri pe TikTok. Ce a păţit Maria după ce a mâncat lalele
Observatornews.ro
Şi-a sacrificat sănătatea pentru like-uri pe TikTok. Ce a păţit Maria după ce a mâncat lalele
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar
HOROSCOP
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI