Notă – Informațiile din acest articol nu înlocuiesc diagnosticul sau recomandările unui specialist în sănătate mintală. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tip de tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este tulburarea bipolară

Auzim destul de frecvent despre tulburarea bipolară și, din păcate, de multe ori se vorbește despre ea fără a ști ce implică cu adevărat, riscând astfel să ducem în derizoriu suferința celor care se confruntă cu stările pe care această tulburare le implică.

O persoană cu tulburare bipolară experimentează schimbări intense de energie, gândire, comportament și somn. În timpul episoadelor de dispoziție bipolară, este dificil să îndeplinească sarcinile de zi cu zi, să meargă la serviciu sau la școală și să mențină relații sănătoase.

În plus, tulburarea bipolară nu este atât de rar întâlnită precum am putea fi tentați să credem. Statisticile din Statele Unite arată că aproximativ 2,8% din adulți, adică în jur de 5 milioane de persoane au, doar în SUA, diagnostic de tulburare bipoalară.

Tulburarea bipolară este, conform DSM 5 (Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale), o afecțiune psihică complexă caracterizată printr-o alternanța între episoade de manie și episoade de depresie. Persoanele cu tulburare bipolară experimentează fluctuații intense de dispoziție, energie și activitate, care pot avea un impact semnificativ asupra vieții lor de zi cu zi.

Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele accidentului de la Scânteia, Iași, își conving clienții cu împrumuturi de la un ONG controlat tot de ei
Recomandări
Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele accidentului de la Scânteia, Iași, își conving clienții cu împrumuturi de la un ONG controlat tot de ei

Episoadele de manie sunt caracterizate de o creștere marcantă a energiei, a stării de spirit euforice sau iritabilă, gândire rapidă, vorbire excesivă, impulsivitate crescută și, uneori, comportamente cu potențial periculos sau decizii nesăbuite. În timpul episoadelor severe de manie, o persoană poate pierde contactul cu realitatea și poate necesita spitalizare pentru a preveni comportamentele autodistructive.

Episoadele depresive sunt caracterizate de sentimente intense de tristețe, lipsă de interes sau plăcere în activitățile obișnuite, oboseală sau lipsa de energie, dificultăți de concentrare, modificări ale somnului și apetitului, sentimente de inutilitate sau vinovăție și, uneori, gânduri sau tentative de suicid.

De câte tipuri este tulburarea bipolară

Durata și intensitatea acestor episoade de manie și depresie pot varia considerabil de la o persoana la alta, astfel că experții în sănătate mintală au stabilit mai multe tipuri de diagnostic pentru tulburarea bipolară.

Tulburarea bipolară de tip I

Tulburarea bipolară de tip I este definită prin apariția a cel puțin un episod maniacal. Este posibil să apară episoade hipomaniacale, care sunt mai puțin severe decât episoadele maniacale, sau perioade depresive majore înainte și după episodul maniacal. De asemenea, o persoană poate trece printr-o perioadă lungă de dispoziție stabilă înainte de a experimenta fie manie, fie depresie.

Cea mai mare pensie specială înregistrată în România de la 1 septembrie: 69.343 de lei brut. Cât a crescut comparativ cu ianuarie 2024
Recomandări
Cea mai mare pensie specială înregistrată în România de la 1 septembrie: 69.343 de lei brut. Cât a crescut comparativ cu ianuarie 2024

Acest tip de tulburare bipolară afectează în mod egal persoanele de toate sexele.

Conform Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a 5-a (DSM-5) Sursa de încredere, un diagnostic de tulburare bipolară I necesită următoarele:

Episodul maniacal

Un episod maniacal este o perioadă de cel puțin o săptămână în care o persoană este agitată sau iritabilă cea mai mare parte a zilei, în majoritatea zilelor, are mult mai multă energie decât de obicei și experimentează cel puțin trei dintre următoarele modificări de comportament:

  • Scăderea nevoii de somn (de exemplu, senzație de energie în ciuda somnului semnificativ mai puțin decât de obicei);
  • Vorbire mai rapidă;
  • Gânduri incontrolabile sau idei și subiecte care se schimbă rapid atunci când vorbește;
  • Lipsa concentrării;
  • Activitate crescută (de exemplu, neliniște, lucrul la mai multe proiecte simultan);
  • Creșterea comportamentului riscant (de exemplu – conducerea nesăbuită, cheltuiala compulsivă, sex neprotejat, sporturi extreme, demisii neașteptate samd).

