Toate aceste deziderate pot fi realizate prin practicarea unor exerciții fizice și spirituale, iar printre cele mai cunoscute astfel de practici de meditație se numără Tai Chi și Yoga. În cele ce urmează îți vom spune ce înseamnă fiecare dintre acestea și ce diferențe există între ele.

Ce este Tai Chi. Când și unde a apărut

Tai Chi, cunoscută și sub denumirea de Tai Chi Chuan, este un stil de arte marțiale de origine chineză, care datează din secolul al XIII-lea. Termenul Tai Chi înseamnă Marele Ultimatum și a fost dezvoltat inițial ca un exercițiu de antrenament pentru soldații din China antică. Tai Chi a ajuns în Occident în anii 1900, iar astăzi este practicat la nivel mondial de milioane de oameni.

Există mai multe stiluri de Tai Chi, fiecare cu specificul său. Stilul Chen – stilul original de Tai Chi – este caracterizat prin mișcări rapide și putere explozivă. Apoi este stilul Yang, care pune accentul în primul rând pe echilibru și pe control, în timp ce stilul Sun este cunoscut pentru mișcările sale lungi și fluide. Ultimul, dar nu cel din urmă este stilul Tai Chai așezat, care este ideal pentru persoanele în vârstă care doresc să-și îmbunătățească simptomele artritei.

Antrenamentul de Tai Chi îmbunătățește echilibrul și coordonarea şi are un efect benefic asupra sănătății

De-a lungul timpului, practica Tai Chi a evoluat într-o formă de meditație în mișcare, care unește mintea și corpul printr-o serie de exerciții lente și fluide, bazate pe mișcări circulare și coordonate, potrivit TheYogaNomads. Această tehnică este axată pe autoapărare și pe autocunoaștere și are o serie de beneficii pentru sănătate, care datează din secolul al XIII-lea. În zilele noastre, oamenii de toate vârstele și abilitățile practică Tai Chi pe toate meridianele, în primul rând deoarece este un exercițiu cu impact redus de care se pot bucura persoane de toate nivelurile de fitness.

Practica Tai Chi presupune sincronizarea respirației profundă și lentă cu mișcări precise și întreprinderea lor într-un ritm constant. De asemenea, este o practică ce se concentrează pe echilibru, flexibilitate, controlul mișcărilor și starea de prezență. În același timp, Tai Chi are și o componentă meditativă, iar practicanții încearcă să-și elibereze mintea de gânduri și să se concentreze pe corp și pe respirație în timpul practicii. Scopul principal al tehnicii Tai Chi este acela de a promova armonia și echilibrul între minte, corp și spirit.

Ce beneficii are Tai Chi pentru sănătate

Principiile Tai Chi își au originea în filosofia chineză a lui Yin și Yang, cele două forțe opuse, dar complementare, care alcătuiesc universul. Prin valorificarea acestor forțe, practicanții de Tai Chi speră să obțină echilibru și armonie în viața lor. În același timp, numeroase studii clinice care explorează efectul Tai Chi asupra unor boli și condiții de sănătate specifice au demonstrat faptul că practica străveche a artelor marțiale poate fi utilizată în terapiile alternative.

Antrenamentul de Tai Chi îmbunătățește echilibrul și coordonarea, are un efect benefic asupra sănătății inimii prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Prin practicarea Tai Chi, pacienții cu boli coronariene au reușit să-și îmbunătățească sănătatea mentală, precum și calitatea vieții. Totodată, prin practicarea Tai Chi, persoanele care suferă de insuficiență cardiacă cronică au avut mai puțină depresie și stres psihologic, în timp ce persoanele cu hipertensiune arterială au avut o sănătate fizică mai bună.

Yoga: origini și stiluri

Yoga este o practică holistică originară din India, care datează de aproximativ 5000 de ani şi care a fost adoptată mai târziu în restul lumii, sub diverse forme. Această practică a fost menționată pentru prima dată în cele mai vechi scripturi ale hinduismului, așa-numitele Vede (n.n. – culegere de texte originare din Vechea Indie), înregistrate pe tăblițe din piatră. Termenul Yoga provine din sanscrită și înseamnă uniune. Dacă ar fi să alegem un singur cuvânt care să descrie practica Yoga acesta va fi echilibru.

În esență, Yoga este atât o artă, cât și știința unei vieți sănătoase. Bazată pe filosofia indiană, Yoga reprezintă un excelent mod pentru a dezvolta conștientizarea cu privire la corpul tău și pentru a declanșa reacția de relaxare și integrează exerciții fizice, respirație controlată și meditație. Potrivit sursei citată anterior, există mai multe stiluri de Yoga, precum Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga, Kundalini Yoga și multe altele. Fiecare dintre acestea au propriile caracteristici și accenturi, însă anumite elemente sunt comune, iar aici ne referim la pranayamas (respirația ritmică), meditația și asanas (poziții de întindere).

Toate exercițiile de Yoga se efectuează desculț, pe un covoraș

La fel ca în cazul practicii Tai Chi, Yoga sporește flexibilitatea și coordonarea, eliberează tensiunea din mușchi și întărește senzația de liniște. În plus, se concentrează pe cultivarea unei conexiuni profunde între minte, corp și spirit. Prin practică, se urmărește îmbunătățirea flexibilității, tonifierea mușchilor, echilibrarea sistemului nervos, reducerea stresului și dezvoltarea unei stări de calm și prezență.

Ce beneficii are yoga pentru sănătate

Yoga îmbină exercițiile de respirație, meditația și posturile, pentru a încuraja relaxarea și pentru a reduce stresul. Practicarea Yoga are o serie lungă de beneficii pentru sănătatea fizică și pentru cea emoțională. Spre exemplu, numeroase studii confirmă că practicarea Yoga poate contribui la descreșterea secreției de cortizol, principalul hormon al stresului. Astfel, reducerea stresului și a anxietății, precum și o sănătate fizică și psihică mai bună se numără printre beneficiile Yoga asupra organismului.

În același timp, foarte multe persoane practică Yoga pentru a putea face față sentimentelor de anxietate. Mai multe studii au demonstrat că această tehnică poate să contribuie la ameliorarea sănătății inimii și la reducerea factorilor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Un astfel de studiu, realizat în rândul unor persoane cu vârste mai mari de 40 de ani, a relevat faptul că practicarea exercițiilor de Yoga 5 ani reduce tensiunea arterială și reglează pulsul.

Dacă ar fi să alegem un singur cuvânt care să descrie practica Yoga acesta va fi echilibru

Trebuie să știi că Yoga devine tot mai populară ca terapie adjuvantă tocmai deoarece are capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții. Totodată, mai multe cercetări indică faptul că exercițiile Yoga ar putea reduce numeroase tipuri de durere cronică. Concret, un studiu efectuat pe indivizi diagnosticați cu sindromul tunelului carpian a arătat că Yoga s-a dovedit mai eficientă în reducerea durerii decât purtarea unei atele. Nu în ultimul rând, Yoga poate îmbunătăți funcționalitatea fizică în rândul persoanelor care suferă de osteoartrită la nivelul genunchilor.

Diferențe între Thai Chi și Yoga

Tai Chi și Yoga sunt două practici fizice și spirituale care au origini străvechi și se concentrează pe îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale. Este important de menționat faptul că ambele practici au multiple beneficii pentru sănătate și bunăstare, iar alegerea între Tai Chi și Yoga depinde în mare măsură de preferințele și nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Alegerea uneia dintre practicile Tai Chi și Yoga depinde în mare măsură de preferințele și de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între ele, scrie site-ul Bustle.com. Cele mai importante diferențe dintre Tai Chi și Yoga includ:

Origine: Tai Chi are rădăcini în cultura chineză, în timp ce Yoga are origini în cultura indiană.

Mișcări și tehnică: Tai Chi implică mișcări lente, fluide, continue și coordonate, în timp ce Yoga implică o varietate de poziții și mișcări, care pot fi atât lente, cât și dinamice, precum și exerciții de respirație și meditație.

Componentă spirituală: Yoga are o puternică componentă spirituală și filozofică, care include principii etice și explorarea sinelui. Tai Chi are, de asemenea, o dimensiune spirituală, dar aceasta este mai puțin evidențiată în practică.

Obiective: Tai Chi este de cele mai multe ori practicat pentru a îmbunătăți echilibrul, flexibilitatea, coordonarea și starea generală de sănătate. De partea cealaltă, Yoga are multiple obiective, cum ar fi dezvoltarea forței, flexibilității, concentrării, stării de bine și conectarea cu aspectele spirituale ale existenței.

Echipamente: Toate exercițiile de Yoga se efectuează desculț, pe un covoraș special, inclusiv asanele (exercițiile executate în picioare). De altfel, elementele de recuzită precum treptele, suporturile sau curelele sunt echipamente-standard în multe dintre stilurile de Yoga. În schimb, Tai Chi nu necesită covoraș sau recuzită, iar stilurile se pot efectua purtând pantofi sport. Mai mult decât atât, Tai Chi se poate practica pe orice suprafață, atât în interior, cât și în exterior.

Practicanți: Deoarece se caracterizează prin mișcări mai blânde decât unele stiluri de Yoga, Tai Chi poate fi practicat de aproape oricine, indiferent de vârstă sau de abilități de fitness. Cu toate acestea, blândețea mișcărilor îl recomandă pentru persoanele mai în vârstă. De altfel, cercetările în domeniu au arătat că Tai Chi poate reduce osteoartrita, problemele de spate și fibromialgia. În plus, s-a demonstrat că îmbunătățește echilibrul și previne căderile la adulții în vârstă și la persoanele care suferă de boala Parkinson.

Vezi şi cele mai eficiente poziții de yoga pentru începători!

Urmărește-ne pe Google News