Ce este o fobie

Fobia este o stare de frică persistentă și dusă la extrem care apare în anumite situații. Teama nerealistă și excesivă poate avea ca obiect persoane, animale, lucruri, situații. Unele fobii sunt foarte specifice și limitate. De exemplu, o persoană se poate teme doar de păianjeni (arahnofobie) sau de pisici (ailurofobie). În acest caz, persoana trăiește relativ liberă de anxietate evitând lucrul de care se teme. Unele fobii însă provoacă probleme într-o varietate mai mare de locuri sau situații. De exemplu, simptomele acrofobiei (frica de înălțime) pot fi declanșate prin privirea pe fereastra unei clădiri de birouri sau conducând peste un pod înalt.

Fobiile din copilărie apar cel mai frecvent între 5 și 9 ani și tind să dureze puțin. Majoritatea fobiilor de lungă durată încep mai târziu în viață, în special la persoanele în vârstă de 20 de ani. Fobiile adulților tind să dureze mulți ani și este mai puțin probabil ca acestea să dispară de la sine, cu excepția cazului în care sunt tratate.

O persoană cu o fobie fie încearcă să evite lucrul care declanșează frica, fie o suportă cu mare anxietate și suferință.

Ce este tanatofobia

Thanatofobia este denumită în mod obișnuit frică de moarte.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Este firesc ca cineva să-și facă griji pentru propria sănătate pe măsură ce îmbătrânește. De asemenea, este obișnuit ca cineva să-și facă griji pentru prieteni și familie, iar moartea nu este ceva de dorit și nici ușor de acceptat în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, la unii oameni, aceste preocupări se pot transforma în griji și temeri mai problematice, care efectiv le afectează lor viața.

Cercetările sugerează că anxietatea de moarte este comună, deși oamenii tind să nu-și raporteze sentimentele în mod frecvent. Un studiu arată că între 3% și 10% dintre oameni simt că sunt mai anxioși decât alții cu privire la gândul de a muri.

Asociația Americană de Psihiatrie și DSM – manualul de diagnosticare și clasificare a tulburărilor mintale nu recunoaște oficial thanatofobia ca o tulburare. În schimb, anxietatea cu care cineva se confruntă din cauza acestei frici este adesea atribuită anxietății generalizate.

Care sunt simptomele

O fobie este un tip de tulburare de anxietate. Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) clasifică fobiile în trei grupuri: fobii specifice, fobii sociale și agorafobie. Thanatofobia este o fobie specifică.

Deși thanatofobia nu este menționată în mod specific în DSM-5, există simptome ale unei fobie care ar putea fi aplicate pentru a examina dacă cineva are o frică tipică de moarte sau ceva mai mult. Și anume, poate fi o fobie dacă:

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
  • Aveți griji excesive sau teamă de moarte – a voastră sau a altor persoane, iar această teamă vă afectează viața și activitățile zilnice
  • Evitați în mod activ orice situație care implică ideea de moarte
  • Experimentați o anxietate intensă atunci când auziți de un deces sau când vă gândiți la unul

Mai precis, o tulburare de anxietate ar putea produce următoarele simptome fizice:

  • Transpiraţie
  • Dificultăți de respirație
  • Bătăi accelerate ale inimii
  • Greaţă
  • Durere de cap
  • Oboseală sau insomnie

Cum poate fi diagnosticată tanatofobia

Tanatofobia nu este o afecțiune recunoscută clinic. Nu există teste care să ajute medicii să diagnosticheze această fobie. Dar o listă a simptomelor le va oferi medicilor o mai bună înțelegere a ceea ce vă confruntați.

Diagnosticul oficial va fi probabil anxietatea generalizată. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră va observa că anxietatea dumneavoastră provine din frica de moarte.

Unele persoane cu anxietate prezintă simptome mai mult de 6 luni. Ele pot, de asemenea, să experimenteze teamă sau să-și facă griji excesive în legătură și cu alte probleme. Diagnosticul pentru această stare de anxietate mai largă poate fi tulburarea de anxietate generalizată.

Dacă medicul dumneavoastră nu este sigur de un diagnostic, el vă poate trimite la un specialist de sănătate mintală. Aceasta ar putea include:

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
  • un psihoterapeut
  • psiholog
  • psihiatru

Deși par că se ocupă cu același lucru, aceste trei specialități sunt destul de diferite. Spre exemplu, un psiholog poate doar să diagnosticheze, la fel și un psihiatru, însă cel din urmă are capacitatea de a prescrie un tratament, dacă este cazul. În final, un psihoterapeut este cel care are competențele de a trata în terapie anumite afecțiuni, mergând la rădăcina problemei.

Cum poate fi tratată tanatofobia

Tratamentul pentru anxietate și fobii precum tanatofobia se concentrează pe atenuarea fricii și îngrijorării asociate cu acest subiect. Pentru a face acest lucru, medicul dumneavoastră poate utiliza una sau mai multe dintre aceste opțiuni:

Psihoterapie

Împărtășirea experienței tale cu un terapeut te poate ajuta să faci față mai bine sentimentelor tale. Terapeutul tău te va ajuta, de asemenea, să înveți modalități de a face față atunci când apar aceste sentimente dificile.

Terapie cognitiv comportamentală

Acest tip de tratament se concentrează pe crearea de soluții practice la probleme. Scopul este să vă schimbați în cele din urmă tiparul de gândire și să vă liniștiți mintea atunci când vă confruntați frici despre moarte.

Tehnici de relaxare

Meditația, imaginile și tehnicile de respirație pot ajuta la reducerea simptomelor fizice ale anxietății atunci când apar. În timp, aceste tehnici vă pot ajuta să vă reduceți temerile specifice în general.

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a reduce anxietatea și sentimentele de panică care sunt comune în cazul fobiilor. Cu toate acestea, medicamentele sunt rareori o soluție pe termen lung. Poate fi folosit pentru o perioadă scurtă de timp în timp ce lucrați pentru a vă înfrunta frica în terapie.

Să-ți faci griji pentru viitorul tău sau al unei persoane dragi este normal. Dacă îngrijorarea se transformă în panică sau se simte extrem și prea intens pentru a fi gestionată singur, cere ajutor. Un medic sau terapeut vă poate ajuta să învățați modalități de a face față acestor sentimente.
Dacă grijile tale legate de moarte sunt legate de un diagnostic recent sau de boala unui prieten sau membru al familiei, poate fi util să vorbești cu cineva despre ceea ce te confrunți.

Teama de moarte la copii

Frica de moarte în cazul copiilor poate fi devastatoare pentru părinte, dar poate fi de fapt o parte sănătoasă a dezvoltării normale. Copiii nu au, în general, mecanismele de apărare, credințele religioase și înțelegerea morții care îi ajută pe adulți să facă față. Dacă frica se califică drept fobie depinde de severitatea ei și de perioada de timp în care a fost prezentă.

Frica de moarte este considerată o frică normală în copilărie și la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani și, de obicei, nu este considerată o afecțiune de sănătate mintală.

Frica de moarte și religia

Religia poate juca un rol în felul cum cineva se gândește la moarte. Pe de o parte, religia ar putea fi o sursă de confort în oferirea de răspunsuri la întrebările despre necunoscut. Pe de altă parte, religia ar putea contribui la ideea că drumul către mântuire este foarte drept și îngust, iar cineva s-ar putea teme că orice abateri sau greșeli ar putea determina condamnarea veșnică. Cercetările actuale indică că există o legătură slabă între anxietatea de moarte şi religiozitate.

Dacă frica de moarte are o bază religioasă, este adesea util să solicitați consiliere suplimentară de la propriul lider religios. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui niciodată folosit pentru a înlocui consilierea tradițională de sănătate mintală de către un specialist în sănătate mintală.

Persoane predispuse la a dezvolta tanatofobie

Tanatofobia poate afecta adulții și copiii. Este însă mai frecventă la persoanele care:

  • Sunt în stare precară de sănătate sau primesc un diagnostic de boală gravă.
  • Nu au o aplecare spirituală
  • Simt un sentiment de nemulțumire față de viața lor.
  • Au o stimă de sine scăzută.
  • Au alte fobii sau tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.
  • Au părinți sau persoane dragi în vârstă, bolnave sau pe moarte.
  • Lipsă de membri apropiați ai familiei sau prieteni.
  • Au asistat sau asistă la boală, traume sau violență la locul de muncă, cum ar fi furnizorii de servicii medicale sau asistenții sociali.
  • Un studiu sugerează că persoanele în vârstă sunt mai predispuse să se teamă de procesul de moarte, în timp ce adulții tineri sunt mai predispuși să se teamă de moartea însăși. Un alt studiu a constatat că copiii părinților în vârstă au avut de fapt un nivel mai mare de anxietate de moarte decât părinții lor.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
FANATIK.RO
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Observatornews.ro
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI