Cuprins:
Despre taro
Ce este taro
Taro, cunoscută sub numele științific de Colocasia esculenta, este o plantă cultivată în zonele tropicale din de pe continentele asiatic și american, dar și în unele țări mediteraneene. Fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, taro poartă uneori nume diferite, inclusiv arbi, dasheen și eddoe. Diferite soiuri pot fi folosite interschimbabil și aduc aceleași beneficii nutriționale mesei tale.
Are culoare maro pe exterior, carnea albă și pete violete peste tot. Gustul devine ușor dulce atunci când este gătită, iar textura este asemănătoare cartofului. Rădăcina de taro este de obicei adăugată la feluri de mâncare sărate sau prăjită ca gustare, dar poate adăuga cremozitate și culoare violet rețetelor dulci.
Taro – beneficii pentru sănătate
Taro este bogat în nutrienți care pot oferi beneficii importante pentru sănătate. O porție de o cană are o treime din aportul zilnic recomandat de mangan, care contribuie la un metabolism bun, sănătatea oaselor și coagularea sângelui.
Nivelurile sale ridicate de vitamine pot promova, de asemenea, vederea sănătoasă, sănătatea pielii, circulația și funcționarea sistemului imunitar.
În plus, rădăcina de taro oferă și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
Digestie îmbunătățită
Rădăcina de taro are de două ori mai multe fibre decât cartofii. Fibrele alimentare îmbunătățesc funcția digestivă și pot ameliora probleme precum constipația, diareea, ulcerele gastrice și refluxul acid.
Deoarece fibrele se mișcă lent prin sistemul digestiv, studiile arată că, de asemenea, te face să te simți mai satul între mese, ajutând la gestionarea sănătoasă a greutății.
Managementul zahărului din sânge
Conținutul de carbohidrați din rădăcina de taro este ceea ce se numește amidon rezistent. Studiile clinice au demonstrat că acești carbohidrați buni stabilizează zahărul din sânge, ceea ce ajută la gestionarea greutății și poate reduce riscul de diabet. Aceste amidonuri sunt potrivite și pentru dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și keto.
Sănătatea inimii
Există niveluri ridicate de potasiu în rădăcina de taro, un mineral care ajută la controlul hipertensiunii arteriale prin descompunerea sării în exces. Acest lucru reduce stresul asupra sistemului cardiovascular, ajutând la prevenirea dezvoltării problemelor cardiace cronice.
Nutriție
Rădăcina de taro este o sursă excelentă de fibre alimentare și carbohidrați buni, care îmbunătățesc funcția sistemului digestiv și pot contribui la o pierdere sănătoasă în greutate.
Nivelurile sale ridicate de vitamina C, vitamina B6 și vitamina E ajută, de asemenea, la menținerea unui sistem imunitar sănătos și pot elimina radicalii liberi.
Rădăcina de taro are un conținut scăzut de calorii și, deși este bogată în carbohidrați, acestea sunt amidonurile rezistente care promovează un intestin sănătos.
Cum se folosește taro
Rădăcina de taro nu trebuie consumată niciodată crudă. Leguma conține un compus cu gust amar numit oxalat de calciu. Acest lucru poate provoca mâncărimi în gură și gât dacă este consumat crud, dar este sigur de consumat când este gătit.
Alege o rădăcină de taro în funcție de cum vrei să o folosești. Soiurile mai mari au o aromă mai puternică, în timp ce rădăcinile mai mici au mai multă umiditate. O rădăcină gata de consumat este fermă, fără pete și se simte grea pentru dimensiunea sa.
Pentru a pregăti rădăcina de taro, folosește un cuțit pentru a îndepărta coaja groasă sub jet de apă. Poartă mănuși pentru a îți proteja mâinile împotriva iritațiilor cauzate de oxalatul de calciu negătit.
Rădăcina de taro este foarte versatilă. Poți să o fierbi, să prăjești, să o înăbuși sau să o coci pentru a pregăti într-o varietate de rețete.
Frunzele de rădăcină de taro pot fi, de asemenea, gătite și folosite ca spanacul pentru a adăuga și mai multe vitamine și antioxidanți la masă.
Cum să introduci taro în dieta ta
- Cartofi prăjiți din rădăcină de taro. Taie leguma în bețigașe și prăjește-le în baie de ulei. Scurge bine excesul de ulei și sărează.
- Dă pe răzătoare rădăcina pentru o adăuga în compoziția de clătite.
- Adaugă pudră de rădăcină de taro în lapte pentru o gustare dulce.
- Taie rădăcina subțire și fă chipsuri de taro.
- Utilizează făină de taro pentru a face prăjituri și dulciuri mov.
- Servește taro prăjit cu carne precum coaste de porc pentru a absorbi excesul de grăsime.
Sursa foto: 123rf.com