Cuprins:
Ce este tempura
Este atât o tehnică de gătit străveche care a fost perfecționată de maeștri bucătari, cât și un fel de mâncare simplu pe care îl poți face acasă folosind ingrediente pe care probabil le ai deja la îndemână. Iată tot ce trebuie să știi despre acest aluat, inclusiv modul de realizare.
Este un preparat japonez popular în care alimentele (cel mai frecvent fructe de mare, legume sau sushi) sunt ușor date printr-un aluat și prăjite pentru a crea un înveliș ușor și crocant.
De fiecare dată când vezi termenul „prăjit în tempura” în meniu, acesta se referă pur și simplu la mâncarea care a fost înmuiată în acest aluat și prăjită.
Deși această metodă de gătit este sinonimă cu bucătăria japoneză, există unele dezbateri cu privire la originea sa în Japonia.
Ceea ce a luat naștere ca o mâncare stradală, s-a transformat într-o metodă serioasă de gătit japoneză pe care bucătarii o perfecționează ani întregi.
Din ce este făcut aluatul tempura?
Acest aluat simplu are doar trei ingrediente: făină, ou și apă cu gheață.
Amestecul de tempura este disponibil în unele magazine de specialitate, dar este suficient de simplu să folosești în schimb făină universală simplă.
Acest amestec incredibil de simplu de ingrediente creează acea acoperire pufoasă, ușoară ca aerul, cu care mulți dintre noi suntem familiarizați.
Utilizarea apei cu gheață este imperativă, deoarece încetinește formarea glutenului, care împiedică aluatul să devină prea dens. În plus, ajută la prevenirea absorbției a prea mult ulei în aluat în timpul procesului de prăjire.
Ce sunt fulgii tempura?
Fulgii de sunt pur și simplu bucăți de aluat prăjit care rămân după prăjirea tempurei. Uneori sunt folosiți ca toppinguri pentru sushi, tăiței și alte feluri de mâncare.
Poți cumpăra fulgi din acest aluat de pe site-urile sau din magazinele specializate, dar poți la fel de bine să folosești ce îți rămâne după ce faci singur legume prăjite acasă sau chiar creveți dați prin acest aluat.
Ce alimente pot fi tempura
Nu există nicio limită privind ingredientele care pot fi prăjite în acest aluat. Cu toate acestea, vei găsi anumite feluri de mâncare în bucătăria japoneză, care să se preteze deosebit de bine la tempura.
Sushi
Probabil că ai văzut acest fel de mâncare în meniul restaurantului local de sushi. Uneori, ingredientele din rolă sunt prăjite în aluat(cum ar fi creveții) sau rulourile în sine sunt prăjite.
Creveți
Fructele de mare, cel mai frecvent creveți, erau făcuți în acest stil. În Japonia, creveții mari sunt o alegere populară.
Legume
Legumele, în special legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii sau dovleacul ori floril de dovlecel, sunt un alt ingredient popular pentru tempura. De asemenea, vei vedea și ardei, vinete și ciuperci folosite.
Pui
Proteinele non-fructe de mare, cum ar fi puiul și ouăle, sunt, de asemenea, utilizate pentru tempura, deși nu sunt la fel de frecvente, pentru că pot fi puțin grele odată prăjite.
Cum se face Tempura
Aici vei învăța pas cu pas cum să faci acest aluat tempura folosind rețeta unui chef japonez. Această metodă poate fi aplicată și altor ingrediente precum creveți sau pui.
Tempura de legume crocantă și delicioasă este un aperitiv japonez impresionant și este ușor de făcut acasă. Servește cu sos de soia sau sos dulce acrișor cu fulgi de chilli.
Ingrediente pentru tempura
- 1 ¾ cană de apă foarte rece cu gheață
- 2 galbenusuri de ou
- 1 ½ cană de făină universală
- 1 litru de ulei vegetal
- Alegerea legumelor sau a cărnii
Sos opțional
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri mirin
- ⅛ linguriță granule dashi
Bate apa și gălbenușurile împreună până se amestecă bine. Se cerne apoi făină și se amestecă până se s-a combinat. Aluatul ar trebui să fie fără cocoloașe.
Încălzește uleiul vegetal într-o cratiță sau wok până când este foarte fierbinte.
Introdu ingredientele unul câte unul în aluat și transferă imediat în uleiul fierbinte, fără să aglomerezi tigaia.
Se prăjește până când aluatul este maroniu, aproximativ 2 până la 3 minute pe fiecare parte.
Scoate din ulei și scurge pe o farfurie pe care ai pus un prosop de hârtie. Repetă procedeul până termini cu legumele, carnea sau fructele de mare.
Poftă bună!
Ardei iute – beneficii și contraindicații. Cum e bine să îl consumăm