Aceste comportamente trebuie să reprezinte o schimbare față de comportamentul obișnuit al persoanei și să fie clare pentru prieteni și familie. Simptomele sunt suficient de severe pentru a provoca disfuncții în activitățile și responsabilitățile profesionale, familiale sau sociale.

Fuziunea dintre ELCEN și Temoenergetica s-a blocat la plata datoriilor. Bucureștenii încă nu știu cât vor plăti pe gigacalorie la iarnă
Recomandări
Fuziunea dintre ELCEN și Temoenergetica s-a blocat la plata datoriilor. Bucureștenii încă nu știu cât vor plăti pe gigacalorie la iarnă

Unii oameni care se confruntă cu episoade maniacale experimentează, de asemenea, gândire dezorganizată, credințe false și/sau halucinații, cunoscute sub numele de trăsături psihotice.

Episodul hipomaniacal

Un episod hipomaniacal se caracterizează prin simptome maniacale mai puțin severe care trebuie să dureze doar patru zile la rând, mai degrabă decât o săptămână. Simptomele hipomaniacale nu duc la problemele majore în funcționarea zilnică pe care simptomele maniacale le provoacă în mod obișnuit.

Episodul depresiv major

Un episod depresiv major este o perioadă de cel puțin două săptămâni în care o persoană are cel puțin cinci dintre următoarele simptome (inclusiv cel puțin unul dintre primele două simptome):

  • Tristețe sau disperare intensă;
  • Pierderea interesului pentru activitățile de care persoana s-a bucurat cândva;
  • Sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție;
  • Oboseală;
  • Creșterea sau scăderea perioadei de somn;
  • Creșterea sau scăderea apetitului;
  • Vorbire sau mișcare încetinită;
  • Dificultate de concentrare;
  • Gânduri frecvente despre moarte sau sinucidere.

Tulburarea bipolară de tip II

Tulburarea bipolară II este definită de un tipar de episoade depresive și episoade hipomaniacale. Episoadele hipomaniacale sunt mai puțin severe decât episoadele maniacale din tulburarea bipolară I.

Persoanele cu tulburare bipolară II caută, adesea, tratament ca urmare a primului episod depresiv, deoarece episoadele hipomaniacale se pot simți ca fiind plăcute și pot chiar crește performanța la serviciu sau la școală.

Persoanele cu tulburare bipolară II pot suferi și de alte tulburări, cum ar fi o tulburare de anxietate sau tulburare de consum de substanțe, cea din urmă putând exacerba simptomele de depresie sau hipomanie.

Ciclotimia

Persoanele cu tulburare ciclotimică au o stare de spirit instabilă cronic. Aceștia experimentează hipomanie și depresie ușoară timp de cel puțin doi ani. Persoanele cu ciclotimie pot avea perioade scurte de dispoziție normală (eutimie), dar aceste perioade durează mai puțin de opt săptămâni.

Simptome la copii și adolescenți

Tulburarea bipolară poate apărea la orice vârstă, deși se diagnostichează adesea între 18 și 29 de ani.

Simptomele tulburării bipolare pot fi dificil de identificat la copii și adolescenți. Este adesea greu de spus dacă acestea sunt suișuri și coborâșuri normale ale dispoziției, rezultate ale stresului sau traumei sau semne ale unei probleme de sănătate mintală, alta decât tulburarea bipolară.

Copiii și adolescenții pot avea episoade depresive majore sau maniacale sau hipomaniacale distincte, dar modelul poate varia de cel al adulților cu tulburare bipolară. Iar stările de spirit se pot schimba rapid în timpul episoadelor. Unii copii pot avea perioade fără simptome de dispoziție între episoade.

Cele mai proeminente semne ale tulburării bipolare la copii și adolescenți pot include modificări severe ale dispoziției, care sunt diferite de schimbările lor obișnuite de dispoziție.

Care sunt cauzele ce duc la apariția tulburării bipolare

Tulburarea bipolara are o etiologie complexa, implicand o combinatie de factori genetici, biologici, psihologici si de mediu.

Unele cauze potențiale ale tulburării bipolare includ:

Genetica – Dacă unul dintre părinți sau frați este diagnosticat cu tulburare bipolară, statisticile arată că este mai probabil să dezvolți această afecțiune. Riscul de a dezvolta tulburare bipolară este de 10% până la 25% dacă unul dintre părinții are această afecțiune.

E importamt de știut, totuși, că majoritatea oamenilor care au antecedente de tulburare bipolară în istoricul lor familial nu o dezvoltă.

Structura creierului – poate de asemenea crește riscul de a dezvolta tulburare bipolară. Dezechilibrele în chimia creierului, structura sau funcțiile creierului pot crește acest risc.

Factori de mediu

  • stres extrem
  • experiențe traumatice
  • boală fizică

Cum se tratează tulburarea bipolară

Este important că cei care suspectează că ar putea avea tulburare bipolară să caute ajutor de la un profesionist medical calificat pentru evaluare și tratament adecvat. Cu îngrijirea potrivită, mulți oameni cu tulburare bipolară pot gestiona simptomele lor și pot duce o viață satisfăcătoare.

Tratamentul poate ajuta mulți oameni, inclusiv cei cu cele mai severe forme de tulburare bipolară. Un plan de tratament eficient include, de obicei, o combinație de medicamente și psihoterapie.

Tulburarea bipolară este, de cele mai multe ori, resimțită pe viață. Episoadele de manie și depresie revin de obicei în timp. Între episoade, multe persoane cu tulburare bipolară nu prezintă modificări ale dispoziției, dar unele persoane pot avea simptome persistente.

Deoarece persoanele cu tulburare bipolară au mai multe șanse să caute ajutor atunci când sunt depresive decât atunci când se confruntă cu manie sau hipomanie, este important ca furnizorii de servicii medicale să facă un istoric medical atent pentru a se asigura că tulburarea bipolară nu este confundată cu depresia.

Psihoterapia poate fi o parte eficientă a tratamentului pentru persoanele cu tulburare bipolară. Psihoterapia este un termen pentru tehnicile de tratament care au scopul de a ajuta oamenii să identifice și să gestioneze emoțiile, gândurile și comportamentele tulburătoare. Acest tip de terapie poate oferi sprijin, educație și îndrumare persoanelor cu tulburare bipolară și familiilor acestora.

Surse – National Institute of Mental Health, Healthline.com, American Psichiatric Asocciation.

Sursa foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case
Știrileprotv.ro
Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
”Este strigător la cer…"! Ionuț Dolănescu a răbufnit după zvonurile legate de Maria Ciobanu și revenirea ei definitivă, în România
Libertateapentrufemei.ro
”Este strigător la cer…"! Ionuț Dolănescu a răbufnit după zvonurile legate de Maria Ciobanu și revenirea ei definitivă, în România
De ce să pui usturoi sub pernă. Trucul banal care te scapă de o mare problemă
FANATIK.RO
De ce să pui usturoi sub pernă. Trucul banal care te scapă de o mare problemă
Simona Halep, salt URIAȘ în clasamentul WTA, după succesul de la Hong Kong
GSP.RO
Simona Halep, salt URIAȘ în clasamentul WTA, după succesul de la Hong Kong
Gigantul german care face angajări pe bandă rulantă în România și oferă salarii bune. Zeci de posturi sunt disponibile în aproape toată țara și nu e nevoie de studii superioare
FANATIK.RO
Gigantul german care face angajări pe bandă rulantă în România și oferă salarii bune. Zeci de posturi sunt disponibile în aproape toată țara și nu e nevoie de studii superioare
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Unica.ro
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă
Observatornews.ro
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare
HOROSCOP
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI